Cum alegi cea mai bună antenă CB? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă antena CB potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă ești șofer ești conștient de necesitatea faptului de a conduce într-un mod responsabil și de a respecta legislația, mai ales în ceea ce privește limita de viteză.
Cu toate acestea, chiar dacă ești un șofer care dă dovadă de stăpânire de sine la volan, este posibil să ți se întâmple să ai mici scăpări și să riști o amendă care pare a nu fi justificată. Nu este niciodată plăcut să încasezi o amendă, mai ales pentru depășirea limitei de viteză.
De aceea, pentru a evita o întâlnire neplăcută cu un radar, este bine să te folosești de accesorii de detectare. Detectoarele de radar de pe piața din România s-au dovedit a fi ineficiente de când s-au introdus noile modele de radar.
În acest context, o variantă mult mai preferată de șoferi a devenit stația CB (Citizen Band), prin care șoferii se pot avertiza sau cere informații despre prezența stațiilor de radar sau a altor tipuri de probleme în trafic. Și, deoarece antena constituie cel mai important element, află cum alegi cea mai bună antenă CB.
Top 3 antene CB recomandate
- Antena CB Sirio Performer 5000 PL
- Caracteristici tehnice: SWR < 1.2, putere maxima aplicata 1500 W, impedanta 50 Ohmi, otel inoxidabil etc.
- Vezi detalii si pret
- Antena CB President Virginia, AMMI096
- O antena ce poate asigura performante de pana la 1-6-10km in conditii ideale.
- Vezi detalii si pret
- Antena Midland ML145 cu magnet 120/PL
- Caracteristici tehnice: SWR < 1.1, putere maxima aplicata 400 W (la varf), impedanta 52 Ohmi, Castig: 1.3 dB, etc.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună antenă CB?
Deoarece majoritatea dispozitivelor de detectare a radarului se dovedesc a fi ineficiente în prezent, mulți șoferi aleg să își doteze autoturismul cu o stație CB. Din moment ce cea elementul esențial pentru o bună funcționare a stației este antena, este important să investești în una de calitate.
Recepționarea semnalului, dar și emiterea lui depinde de calitatea antenei CB, de aceea trebuie să o alegi pe cea mai bună. Faptul de a găsi cea mai bună variantă pentru mașina ta nu este tocmai ușor, și dacă alegi la întâmplare este foarte posibil să nu nimerești din prima.
De aceea îți recomandăm să te informezi foarte bine înainte de a face o achiziție pe care să o regreți, mai ales pentru că piața este foarte bogată în oferte pentru acest produs, și fiecare pretinde că este cel mai bun.
Cum alegi cea mai bună antenă CB
Pentru a nu cumpăra un produs de care să fii dezamăgit în scurt timp, îți recomandăm să consulți cu mare atenție acest ghid de cumpărături. Astfel vei învăța care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cea mai bună antenă CB, precum și dacă cea pe care vrei să o cumperi este cea mai bună pentru mașina ta.
Îți garantăm că procedând astfel vei putea să găsești mai ușor cele mai bune oferte de pe piață la cel mai bun raport calitate/preț. Așadar, dacă vrei să cumperi cea mai bună antenă CB de fiecare dată, acordă o atenție deosebită aspectelor analizate în continuare.
Tipul de antenă CB
Acestea se împart în două categorii: radio mobile sau de bază.
Antenă CB de bază
Acest tip de antenă este recomandată celor care caută o stație de emisie/recepție la ei acasă. Asta deoarece este o antenă fixă ce se atașează unei stații de recepție staționară. Cu toate acestea o astfel de antenă are avantajele ei. Este cel mai puternic tip de antenă și este capabilă să recepționeze semnal de la o distanță foarte mare, în general cuprinsă între 30 și 50 km.
Sunt și foarte lungi, acesta fiind unul din principalele motive pentru care pot recepționa semnal de la o distanță atât de mare. Acesta pot atinge o înălțime de până la 5,5 m și cele mai scurte piese au cel puțin 1 metru lungime. Bineînțeles, pentru rezultate optime, o astfel de stație trebuie amplasată la o înălțime cât mai mare.
Antenă CB radio mobilă
Acest tip de antenă CB este cea mai potrivită pentru șoferi deoarece are dimensiuni mai reduse. Poate fi întrebuințată atât de șoferii de camioane, pentru aceștia fiind disponibile modele de antene duble, cât și de șoferi convenționali. Aceștia din urmă sunt și cei care se bucură de cea mai bogată ofertă de pe piață. Bineînțeles, cu cât antena este mai mare, cu atât va fi mai puternică. Dacă însă o antenă lungă este incomodă pentru tine, poți opta pentru variante mai moderne cu bobină.
