Cuprins
- 1 Top 3 biciclete electrice recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună bicicletă electrică?
- 3 Cum alegi cea mai bună bicicletă electrică
- 4 Cea mai bună bicicletă electrică: recomandări
Cum alegi cea mai bună bicicletă electrică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă bicicleta electrică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
În scenariul ideal, orice om ar trebui să fie capabil să folosească o bicicletă normală unde dorește și pentru cât timp dorește în fiecare zi. Din nefericire, nu trăim într-un scenariu ideal.
Pentru cei care își doresc totuși să folosească o bicicletă pentru a se deplasa, dar nu îndeplinesc condițiile fizice necesare, au de parcurs o distanța mai mare zilnică sau un teren care necesită mult efort, bicicleta electrică poate să fie cea mai bună soluție. Compromisul perfect între mașină și bicicleta clasică, acest vehicul îți permite să te deplasezi ieftin și sănătos.
Pentru afla unde găsești o astfel de bicicletă la prețuri bune, precum și cum alegi cea mai bună bicicletă electrică, te invităm să citești în continuare acest articol.
Top 3 biciclete electrice recomandate
- Bicicleta electrica GE Fat Bike V2 Urban
- Versatilitate: Perfectă pentru deplasări urbane dar și pentru aventuri off-road. Adaptabilitate: 3 moduri de conducere: Classic – Asistat – Full Electric.
- Vezi detalii si pret
- Bicicleta electrica pliabila Airwheel R5
- Airwheel R5 este una dintre cele mai moderne și performante biciclete electrice. Realizată din aliaj de aluminiu, este ușoară și portabilă.
- Vezi detalii si pret
- Bicicleta electrica
Hitway, 16″ - Echipata cu un motor de 250W cu frecventa variabila de mare viteza. Viteza maxima de 25 km / h si o raza de actiune de 35-45 km.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună bicicletă electrică?
Bicicleta electrică păstrează aspectul și configurația unei biciclete clasice. Diferența apare în momentul în care este adăugat un motor și un acumulator. Practic, bicicleta poate funcționa ca o bicicletă normală, dar poate fi activată sau ajutată de un motor electric atunci când dorești.
Fiind o variantă din ce în ce mai populară de transport în străinătate, era normal să câștige mult teren și pe piața din România. Dacă te gândești să cumperi o astfel de bicicletă, trebuie să știi că vine cu avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbo mai jos.
Cu toate acestea, vrem să te felicităm pentru că, alegând un astfel de mijloc de transport, contribui la lupta împotriva poluării. În plus, circulând cu o bicicletă, nu trebuie să îți bați prea tare capul cu aglomerația din oraș.
Cum alegi cea mai bună bicicletă electrică
Cu toate acestea, bicicleta electrică este încă un vehicul despre care în România nu se știe prea multe. De aceea înainte de a alege una potrivită pentru tine este important să fii foarte bine informat.
Terenul pe care îl vei parcurge în mod normal, greutatea ta, greutatea și dimensiunea bicicletei, capacitatea acumulatorului precum și modul de funcționare și de amplasare al motorului, sunt factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când vrei să alegi cea mai bună bicicletă electrică.
Pentru a te ajuta să afli mai ușor toate informațiile necesare, am pregătit un ghid de cumpărături. Acest articol scris pe înțelesul tuturor te va ajuta să știi mult mai clar ce aspecte să verifici înainte de a cumpăra o bicicletă electrică adaptată nevoilor tale.
De asemenea, vei identifica mult mai rapid cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Bicicletă electrică – avantaje și dezavantaje
Avantaje
- Distanțe mari cu minim de efort – în cazul în care ești o persoană practică, vei găsi foarte utilă o astfel de bicicletă. Când distanța pe care trebuie să o parcurgi zilnic depășește 20 de km, este clar că vei obosi de la pedalat. În această situație, o bicicletă electrică îți permite să parcurgi o astfel de distanță fără să fie nevoie ca tu să pedalezi foarte mult.
- Costuri minime – în comparație cu prețul unui abonament pentru transport în comun sau pentru carburant, costul de reîncărcare al bateriei este mult mai redus.
- Reglementări – bicicletele electrice pot fi conduse la fel ca bicicletele normale. Nu ai nevoie de număr de înmatriculare, și nici nu trebuie să plătești impozit. Este suficient să o conduci respectând regulile din Codul Rutier.
Dezavantaje
- Greutatea – o bicicletă electrică nu este ușor de transportat cu mașina, sau de ridicat pe scări. Asta pentru că la greutatea normală a unei biciclete. Se mai adaugă încă 10 kilograme, aduse de greutatea motorului și a bateriei.
- Preț – prețul de achiziție a unei biciclete bune este mare, cu atât mai mare este cel al unei biciclete electrice. Acestea pornesc de la 2000 de lei și ajung cu ușurință la 5000.
Amplasarea motorului
Modul de amplasare al motorului va dicta măsura în care vei putea profita de viteza bicicletei, sau dacă o vei putea merge pe ea și pe terenuri accidentate sau trasee de munte. Astfel se disting două mari metode de amplasare a motorului: în butucul roții sau motor amplasat central.
Motor amplasat în butucul roții
Cel mai adesea montat pe roata din spate, aceasta fiind cea mai populară metodă se plasare a motorului, motorul amplasat în butucul roții oferă o putere în general mai mare în comparație cu alte tipuri de motoare. Se disting două variante de motoare.
Motorul fără părți culisante este foarte silențios și are avantajul de a putea fi reîncărcat din mers atunci când este dezactivat. Oferă o propulsie rapidă, dar momentul de rotire scăzut și greutatea acestuia îl fac să nu poată funcționa la potențialul său maxim. .
O altă variantă este motorul amplasat pe butucul roții din spate la care se adaugă însă un bloc de pinioane. Astfel îi crește cuplul ceea ce compensează pentru viteza maximă redusă. Este însă un motor mai zgomotos, iar reîncărcarea din mers nu mai este posibilă.
Motor amplasat central
Acest tip de motor este amplasat în zona axului de pedalare. Pentru a face posibilă această amplasare, bicicletele sunt dotate cu un cadru special. Cu toate acestea, aceste biciclete sunt cele care păstrează aspectul cel mai apropiat de o bicicletă clasică.
De asemenea, un astfel de motor nu afectează sistemul de viteze normal al unei biciclete. Astfel, funcționează intuitiv în funcție de creșterea sau scăderea vitezelor bicicletei. Acesta este motivul pentru care un astfel de motor este recomandat pentru cei care vor folosi bicicleta pe terenuri mai dificile. Motorul va compensa mereu în momentul în care va detecta că viteza bicicletei a scăzut.
De asemenea, este important să reții că un motor are rolul de a asista pedalarea unei biciclete electrice, nu va face toată treaba pentru tine.
Cu cât vei pedala mai mult, cu atât vei contribui la o durată de viață mai mare a motorului. Datorită amplasării centrale a motorului, bicicleta își păstrează design-ul unei biciclete normale, și toate componentele mecanice pot fi accesate în mod normal.
Mai mult, dacă ceva se defectează la bicicletă, cum ar fi apariția unei pane, defecte la roți sau la pedale, orice reparație se poate executa fără ca amplasarea motorului să încurce în vreun fel.
Modul de funcționare al motorului
Există două moduri de funcționare: cu pedalare asistată sau cu putere constantă.
Motor cu pedalare asistată
Motorul se va activa abia în momentul în care vei începe să pedalezi. Bicicletele care au un motor ce funcționează în acest fel permit activarea a zece trepte de asistare. Motorul își reglează astfel puterea în funcție de nivelul de pedalare.
Cel mai simplu sistem de asistare este cel cu senzor de cadență. Acesta îți permite să setezi nivelul de asistare, iar acesta se va păstra indiferent de oscilațiile impuse de traseu.
Un sistem de asistare mai complex însă, îi va permite motorului să se adapteze intuitiv, în funcție de particularitățile terenului. Acesta este motivul pentru care acest tip de funcționare este mai potrivit celor care au de parcurs un traseu cu multe oscilații. Motorul va reuși să crească sau să reducă puterea în funcție de urcare sau coborâre.
Motor cu putere constantă
În acest caz, activarea motorului nu mai este condiționată de pedalare. Acesta va porni în momentul în care utilizatorul va accesa un buton de pornire montat pe ghidon, sau o manetă similară cu o manetă de accelerație.
Deoarece nu depinde de pedalare, este o bicicletă perfectă în momentul în care ai de parcurs porțiuni dificile sau trebuie să execuți porniri dificile de pe loc. Cu toate acestea, performanța deosebită a motorului va cauza o consumare mai rapidă a bateriei.
Puterea motorului
Motoarele se clasifică pe piață în funcție de puterea lor. Atunci când vorbim despre puterea unui motor de bicicletă, alege una care este dotată cu un motor cu o putere cuprinsă între 250W și 1200W.
Este bine să nu uiți că, direct proporțional cu puterea motorului, este consumul de energie. Cu alte cuvinte, pentru un motor mare ai nevoie de un acumulator de capacitate mare. Altfel bateria te va lăsa destul de repede.
Tipul bateriei
În cazul bicicletelor electrice sunt întrebuințate trei tipuri de baterie pe bază de: litiu, nichel sau plumb.
- Plumb – Acumulatorul din plumb este încă cel mai răspândit în cazul bateriilor de bicicletă. În timp ce o astfel de baterie pateu fi găsită la un preț bun, ea prezintă o serie de dezavantaje. Durata de viață a unei astfel de baterii este destul de sensibilă, în sensul că este foarte afectată de descărcările complete. De asemenea, sunt acumulatori care au o greutate mai mare, ceea ce face bicicleta mai greu de transportat.
- Litiu – cea mai bună bicicletă electrică este dotată cu o baterie din litiu. Este cea mai ușoară și eficientă variantă. De asemenea, bateria din litiu mai este prezentă în cazul autoturismelor Tesla, ceea ce arată că este o variantă verificată și perfectă pentru un vehicul ca bicicleta.
- Nichel – sau Nichel-Cadmiu, acești acumulatori se aseamănă ca eficiență cu cel de plumb, fiind însă mult mai ușori. Cu toate acestea, folosirea lor este din ce în ce mai descurajată, deoarece au un efect negativ asupra mediului înconjurător.
Autonomia și tensiunea bateriei
Tensiunea bateriei va putea influența într-o mare măsură viteza maximă a bicicletei. Variantele de pe piață sunt de 24V, 36V și 48V. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât este mai mare viteza bicicletei. În condiții ideale, acestea sunt corespondentele între viteza maximă și tensiunea bateriei: 24V – 24-30km/h, 36V – 26-32Km/h, 48V – 39-45Km/h.
Unele kituri de conversie vin cu o baterie de 72V. Mare atenție însă, astfel de baterii pot genera o viteză maximă de peste 50km/h. Legal, o bicicletă ce merge cu peste 50km/h nu este considerată bicicletă și conducerea ei este ilegală.
Autonomia sau capacitatea bateriei este un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi o bicicletă electrică. Aceasta este influențată de mai mulți factori precum frecvența pedalării, modul de funcționare al motorului, greutatea biciclistului, zona parcursă, etc. Urmărește valoarea exprimată în amperi pe oră, A/h.
O baterie de 10A/h poate permite parcurgerea unei distanțe de 16 km în cazul în care nu vei pedala mult. În cazul unui motor cu putere constantă, același acumulator va susține parcurgerea unei distanțe de 32 km dacă de va și pedala.
În cazul bicicletelor dotate cu motor cu pedalare asistată, bateria va putea susține parcurgerea unei porțiuni mai mare de drum.
Preț
Ai două variante. Fie cumperi o bicicletă electrică, fie cumperi un kit de conversie pentru a-ți transforma bicicleta pe care o ai deja în bicicletă electrică. Procesul este unul complex însă și cheltuielile pe care le salvezi astfel, le consumi pe ajutorul unui specialist. În cazul unei biciclete electrice prețurile pornesc de la 2000 de lei.
Cea mai bună bicicletă electrică însă, are un preț între 3000 și 5000 de lei, deși cele mai performante modele ajung la peste 10.000 de lei. Factorul ce influențează cel mai mult prețul unei biciclete electrice este calitatea bateriei.
Ține cont că la prețul inițial al unei biciclete electrice mai intră cheltuieli adiționale pentru diferite accesorii. Datorită investiției mari, va fi necesar să investești într-un sistem anti-furt performant, deci și mai scump.
Pentru transportarea optimă este necesară achiziționarea genților de portbagaj. De asemenea, dacă vei pedala bicicleta pe timp de noapte, va fi necesar să investești în lumini mai puternice.
Acestea fiind spuse îți recomandăm să comanzi online. Chiar dacă poate părea riscant, majoritatea magazinelor online îți permit să folosești bicicleta o perioadă și dacă nu ești mulțumit poți să o returnezi. Asta îți oferă o perioadă de testare mult mai mare decât dacă ai cumpăra bicicleta dintr-un magazin tradițional.
Ferește-te de modelele no-name și orientează-te înspre branduri cunoscute. Printre cele mai recomandate se numără Bizobike și MTB Devron. Toate piesele trebuie să aibă cel puțin 1 an garanție.
De asemenea, nu cumpăra o bicicletă până nu ai consultat în prealabil părerea altor cumpărători. Astfel de review-uri te vor ajuta să îți faci o imagine completă cu privire la calitatea unei biciclete și vei decide mai ușor dacă investiția merită.
Suntem siguri că având la dispoziție toate aceste informații, vei putea alege ușor cea mai bună bicicletă electrică.
Cea mai bună bicicletă electrică: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de bicilete electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Bicicleta electrica GE Fat Bike V2 Urban
Versatilitate: Perfectă pentru deplasări urbane dar și pentru aventuri off-road.
Adaptabilitate: 3 moduri de conducere: Classic – Asistat – Full Electric.
Portabilitate: Bicicletă electrică pliabilă cu baterie detașabilă.
Viteza maxima: 25 km/h – Autonomie: 50 km – Acumulator: 36V, 12.5Ah – Motor: 250 W.
Acumulator cu port USB – Sistem de pedalare asistata.
Caucicuri 20*4.0 KENDA – Suspensie fata si spate.
2. Bicicleta electrica pliabila Airwheel R5
Airwheel R5 este una dintre cele mai moderne și performante biciclete electrice.
Realizată din aliaj de aluminiu, este ușoară și portabilă.
Este o bicicletă pliabilă, putând fi ușor depozitată aproape oriunde.
Autonomia maximă: 20-25 km, asistată 30-50 km, variază în funcție de greutatea conducătorului, condițiile de drum și temperatura ambiantă.
Dispozitivul de transmisie și sistemul de frânare electric oferă o forță mai puternică și stabilă. Timp încărcare: cca. 180 min.
3. Bicicleta electrica Hitway, 16″
O noua generatie de cipuri inteligente combinate reduc efectiv pierderile de energie, crescand durata de viata a bateriei si imbunatatesc precizia afisajului bateriei.
Echipata cu un motor de 250W cu frecventa variabila de mare viteza.
Viteza maxima de 25 km / h si o raza de actiune de 35-45 km.
2 moduri de ciclism si 3 moduri de viteza.
Cu anvelope pneumatice antiderapante de 16, aderenta puternica, absorbtie a socurilor si rezistenta la uzura. Sistem de frana cu disc dublu fata si spate.
4. Bicicleta electrica foldabila Inmotion P2
Foldabila, electrica si usoara, P2 este exact acea bicicleta de oras de care ai nevoie pentru a merge cativa zeci de kilometri, fara grija ambuteiajelor sau pentru a o lua cu tine, sub brat, in orice mijloc de transport.
Greutate: doar 17 Kg – Greutate suportata: pana la 120 kg.
Autonomie: pana la 30 km – Viteza maxima: 30 km/h.
Roti pneumatice de 12 inci.
Motor: 350W – Frâne: Disc Față/Spate – Viteze: 3 viteze.
5. Bicicleta electrica VIVI
Bicicleta electrica este conceputa pentru plimbari sportive pe teren deschis.
In plus, roata de 26 de inci are o cutie de viteze cu 21 de trepte, ceea ce ii permite sa fie reglata la diferite pante.
Manerele ergonomice, anvelopele largi si o furca cu suspensie asigura confort.
Doua frane cu disc mecanice puternice asigura o tinere fiabila chiar si pe vreme ploioasa.
Motorul de 350 de wati si o baterie de 36V/8Ah permite o autonomie de la 40 km pana la 50 km.