Cea mai bună bicicletă electrică

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (27 voturi, media: 4,85 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună bicicletă electrică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă bicicleta electrică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna bicicleta electricaÎn scenariul ideal, orice om ar trebui să fie capabil să folosească o bicicletă normală unde dorește și pentru cât timp dorește în fiecare zi. Din nefericire, nu trăim într-un scenariu ideal.

Pentru cei care își doresc  totuși să folosească o bicicletă pentru a se deplasa, dar nu îndeplinesc condițiile fizice necesare, au de parcurs o distanța mai mare zilnică sau un teren care necesită mult efort, bicicleta electrică poate să fie cea mai bună soluție. Compromisul perfect între mașină și bicicleta clasică, acest vehicul îți permite să te deplasezi ieftin și sănătos.

Pentru afla unde găsești o astfel de bicicletă la prețuri bune, precum și cum alegi cea mai bună bicicletă electrică, te invităm să citești în continuare acest articol.

De ce să alegi cea mai bună bicicletă electrică?

Bicicleta electrică păstrează aspectul și configurația unei biciclete clasice. Diferența apare în momentul în care este adăugat un motor și un acumulator. Practic, bicicleta poate funcționa ca o bicicletă normală, dar poate fi activată sau ajutată de un motor electric atunci când dorești.

Fiind o variantă din ce în ce mai populară de transport în străinătate, era normal să câștige mult teren și pe piața din România. Dacă te gândești să cumperi o astfel de bicicletă, trebuie să știi că vine cu avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbo mai jos.

Cu toate acestea, vrem să te felicităm pentru că, alegând un astfel de mijloc de transport, contribui la lupta împotriva poluării. În plus, circulând cu o bicicletă, nu trebuie să îți bați prea tare capul cu aglomerația din oraș.

Cum alegi cea mai bună bicicletă electrică

Cu toate acestea, bicicleta electrică este încă un vehicul despre care în România nu se știe prea multe. De aceea înainte de a alege una potrivită pentru tine este important să fii foarte bine informat.

Bicicleta electrica PegasTerenul pe care îl vei parcurge în mod normal, greutatea ta, greutatea și dimensiunea bicicletei, capacitatea acumulatorului precum și modul de funcționare și de amplasare al motorului, sunt factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când vrei să alegi cea mai bună bicicletă electrică.

Pentru a te ajuta să afli mai ușor toate informațiile necesare, am pregătit un ghid de cumpărături. Acest articol scris pe înțelesul tuturor te va ajuta să știi mult mai clar ce aspecte să verifici înainte de a cumpăra o bicicletă electrică adaptată nevoilor tale.

De asemenea, vei identifica mult mai rapid cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Bicicletă electrică – avantaje și dezavantaje

Avantaje

 • Distanțe mari cu minim de efort – în cazul în care ești o persoană practică, vei găsi foarte utilă o astfel de bicicletă. Când distanța pe care trebuie să o parcurgi zilnic depășește 20 de km, este clar că vei obosi de la pedalat. În această situație, o bicicletă electrică îți permite să parcurgi o astfel de distanță fără să fie nevoie ca tu să pedalezi foarte mult.
 • Costuri minime – în comparație cu prețul unui abonament pentru transport în comun sau pentru carburant, costul de reîncărcare al bateriei este mult mai redus.
 • Reglementări – bicicletele electrice pot fi conduse la fel ca bicicletele normale. Nu ai nevoie de număr de înmatriculare, și nici nu trebuie să plătești impozit. Este suficient să o conduci respectând regulile din Codul Rutier.

Dezavantaje

 • Greutatea – o bicicletă electrică nu este ușor de transportat cu mașina, sau de ridicat pe scări. Asta pentru că la greutatea normală a unei biciclete. Se mai adaugă încă 10 kilograme, aduse de greutatea motorului și a bateriei.
 • Preț – prețul de achiziție a unei biciclete bune este mare, cu atât mai mare este cel al unei biciclete electrice. Acestea pornesc de la 2000 de lei și ajung cu ușurință la 5000.