Vei găsi patru variante în acest sens pe piață. Cele cu bobină la baza antenei, în centru, pe vârf, sau cele cu bobină continuă. Acestea sunt mai scurte, iar bobina compensează bine lipsa lungimii. Dacă îți dorești o antenă care să dureze cât mai mult timp, cea mai bună antenă CB este cea cu bobină centrală sau cu bobină continuă, de jur împrejur.
Modelul cu bobină în vârf este cel cu cel mai redus termen de durabilitate. Cu toate acestea, nu te poți aștepta la aceleași performanțe ca o antenă fixă. Distanța maximă de recepționare a semnalului este de 15 km, iar cele mai ieftine modele îți vor oferi o rază de recepție pe doar 5 km.
Compatibilitatea cu autoturismul
În funcție de preferințele tale, dar și de limitele impuse de autoturism, ai de ales între trei tipuri de antenă CB: Antenă din fibră de sticlă, cu suport magnetic, sau verticală.
Antenă CB din fibră de sticlă
Este cea mai bună antenă CB pentru șoferii de 4X4, și în general cei care circulă mult off-road. Asta deoarece antenele din fibră de sticlă sunt toate încadrate în categoria celor cu bobină continuă, cu mențiunea că mai sunt prevăzute cu o bobină suplimentară în vârf.
Design-ul robust este cel care le face perfecte pentru șoferi care circulă pe drumuri dificile. Înălțimea acestora variază între 60 de cm și 2 m, și lungimea este cea care dictează distanța de la care se va putea recepționa și emite semnal. O astfel de antenă poate recepționa semnal de pe o rază de 3 km în cazul celei de 60 de cm, și 8 km în cazul celei de 1,5 m.
Valorile de distanță sunt atât de limitate deoarece se consideră ce șoferii care circulă off-road, au mai puține șanse să se întâlnească cu controale, sau să aibă probleme din cauza depășirii limitei de viteză. Rezistența antenei în acest caz cântărește mai mult decât puterea acesteia.
Antenă CB cu talpă magnetică
Antenele cu suport magnetic sunt din ce în ce mai apreciate de către șoferii convenționali. Asta deoarece talpa magnetică face foarte ușoară montarea antenei. În plus, această metodă de montare non invazivă nu te obligă să îți deteriorezi mașina în mod intenționat.
În plus, deoarece montarea este foarte ușoară, îți va fi mai ușor să alegi cel mai bun punct de pe mașină care îți permite recepționarea celui mai puternic semnal, deoarece și poziționarea antenei pe mașină poate influența puterea de recepție a semnalului.
Performanțele unei astfel de antele sunt moderate și sunt potrivite, din punctul nostru de vedere, pentru orice șofer convențional. Raza de receptare a semnalului variază în funcție de lungimea antenei, și se încadrează în general între 5 km și 10 km. Poți găsi pe piață ușor, antene de diverse dimensiuni, acesta fiind printre principalele criterii de determinare a prețului. Dimensiunile variază între 1 m și 1.5 m.
Antenă CB verticală
Acesta este modelul care îți permite receptarea semnalului de la cea mai mare distanță. Se mai numește și antena „vergea”, deoarece are o lungime foarte mare și nu este prevăzută cu bobină. Din cauza lungimii ce depășește cu ușurință 2,5 metri, este un model considerat incomod de către șoferii convenționali. Cu toate acestea, lungimea este cea care permite recepționarea semnalului de la peste 15 km.
Marile dezavantaje apar în ceea ce privește durabilitatea și montare al produsului. Lungimea mare a antenei CB o mărește foarte mult probabilitatea ca aceasta să se deterioreze mai repede. Vântul sau crengile o pot rupe. De aceea, șoferii care circulă în oraș, sau în zone împădurite sunt sfătuiți să nu aleagă o asemenea antenă. Modul de montare ridică și el probleme, deoarece montarea este permanentă.
Valori ideale și alte criterii importante
Cea mai bună antenă CB poate fi aleasă atunci când acorzi atenție anumitor crierii pe care să le urmărești. Sunt mulți parametrii care influențează calitatea acestui tip de produs, de aceea este important să îi verifici pe fiecare în parte. Distanța de emisie recepție este cel mai adesea dictată de lungimea antenei. O variantă recomandată pentru un șofer convențional, este antena de 100 de cm, cu montare magnetică. Aceasta poate garanta o distanță de emisie-recepție de aproximativ 5 km.
Banda de frecvență este un alt criteriu. Aceasta va fi FM cu o putere de 4W. Mulți producători încearcă să fure ochii clienților cu un număr cât mai mare de canele, chiar 100 sau 200. În realitate însă, 40 de canale sunt mai mult decât suficiente, iar cel mai folosit este 22 FM, la frecvențe de 26-28 MHz.
