Cuprins
Cum alegi cea mai bună boxă portabilă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă boxa portabilă potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Muzica face parte din viața noastră și, în timp ce ne bucurăm permanent de ritmurile pe care le fredonăm în mintea noastră, ne bucurăm și mai tare când putem să ascultăm propriu zis muzica preferată.
Cu siguranță ești conștient de necesitatea unui sunet de calitate, indiferent dacă vrei să asculți muzică, sau alte materiale audio, singur sau cu prietenii. Există multe ocazii în care ai dori să te bucuri de un sunet puternic atât în casă, cât și în exterior.
Poate tocmai acesta este motivul pentru care cauți cea mai bună boxă portabilă. Așadar, cum o alegi pe cea mai bună?
De ce să alegi cea mai bună boxă portabilă?
În mod evident tehnologia face ca totul să fie azi mai ușor de folosit, dar tinde și să îți permită să iei informația cu tine oriunde te afli. Acesta a fost principiul prin care au apărut laptop-urile, tabletele și smartphone-urile, iar boxele portabile au fost concepute în același scop.
Cele mai bune boxe portabile te pot ajuta să obții mult din ceva foarte mic. Având o dimensiune redusă și funcționând fără fir de alimentare, le vei putea lua cu tine peste tot, și te vei putea bucura de un sunet amplificat de fiecare dată când vei avea nevoie.
Cum alegi cea mai bună boxă portabilă?
Înainte de a căuta o boxă portabilă trebuie să stabilești în ce scop dorești să o folosești. Există foarte multe variante de astfel de boxe pe piață, iar prețul variază în funcție de mai multe criterii de performanță.
Dacă îți dorești o astfel de boxă pentru uz personal sau pentru destindere ocazională, nu are rost să investești într-o boxă portabilă ultra-performantă, în timp ce vei avea nevoie de o boxă foarte performantă dacă dorești să o folosești frecvent și pentru evenimente ceva mai importante decât simpla ta destindere.
Oricum ar fi, poți face cea mai bună alegere dacă vei fi bine informat. Tocmai de aceea am pregătit un ghid de cumpărături special conceput pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie în vederea efectuării celei mai bune investiții.
Pentru a alege cea mai bună boxă portabilă, ține cont de următoarele aspecte importante:
Tipul de conexiune
Tipul de conexiune al unei boxe portabile este un criteriu important de diferențiere. Astfel există următoarele tipuri de boxe sau tipuri de conexiuni:
- Boxa portabilă cu Bluetooth
Majoritatea boxelor portabile funcționează pe baza tehnologie Bluetooth. Este una din cele mai apreciate variante, tocmai pentru că nu ai nevoie de o conexiune la internet pentru a face legătura dintre un dispozitiv și boxă. Se poate conecta rapid la majoritatea dispozitivelor mobile, și este o soluție fantastică deoarece nu necesită conectarea prin cablu.
Există totuși unele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Cea mai bună boxă portabilă este capabilă să se conecteze prin Bluetooth la orice dispozitiv, indiferent de versiunea de Bluetooth cu care acesta funcționează.
De regulă, vei găsi specificat care sunt versiunile de Bluetooth cu care este compatibilă boxa, întrucât unele boxe funcționează doar pe o singură versiune. De asemenea, distanța dintre dispozitive va conta mult.
Cele mai performante sisteme Bluetooth permit o distanță de maxim 10 m între boxă și dispozitiv. În momentul în care această distanță va fi depășite conectivitatea se va pierde.
- Boxa portabilă cu NFC
NFC sau Near Field Communication este un sistem de conectivitate asemănător cu cel prin Bluetooth. Este o variantă mult mai rapidă decât cea prezentată mai sus deoarece dispozitivele se vor conecta automat la simpla atingere. Pentru a funcționa totuși este nevoie ca cele două dispozitive conectate să fie la o distanță de maxim câțiva centimetrii.
De asemenea, telefonul sau tableta trebuie să aibă suport pentru acest tip de conectivitate. În general dispozitivele electronice Nokia, Samsung, Sony sau Philips permit acest tip de conectivitate prin NFC.