Amplasarea motorului

Modul de amplasare al motorului va dicta măsura în care vei putea profita de viteza bicicletei, sau dacă o vei putea merge pe ea și pe terenuri accidentate sau trasee de munte. Astfel se disting două mari metode de amplasare a motorului: în butucul roții sau motor amplasat central.

 • Motor amplasat în butucul roții

Motor electric butuc bicicleta electricaCel mai adesea montat pe roata din spate, aceasta fiind cea mai populară metodă se plasare a motorului, motorul amplasat în butucul roții oferă o putere în general mai mare în comparație cu alte tipuri de motoare. Se disting două variante de motoare.

Motorul fără părți culisante este foarte silențios și are avantajul de a putea fi reîncărcat din mers atunci când este dezactivat. Oferă o propulsie rapidă, dar momentul de rotire scăzut și greutatea acestuia îl fac să nu poată funcționa la potențialul său maxim. .

O altă variantă este motorul amplasat pe butucul roții din spate la care se adaugă însă un bloc de pinioane. Astfel îi crește cuplul ceea ce compensează pentru viteza maximă redusă. Este însă un motor mai zgomotos, iar reîncărcarea din mers nu mai este posibilă.

 • Motor amplasat central

Acest tip de motor este amplasat în zona axului de pedalare. Pentru a face posibilă această amplasare, bicicletele sunt dotate cu un cadru special. Cu toate acestea, aceste biciclete sunt cele care păstrează aspectul cel mai apropiat de o bicicletă clasică.

De asemenea, un astfel de motor nu afectează sistemul de viteze normal al unei biciclete. Astfel, funcționează intuitiv în funcție de creșterea sau scăderea vitezelor bicicletei. Acesta este motivul pentru care un astfel de motor este recomandat pentru cei care vor folosi bicicleta pe terenuri mai dificile. Motorul va compensa mereu în momentul în care va detecta că viteza bicicletei a scăzut.

De asemenea, este important să reții că un motor are rolul de a asista pedalarea unei biciclete electrice, nu va face toată treaba pentru tine.

Cu cât vei pedala mai mult, cu atât vei contribui la o durată de viață mai mare a motorului. Datorită amplasării centrale a motorului, bicicleta își păstrează design-ul unei biciclete normale, și toate componentele mecanice pot fi accesate în mod normal.

Mai mult, dacă ceva se defectează la bicicletă, cum ar fi apariția unei pane, defecte la roți sau la pedale, orice reparație se poate executa fără ca amplasarea motorului să încurce în vreun fel.  

Modul de funcționare al motorului

Există două moduri de funcționare:  cu pedalare asistată sau cu putere constantă.

 • Motor cu pedalare asistată

Motorul se va activa abia în momentul în care vei începe să pedalezi. Bicicletele care au un motor ce funcționează în acest fel permit activarea a zece trepte de asistare. Motorul își reglează astfel puterea în funcție de nivelul de pedalare.

Motor cu pedalare asistataCel mai simplu sistem de asistare este cel cu senzor de cadență. Acesta îți permite să setezi nivelul de asistare, iar acesta se va păstra indiferent de oscilațiile impuse de traseu.

Un sistem de asistare mai complex însă, îi va permite motorului să se adapteze intuitiv, în funcție de particularitățile terenului. Acesta este motivul pentru care acest tip de funcționare este mai potrivit celor care au de parcurs un traseu cu multe oscilații. Motorul va reuși să crească sau să reducă puterea în funcție de urcare sau coborâre.

 • Motor cu putere constantă

În acest caz, activarea motorului nu mai este condiționată de pedalare. Acesta va porni în momentul în care utilizatorul va accesa un buton de pornire montat pe ghidon, sau o manetă similară cu o manetă de accelerație.

Deoarece nu depinde de pedalare, este o bicicletă perfectă în momentul în care ai de parcurs porțiuni dificile sau trebuie să execuți porniri dificile de pe loc. Cu toate acestea, performanța deosebită a motorului va cauza o consumare mai rapidă a bateriei.

Puterea motorului

Motoarele se clasifică pe piață în funcție de puterea lor. Atunci când vorbim despre puterea unui motor de bicicletă, alege una care este dotată cu un motor cu o putere cuprinsă între 250W și 1200W.

Este bine să nu uiți că, direct proporțional cu puterea motorului, este consumul de energie. Cu alte cuvinte, pentru un motor mare ai nevoie de un acumulator de capacitate mare. Altfel bateria te va lăsa destul de repede.

Tipul bateriei

În cazul bicicletelor electrice sunt întrebuințate trei tipuri de baterie pe bază de: litiu, nichel sau plumb.

 • Plumb – Acumulatorul din plumb este încă cel mai răspândit în cazul bateriilor de bicicletă. În timp ce o astfel de baterie pateu fi găsită la un preț bun, ea prezintă o serie de dezavantaje. Durata de viață a unei astfel de baterii este destul de sensibilă, în sensul că este foarte afectată de descărcările complete. De asemenea, sunt acumulatori care au o greutate mai mare, ceea ce face bicicleta mai greu de transportat.
 • Litiu – cea mai bună bicicletă electrică este dotată cu o baterie din litiu. Este cea mai ușoară și eficientă variantă. De asemenea, bateria din litiu mai este prezentă în cazul autoturismelor Tesla, ceea ce arată că este o variantă verificată și perfectă pentru un vehicul ca bicicleta.
 • Nichel – sau Nichel-Cadmiu, acești acumulatori se aseamănă ca eficiență cu cel de plumb, fiind însă mult mai ușori. Cu toate acestea, folosirea lor este din ce în ce mai descurajată, deoarece au un efect negativ asupra mediului înconjurător.

Autonomia și tensiunea bateriei

Acumulator autonomie bicicleta electricaTensiunea bateriei va putea influența într-o mare măsură viteza maximă a bicicletei. Variantele de pe piață sunt de 24V, 36V și 48V. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât este mai mare viteza bicicletei. În condiții ideale, acestea sunt corespondentele între viteza maximă și tensiunea bateriei: 24V – 24-30km/h, 36V – 26-32Km/h, 48V – 39-45Km/h.

Unele kituri de conversie vin cu o baterie de 72V. Mare atenție însă, astfel de baterii pot genera o viteză maximă de peste 50km/h. Legal, o bicicletă ce merge cu peste 50km/h nu este considerată bicicletă și conducerea ei este ilegală.

Autonomia sau capacitatea bateriei este un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi o bicicletă electrică. Aceasta este influențată de mai mulți factori precum frecvența pedalării, modul de funcționare al motorului, greutatea biciclistului, zona parcursă, etc. Urmărește valoarea exprimată în amperi pe oră, A/h.

O baterie de 10A/h poate permite parcurgerea unei distanțe de 16 km în cazul în care nu vei pedala mult. În cazul unui motor cu putere constantă, același acumulator va susține parcurgerea unei distanțe de 32 km dacă de va și pedala.

În cazul bicicletelor dotate cu motor cu pedalare asistată, bateria va putea susține parcurgerea unei porțiuni mai mare de drum.

Preț

Ai două variante. Fie cumperi o bicicletă electrică, fie cumperi un kit de conversie pentru a-ți transforma bicicleta pe care o ai deja în bicicletă electrică. Procesul este unul complex însă și cheltuielile pe care le salvezi astfel, le consumi pe ajutorul unui specialist. În cazul unei biciclete electrice prețurile pornesc de la 2000 de lei.

Cea mai bună bicicletă electrică însă, are un preț între 3000 și 5000 de lei, deși cele mai performante modele ajung la peste 10.000 de lei. Factorul ce influențează cel mai mult prețul unei biciclete electrice este calitatea bateriei.

Ține cont că la prețul inițial al unei biciclete electrice mai intră cheltuieli adiționale pentru diferite accesorii. Datorită investiției mari, va fi necesar să investești într-un sistem anti-furt performant, deci și mai scump.

Pentru transportarea optimă este necesară achiziționarea genților de portbagaj. De asemenea, dacă vei pedala bicicleta pe timp de noapte, va fi necesar să investești în lumini mai puternice.

