Cuprins
Cum alegi cea mai bună bicicletă de oraș în 2024? Ce funcții și dotări trebuie să aibă bicicleta de oraș potrivită pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.
Indiferent că ești o persoană sportivă sau doar vrei un mijloc de transport ceva mai rapid în oraș, o bicicletă de oraș poate fi o variantă foarte bună pentru tine.
„Jungla urbană” e plină de provocări zilnice, iar dacă vrei să folosești bicicleta pentru a circula zilnic în oraș, poate chiar să o transformi în principalul mijloc de transport, este important să achiziționezi o bicicletă suficient de trainică, pentru a face față gropilor, bordurilor, crăpăturilor din trotuar, etc.
Cum și unde găsești cea mai bună bicicletă de oraș, afli în acest articol?
Top 3 biciclete de oraș recomandate
- Bicicleta oras Dama Goetze Mood, 7 viteze
- Design atractiv, care este un amestec unic de stil si eleganta. Cos de rachita cu captuseala. Confort ridicat de conducere (sa moale si confortabila).
- Vezi detalii si pret
- Bicicleta oras Kands S-Comfort Dama, cu cos
- Constructia simpla a acesteia asigura durabilitate si confort. Datorita cadrului tip lebada, poate fi folosita indiferent de vestimentatia pe care o purtati.
- Vezi detalii si pret
- Bicicleta oras adulti Scirocco Citybike Cruiser Daytona
- Cadru ergometric pentru o pozite comoda la deplasarea in oras sau intre orase. Ideala in oras datorita rotilor mai subtiri care inlesnesc pedalarea.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună bicicletă de oraș?
Ai nevoie de cea mai bună bicicletă de oraș pentru orașul poate reprezenta o provocare atunci când folosești bicicleta zilnic. Nu îți permiți să investești într-o bicicletă de proastă calitate deoarece aceasta nu va rezista la rigorile orașului, și poate chiar să îți pună viața în pericol.
O bicicletă ideală te va însoții ani de zile fără să se defecteze, iar atunci când va avea un defect, se va rezolva ușor. Uite doar câteva motive pentru care ai nevoie de o bicicletă specială pentru oraș.
Cea mai bună bicicletă de oraș: ce sa cauți
De la a căuta o bicicletă bună până la a găsi una însă este cale ceva mai lungă, mai ales dacă nu știi prea bine ce calități ar trebui să aibă bicicleta de oraș ideală.
Cum îți poți da seama că bicicleta pe care o alegi este destul de rezistentă chiar dacă alegi să o comanzi online? De unde știi că dimensiunile sale sunt potrivite pentru tine? Există aspecte ergonomice de care trebuie să ții cont?
Noi ne-am propus să îți scurtăm acest drum și să îți prezentăm acum care sunt câteva aspecte de luat în considerare pentru a cumpăra fără riscuri cea mai bună bicicletă de oraș.
În acest scop am pregătit un ghid de cumpărături care te va ajuta să stabilești un raport calitate/preț pentru produsul dorit, chiar înainte de a-l testa. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.
Condiții de fiabilitate
Este normal să îți dorești ca bicicleta ta să te servească pentru un timp cât mai îndelungat. De aceea, printre primele aspecte pe care trebuie să le verifici sunt condițiile de fiabilitate, sau aspectele care ofere indicii asupra rezistenței în timp a bicicletei tale de oraș. Acestea pot cuprinde detalii cu privire la calitatea materialelor sau legarea componentelor.
O atenție deosebită trebuie să o acorzi pieselor de rotație. Acestea trebuie corect combinate pentru a asigura rezistența îndelungată bicicletei. Poți verifica cuvetele, pedalele și butucii. Acestea nu trebuie să flexeze sau să „joace”.
Este bine să fii atent la detalii ce țin de fabricare. De exemplu butucii trebuie să fie pe rulmenți, nu pe conuri și bile, iar piesele trebuie să fi de brand, astfel apa nu va roda butucul și vei avea siguranța calității.