Conectorul coaxial trebuie verificat atunci când vrei să îmbunătățești doar antena, înlocuind-o cu un model mai bun. Acesta trebuie să fie PL-259, iar noua antenă trebuie să permită această modalitate de conexiune și să includă un cablu potrivit.
Sensibilitatea la recepție va fi exprimată în microvolți raportat la decibeli. Decibelii sunt și cei care determină indicele de semnal, zgomot și distorsiuni, sau SINAD. Va trebui să urmărești un raport invers proporțional între cele două valori. Cu cât valoarea decibelilor este mai mare, cu atât mai mică va trebui să fie cea a microvolților. Câteva valori care indică un produs bun sunt 10dB și 0.25uV sau 20dB și 0.5uV.
Producători și preț
Prețul unei antene CB este influențat de tipul acesteia, dar și de producători. Cea mai ieftină antenă CB este varianta cu polarizare verticală, dar este puțin rentabilă deoarece este sensibilă la șocuri și nu rezistă în timp.
Utilizatorii convenționali vor găsi un raport calitate/preț satisfăcător în cazul antenei CB cu suport magnetic, în timp ce șoferii mașinilor de teren, vor trebui să investească mai mult într-o antenă mai rezistentă.
O garanție a calității o constituie și brandul de la care cumperi. Astfel cea mai bună antenă CB poate fi găsită la următorii producători: President, Midland, Storm, Wilson, Avanti sau Sirio.
Concluzii
Îți recomandăm să comanzi online deoarece vei găsi mai multe oferte la prețuri foarte avantajoase. Nu uita să consulți și experiențele altor cumpărători cu produsul pe care intenționezi să îl cumperi, astfel vei putea să îți faci o imagine completă cu privire la calitatea produsului, înainte de a-l testa personal.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, suntem siguri că vei putea alege cea mai bună antenă CB.
Cea mai bună antenă CB: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva modele de antene CB care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Antena CB Sirio Performer 5000 PL
Caracteristici tehnice: SWR < 1.2, putere maxima aplicata 1500 W, impedanta 50 Ohmi, otel inoxidabil etc.
Distanta de comunicare de pana la 20 km se atinge in conditii ideale de lucru: antena calibrata, camp deschis fara obstacole, statia cu putere maxim legal admisa de 4W si cu o receptie standard.
CB Sirio Performer 5000 PL cu LED are o lungime de 196,5 cm.
Aceasta antena poate fi inclinata cu ajutorul surubului cu fluture cu care este prevazuta, pentru a intra in pasaje, garaje sau parcari cu inaltime mica.
2. Antena CB President Virginia, AMMI096
O antena ce poate asigura performante de pana la 1-6-10km in conditii ideale.
Dimensiunile sale reduse (are o inaltime de doar 49 de cm) o fac aproape de nesesizat, confundandu-se usor cu antena radio.
Baza magnetica este fabricata din material plastic si ofera o stabilitate ridicata chiar si la viteze mari.
Latime de banda: 800 Khz – Putere maxima aplicata: 250 W PEP.
SWR minim in centrul benzii: Castig: +3 dBi.
3. Antena Midland ML145 cu magnet 120/PL
Caracteristici tehnice: SWR < 1.1, putere maxima aplicata 400 W (la varf), impedanta 52 Ohmi, Castig: 1.3 dB, otel inoxidabil etc.
Distanta maxima de comunicare de 15 km sau chiar mai mult se atinge in conditii ideale de lucru: antena calibrata, camp deschis fara obstacole, statia cu puterea maxima legal admisa de 4W si cu o receptie standard.
Aceasta antena este gata de montaj avand in pachet: antena, baza magnetica, imbus pentru calibrare.
4. Antena CB PNI ML145 lungime 145 cm
Caracteristici tehnice: SWR <= 1.0 , putere maxima aplicata pentru scurt timp 400 W, impedanta 50 Ohmi, otel inoxidabil etc.
Distanta maxima de comunicare de 15 km se atinge in conditii ideale de lucru: antena calibrata, camp deschis fara obstacole, statia cu putere maxim legal admisa de 4W si cu o receptie standard.
Antena CB PNI ML145 are o lungime de 145 cm.
Baza magnetica PNI 145/PL este dotata cu cablu coaxial RG58 si mufa PL259 pentru conexiunea directa la statie.
5. Antena CB Wilson Little Wil
Wilson “Little Will” este cea mai populara antena magnetica din lume.
Aceasta este o marturie a performantei si a fiabilitatii acestei antene, dar sa nu uitam de nici de dimensiunile reduse ale ei, perfect potrivita pentru autoturisme – aproximativ 1 metru.
Antena Little Will a fost conceputa pentru cei care doresc performanta si o antena de inaltime redusa la cel mai bun pret posibil.
Astfel traditia producatorului Wilson de a face antene ce ofera eficienta maxima la preturi foarte bune continua si cu modelul Little Will.