Acestea fiind spuse îți recomandăm să comanzi online. Chiar dacă poate părea riscant, majoritatea magazinelor online îți permit să folosești bicicleta o perioadă și dacă nu ești mulțumit poți să o returnezi. Asta îți oferă o perioadă de testare mult mai mare decât dacă ai cumpăra bicicleta dintr-un magazin tradițional.

Ferește-te de modelele no-name și orientează-te înspre branduri cunoscute. Printre cele mai recomandate se numără Bizobike și MTB Devron. Toate piesele trebuie să aibă cel puțin 1 an garanție.

De asemenea, nu cumpăra o bicicletă până nu ai consultat în prealabil părerea altor cumpărători. Astfel de review-uri te vor ajuta să îți faci o imagine completă cu privire la calitatea unei biciclete și vei decide mai ușor dacă investiția merită.

Suntem siguri că având la dispoziție toate aceste informații, vei putea alege ușor cea mai bună bicicletă electrică.

Cea mai bună bicicletă electrică: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de bicilete electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Bicicleta electrica Merida E-spresso 600

Bicicleta electrica Merida E-spresso 600Modelele E–SPRESSO echipate cu motoare electrice Shimano STePS ofera o solutie extraordinara tuturor ciclistilor, solutie care va schimba radical atitudinea multor persoane fata de pedalat.
Dimensiune roti (inch): 28
Cadru: Aluminiu
Furca: Cu suspensie
Baterie: Shimano E6010 418Wh

Vezi detalii si pret

2. Bicicleta electrica Pegas Fatbike Suprem Dinamic

Bicicleta electrica Pegas Fatbike Suprem DinamicPrimul fatbike electric produs de Pegas este o bicicleta ce are o caracteristica dincolo de orice natura tehinca a sa: iti ofera libertatea de a alege.
Pantele, terenul accidentat, potecile sinuoase, macadamul sau coborarile spectaculoase de la munte vor putea fi parcurse cu eficacitate si siguranta.
Dinamicul vine in ajutor cu un cadru usor din aluminiu 6061, un angrenaj de 42 de dinti cu senzor de torsiune integrat si, nu in ultimul rand, un motor performant Bafang de 500W reprogramat la 250W integrat in roata din spate.

Vezi detalii si pret

3. Bicicleta electrica pliabila Airwheel R3

Bicicleta electrica pliabila Airwheel R3Noua bicicleta electrica Airwheel R3 este una dintre cele mai moderne si performante scutere, realizata din aliaj de aluminiu este usoara si portabila.
Autonomia maxima: 30-40km, asistata 80-100km, variaza in functie de greutatea conducatorului, conditiile de drum si temperatura ambianta.
Circuite multiple de protectie cu egalizarea incarcarii celulelor acumulatorului
Dispozitivul de transmisie si sistemul de franare electric ofera o forta mai puternica si stabila.

Vezi detalii si pret

4. Bicicleta electrica NovaVento Smart City T2009

 Bicicleta electrica NovaVento Smart City T2009 Smart electic drive este noua tehnologie ce amplifica puterea aplicata prin pedalat, astfel pleci cu un efort minim de pe loc. Sistemul de asistare „PAS” asigura o putere de 1:1 din pedalat.
Acumulatorul de 6Ah, 24V asigura o autonomie de pana la 50 km, este pozitionat sub sa si este blocabil cu cheia.
Cadrul de otel este foarte rezistent, fiind perfecta pentru traficul aglomerat din orase. Iar saua lata cu arcuri asigura cel mai bun confort.

Vezi detalii si pret

5. Bicicleta electrica pe 3 roti portabila si pliabila, Tornado ES-18

Bicicleta electrica pe 3 roti portabila si pliabila, Tornado ES-18

Putere Motor: 350W
Motor electric de curent continuu fara perii.
Viteza maxima: 20 km/h.
Distanta parcursa: 30-35 km (maxim, baterie incarcata).
Unghi de urcare: 10 grade.
Frana de cilindru (Roata din fata).
Ecran LCD: indica statusul bateriei, viteza curenta.

Vezi detalii si pret

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată