Cuprins
Cum alegi cea mai bună baterie de lavoar pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă bateria de lavoar potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Atunci când îți construiești sau renovezi baia, primele lucruri pe care le vei alege, vor fi cel mai probabil culoarea gresiei și a faianței, și abia apoi cada, chiuveta, toaleta ș.a.m.d.
La un moment dat însă va trebui să alegi și elemente mai micuțe, dar foarte importante, așa cum este bateria pentru lavoar.
Chiar dacă inițial te gândești că nu îți va fi greu să faci o alegere bună, dacă vrei să te bucuri de un confort sporit, vei descoperii că există multe detalii care trebuie să fie verificate înainte de a alege o baterie de lavoar potrivită pentru baia și pentru nevoile tale.
Pentru a afla unde au găsit alți cumpărători baterii de lavoar ieftine, precum și cum poți alege cea mai bună baterie de lavoar, citește cu atenție acest articol.
Top 3 baterii de lavoar recomandate
Tabel comparativ | ||
Baterie lavoar dubla comanda cu 3 gauri, Grohe Essence New | Baterie lavoar Kludi Ameo XL | Baterie lavoar monocomanda Teka Formentera cu pipa joasa |
De ce să alegi cea mai bună baterie de lavoar?
Bateria de lavoar sau robinetul de la chiuvetă așa cum i se spune în limbaj colocvial, este un element pe care îl vei folosi foarte des în baie. Gândește-te doar la rutina ta de dimineață și de seară, precum și la toate dățile în care trebuie să te speli pe mâini înainte de mâncare sau după ce ai folosit toaleta.
Apoi, ia în calcul câte persoane din locuință vor folosi aceiași baie, și vei ajunge ușor la concluzia că bateria de lavoar va fi folosită intens zilnic, motiv pentru care ai nevoie de cel mai bun model.
Identificarea și achiziționarea acestuia, mai ales atunci când nu ai mai cumpărat așa ceva, poate fi dificilă, și ai putea să greșești foarte ușor.
Cum alegi cea mai bună baterie de lavoar
Un cumpărător informat poate lua ușor o decizie pe baza unor criterii de selecție. Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să te informezi la rândul tău, astfel încât înainte de cumpărare să cunoști răspunsul la următoarele întrebări:
Ce tip de montare trebuie să aibă bateria pentru lavoar? Ce condiții de control prefer? Care sunt componentele la care trebuie să fiu atent? Ce debit de apă va avea? Cât de mult contează designul și cum pot alege ceva care să se potrivească estetic cu baia mea? Atunci când vei știi răspunsul la toate aceste întrebări, și nu numai, vei fi capabil să faci o achiziție pe care să nu o regreți.
Atunci când vei știi răspunsul la toate aceste întrebări, și nu numai, vei fi capabil să faci o achiziție pe care să nu o regreți.
Deoarece vrem să cumperi informat, am pregătit acest ghid de cumpărături pe care te îndemnăm să îl parcurgi cu atenție. Vom analiza în detaliu fiecare aspect pe care trebuie să îl iei în considerare.
De asemenea, pe baza criteriilor de selecție, la final îți pregătim câteva recomandări de baterii de lavoar la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a face o alegre de care să te bucuri și peste mulți ani, citește cu atenție acest articol.
Tipul de montare
- Montare centrală – Bateriile de lavoar cu montare centrală sunt create pentru lavoarele cu trei găuri. De obicei, aceste baterii sunt dotate cu două robinete, și sunt o opțiune clasică și potrivită pentru majoritatea băilor.
- Baterie de lavoar cu montare într-o singură gaură – Această baterie este potrivită pentru lavoarele sau blaturi ce au o singură gaură. Acestea au de obicei un singur robinet, dar există și modele cu două. Sunt o opțiune bună pentru lavoarele mici.
- Baterie pentru lavoar tip bol – Lavoarele tip bol care sunt instalate deasupra blatului, au nevie de o variație a bateriei ce se instalează într-o singură gaură. Deși modul de instalare și aspectul este cam același, înălțimea acestei baterii este mai mare, ceea ce le face potrivite pentru un lavoar care este, la rândul lui, mai ridicat decât chiuvetele convenționale.
- Montare în blat – Aceste baterii sunt de regulă formate din trei părți separate: bateria propriu zisă, și robinetele. De obicei spațiul pe care această configurație îl ocupă este mai mare, ceea ce face bateria potrivită pentru băile mai mari.
- Montare în perete – Bateriile de lavoar pot fi montate și în peretele de deasupra lavoarului. Dacă vrei să salvezi spațiul de pe lavoarul propriu-zis sau de pe blat, și astfel să te scutești de efortul de a curăța zone greu accesibile, acest tip de montare ar putea fi potrivit pentru tine.
Opțiuni de control
Pentru ca bateria să fie mai mult decât un simplu obiect de decor ea trebuie să fie funcțională. Pentru ca acest lucru să fie posibil ai nevoie de opțiuni de control care să îți permită să deschizi și să oprești apa, precum și să îi controlezi temperatura.
Iată mai jos care sunt principalele tipuri de control de pe piață:
- Două robinete – aceasta este cea mai comună opțiune pe care o vei găsi. Și aici ai mai multe variante, dar menționăm că o baterie cu două robinete este o opțiune mai convenabilă atunci când vine vorba de reglarea temperaturii apei.
Dacă locuiești cu copii sau persoane în vârstă, probabil că cel mai bine ar fi să optezi pentru două robinete tip manetă. Acestea sunt mai ușor de controlat de către ambele categorii. O opțiune cu un aspect clasic este aceea a robinetelor rotative în cruce sau „T”. Acest stil este mai greu de utilizat pentru persoanele bătrâne sau copii. De obicei, bateriile cu două robinete se potrivesc lavoarelor cu trei găuri.
O altă opțiune mai puțin populară este aceea a robinetelor tip mâner de ușă rotund. Controlul acestora este mai dificil deoarece sunt alunecoase. Ideal ar fi ca acestea să fie dispuse cu denivelări pentru a face prinderea mai ușoară. - Un singur robinet – există baterii pentru lavoar cu un singur robinet. Deplasarea lui în dreapta sau stânga va controla temperatura apei, cu cât este dus mai la extrem, cu atât apa fiind foarte rece sau foarte fierbinte. Acestea sunt ușor de folosit de către orice membru al familiei. Modalitatea de control poate fi o manetă sau un joystick.
- Baterie de lavoar cu buton – pornești sau oprești apa apăsând un buton. Temperatura apei va fi reglată cu ajutorul unei manete separate. Nu este o opțiune ușor de folosit pentru toți membrii ai familiei și îi poate lăsa pe oaspeți nedumeriți.
- Baterie cu senzor de mișcare – Bateriile de lavoar dotate cu senzor de mișcare nu au nevoie de mânere sau robinete de niciun fel. Va trebui să îți plasezi pur și simplu mâinile sub baterie pentru a porni apa. O valvă de mixare îți permite să controlezi amestecul de apă caldă și rece. Totuși, la unele modele această valvă nu este inclusă în pachet ceea ce înseamnă că va trebui să o achiziționezi separat. Și la aceste modele poate exista acea manetă specială care îți permite să controlezi temperatura apei, dar și debitul.
- Baterie cu activare la atingere – La fel ca modelele touchless, nici aceste modele nu au nevoie de mânere. Le poți activa sau opri cu o simplă atingere a bateriei. Un mâner controlează temperatura apei precum și debitul. Aceste baterii sunt recomandate celor cu probleme de accesibilitate.
Construcție
Orice tip de baterie pentru lavoar este echipată cu valvă interioară ce controlează debitul apei printr-un canal de scurgere. Calitatea acestei valve, determină durabilitatea și fiabilitatea bateriei de lavoar.
Cele mai bune variante sunt valvele din alamă, sau metal pe bază de alamă, precum și alte metale sau materiale rezistente la coroziune.