Materialul din care este compus cadrul și furca este iarăși important. Cel mai comun este aluminiul, un material bun deoarece nu ruginește și este destul de accesibil. Cu toate acestea, în timp, se poate deforma și fisura din cauza căzăturilor inevitabile și a șocurilor.
Materialele mai moderne precum kevlarul sau carbonul sunt din ce în ce mai recomandate, dar nu se încadrează în orice buget. Mai mult decât atât, sunt materiale destul de sensibile, deci riscul deteriorării rapide nu este eliminat.
În alegerea materialului cadrului și a furcii trebuie să ții cont și de greutatea ta, deoarece ea va influența rezistența acestora. Cu alte cuvinte dacă masa ta corporală depășește 100 de kg, carbonul sau kevlarul nu va rezista sub presiune.
Pe de altă parte dacă ești o persoană cu o greutate redusă și ești în căutarea unei biciclete foarte ușoare, o bicicletă din carbon-kevlar este perfectă pentru tine, aceasta cântărind maxim 10 kg.
O alta variată din ce în ce mai populară la bicicleta de oraș este bicicleta pliabilă. Și în cazul acesteia sunt câteva aspecte pe care trebuie să le verifici precum: sistemul de pliere, materiale și rezistența balamalelor.
Formă și dimensiuni
Forma cadrului va influența direct poziția pe care corpul va trebui să o abordeze în pedalare. Așadar, dacă nu ești o persoană foarte activă poți opta pentru o bicicletă cu cadru scurt și ghidon înalt. Aceasta îți va obliga corpul la o poziție verticală cu spatele drept.
În timp ce vizibilitatea ta va fi ideală, spatele tău va avea de suferit mai degrabă, deoarece va resimții fiecare șoc, iar pe termen lung sănătatea coloanei ar putea fi afectată. Dacă optezi pentru acest tip de cadru și ghidon asigură-te că vine cu o șa elastică sau o tijă cu amortizor.
Pe de altă parte, dacă ești o persoană mai activă care gustă viteza vei opta pentru o bicicletă cu cadru mai lung și ghidon mai scurt. Acesta îți va obliga corpul la o poziție oblică. Șocurile vor fi absorbite de brațe și umeri, dar va fi necesar să ai mai multă forță în brațe pentru a pedala fără dureri și disconfort.
Mărime și greutate
Trebuie să ai în vedere acest aspect împreună cu informația cu privire la distanțele pe care le vei parcurge.
O bicicletă cu roți mari și cadru scurt de exemplu, va fi potrivită dacă ai de parcurs distanțe lungi și vrei să o faci cât mai rapid. Vei alege viteza și rezistența la șocuri în defavoarea manevrabilității oferite de o bicicletă cu roți mai mici.
De asemenea, o astfel de bicicletă nu trebuie să fie foarte ușoară și e cel mai bine să nu fie foarte pretențioasă. Asta pentru că o vei forja puternic în fiecare zi, și cel mai probabil nu o vei mai lua la alte plimbări decât drumul dus-întors casă-loc de muncă.
Dacă ai un stil de viață mai alert, trebuie să bați orașul zilnic, iei multe curbe și trebuie să faci opriri dese, ai nevoie de o bicicletă ușoară, cu roți mici care îți permit luarea curbelor scurte, și cadru low-step care să nu te incomodeze la coborâri. O bicicletă pliabilă ar fi de asemenea o variantă bună în acest caz.
Greutatea este influențată și de material. Cel mai rezistent material este oțelul, iar cea mai bună bicicletă de oraș va avea oțel în componență. În general, oțelul conferă greutate bicicletei, dar există și excepții. Producătorii au scos deja pe piață biciclete din oțel care sunt foarte ușoare. În plus acestea au un mare avantaj față de celelalte materiale: nu fisurează, nu se îndoaie și rezistă excelent la șocuri.
Dacă vorbim de greutate, te avertizăm de pe acum că o bicicletă achiziționată din hypermarket va fi mereu mai grea. Așadar îți recomandăm să cumperi din magazine specializate pe nișa sportivă.
Poziția și diametrul roților
Până acum cred că ai înțeles că cea mai bună bicicletă pentru oraș sau bicicletă urbană este aceea care răspunde cel mai bine nevoilor tale. Poziția și diametrul roților îl vei alege tot în funcție de acestea. Așa cum am mai amintit, o bicicletă cu roți mai mari va prinde viteze mai mari și a absorbi mai bine șocurile, în timp ce roțile mai mici sunt mai practice pe manevrabilitate.
De asemenea, este bine să știi că roțile vor juca roluri diferite. Cea din față va conta în manevrabilitate în timp ce cea din spate se ocupă mai mult de viteză. Așadar, dacă ai bicicletă cu roți mari, asta nu înseamnă că ai neapărat o manevrabilitate foarte proastă.
În funcție de poziționarea roților există biciclete normale, și așa-numitele biciclete „adunate”, cu roți mai apropiate, un tip de bicicletă foarte recomandată pentru oraș, fiind foarte ușor de manevrat. În plus, o astfel de bicicletă are șanse minime de a-i incomoda pe cei din jur.
Jantele
Împreună cu alte componente jantele influențează foarte mult rezistența bicicletei. Contrar așteptărilor însă, nu materialul este cel care le face mai rezistente. Ai putea crede că janta din oțel va rezista mai mult, în realitate însă, cea mai bună bicicletă de oraș are o jantă din aluminiu. Ceea ce contează este mai degrabă forma.
Bicicleta urbană ideală are o jantă înaltă, iar pereții de rezistență au 2 sau chiar 3 straturi. Este recomandat să nu aibă o formă perfectă de cerc, ci de ogivă. Aceasta este forma ideală care va defavoriza descentrarea și va asigura rezistența bicicletei, indiferent de materialul din care sunt fabricate.
Frâne
Există 3 tipuri principale de frâne:
- Frâna pe disc – este cea mai bună variantă. Este rapidă și cea mai sigură, cu o prindere foarte puternică. Deoarece nu prinde cauciucul, nu contează dacă afară plouă sau e uscat, va fi la fel de eficientă. Partea proastă este că puține biciclete de oraș vin cu acest tip de frâne. Deci dacă găsești acest sistem de frânare la un city-bike, poți spune că ai găsit cea mai bună bicicletă de oraș, cu condiția să respecte și aspectele de mai sus.
- Frâna clește – funcționează pe bază de saboți de cauciuc care efectiv prind roata ca într-un clește. Calitatea și timpul de răspuns al frânei este dictat de acești saboți care nu răspund la fel de bine pe umezeală ca frâna pe disc. De aceea este bine să verifici frânele pentru ca saboții să aibă mai multe tipuri de cauciucuri, pentru ca frâna să aibă un răspuns optim indiferent de condiții: cald, umed, rece.
- Frâna în butuc – Este cea mai bună alternativă pentru frâna pe disc. Nici acest sistem de frânare nu ține cont de condițiile de mediu fiind la fel de eficientă oricând. Cel mai des se întâlnește la bicicletele cu o singură viteză, dar este un mecanism care este din ce în ce mai implementat și la bicicletele cu viteze. Avantajul estetic și fiabil nu trebuie ignorat. Bicicleta nu va fi încărcată de cabluri și manete, iar mecanismul nu va putea fi distrus ușor.
Estetică
Este normal să îți dorești o bicicletă care arată bine. Cu toate acestea, ține cont de faptul că o bicicletă mai arătoasă va costa mai mult, și dacă judeci doar după aspect, s-ar putea să ajungi la concluzia că ai dat bani pe ceva ce arată bine, dar nu te ajută cu adevărat.
