Cuprins
- 1 Top 3 camere video sport recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună cameră video sport?
- 3 Cum alegi cea mai bună cameră video sport
- 3.1 Calitatea video
- 3.2 Durabilitate
- 3.3 Formă, greutate și dimensiune
- 3.4 Câmpul vizual
- 3.5 Calitatea imaginii și FPS
- 3.6 Autonomia bateriei
- 3.7 Conectivitate
- 3.8 Memoria internă
- 3.9 Ce accesorii are cea mai bună cameră video sport?
- 3.10 Ce alte funcții trebuie să aibă cea mai bună cameră video sport?
- 3.11 Producători
- 3.12 Concluzii
- 4 Cea mai bună cameră video sport: recomandări
Cum alegi cea mai bună cameră video sport? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă camera video sport potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
În ziua de azi, ne dorim din ce în ce mai mult să imortalizăm momentele importante pentru noi, și poate chiar să le împărtășim cu alții pe platformele de socializare.
Dacă ești o fire aventurieră și pasionată de sport, probabil îți este greu să găsești aparatura necesară pentru a surprinde așa cum îți dorești fotografii sau mici clipuri din mediile în care faci sport.
Pentru a putea filma sub apă, la temperaturi scăzute, în condiții de luminozitate scăzută, sau atunci când totul se mișcă, ai nevoie de cea mai bună cameră video sport. Aceasta este gândită special pentru a surprinde corect obiecte active, motiv pentru care se mai numește și cameră de acțiune.
Află din acest articol cum o poți alege pe cea mai potrivită pentru tine.
Top 3 camere video sport recomandate
- Camera video sport GoPro Hero8, 4K
- Acum HERO8 Black are trei niveluri de stabilizare – On, High si Boost – astfel incat sa poti alege cea mai buna optiune.
- Vezi detalii si pret
- Camera video sport Gopro MAX 360, 5.6K
- Inregistreaza un videoclip in stil HERO, cu un singur obiectiv, cu stabilizare indestructibila sau cu imagini imersive 360º.
- Vezi detalii si pret
- Camera video sport DJI Osmo Pocket
- Fiind cea mai mica camera stabilizata pe 3-axe proiectata vreodata de DJI, Osmo Pocket este compact si inteligent.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună cameră video sport?
O cameră video sport bună este esențială pentru a captura momente sportive pe care să le poți revedea oricând dorești. Chiar dacă nu ești un aventurier împătimit, o astfel de cameră continuă să fie un gadget destul de cool.
De fapt, dacă ești pasionat de social media și YouTube, poți folosi camera de acțiune pentru a câștiga câțiva bani în plus, făcând vloguri la o calitate mare. Aceasta nu se poate compara cu o cameră video obișnuită, deoarece este fabricată având în vedere standarde de rezistență înalte.
Cu o astfel de cameră poți filma sub apă fără să îți faci griji că apa va afecta componente importante, și poți surprinde imagini în viscol sau în medii prăfoase, fără să îți faci griji că praful va deteriora aparatul.
De asemenea, spre deosebire de o cameră video normală, aceasta poate surprinde foarte curat mișcarea, fără ca imaginea să fie distorsionată sau greu perceptibilă.
Cum alegi cea mai bună cameră video sport
Pentru a te putea bucura de aceste avantaje, este nevoie să alegi cea mai bună cameră video sport, ținând cont de nevoile tale și de bugetul de care dispui. În funcție de tipul de activități pe care le desfășori, vei observa că trebuie să optezi între camere video sport cu forme și funcții distincte.
Având în vedere că piața este din ce în ce mai bogată, îți va fi destul de greu să alegi un produs de acest gen, mai ales dacă ești un începător.
Este important să fii foarte bine informat, înainte să investești o sumă importantă într-un asemenea aparat. Pentru a fii pregătit, te sfătuim să analizezi acest ghid de cumpărături. Vei găsi aici toate informațiile de care ai nevoie, toate pe înțelesul tău.
De asemenea, la final te așteptăm să consulți lista noastră cu cele mai bune camere video sport la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Calitatea video
Rezoluția video este un factor important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când cumperi un brand sau model specific.
Rezoluția 4K este cea mai înaltă calitate video disponibilă în cazul majorității camerelor de acțiune high-end. Următoarele valori sunt 1080p (Full HD) și 720p (HD).
Vei alege rezoluția potrivită pentru tine, în funcție de tipul de activitate pe care o vei filma, în funcție de locul în care intenționezi să folosești camera și de dispozitivul pe care vei vrea să urmărești înregistrarea.
Dacă nu deții un computer sau un televizor capabil să redea în calitatea 4K, atunci o cameră sport 4K nu va fi folosită la potențial maxim, ceea ce rezultă într-o pierdere pentru tine.
Dacă îți dorești o imagine clară și imersivă, atunci este crucial să cumperi un dispozitiv cu cea mai mare calitate video disponibilă. În acest caz însă, trebuie să te aștepți la costuri mai ridicate.
Dacă ești începător, poate fi o idee bună să lucrezi cu un aparat cu o calitate video mai mică, în timp ce înveți cum să aduci camera la potențialul ei maxim. În cele din urmă poți trece la un model mai performant.
Atunci când cauți cele mai bune camere de acțiune online vei observa că există modele care îți pun la dispoziție funcții mai avansate, decât alte camere. De exemplu, unele dintre cele mai bune camere video sport îți oferă un zoom mai mare și lentile mai mari care îți permit să surprinzi mai mult din peisaj.
Dacă vrei doar să faci videoclipuri pe care să le urci online, fără să pierzi ore cu editarea, o rezoluție foarte mare sau un software foarte capabil nu vor fi prioritățile tale.
Dacă îți place să editezi, atunci sugestia specialiștilor este să cauți o cameră cu funcții avansate precum stabilizator de imagine, aplicații integrate, un număr mare de cadre pe secundă.
Durabilitate
Dacă plănuiești să folosești camera video sport în condiții de vreme extremă precum ploaie puternică, zăpadă, subacvatic, atunci trebuie să te concentrezi pe calitatea rezistenței la apă pe care o are aparatul.
Unele dintre cele mai bune camere de acțiune au un corp care este rezistent la apă, în timp ce altele trebuie introduse într-o carcasă specială înainte de a fi scufundate.
La urma urmei, durabilitatea va depinde foarte mult de modul în care vei folosi aparatul, și de modelul pe care îl alegi. Există variante de top costisitoare, dar care oferă o calitate superioară, astfel aceste camere te-ar putea ține și o viață.
Gândește-te bine la tipul de sport pe care îl practici și la ce teste vrei să supui camera, și alege în funcție de asta.
Formă, greutate și dimensiune
Unele forme sunt mai potrivite decât altele pentru utilizări specifice. Multe camere video sport au o formă dreptunghiulară, fiind ca o cutie. Acestea sunt ideale pentru montarea în zona pieptului. Astfel, poți filma în drumeție pe munte, având ambele mâini libere.
Alte camere de acțiune au un design cilindric, în formă de glonț. Acestea sunt destinate pentru a fi montate pe cască, fiind ideale pentru sporturile care implică apa.
Când vine vorba de dimensiune și greutate, este mereu mai bine să alegi cel mai ușor model. Variantele compacte sunt foarte portabile, ceea ce îmbunătățește experiența de filmare.
Dacă intenționezi să filmezi vloguri, alege o cameră pe care o poți monta pe diferite platforme, pentru a putea filma din unghiuri și perspective diverse.
Câmpul vizual
Câmpul vizual sau FOV (Field of View) se referă la zona pe care camera o poate surprinde într-un singur cadru la un anumit moment dat. Cele mai bune camere video sport, oferă un câmp vizual larg (wide-angle).
Alte camere oferă alte opțiuni precum: wide (larg), mediu, narrow (îngust). Acest aspect este important pentru tine doar dacă se potrivește cu tipul de imagini pe care vrei să le surprinzi.
De asemenea, trebuie să ai în vedere că, uneori, în cazul camerelor cu câmp vizual foarte larg, imaginea poate părea distorsionată, și poate apărea efectul de „ochi de pește”.
Calitatea imaginii și FPS
Dacă vrei să folosești camera video sport pentru a surprinde și imagini statice, este important să ai în vedere calitatea imaginii pe care camera o poate livra. Teoria e simplă. Cu cât camera are mai mulți megapixeli, cu atât rezoluția imaginii va fi mai mare.
Camerele de acțiune care oferă o rezoluție mai mare a imaginii, tind să aibă un cost mai mare. Așadar, dacă ai un buget limitat, nu trebuie să îți faci griji, deoarece poți optimiza calitatea imaginii pentru a fi pe măsura așteptărilor tale.
Camerele au rezoluții diferite, începând de la 720p la 4k. Opțiunea 1080p este cea mai populară și cea care îi mulțumește pe cei mai mulți utilizatori.
Cât despre viteza de filmare (frames per second/FPS), majoritatea oamenilor sunt mulțumiți cu o viteză de 30fps. Cei care vor să experimenteze cu mai multe opțiuni, pot alege o cameră cu 120FPS.
Autonomia bateriei
Multe tipuri de camere video sport oferă o autonomie între 1 și 3 ore în condiții de utilizare continuă. Autonomia depinde și de modul în care folosești camera și de tipul de înregistrări pe care vrei să le faci.
De exemplu, dacă filmezi la o rezoluție mare, bateria se va consuma mai rapid decât dacă ai folosi camera pentru a fotografia. De asemenea, funcțiile de conectivitate precum Wi-Fi sau Bluetooth pot descărca mai rapid bateria. Același lucru este valabil și dacă funcția GPS este pornită.
Mulți utilizatori optează pentru cea mai bună cameră video sport care oferă cea mai mare autonomie în condiții de utilizare continuă. Totuși, o autonomie mai mare, înseamnă un preț mai mare de achiziție, sau un preț rezonabil, dar lipsa unor funcții care ți-ar putea fi foarte utile.
Va trebui să verifici foarte bine aceste aspecte înainte să iei o decizie finală. Dacă vrei să optezi în continuare pentru o baterie cu o autonomie mare, verifică disponibilitatea rezervelor pe piață.
Conectivitate
Este de dorit să poți transfera sau încărca imagini și clipuri de pe cameră direct pe web, să le distribui pe laptop, pe computer sau pe un dispozitiv electronic, mai ales dacă camera nu are funcție de preview sau de playback.
Conectivitatea este o funcție care îți permite să folosești camera împreună cu alte accesorii care necesită WiFi sau Bluetooth sau alte opțiuni de conexiune.
Memoria internă
Pentru ca imaginile să se înregistreze corect, ai nevoie de un spațiu de stocare care să funcționeze la o viteză potrivită. Dacă memoria internă este prea mică poți opta pentru un card de memorie. Acesta trebuie să aibă o viteză mare însă, altfel imaginile pot apărea „mișcate”, neclare pe înregistrarea finală.
Memoria internă a camerei este deseori mult prea mică pentru a înregistra tot ce ai vrea. În acest caz este obligatoriu să achiziționezi un card de memorie.
Asigură-te că aparatul achiziționat suportă standardul UHS-II al cardurilor de memorie, oferidu-ți astfel viteze de scriere de 312 MB/s în cazul celor mai scumpe carduri de memorie.
Ce accesorii are cea mai bună cameră video sport?
Dacă plănuiești să folosești camera atunci când faci surf sau alt sport pe apă, vei avea nevoie de echipament pentru a monta camera corespunzător pe placa de surf.
Nu fiecare brand oferă tipul de echipament de montare de care ai nevoie, sau accesoriile ideale de care ai nevoie înainte să ieși cu camera sport pe mare. Verifică ce accesorii sunt compatibile cu camera pe care o dorești, și dacă cele de care ai nevoie sunt disponibile pe piață.
Unele dintre cele mai bune camere de sport, vin în pachet cu accesoriile de montare de care ai nevoie.
Totuși, unele branduri s-ar putea să nu ți le pună la dispoziție în acest mod. De asemenea, uneori un accesoriu de montare de la un brand, s-ar putea să nu fie compatibil cu cel de la alt brand.
Accesoriile de care ai nevoie, depind de sportul pe care îl practici, precum și de tipul de imagine pe care vrei să îl surprinzi. Acestea pot fi accesorii de montare pe: cască, cap, mânerul de la bicicletă sau motocicletă, curele de piept, bară telescopică, placa de surf.
Ce alte funcții trebuie să aibă cea mai bună cameră video sport?
- Stabilizator de imagine – de ajutor atunci când filmezi și ești în mișcare (din mașină spre exemplu). Când vei trece peste gropi sau teren accidentat, camera va amortiza mișcarea astfel încât imaginea nu va fi afectată.
- Control vocal – de ajutor atunci când vrei să controlezi camera fără mâini sau de la o mică distanță.
- Filmare nocturnă
- Zoom
- Microfon
- Telecomandă
Producători
Deoarece vorbim de o investiție serioasă, trebuie să renunți la ideea de a cumpăra de la o firmă no-name și să alegi un produs de la un producător cunoscut. Aceste camere sunt produse la standarde de calitate înalte. Iată cei mai apreciați producători: GoPro, Sony, Ricoh, SJCAM, Olympus.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună cameră video sport online. Aici poți găsi mai ușor un model pe placul tău.
De asemenea, te bucuri de reduceri și oferte speciale, dar și de posibilitatea de a compara prețurile și de a cumpăra de la magazinul care oferă cel mai mic preț.
Nu uita să consulți părerea altor cumpărători atunci când vrei să cumperi un produs, pentru a putea verifica dacă acesta corespunde cu descrierea producătorului.
Acum că ai parcurs aceste informații, ești gata să cumperi cea mai bună cameră video sport.
Cea mai bună cameră video sport: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de camere video sport care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Camera video sport GoPro Hero8, 4K
Forma regandita este mai portabila, iar monturile pliabile de la baza iti permit sa schimbi accesoriile rapid.
O noua usa laterala face schimbarea bateriilor si mai rapida, iar obiectivul este acum de 2 ori mai rezistent la impact.
Acum HERO8 Black are trei niveluri de stabilizare – On, High si Boost – astfel incat sa poti alege cea mai buna optiune pentru orice faci.
Surprinde fotografii naucitoare de 12 MP cu HDR imbunatatit.
2. Camera video sport Gopro MAX 360, 5.6K
Inregistreaza un videoclip in stil HERO, cu un singur obiectiv, cu stabilizare indestructibila sau cu imagini imersive 360º.
Salutati noul rege al stabilizarii. Max HyperSmooth ofera cel mai tare videoclip din camera ta GoPro – plus ca schimba regulile jocului stabilizarii pe plan orizontal, atunci cand doresti.
Sunt disponibile 4 lentile: Narrow, disortion-free Linear, Wide, Max SuperView – cel mai larg unghi al nostru de pana acum.
Sase microfoane incorporate pentru a surprinde o experienta audio 360º.
3. Camera video sport DJI Osmo Pocket
Fiind cea mai mica camera stabilizata pe 3-axe proiectata vreodata de DJI, Osmo Pocket este compact si inteligent.
DJI Osmo Pocket utilizeaza cel mai mic gimbal mecanic pe 3 axe de la DJI. Se regleaza precis pentru miscarile dvs. in timp real.
Efectueaza fotografii cu detalii uimitoare, datorita unui senzor de 1 / 2.3-inci, cu 80 FOV (unghi de vedere) si a diafragmei f / 2.0.
Poate inregistra filme de 4K / 60fps la 100 Mbps si fotografii la 12 MP cu o dimensiune a pixelilor de 1,55 μm pentru imagini perfecte de fiecare data.
4. Camera video sport Xiaomi Mi Sphere MiJia 360
Mi Sphere integreaza componente exceptionale la nivel inalt de design, structura optica cat si o constructie de calitate
Vedere panoramica 360º – O lentila de mare deschidere cu unghi larg + Prisma reflectorizanta elimina unghiurile moarte.
Inregistrari video netede la 3456 × 1728 / 30fps sau 2304 × 1152 / 60fps.
Stabilizare puternica a imaginii la calitate inalta – EIS cu 6 axe corecteaza miscarea in mai multe directii atat pentru schi, skydiving, jumping bungee, cat si alte miscari de mare viteza.
5. Camera Video Sport Eken H6S+ 4k+ 14MP UHD @30fps
Eken H6S+ va permite sa capturati cele mai bune imagini 4K+@30fps avand un unghi larg de 170°, putand vizualiza imediat imaginile d-voastra atat pe telefonul mobil, gratie conexiunii WiFi, cat si pe display-ul de 2″ al camerei.
Echipata cu chipset Amabarella, chip folosit si de GoPro, Eken H6S+ poate filma cu o claritate surprinzatoare in 4K la 30 FPS.
Tehnologie EIS (Electronic Image Stabilization) – permite o filmare fara „tremurat” pe bicicleta, motocicleta sau in orice alta imprejurare.