Cea mai bună bicicleta de oraș

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună bicicletă de oraș? Ce funcții și dotări trebuie să aibă bicicleta de oraș potrivită pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna bicicleta de orasIndiferent că ești o persoană sportivă sau doar vrei un mijloc de transport ceva mai rapid în oraș, o bicicletă de oraș poate fi o variantă foarte bună pentru tine.

„Jungla urbană” e plină de provocări zilnice, iar dacă vrei să folosești bicicleta pentru a circula zilnic în oraș, poate chiar să o transformi în principalul mijloc de transport, este important să achiziționezi o bicicletă suficient de trainică, pentru a face față gropilor, bordurilor, crăpăturilor din trotuar, etc.

Cum și unde găsești cea mai bună bicicletă de oraș, afli în acest articol?

De ce să alegi cea mai bună bicicletă de oraș?

Ai nevoie de cea mai bună bicicletă de oraș pentru orașul poate reprezenta o provocare atunci când folosești bicicleta zilnic. Nu îți permiți să investești într-o bicicletă de proastă calitate deoarece aceasta nu va rezista la rigorile orașului, și poate chiar să îți pună viața în pericol.

O bicicletă ideală te va însoții ani de zile fără să se defecteze, iar atunci când va avea un defect, se va rezolva ușor. Uite doar câteva motive pentru care ai nevoie de o bicicletă specială pentru oraș.

Cea mai bună bicicletă de oraș: ce sa cauți

De la a căuta o bicicletă bună până la a găsi una însă este cale ceva mai lungă, mai ales dacă nu știi prea bine ce calități ar trebui să aibă bicicleta de oraș ideală.

Cum îți poți da seama că bicicleta pe care o alegi este destul de rezistentă chiar dacă alegi să o comanzi online? De unde știi că dimensiunile sale sunt potrivite pentru tine? Există aspecte ergonomice de care trebuie să ții cont?

Noi ne-am propus să îți scurtăm acest drum și să îți prezentăm acum care sunt câteva aspecte de luat în considerare pentru a cumpăra fără riscuri cea mai bună bicicletă de oraș.

În acest scop am pregătit un ghid de cumpărături care te va ajuta să stabilești un raport calitate/preț pentru produsul dorit, chiar înainte de a-l testa. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.

Condiții de fiabilitate

Bicicleta de oras cu cos de transportEste normal să îți dorești ca bicicleta ta să te servească pentru un timp cât mai îndelungat. De aceea, printre primele aspecte pe care trebuie să le verifici sunt condițiile de fiabilitate, sau aspectele care ofere indicii asupra rezistenței în timp a bicicletei tale de oraș. Acestea pot cuprinde detalii cu privire la calitatea materialelor sau legarea componentelor.

O atenție deosebită trebuie să o acorzi pieselor de rotație. Acestea trebuie corect combinate pentru a asigura rezistența îndelungată bicicletei. Poți verifica  cuvetele, pedalele și butucii. Acestea nu trebuie să flexeze sau să „joace”.

Este bine să fii atent la detalii ce țin de fabricare. De exemplu butucii trebuie să fie pe rulmenți, nu pe conuri și bile, iar piesele trebuie să fi de brand, astfel apa nu va roda butucul și vei avea siguranța calității.

Materialul din care este compus cadrul și furca este iarăși important. Cel mai comun este aluminiul, un material bun deoarece nu ruginește și este destul de accesibil. Cu toate acestea, în timp, se poate deforma și fisura din cauza căzăturilor inevitabile și a șocurilor.

Materialele mai moderne precum kevlarul sau carbonul sunt din ce în ce mai recomandate, dar nu se încadrează în orice buget. Mai mult decât atât, sunt materiale destul de sensibile, deci riscul deteriorării rapide nu este eliminat.

În alegerea materialului cadrului și a furcii trebuie să ții cont și de greutatea ta, deoarece ea va influența rezistența acestora. Cu alte cuvinte dacă masa ta corporală depășește 100 de kg, carbonul sau kevlarul nu va rezista sub presiune.

Pe de altă parte dacă ești o persoană cu o greutate redusă și ești în căutarea unei biciclete foarte ușoare, o bicicletă din carbon-kevlar este perfectă pentru tine, aceasta cântărind maxim 10 kg.

O alta variată din ce în ce mai populară la bicicleta de oraș este bicicleta pliabilă. Și în cazul acesteia sunt câteva aspecte pe care trebuie să le verifici precum: sistemul de pliere, materiale și rezistența balamalelor.

Formă și dimensiuni

Forma cadrului va influența direct poziția pe care corpul va trebui să o abordeze în pedalare. Așadar, dacă nu ești o persoană foarte activă poți opta pentru o bicicletă cu cadru scurt și ghidon înalt. Aceasta îți va obliga corpul la o poziție verticală cu spatele drept.

