Cum alegi cea mai bună betonieră în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă betoniera potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
În mod evident, o betonieră de calitate este un element ce poate să îți lipsească dacă lucrezi în domeniul construcțiilor.
Aceasta îți va face munca mai ușoară și mai calitativă, ceea ce va rezulta în clienți mai mulțumiți și un câștig mai mare pentru tine.
Indiferent că vrei să cumperi o betonieră pentru uz propriu sau pentru uz profesional, calitatea ei va influența mult rezultatul final, precum și rapiditatea cu care vei termina proiectele.
Este clar că ai nevoie de o betonieră de calitate. Află în cele ce urmează unde găsești cea mai bună betonieră.
Top 3 betoniere recomandate
- Betoniera cu reductor transimisie directa Temp 165L
- Amestecul se petrece datorita motorului cu transmisie directa, prin reductor conectat la axul cuvei, cu grosimea de 40 mm.
- Vezi detalii si pret
- Betoniera semi-profesionala Alve 400180CH
- Coroana si pinionul sunt confectionate din fonta – pentru o folosire indelungata. Putere motor: 1000 W.
- Vezi detalii si pret
- Betoniera profesionala Evotools, 800 W, 180 L
- Transmisie prin curea poly-V pentru o tractiune optima si vibratii reduse in functionare. Intretinere simpla.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi o betonieră de calitate?
O betonieră ideală îți va permite să lucrezi în timp util, fără a fi nevoie de multe reparații, și va încuraja formarea unui material de construcții ideal. Oferindu-ți multe avantaje, este normal să cauți deja o betonieră de calitate. Oferta de pe piață însă poate părea copleșitoare.
Întrucât nu există diferențe majore nici de aspect și nici la preț, poate ajunge să îți fie foarte greu să faci o alegere bună. Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le bifeze o betonieră pentru a putea spune că are un raport calitate/preț avantajos?
Cum alegi cea mai bună betonieră
Cum poți să îți dai seama de calitatea unei betoniere chiar dacă o cumperi online? Mulți cumpărători se întreabă unde găsesc o betonieră de calitate. Ei bine noi am pregătit un ghid de cumpărături pentru a te informa cu privire la toate aspectele pe care trebuie să le urmezi înainte de a face o achiziție.
Am încercat să îți fac căutarea mai ușoară, iar la sfârșit vei putea identifica cu siguranță betoniera ideală pentru tine. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte:
Stabilește scopul în care o vei utiliza
Acesta este cel mai important pas. În funcție de frecvența cu care o vei folosi și măsura în care va fi solicitată vei putea să alegi un model potrivit pentru nevoile tale reale.
Betoniera convențională
Este ideală pentru șantierele mici în care volumul de material solicitat nu este foarte mare. Fie că vei folosi betonul pentru o construcție incipientă, fie pentru mici lucrări de renovare, atâta timp cât nu vei avea nevoie să produci mult material, o betonieră simplă va fi mai mult decât suficientă.
Așa cum e de așteptat, acesta este cel mai ieftin model de betonieră, dar are un volum de încărcare mai mic. Vei putea mixa până la trei tipuri de materiale, iar cantitatea de material produs într-un singur ciclu nu va fi foarte mare.
Betoniera profesională
Este betoniera ce va fi supusă la o frecvență de utilizare mult mai mare. Fiind o variantă îmbunătățită a modelului anterior, îți va permite să mixezi mai multe materiale, într-o cantitate mai mare și timp mai scurt.
De asemenea, vei găsi astfel de betoniere atât staționare cât și portabile, ceea ce înseamnă că sunt destul de puternice pentru a face față nu doar în regim de construcții convenționale, ci și în construcția pavajelor și a drumurilor. Principalele aspecte care ar trebui să te intereseze sunt durabilitatea și rezistența, fiind foarte probabil ca utilajul să fie solicitat zilnic.
Betoniera industrială
Este o betonieră care va produce o cantitate foarte mare de material. Poate funcționa în formă de autobetonieră sau piesă tractabilă, și este necesară în cazul firmelor implicate în construcția de drumuri sau construcția de clădiri și spații rezidențiale deosebit de extinse.
Sunt modele voluminoase, foarte rezistente la uzură, ușurând și accelerând enorm nivelul de muncă.
Tipul de betonieră
Va trebui să alegi dintre o betonieră staționară și una mobilă. Vei face cea mai bună alegere în funcție de următoarele detalii:
Betoniera staționară
Betonierele fixe vor fi folosite în regim industrial sau profesional. Prezența lor permanentă pe șantier va fi necesară până la finalizarea proiectului. În general, o betonieră staționară are dimensiuni mai mari și poate produce mai mult beton, motiv pentru care este mai apreciată de profesioniști.
Aspecte ce te vor interesa în mod deosebit vor ține de transport. Ai nevoie să știi ce greutate și dimensiuni va avea betoniera, pentru a reuși să alegi un vehicul potrivit cu care să o transporți la șantier. Dacă vei alege o autobetonieră, aceasta nu îți va impune probleme în privința transportului și va fi și mai ușor de amplasat.
Betoniera mobilă
Deja am menționat autobetoniera care îți permite să o transporți ușor, având totodată avantajul de a putea produce cantități mari de material. Acestea sunt potrivite și pentru a transporta material pentru construcții pe distanțe destul de mari,mixarea fiind executată abia la locul construcției.
Când vorbim despre betoniere convenționale însă, de cele mai multe ori acestea vor fi modele portabile, deplasarea fiind posibilă datorită unor roți cu care sunt dotate. Acestea facilitează mișcarea rapidă a muncitorilor în cazul în care materialul se întărește rapid și trebuie aplicat în timp util.
Forma de alimentare
Cu electricitate
În cazul acestei forme de alimentare se vor putea identifica ușor avantaje și dezavantaje. Vei observa că sunt cele mai ieftine tipuri de betoniere, și din fericire, acesta este un tip de alimentare potrivit atât pentru betonierele portabile, cât și pentru cele staționare.
Se recomandă acest tip de alimentare în deosebit pentru betonierele simple. Nu impune probleme în ceea ce privește adaptarea la voltaj, și are avantajul de a nu reprezenta un factor poluant.
Ca în cazul oricărui produs însă, nu îi putem ignora dezavantajele. Capacitatea de încărcare va fi limitată de această formă de alimentare, puterea de mixare generată fiind mai mică decât în cazul altor betoniere.
Punerea în funcțiune va fi condiționată de prezența unei surse de curent în apropiere, iar riscul de electrocutare nu este eliminat. Procesul trebuie executat cu mare atenție deoarece în cuva de mixare se folosesc, în mod evident, și lichide, care pot ajunge la circuitele electrice.
Cu motorină
O betonieră de calitate funcționează pe motor diesel. Alimentată cu motorină aceasta va putea fi folosită chiar și în scop industrial. Generând suficientă putere pentru a pune în mișcare chiar și o betonieră cu un volum mare, aceasta va permite mixarea unui volum mai mare de material, care va fi mai omogen și mai aerat.
În general, sunt modele robuste și trainice, rezistente la utilizare zilnică. Costurile de întreținere sunt mai mici și sunt mai sigure decât modele alimentate cu benzină, riscul de incendiu sau explozie fiind redus considerabil.
Bineînțeles, nu putem ignora nici dezavantajele. Betoniera cu motor pe motorină va fi mai greu de transportat, și va necesita mai multă atenție la utilizare. Accidentele pot apărea atunci când personalul nu este specializat, iar lucrul cu o astfel de betonieră vor necesita forță fizică din partea muncitorilor.
De asemenea, particularitățile oricărui motor diesel se vor observa și aici. Motorul va produce noxe, motiv pentru care betoniera va putea fi folosită doar afară, iar în condiții de temperaturi scăzute, motorul poate prezenta dificultăți la pornire.
Cu benzină
Betonierele alimentate cu carburant sub formă de benzină au avantajul de a fi mai ușoare, iar forma de alimentare poate fi aplicată atât în cazul betonierelor fixe, cât și în cazul celor portabile. Costul de achiziție este unul moderat și nu îți va ridica multe probleme.
Cât despre performanțe, acestea se aproprie foarte mult de cele are unui motor diesel, betoniera fiind capabilă să mixeze cantități mari de material. Dezavantajele țin cel mai mult de siguranță.
Motorul va produce noxe destul de toxice, iar benzina, fiind ușor inflamabilă, va prezenta un risc mare accident în cazul în care betoniera nu este amplasată corespunzător. Costurile de mentenață, precum și condițiile de întreținere ale motorului vor fii mai consistente.
Volumul de mixare
Reprezintă capacitatea cuvei de mixare și îți oferă indicii cu privire la cantitatea de material care va putea fi mixată o sigură dată. În funcție de utilitatea betonierei se disting trei praguri de volum.
Betoniera convențională va avea un volum de mixare de cel puțin 100l sau 0.1 metri cubi. Poate ajunge până la 300 de litri și este o variantă mai mult decât suficientă pentru o betonieră simplă. Atenție însă, asta nu înseamnă că vei putea să umpli cuva de mixare.
În descrierea produsului trebuie să găsești valori furnizate de producător cu privire la cantitatea de material care poate fi mixată în așa fel încât acesta să nu curgă din cuvă.
