Cuprins
- 1 Cum a apărut casa de marcat pe piaţă
- 2 Top 3 case de marcat recomandate
- 3 De ce să alegi cea mai bună casă de marcat?
- 4 Cum alegi cea mai bună casă de marcat
- 4.1 Capacitatea de stocare a datelor în format electronic
- 4.2 Modul GPS – Transmiterea datelor către ANAF în timp real
- 4.3 Conexiunea la Internet
- 4.4 Rapoarte fiscale automate la sfârşitul zilei
- 4.5 Instalarea corectă a casei de marcat
- 4.6 Cum puteţi procura o casă de marcat bună
- 4.7 Design şi modele
- 4.8 Concluzie
- 5 Cea mai bună casă de marcat: recomandări
Cum alegi cea mai bună casă de marcat? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă casa de marcat potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Casa de marcat este un dispozitiv foarte important pe care trebuie să îl folosească toţi proprietarii de magazine, saloane, restaurante ori alte tipuri de organizaţii comerciale.
Dacă faceţi parte din această categorie, dar nu ştiţi cum să alegeţi cea mai bună casa de marcat, care să fie în concordanţă cu nevoile pe care le aveţi, citind articolul până la final veţi şti care este casa de marcat potrivită nevoilor voastre.
Veţi descoperi care sunt elementele la care trebuie să fiţi atenţi înainte de a achiziţiona un dispozitiv sau altul.
Cum a apărut casa de marcat pe piaţă
Americanul James Ritty este cel care în anul 1879 a inventat casa de marcat de nevoie – la vremea respectivă deţinea o cafenea cu un număr de clienţi din ce în ce mai mare.
Întrucât avea foarte multe vânzări şi nu mai reuşea să ţină contabilitatea în mod eficient, Ritty a decis că are nevoie de un dispozitiv care să îl ajute în derularea afacerii sale.
Astfel, în timp ce se afla într-o vacanţă, pe un vapor, în timpul unei călătorii spre Europa, Ritty a avut strălucită idee de a construi prima casă de marcat.
Prima marcă a fost brevetata în mod oficial în anul 1879, însă americanul a lucrat continuu pentru a o îmbunătăţi pe cât de mult posibil.
Ulterior, casa de marcat a fost electrificata (în anul 1906), iar în 1922 deja se comercializau peste două milioane de unităţi anual.
Top 3 case de marcat recomandate
De ce să alegi cea mai bună casă de marcat?
În primul rând, dacă vă aflaţi în categoria proprietarilor de afaceri şi aveţi nevoie de un sistem modern cu ajutorul căruia să dispuneţi în permanenţă de un istoric al vânzărilor, atunci trebuie neapărat să vă procuraţi cel puţin o casă de marcat, în funcţie de dimensiunea afacerii.
Este vorba despre un dispozitiv care stochează o cantitate impresionantă de date şi cu ajutorul căruia puteţi transfera informaţiile către instituţiile oficiale ale Statului.
Totodată, vă puteţi ţine contabilitatea într-un mod eficient şi simplu. Mai mult, cu ajutorul casei de marcat electronice puteţi să ţineţi evidentă în ceea ce priveşte stocurile de marfă disponibile. Astfel veţi şti din timp când este cazul să mergeţi din nou la cumpărături!
În al doilea rând, trebuie să achiziţionaţi o casă de marcat pentru a vă alinia normelor legislative româneşti care, în caz contrar, pedepsesc comerciantul prin măsuri ce pot să constea chiar şi în închiderea afacerii.
În raport de ce criterii se poate alege casa de marcat? Cum se instalează corect casa de marcat? Cum se poate procura o casă de marcat bună? Sunt întrebări ale căror răspunsuri le puteţi citi în cele ce urmează.
Cum alegi cea mai bună casă de marcat
Pentru a putea alege cea mai bună casa de marcat, este foarte important să ştiţi care sunt caracteristicile la care trebuie să fiţi atenţi înainte de a merge la cumpărături.
Capacitatea de stocare a datelor în format electronic
Atunci când folosiţi o casă de marcat electronică trebuie să ştiţi că toate datele referitoare la vânzări/stocurile disponibile sunt stocate cu ajutorul unui cârd de memorie. Acesta se afla în interiorul aparatului.
Cu ajutorul lui puteţi păstra istoricul produselor şi a serviciilor vândute, a contravalorii şi cantităţii lor, dar şi cota TVA aplicabilă şi, bineînţeles, date despre locaţia în care funcţionează aparatul.
Modul GPS – Transmiterea datelor către ANAF în timp real
Un alt aspect pe care trebuie să îl ştiţi despre casele de marcat electronice este că ele va ajuta să transmiteţi în mod oficial toate datele către ANAF.
Dispozitivele sunt dotate cu un modul GPS. Practic, nu mai trebuie să ţineţi evidenta tuturor tranzacţiilor, pentru a le duce personal la ANAF, întrucât informaţiile se transmit în real.
Conexiunea la Internet
Conexiunea la Internet nu este obligatorie. Dacă vi se întrerupe conexiunea la Internet în locaţia în care vă desfăşuraţi afacerea, nicio problemă în cazul în care dispuneţi de o casă de marcat bună.
Aceasta poate funcţiona şi fără a fi conectată la Internet. Practic, atunci când este offline, dispozitivul funcţionează în parametri normali, urmând ca atunci când conexiunea la Internet este restabilită, informaţiile să fie transmise în continuare către ANAF, atât retroactiv, cât şi în timp real.
Rapoarte fiscale automate la sfârşitul zilei
Când încheiaţi o zi de muncă vă doriţi să ştiţi care este bilanţul încasărilor. Cu ajutorul unei case de marcat bună puteţi beneficia de rapoarte automate şi puteţi vedea informaţii despre bonurile fiscale emise pe parcursul zilei.
Instalarea corectă a casei de marcat
Despre instalarea corectă a casei de marcat, potrivit Articolului 103 din Ordonanţa de Urgenţă 28/1999, trebuie să ştiţi că trebuie realizată în mod obligatoriu în prezenţa organului fiscal teritorial în raza căruia este instalat aparatul.
Practic, organul fiscal trebuie să verifice integritatea sigiliului fiscal, dar şi datele care sunt înscrise pe bonul fiscal.
Ulterior, pentru a putea folosi în mod legal casa de marcat trebuie să întocmiţi patru exemplare din Declaraţia de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscal.
Aceste exemplare trebuie semnate de voi, de tehnicianul care s-a ocupat de instalare, dar şi de către organul fiscal – documentul original trebuie depus chiar a doua zi la instituţia fiscală teritorială, două copii trebuie păstrate la service-ul distribuitorului, iar ultima copie trebuie să vă rămână, în cazul în care trebuie să o prezentaţi în cadrul diferitelor controale.
Cum puteţi procura o casă de marcat bună
Că proprietari de afaceri în căutarea unei case de marcat trebuie să ştiţi că puteţi achiziţiona un astfel de dispozitiv numai prin distribuitori care sunt autorizaţi de către Ministerul Finanţelor.
Imediat după achiziţionare, casa de marcat trebuie în mod obligatoriu înregistrată în Registrul de evidentă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate. În acest sens puteţi obţine un număr de ordine şi trebuie să depuneţi un dosar la Direcţia Generală a Finanţelor Publice.
Pentru a afla care sunt documentele pe care trebuie să le includeţi în dosar trebuie să vă informaţi de pe site-ul instituţiei oficiale, întrucât cerinţele pot fi diferite de la un judeţ la altul.
Design şi modele
Din punct de vedere al design-ului, în prezent puteţi alege dintr-o gamă foarte largă de case de marcat. Puteţi opta pentru una clasică, neagră sau pentru o casă de marcat colorată.
În definitiv, acest dispozitiv reprezintă o parte importantă din afacerea pe care o deţineţi şi trebuie să se încadreze frumos în ambient, indiferent care ar fi acesta.
Concluzie
Pentru a achiziţiona cea mai bună casa de marcat trebuie neapărat să ţineţi cont de sfaturile de mai sus.
Nu vă grăbiţi să cumpăraţi primul model pe care îl găsiţi.Cu răbdare şi atenţie cu siguranţă puteţi găsi dispozitivul ideal pentru tipul de afacere pe care îl aveţi!
Cea mai bună casă de marcat: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de case de marcat fiscale care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Casa de marcat Datecs DP-25 cu jurnal electronic
Modelul DP25 face parte dintr-o serie de case de marcat fiscale ale carei functii si caracterisici respecta cerintele centrelor relatii clienti si ale departamentelor financiar contabile.
Casa de marcat se poate conecta prin Bluetooth la PC, iPhone, iPod, iPad, iPad Mini, echipamente cu Android.
Jurnal Electronic – Da – 16 GB MicroSD Card
Memoria Fiscala – Non-Volatila, 2500 Rapoarte De Inchidere Zilnica
Modul Criptografic – EAL 5+ – Semnatura Electronica – X.509.V3, RSA 2048 Biti.
2. Casa de Marcat Activa Mobile-Tremol S
Permite exportul de fisiere ANAF din jurnalul electronic pe Sdcard/Memory Stick extern conform cerintelor ANAF.
Alimentare : – cu adaptor extern 9.6v/ 2.75A.
Acumulator Li-Ion 7.4 v/2600mAh.
Tastatura 29 taste.
Imprimanta Easy- Load Line Thermal cu 32 caractere rand.
Imprimare grafica pt LOGO sau BARCODE 1D.
Memorie Fiscala : 1830 inregistrari + 300 inregistrari evenimente speciale.
3. Casa de marcat cu jurnal electronic Datecs DP150
Casa de marcat compacta, cu jurnal electronic, model 2018, avizata conform normelor legislative in vigoare.
Conectivitate: 1 x mini USB; 1 x RS232C; 1 x LAN; model GSM incorporat.
Foloseste role de hartie cu latime de 58mm si 40 m lungime (diametru 50 mm).
Posibilitate conectare la dispozitiv Datecs de acceptare plata cu card.
Jurnal electronic: Da – 16GB microSD card.
Memoria fiscala: Non-volatila, 2500 rapoarte de inchidere zilnica.
Modul Criptografic: EAL 5+ – Semnatura Electronica: X.509.V3, RSA 2048 biti.
4. Casa de marcat Daisy Compact M
Daisy Compact M este o casa de marcat, cu interfata USB si serial, cu un design compact ce poate fi folosita in orice domeniu.
Casa de marcat dispune de o tastatura cu 31 de taste. Se poate conecta la un PC.
Numarul de operatori este de maxim 20.
Poate fi alimentata cu o rola de 57 mm latime.
Dispune de jurnal electronic, modem de comunicatie pentru transmisie date si crypto modul.
Pana la 30000 de articole memorate. Memoria fiscala este de 1830 raportari.
5. Casa de marcat model 2019 ORGTECH TEO
ORGTECH TEO este o casa de marcat ideala pentru orice activitate.
Prin Modulul WI-FI se poate conecta fara fir la PC sau telefon.
Poate fi alimentata cu o rola de 57 mm latime si 18 m lungime.
Sunt mai multe modalitati de plata, precum numerar, credit, card, voucher sau numerar cu valuta alternativa.
Casa de marcat se alimenteaza cu acumulator LI-Ion de 2200mAh.