Orice tip de baterie pentru lavoar este echipată cu valvă interioară ce controlează debitul apei printr-un canal de scurgere. Calitatea acestei valve, determină durabilitatea și fiabilitatea bateriei de lavoar.
Cele mai bune variante sunt valvele din alamă, sau metal pe bază de alamă, precum și alte metale sau materiale rezistente la corosiune.
- Baterie de lavoar cu compresie – Acestea este un sistem des întâlnit la bateriile de lavoar. Modul de funcționare presupune ridicarea și coborârea unei piese care determină astfel deschiderea sau închiderea valvei, pentru a permite apei să curgă.
- Baterie de lavoar cu bilă rotativă – Acestea sunt prevăzute cu o bilă rotativă din plastic sau metal care reglează debitul apei. Având o singură piesă mobilă, acest sistem este mai longeviv, șansele de a se defecta fiind mai mici. Atunci când ai de ales între o variantă cu bilă din plastic și una cu bilă din metal, îți recomandăm să optezi pentru cea din metal, aceasta fiind mult mai rezistentă.
- Baterie de lavoar cu cartuș – Acestea folosesc inele din cauciuc într-un cartuș cilindric, controlând astfel viteza apei. Sunt variante foarte fiabile, în special atunci când cartușul este din alamă.
- Baterie de lavoar cu disc ceramic – Modele ce nu necesită întreținere aproape deloc. Două discuri ceramice se mișcă una către cealaltă cu scopul de a opri apa sau de a o lăsa să curgă. Prețul este pe măsură, fiind un model foarte eficient și durabil, te poți aștepta la sume mari.
Clasa de debit și zgomot
Un alt aspect care influențează prețul unei baterii de lavoar este clasa de debit. Producătorii europeni preferă să o menționeze printre specificațiile produsului. Clasa de debit este marcată cu literele: Z, A, S, B, C, D.
Iată ce reprezintă fiecare:
- Z: 7,5 – 9 litri pe minut
- A: 13,5 – 15 litri pe minut
- S: 18 – 19 litri pe minut
- B: 22,8 – 25,8 litri pe minut
- C: 27,8 – 30 litri pe minut
- D: 34,8 – 27,8 litri pe minut
Este importat să alegi o baterie care face parte dintr-o clasă de debit potrivită. Dacă debitul este prea ridicat pentru nevoile tale, aceasta va rezulta în risipă de resurse, în timp ce un debit prea mic va rezulta în disconfort.
Clasa de zgomot este importantă doar atunci când ai nevoie de un nivel ridicat de silențiozitate. Bateriile se pot încadra în două categorii de clasă de zgomot: I< 20 dB clasa II < 30 dB .
Bateriile de lavoar care fac parte din clasa I sunt cele mai calitative, motiv pentru care sunt și mai costisitoare, și se recunosc după certificatul P-IX.
Finisaje
Finisajul are de asemenea, o influență importantă asupra aspectului final al băii. Ideal ar fi să alegi același finisaj pentru toate elementele funcționale din baie, cum ar fi bateria de duș sau de cadă, precum și suporturile pentru produse metalice.
Deși acest pas nu este obligatoriu, dacă procedezi astfel baia ta va avea un aspect armonios. Iată ce opțiuni ai:
- Finisaj cromat – Cel mai cunoscut și abordat tip de finisaj pentru baterii de orice fel. Suprafața reflectorizantă arată foarte bine atunci când este curată, dar este ușor pătată de urme de apă. Pentru a-și păstra aspectul lucios, va trebui curățată destul de des, cu produse speciale.
- Finisaj cromat mat – Avem aceiași culoare argintie ca în cazul cromului, dar cu un aspect mat. Dacă nu ești adeptul esteticii lucioase, aceasta este o opțiune bună pentru baia ta,
- Alamă – Un finisaj în tendințe la momentul de față este cel cu aspect de alamă. Alama are o culoare aurie, caldă, cu aspect retro sau chiar antic. Se potrivește foarte bine în băile cu estetică vintage sau tradițională.
- Nichel – Cu o nuanță apropiată de cea a cromului, nichelul este ușor mai cald cu subton auriu. Îl poți găsi cu finisaj lucios sau mat.
- Bronz – Mai închis la culoare decât alama, bronzul este un finisaj asociat cu luxul și tradiția. Este perfect pentru băile mari, gândite ca spații de relaxare și SPA.
- Finisaj negru – Modern și frapant, finisajul negru este din ce în ce mai popular. În special dacă este un finisaj mat, nu se va murdări la fel de rapid ca finisajul cromat, de exemplu, sau cel puțin nu va fi la fel de evident. Contrastul dintre albul dulapurilor și al lavoarului și negrul bateriei oferă un efect estetic plăcut.
Producători
Un ultim criteriu foarte important este producătorul bateriei de baie. În acest caz, un producător cu o reputație bună este un indiciu important al calității produsului, deoarece aceste branduri se străduiesc să produce marfă care să fie la înălțimea așteptărilor clienților. Printre cei mai apreciați de pe piața din România menționăm: Grohe, Kludi, Franke sau Teka.
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună baterie pentru lavoaronline. Aici ai mai multe șanse să găsești una care să se plieze pe nevoile tale, la un preț foarte avantajos.
Înainte de a face o achiziție online, nu uita să verifici părerea altor cumpărători. Poți să îți dai seama dacă produsul este calitativ, dacă are un preț justificat, dacă este conform descrierii din magazin, sau dacă se potrivește nevoilor tale reale.
Având la îndemână toate aceste informații ești gata să alegi cea mai bună baterie pentru lavoar.
Cea mai bună baterie de lavoar: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de baterii de lavoar care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Baterie lavoar dubla comanda cu 3 gauri, Grohe Essence New
Baterie pentru lavoar cu trei gauri, marimea M prevazuta cu finisaj crom Grohe StarLight.
Garnituri ceramice 1/2″, 90 grade si diametru foraj de 10,5 mm.
Aerator Grohe EcoJoy 5,7 litri/minut pentru un consum redus de apa.
Grohe AquaGuide, sistem ce permite ajustarea debitului.
Racorduri flexibile de legatura la apa intre pipa si valve,
Set evacuare cu tija si sitem de instalare Grohe QuickFix Plus.
2. Baterie lavoar Kludi Ameo XL
Baterie monocomandă lavoar XL DN 15.
Mâner plin – Montaj cu o trecere.
Debit 6 l/min, la 3 bari – Aerator s-pointer PCA M 24 x 1.
Cartuş ceramic cu limitator de apă fierbinte.
Fără ventil de scurgere.
Sistem de montare rapidă.
Racorduri flexibile G 3/8.
3. Baterie lavoar monocomanda Teka Formentera cu pipa joasa
Baterie de lavoar monocomanda cu pipa deschisa si functie de jet.
Fabricata din alama sanitara finisaj crom.
Inaltime: 155 mm.
Sistem de curgere inovator in cascada si functie de jet.
Consum de apa optimizat si constant.
Limitator de debit: 5 l/min.
Racorduri flexibile de 3/8 si aerator special anticalcar.
4. Baterie lavoar monocomanda Grohe Eurosmart Cosmopolitan
Eurosmart Cosmopolitan reflectă valorile principale ale minimalismului, fiind gama favorită în amenajările moderne. Finisată cu tehnologia GROHE StarLight®, acesteia îi este asigurată o suprafață cromată rezistentă la murdărire şi la mătuire.
Este prevazuta cu set scurgere cu tija, cartus ceramic de 35 mm cu GROHE SilkMove®.
Sistem de instalare GROHE QuickFix® cu suport de centrare, posibilitate reglare debit minim de aprox. 2,5 l/min.
Furtunuri flexibile de conectare la apa si aerator GROHE EcoJoy.
5. Baterie lavoar monocomanda Franke Platino
Baterie monocomanda pentru lavoar prevazuta cu cartus cu discuri ceramice si furtune flexibile din inox.
Forma: Linii drepte cu margini rotunjite.
Montaj: Pe lavoar.
Material: Alama cromata.
Tip debit: Ajustabil.