- Boxa portabilă cu WI-FI
O variantă mai rar întâlnită, dar care oferă un sunet de calitate și o autonomie de funcționare îndelungată. Dezavantajul apare la dependența necesității unei conexiuni de internet.
De asemenea, este necesar ca ambele dispozitive să se afle în raza de acoperire a router-ului WiFi. De aceea, nu este o variantă bună dacă intenționezi să o folosești mult afară, la picnic-uri, excursii, etc.
- Boxa portabilă cu Jack sau USB
O variantă practică atunci când dispozitivul pe care îl folosești nu are suport pentru conexiune fără fir, de exemplu dacă vrei să conectezi boxa portabilă la un CD sau mp3 player, dar și la tabletă, laptop, etc.
Dezavantajul evident este dependența de fir, care îi scade mult din scorul de portabilitate și din ușurința folosirii.
Calitatea sunetului emis
Deși o boxă portabilă nu va depăși niciodată performanțele unei boxe tradiționale, este totuși firesc să ne dorim ca boxa noastră portabilă să emită un sunet de cea mai mare calitate. Pentru a te asigura că acesta este cazul trebuie să ți cont de mai mulți factori pe care îi vom analiza în detaliu în continuare.
De mare importanță este puterea, frecvența, numărul de difuzoare, dar și dimensiunea boxelor. Chiar și așa, este destul de greu să testezi calitatea și acuratețea propagării sunetului în cazul în care vei achiziționa boxa online.
De aceea nu neglija părerile altor cumpărători și asigură-te că le citești pe fiecare cu atenție.
Puterea
Puterea este un factor important care va indica cât de puternic va fi volumul boxelor când vom asculta muzică, dar nu este un indice pentru claritatea sunetului.
O boxă capabilă să emită un sunet puternic și la un volum foarte ridicat, nu este și o boxă care garantează emiterea unui sunet clar, lipsit de bruiaje. Puterea difuzoarelor exprimată în W (Watti), variază in funcție de numărul de difuzoare. De exemplu, în cazul unei boxe portabile cu două difuzoare, o putere ideală ar fi de 12 W, câte 6 W pe fiecare boxă.
În cazul unei boxe mai mici însă, o putere de 3-4 W este suficientă pentru a reda un sunet clar la volum puternic. În caz contrar, volum va fi ridicat, dar claritatea sunetului va fi sever afectată.
Numărul de difuzoare
Numărul de difuzoare al unei boxe portabile va influența mult calitatea sunetului. O boxă portabilă cu un singur difuzor va fi mai accesibilă la preț, dar va emite un sunet mai slab deoarece ambele canale (dreapta-stânga) for funcționa printr-un singur difuzor.
Cu toate acestea au avantajul unei dimensiuni reduse, perfecte pentru orice fel de încăpere. Capabile să redea un sunet mai puternic și mai calitativ, boxele portabile cu două difuzoare sunt ceva mai scumpe și cu dimensiuni evident mai mari. Calitatea sunetului însă compensează pentru ambele posibile dezavantaje.
Benzile de frecvențe
Frecvențele sonore pe care omul le poate percepe sunt împărțite pe canale, iar difuzoarele sunt capabile să redea diferite frecvențe de canale. Urechea umană poate percepe frecvențe audio între 20 și 20.000 Hz.
Aceste canale sunt: Subwoofer (sub 50 Hz), Woofer (50-500 Hz), Midrange (0.5-8 KHz), Tweeter (8-18 KHz) și Supertweeter (peste 18 KHz). Majoritatea difuzoarelor cu care este echipată o boxă portabilă se încadrează în categoriile Tweeter, Woofer sau Midrange.
Alimentare și autonomie
Un aspect crucial în portabilitatea unei boxe portabile este autonomia bateriei. O boxă portabilă trebuie să îți permită să o folosești oriunde, iar pentru asta ai nevoie ca bateria să îți permită să o folosești la capacități optime pentru cât mai mult timp posibil.