O betonieră profesională va avea un volum de mixare care se va încadra între 300 și 1000 de litri, având dimensiuni moderate. De asemenea, deși pare tentant, nu cumpăra niciodată o betonieră mai mare decât nevoile tale reale.
Calculează care este cantitatea aproximativă de material de care vei avea nevoie într-o zi, și alege o betonieră în funcție de asta. O betonieră mai mare va reuși doar să provoace pierderi de material și risipă de energie sau combustibil.
Betonierele care vor fi folosite în scop industrial, inclusiv autobetonierele, vor avea un volum de mixare mult mai mare, depășind ușor 4000 de litri, iar cele mai mari dimensiuni vor ajunge chiar la 8500 de litrii sau chiar 9000 de litri.
Particularități de construcție
Ne vom referi în mod deosebit la materialul din care este fabricată betoniera. Specialiștii recomandă oțelul pentru fabricarea cuvei de mixare în cazul betonierelor de capacitate mare și moderată.
Pentru betonierele mai portabile însă, inclusiv varianta unei cuve din plastic masiv poate fi una destul de fiabilă. O astfel de betonieră va fi foarte ușoară, iar riscul de rugină este eliminat.
Materialul de mixat
Indiferent de modelul sau de capacitatea unei betonierei, oricare trebuie să permită mixarea facilă a apei cu ciment, nisip și pietriș.
În cazul modelelor industriale acestea vor putea mixa chiar și var sau balast, acesta din urmă fiind un material folosit la construcția șoselelor.
Alte aspecte importante
Înainte de cumpărare este bine să verifici următoarele aspecte. O betonieră de calitate pentru utilizare profesională și industrială va trebui să fie echipată cu reductor și pompă. Unele modele vor avea chiar două reductoare pentru rotire și basculare.
Bascularea se poate face în lateral sau vertical, iar pentru o turnare de precizie, bascularea în capăt este cea mai bună variantă.
Condițiile de mentenanță precum și detaliile cu privire la voltaj și parametrii de alimentare, în cazul unei betoniere cu alimentare electrică, sunt aspecte ce trebuie verificate înainte de achiziție.
Având la dispoziție toate aceste informații vei fi gata să iei cea mai bun decizi și să alegi o betoniere de calitate.
Îți recomandăm, de asemenea să te orientezi înspre firme consacrate, și să consulți părerea altor cumpărători pentru a avea o imagine cât mai complexă asupra unui produs.
Cea mai bună betonieră: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de betoniere convenționale pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Betoniera cu reductor profesionala, transimisie directa , Temp 165 L
Amestecul se petrece datorita motorului cu transmisie directa, prin reductor conectat la axul cuvei, cu grosimea de 40 mm.
Gradul de inclinare este optim pentru echilibrarea cuvei in lucru.
Cadrul de sustinere este samblat/sudat din elementi de teava groasa, de 32 mm in diametru.
Motorul de 1000 de wati cu transmisie directa prin reductor metalic executa 25 de rotatii pe minut.
2. Betoniera semi-profesionala Alve 400180CH
Coroana si pinionul sunt confectionate din fonta – pentru o folosire indelungata.
Material maner: Otel – Material roti: Cauciuc.
Interval alimentare tensiune electrica: 220 – 230 V.
Frecventa alimentare curent electric: 50 Hz.
Putere motor: 1000 W.
Viteza de lucru (rpm): 26.6.
Capacitate: 180 l.
3. Betoniera profesionala Evotools, 800 W, 180 L
Motor monofazat.
Mecanism facil de pozitionare a cuvei pentru alimentare/ descarcare, mixare si depozitare.
Transmisie prin curea poly-V pentru o tractiune optima si vibratii reduse in functionare.
Cuva din otel cu coroana din fonta.
Pinion cu protectie pentru operator.
Intretinere simpla.
Grad Protectie IP44.
4. Betoniera semi-profesionala Steinhaus PRO-CM140
Material coroana: fonta.
Material palete duble de amestecare: otel.
Capacitate neta a cuvei: 120 l – Adancime cuva: 560 mm.
Grosime cuva (partea superioara): 1.2 mm.
Lungime palete duble de amestecare: 460 mm.
Diametru roata de basculare: 520 mm.
Lungime cablu electric: 1.8 m – Clasa de protectie: Clasa II.
5. Betoniera MTX CM120, 120L, 450W
Malaxorul de beton este alimentat cu curent electric de 230 V.
Motor electric asincron cu protectie termica integrata.
Cadru armat.
Capac de protectie pentru actionare din plastic.
Proiectare prefabricata pentru depozitare si transport usor.
Roti puternice pentru miscare convenabila pe teren.