Rigorile urbane îți vor testa rezistența bicicletei la maxim, motiv pentru care aspectul estetic ar trebui să te intereseze cel mai puțin. Un design interesant ar putea mai mult să te încurce, în timp ce o bicicletă cu aspect clasic și simplu te va servi mult mai bine și pentru mai mult timp.
Ce accesoriu este de nelipsit pentru cea mai bună bicicletă de oraș?
În cazul în care vei folosi bicicleta pe carosabil împreună cu alte mașini participante la trafic îți vor fi de folos o pereche de oglinzi retrovizoare. Atenție însă, acestea trebuie să fie neapărat convexe.
În caz contrar nu îți vor folosi la absolut nimic. O pereche de oglinzi bună însă, îți poate asigura siguranța în trafic, așa că ține cont și de acest aspect când cumperi cea mai bună bicicletă de oraș.
Cea mai bună bicicletă de oraș: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta disponibilă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele biciclete de oraș care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Bicicleta Dama Goetze Mood, 7 viteze
Design atractiv, care este un amestec unic de stil si eleganta.
Cos de rachita cu captuseala (frumos si practic).
Confort ridicat de conducere (sa moale si confortabila, cu o pozitie verticala pe timpul calatoriilor).
Fiabilitate si siguranta (componente de marca durabile combinate cu usurinta de utilizare).
Bicicleta Goetze are un cadru de 18 de inci si este potrivita pentru persoanele cu o inaltime cuprinsa intre 160 si 185 cm.
2. Bicicleta Kands S-Comfort Dama, cu cos
Constructia simpla a acesteia asigura durabilitate si confort.
Datorita cadrului tip lebada, poate fi folosita indiferent de vestimentatia pe care o purtati.
Bicicleta Kands S-Comfort are un cadru de 18 de inci si este potrivita pentru persoanele cu o inaltime cuprinsa intre 155 si 180 cm.
Kands S-Comfort are iluminare LED completa in fata si in spate si o sonerie, astfel incat sa va puteti deplasa in siguranta chiar si pe timp de noapte.
Saua este profilata si confortabila, cu amortizare.
3. Bicicleta pentru adulti Scirocco Citybike Cruiser Daytona
Cadru: Otel; Cadru ergometric pentru o pozite comoda la deplasarea in oras sau intre orase.
Furca: Otel rigida.
Beneficii: Ideala pentru utilizare in oras datorita cauciucurilor mai subtiri care inlesnesc pedalarea.
Greutate: 15,7 kg.
Manete frana: LL321D Alu – Frana fata: Power VBR 218A Alu – Frana spate: Butuc.
Jante: Aluminiu – Anvelope:Rubena City Hopper.
4. Bicicleta de Oras Rich Meridian 2.6 Unisex
Cadru: Din otel, geometrie specifica City, marime cadru 19 inch – Ghidon: Otel.
Pinioane: Sunrun, 6 trepte de viteza cu dinti de la 14 la 28.
Angrenaj pedalier: 3 foi cu 24,34 si 42 de dinti, protectie impotriva noroiului, brat pedalier 165 mm.
Frane: Tip V-brake de 115mm – Jante: Rich Tech, aluminiu, 26 inch.
Anvelope: Hakuba, 26 inch x 1.75 profil City – Dimensiune roata: 26 inch.
Sa: Confort, model CITY.
5. Bicicleta pentru oras unisex Dunarea MTB JSX2891
UTILIZATOR: dama/barbat – CADRU: otel, geometrie specifica CITY.
CULOARE: negru – FURCA: otel fixa, model CITY – JANTA: 28 inch x36H aluminiu.
ANVELOPE: WANDA 28 inch x1,75
PINION: RICH TECH 1V 18T – FOAIE: otel 42T, brat 175 mm
FRANA FATA: v-brake, otel – FRANA SPATE: torpedo.
Cric, sonerie, aripi fata / spate, ochi de pisica, portbagaj.