Boxele portabile disponibile în acest moment pe piață au baterii de diferite tipuri: NiMH, Li-Ion sau cu baterii clasice AA. Cea mai bună boxă portabilă însă are o baterie reîncărcabilă, nu clasică, cu o autonomie de 6-12 ore.
Autonomia va varia în funcție de ce și cum asculți. De exemplu, dacă vei asculta muzică la un volum ridicat, bateria se va descărca mult mai rapid decât dacă ai asculta un discurs la un volum redus.
Indiferent de ce asculți, cea mai bună boxă portabilă trebuie să îți garanteze o autonomie de cel puțin 5-6 ore chiar și atunci când asculți muzică la un volum ridicat.
De asemenea, aceasta trebuie să fie foarte ușor de încărcat. Încărcarea se va face printr-un cablu USB ce se poate conecta la un încărcător, la laptop sau chiar la bordul mașinii dacă ai această opțiune la mașina ta.
Raza de acțiune
Se referă la distanța pe care o permite o conexiune Bluetooth sau Wi-Fi între boxă și dispozitivul conectat. Majoritatea sistemelor permit o rază de acțiune cuprinsă între 1 și 10 metri. Cea mai bună boxă portabilă însă îți permite chiar și o distanță de 20 de m între dispozitiv și amplificator.
Dimensiunea boxei portabile
Una din problemele boxelor portabile în general este faptul că portabilitatea va fi mereu în raport invers proporțional cu calitatea sunetului.
Cu alte cuvinte cu cât un dispozitiv de acest gen este mai ușor și mai mic, deci mai ușor de transportat, cu atât va emite un sunet mai slab. Din acest punct de vedere va trebui să faci mereu un compromis, și să îți dai seama ce este mai important pentru tine, portabilitatea sau calitatea sunetului.
Vei putea găsi boxe suficient de mici pentru a putea fi purtate chiar și în buzunar, în timp ce altele vor fi suficient de mari pentru a putea fi folosite chiar și la evenimente. Cu aceste informații la îndemână și luând în considerare nevoile personale, vei putea alege dimensiunea potrivită pentru tine.
Durabilitatea
Deși foarte practice, boxele portabile nu sunt indestructibile. La fel ca alte dispozitive mobile și nu numai, boxele portabile sunt supuse unei uzuri destul de severe, iar accidentele neprevăzute pot apărea oricând, și pot deteriora sau chiar distruge boxa. De aceea, pe lângă calitatea sunetului ar trebui să fi preocupat și de materialul din care este fabricată boxa.
Cea mai bună boxă portabilă este fabricată dintr-un mix de materiale precum: plastic, cauciuc și metal, care asigură un înveliș cât mai puternic al difuzorului, și rezistă cel mai bine uzurii îndelungate și eventualelor lovituri.
De asemenea, întrucât o boxă va fi folosită și în interior, dar și afară, este important ca învelișul să poată proteja circuitele de razele puternice ale soarelui, particule de praf, umiditate, etc.
Compatibilitate
Cea mai bună boxă portabilă trebuie să se poată conecta fără probleme la orice fel de dispozitiv mobil pe care dorești să îl folosești, indiferent că acesta este un laptop, o tabletă sau un telefon.
De asemenea, calitatea sunetului nu ar trebui să fie influențată de tipul dispozitivului, sau de tipul sistemului de operare rulat pe dispozitiv. De fapt, o boxă portabilă ideală în care vei investi bani, trebuie să funcționeze perfect atât pe Android, IOS sau Windows și nu trebuie să țină cont de marca dispozitivului.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cea mai bună boxă portabilă?
- AM/FM – cele mai bune boxe portabile îți vor oferi posibilitatea de a accesa posturi de radio atunci când o altfel de conectivitate la un dispozitiv nu este posibilă. Le vei putea folosi ca dispozitiv de sine stătător pentru divertisment.
- Micro SD/USB – deși sunt mai scumpe, modele care îți permit atașarea unui stick USB sau a unui card SD, te scutesc de dependența față de un al doilea dispozitiv, fiind în stare să redea conținutul de pe aceste unități de stocare practice.
- Rezistența la apă – îți permite să folosești dispozitivul chiar și în medii predispuse la apă precum cabina de duș, lângă cadă sau la piscină.