În timp ce vizibilitatea ta va fi ideală, spatele tău va avea de suferit mai degrabă, deoarece va resimții fiecare șoc, iar pe termen lung sănătatea coloanei ar putea fi afectată. Dacă optezi pentru acest tip de cadru și ghidon asigură-te că vine cu o șa elastică sau o tijă cu amortizor.

Pe de altă parte, dacă ești o persoană mai activă care gustă viteza vei opta pentru o bicicletă cu cadru mai lung și ghidon mai scurt. Acesta îți va obliga corpul la o poziție oblică. Șocurile vor fi absorbite de brațe și umeri, dar va fi necesar să ai mai multă forță în brațe pentru a pedala fără dureri și disconfort.

Mărime și greutate

Ghidon bicicleta de orasTrebuie să ai în vedere acest aspect împreună cu informația cu privire la distanțele pe care le vei parcurge.

O bicicletă cu roți mari și cadru scurt de exemplu, va fi potrivită dacă ai de parcurs distanțe lungi și vrei să o faci cât mai rapid. Vei alege viteza și rezistența la șocuri în defavoarea manevrabilității oferite de o bicicletă cu roți mai mici.

De asemenea, o astfel de bicicletă nu trebuie să fie foarte ușoară și e  cel mai bine să nu fie foarte pretențioasă. Asta pentru că o vei forja puternic în fiecare zi, și cel mai probabil nu o vei mai lua la alte plimbări decât drumul dus-întors casă-loc de muncă.

Dacă ai un stil de viață mai alert, trebuie să bați orașul zilnic, iei multe curbe și trebuie să faci opriri dese, ai nevoie de o bicicletă ușoară, cu roți mici care îți permit luarea curbelor scurte, și cadru low-step care să nu te incomodeze la coborâri. O bicicletă pliabilă ar fi de asemenea o variantă bună în acest caz.

Greutatea este influențată și de material. Cel mai rezistent material este oțelul, iar cea mai bună bicicletă de oraș va avea oțel în componență. În general, oțelul conferă greutate bicicletei, dar există și excepții. Producătorii au scos deja pe piață biciclete din oțel care sunt foarte ușoare. În plus acestea au un mare avantaj față de celelalte materiale: nu fisurează, nu se îndoaie și rezistă excelent la șocuri.

Dacă vorbim de greutate, te avertizăm de pe acum că o bicicletă achiziționată din hypermarket va fi mereu mai grea. Așadar îți recomandăm să cumperi din magazine specializate pe nișa sportivă.

Poziția și diametrul roților

Până acum cred că ai înțeles că cea mai bună bicicletă pentru oraș sau bicicletă urbană este aceea care răspunde cel mai bine nevoilor tale. Poziția și diametrul roților îl vei alege tot în funcție de acestea. Așa cum am mai amintit, o bicicletă cu roți mai mari va prinde viteze mai mari și a absorbi mai bine șocurile, în timp ce roțile mai mici sunt mai practice pe manevrabilitate.

De asemenea, este bine să știi că roțile vor juca roluri diferite. Cea din față va conta în manevrabilitate în timp ce cea din spate se ocupă mai mult de viteză. Așadar, dacă ai bicicletă cu roți mari, asta nu înseamnă că ai neapărat o manevrabilitate foarte proastă.

În funcție de poziționarea roților există biciclete normale, și așa-numitele biciclete „adunate”, cu roți mai apropiate, un tip de bicicletă foarte recomandată pentru oraș, fiind foarte ușor de manevrat. În plus, o astfel de bicicletă are șanse minime de a-i incomoda pe cei din jur.

Jantele

Viteze si jante bicicleta de oras bunaÎmpreună cu alte componente jantele influențează foarte mult rezistența bicicletei. Contrar așteptărilor însă, nu materialul este cel care le face mai rezistente. Ai putea crede că janta din oțel va rezista mai mult, în realitate însă, cea mai bună bicicletă de oraș are o jantă din aluminiu. Ceea ce contează este mai degrabă forma.

Bicicleta urbană ideală are o jantă înaltă, iar pereții de rezistență au 2 sau chiar 3 straturi. Este recomandat să nu aibă o formă perfectă de cerc, ci de ogivă. Aceasta este forma ideală care va defavoriza descentrarea și va asigura rezistența bicicletei, indiferent de materialul din care sunt fabricate.