- Buton pentru telefon – o funcție utilă care vă permite să acceptați apeluri și să purtați o conversație cu ajutorul boxei. Muzica se oprește, iar apelul se poate derula deoarece o astfel de boxă este dotată și cu un microfon.
- Funcție de auto-stingere – dacă boxa va sta în repaus mai mult de 30 de minute, aceasta se va stinge automat, economisind astfel bateria.
- Display – un ecran pe care ai posibilitatea de a vizualiza ceasul sau denumirea melodiei redate.
- Lumini – unele boxe au o funcție specială care le permite să emită un joc de lumini în funcție de muzica redată.
- Husă – o husă specială pentru depozitare te va ajuta să întreții cât mai bine.
- Carcasă – cele mai bune boxe portabile vin la pachet cu o carcasă ce ajută la amplificarea și mai mare a sunetului.
Cea mai bună boxă portabilă: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus și de părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de boxe portabile care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Boxa portabila Bose SoundTouch 10, Wireless, Bluetooth
Streaming si sunet amplu cu cel mai mic sistem Bose SoundTouch.
Sistemul audio wireless Bose SoundTouch 10 reprezinta cea mai simpla solutie de a asculta muzica oriunde in casa.
Adaugati si alte sisteme SoundTouch pentru a asculta muzica peste tot.
Conectivitate WiFi si Bluetooth pentru si mai multe optiuni.
Aplicatia SoundTouch iti permite sa controlezi muzica de oriunde din casa prin intermediul telefonului sau al tabletei.
2. Boxa Portabila JBL Extreme
Streaming Bluetooth fara fir de la tableta sau smartphone-ul dumneavoastra avand un sunet de inalta calitate.
Baterie reincarcabila de 10.000 mAH care suporta pana la 15 ore de redare.
Preia apeluri de la difuzor doar cu o atingere a unui buton, sunet clar, cristalin datorita functiei de eliminare al zgomotului si al ecoului.
Protectie impotriva picaturilor de apa sau scurgeri accidentale.
Construieste-ti propiul ecosistem prin conectarea mai multor boxe JBL.
3. Boxa portabila Sony SRSXB41L, EXTRA BASS
Amplificati ritmul si oferiti petrecerii dvs. un impuls suplimentar cu functia EXTRA BASS.
Rezistent si fiabil, XB41 va da posibilitatea sa organizati petrecerea oriunde, chiar si pe malul apei.
Apasati pe butonul LIVE SOUND pentru a auzi muzica intr-un mod cu totul inedit.
Conul celular ranforsat cu mica (MRC) al boxei, rigid si cu greutate redusa, sunetul surround difuzat amplu contribuie la calitatea sunetului.
SRS-XB41 are lumini multicolore care se aprind intermitent in ritmul muzicii.
4. Boxa portabila Beats Pill+
Difuzorul Beats Pill + are o durată de viață de până la 12 ore pentru a rămâne încărcată în mișcare.
Indicatorul de baterie LED vă permite să aflați cât mai aveti la dispozitie.
Sistemul de crossover cu 2 căi stereo active creează un câmp de sunet optimizat pentru o gamă dinamică și claritate în toate genurile de muzică. Twitterul si wooferul separate utilizează aceeași mecanică acustică găsită în studiourile profesionale de înregistrare din întreaga lume.
Luați un prieten și controlați muzica din două surse Bluetooth®.
5. Auna Dazzl Pro, difuzor bluetooth 4.0 wireless
Cele 64 de led-uri dansează în ritmul muzicii și opt caracteristici diferite de lumină presetate realizează o experiență audiovizuală.
Dazzl Pro vine cu o puternică baterie litiu-ion ce ofera pana la 15 ore de muzică.
Aparatul acceptă alte 4 dispozitive Bluetooth dar, de asemenea, un micro card SD și card USB de stocare.
Intrarea AUX permite dispozitivelor tradiționale conectarea la un MP3 player.
Aparatul redă toate formatele de muzică.
multumesc pentru sfaturi, comentariile sunt profesionale