Frâne

Există 3 tipuri principale de frâne:

  • Frâna pe disc – este cea mai bună variantă. Este rapidă și cea mai sigură, cu o prindere foarte puternică. Deoarece nu prinde cauciucul, nu contează dacă afară plouă sau e uscat, va fi la fel de eficientă. Partea proastă este că puține biciclete de oraș vin cu acest tip de frâne. Deci dacă găsești acest sistem de frânare la un city-bike, poți spune că ai găsit cea mai bună bicicletă de oraș, cu condiția să respecte și aspectele de mai sus.
  • Frâna clește – funcționează pe bază de saboți de cauciuc care efectiv prind roata ca într-un clește. Calitatea și timpul de răspuns al frânei este dictat de acești saboți care nu răspund la fel de bine pe umezeală ca frâna pe disc. De aceea este bine să verifici frânele pentru ca saboții să aibă mai multe tipuri de cauciucuri, pentru ca frâna să aibă un răspuns optim indiferent de condiții: cald, umed, rece.
  • Frâna în butuc – Este cea mai bună alternativă pentru frâna pe disc. Nici acest sistem de frânare nu ține cont de condițiile de mediu fiind la fel de eficientă oricând. Cel mai des se întâlnește la bicicletele cu o singură viteză, dar este un mecanism care este din ce în ce mai implementat și la bicicletele cu viteze. Avantajul estetic și fiabil nu trebuie ignorat. Bicicleta nu va fi încărcată de cabluri și manete, iar mecanismul nu va putea fi distrus ușor.

Estetică

Cadru si roti bicicleta de oras bunaEste normal să îți dorești o bicicletă care arată bine. Cu toate acestea, ține cont de faptul că o bicicletă mai arătoasă va costa mai mult, și dacă judeci doar după aspect, s-ar putea să ajungi la concluzia că ai dat bani pe ceva ce arată bine, dar nu te ajută cu adevărat.

Rigorile urbane îți vor testa rezistența bicicletei la maxim, motiv pentru care aspectul estetic ar trebui să te intereseze cel mai puțin. Un design interesant ar putea mai mult să te încurce, în timp ce o bicicletă cu aspect clasic și simplu te va servi mult mai bine și pentru mai mult timp.

Ce accesoriu este de nelipsit pentru cea mai bună bicicletă de oraș?

În cazul în care vei folosi bicicleta pe carosabil împreună cu alte mașini participante la trafic îți vor fi de folos o pereche de oglinzi  retrovizoare. Atenție însă, acestea trebuie să fie neapărat convexe.

În caz contrar nu îți vor folosi la absolut nimic. O pereche de oglinzi bună însă, îți poate asigura siguranța în trafic, așa că ține cont și de acest aspect când cumperi cea mai bună bicicletă de oraș.

Cea mai bună bicicletă de oraș: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta disponibilă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele biciclete de oraș care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Bicicleta City Good Bike Holland 26″

Bicicleta City Good Bike Holland 26"Cadru – Otel 26″ – Manete frana – Plastic
Angrenaj foi – Otel 170 mm (42)
Roti – Esperia 26” – Cauciucuri – 26” 3/8
Ghidon – Otel CTB
Pinioane – Jindal 18 dinti
Furca – 26” 3/8 Otel
Stop si far cu led
Aparatori – Portbagaj

Vezi detalii si pret

2. Bicicleta Pegas Strada 2, 3 viteze

Bicicleta Pegas Strada 2, 3 vitezeGreutate bicicleta – 16.8 kg – Sarcina maxima – 100 kg
Cadru – Otel Hi-ten, Geometrie Cruiser Pegas
Dimensiune cadru – 451 mm (17″)
Furca – Otel, 365 mm x 45 mm
Cuvete ghidon – Neco 1-1.8″ cu filet, semirulment, protectie praf
Tija ghidon – Aluminiu, prindere ghidon 2 suruburi, 25,4 x150 mm
Anvelope – Kenda K80 26×2.125
Aparatori – Scurte, otel, forma retro, vopsite, 68×25 mm

Vezi detalii si pret

3. Bicicleta de oras Romet MIKSTE Verde Pal 20″

Bicicleta de oras Romet MIKSTE Verde Pal 20"Dimensiune cadru (inch): 20
Material cadru: Otel
Dimensiune roata (inch): 28
Numar viteze: 7 (1×7)
Tip frana: Frane pe janta
Tip furca: Fixa
Culoare: Verde
Greutate (Kg): 14.1

Vezi detalii si pret

4. Bicicleta Scirocco Siviglia, TRB, pentru femei, 26”

Bicicleta Scirocco Siviglia, TRB, pentru femei, 26''Cadru: Otel – Furca: Otel
Viteze: 6 Viteze
Angrenaj: Cyclon
Deraior Spate: Shimano REVO
Manete Shifter: Shimano REVO Shift
Manete Frana: Saiguan
Frane: Saiguan V-Break
Pinioane: KMC – Ghidon: Kalin

Vezi detalii si pret

5. Bicicleta Oras DHS Citadinne 2831

Bicicleta Oras DHS Citadinne 2831Bicicleta Oras DHS Citadinne 2831 este produsa in Romania pentru Europa dar si pentru piata romaneasca.
CADRU: Otel, geometrie City, marimi: 460mm | 520mm – FURCA: Fixa 28″
FRANA FATA: V-Brake WinZip aluminiu 110mm
FRANA SPATE: Velosteel coaster brake
ANGRENAJ: 38T, 170mm
ANVELOPE: Mitas V66 Flash, 47-622
JANTE: Cerurim D13 28″, 36H

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată