Cuprins
- 1 Top 3 centrale termice pe gaz recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună centrală termică pe gaz?
- 3 Cum alegi cea mai bună centrală termică pe gaz
- 4 Cea mai bună centrală termică pe gaz: recomandări
- 4.1 1. Centrala termica in condensare Ariston Clas One 24 kW
- 4.2 2. Centrala termica in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP
- 4.3 3. Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072-24K V2
- 4.4 4. Centrala murala in condensare Ferroli Bluehelix Alpha 24 C
- 4.5 5. Centrala termica conventionala Motan Sigma 24
Cum alegi cea mai bună centrală termică pe gaz? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă centrala pe gaz potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Un stil de viață confortabil și sănătos depinde foarte mult și de condițiile din locuința ta. O temperatură optimă în casă este o cerință obligatorie pentru sănătatea tuturor membrilor familiei.
Dacă ești deja în căutarea unei metode de încălzire eficiente pentru locuința ta, află că ai de unde alege. În prezent există pe piață mai multe mijloace prin care poți încălzi casa, dar tu va trebui să o alegi pe cea mai potrivită și pe cea mai economică pentru tine.
Majoritatea persoanelor din România optează pentru o centrală termică pe gaz, aceasta fiind cea mai răspândită metodă de încălzire.
Pentru a afla dacă și pentru tine este cea mai bună alegere, precum și cum alegi cea mai bună centrală termică pe gaz, te invităm să citești acest articol.
Top 3 centrale termice pe gaz recomandate
- Centrala termica in condensare Ariston Clas One 24 kW
- Tehnologia ONE de condensare cu un schimbator de caldura nou si patentat XtraTech proiectat pentru a garanta fiabilitatea.
- Vezi detalii si pret
- Centrala termica in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP
- Centralele VICTRIX TERA sunt incadrate in clasa 6, cea mai ecologica sub aspectul emisiilor de NOx, conform Standardelor Europene.
- Vezi detalii si pret
- Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072-24K V2
- Utilizare simplă, cu un ecran de mari dimensiuni. Automatizare inteligentă Logamatic EMS și panou de comandă BC20 integrate.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună centrală termică pe gaz?
În prezent, pe piața din România, cele mai populare opțiuni în materie de încălzire sunt centralele pe gaz și cele electrice.
Cu toate acestea, majoritatea optează pentru centrala termică pe gaz, iar cele electrice sunt recomandate doar în situația în care în zona în care locuiești nu ai acces la o rețea de gaz. Asta pentru că o centrală electrică presupune cheltuieli mai mari, atât de consum cât și de întreținere.
Pe de altă parte, atâta timp cât ești legat la o rețea locală de gaz, poți opta pentru o centrală termică pe gaz, cheltuielile de consum fiind rezonabile, iar cele de întreținere minime.
Dacă o folosești conform instrucțiunilor nu va fi nevoie să te îngrijorezi din cauza eventualelor defecțiuni, iar durata de funcționare în medie este de cel puțin 10 ani.
Cum alegi cea mai bună centrală termică pe gaz
Deoarece o centrală termică nu costă puțin, nu îți poți permite să faci o investiție proastă. Îți dorești ca aceasta să te servească fără probleme mulți ani, și să îți ofere eficiența maximă posibilă.
Nu poți face o astfel de alegere înainte de a fi foarte bine informat însă. Trebuie să cunoști care sunt criteriile care indică înspre o centrală termică pe gaz ideală și unde trebuie să cauți pentru a identifica cel mai bun raport calitate preț.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale, am pregătit un ghid de cumpărături complet. La sfârșitul acestui articol vei fi capabil să faci cea mai bună alegere de care atât tu cât și familia ta să fiți mândri.
Așadar, pentru a alege cea mai bună centrală termică pe gaz, ține cont de următoarele aspecte importante.
Tipul de centrală termică pe gaz
Bugetul, dar și dimensiunea camerelor vor determina tipul de centrală termică pe gaz pentru care vei opta. Ai de ales între centrale convenționale și cele în condensare.
Centrală termică pe gaz convențională
Dacă ai un buget limitat, o centrală termică clasică este cea mai bună alegere pentru tine. Deși este una convențională, te poți bucura încă de un randament bun atâta timp cât alegi un model de calitate.
Orice centrală de acest fel îți poate oferi o eficiență energetică cuprinsă între 90-95%. Această valoare este destul de bună pentru orice locuință, de aceea, atâta timp cât ești constrâns de un buget limitat, poți opta cu în credere pentru această variantă. Află de asemenea, că este și cea mai populară alegere printre români.
Dacă bugetul îți permite nu ai nici un motiv să nu alegi o astfel de centrală termică. Este mult mai avantajoasă decât cea clasică din toate punctele de vedere, așadar nu căuta cea mai ieftină opțiune, ci cea mai bună.
Centrala termică pe gaz în condensare are o eficiență energetică cu mult superioară celei clasice, având un randament ce poate depăși 100%, uneori ajungând la valori de 106-109%.
Datorită unui sistem specific, o parte din energia calorică este recuperată prin condens, ceea ce înseamnă că îți va oferi un randament deosebit de bun. Cheltuielile de consum vor fi mai reduse, iar cele de întreținere nu îți vor da bătăi de cap.
În comparație cu centrală termică pe gaz clasică, centrala în condensare ajunge că aibă un consum mai redus cu până la 35%, fiind capabilă să genereze același nivel de căldură.
De aceea este cu siguranță o variantă mai economică decât tipul menționat mai sus. Singurul criteriu care ar putea să te împiedice să alegi o astfel de centrală, pe lângă buget, este spațiul pe care vrei să îl încălzești.
Camerele trebuie să fie suficient de mari pentru ca la retur apa să apuce să se răcească. Aceasta trebuie să aibă maxim 55 de grade Celsius la retur. În caz contrar, procesul de condens nu va putea avea loc.
Puterea termică
Puterea termică nominală este o valoare exprimată în kilowați și cel mai adesea vei întâlni puterea minimă împreună cu puterea maximă exprimată în descrierea produsului.
În funcție de dimensiunea spațiului pe care vrei să îl încălzești vei alege și o valoare potrivită a puterii termice.
Astfel, dacă intenționezi să încălzești un apartament cu o singură baie și o bucătărie, este suficientă o centrală termică cu o valoare maximă de 34 kW.
Valorile cuprinse între 28 kW și 30 kW sunt potrivite pentru încălzirea unei locuințe cu două băi, sau încălzirea casei de vacanță pe timp de iarnă.
În cele din urmă, o centrală termică pe gaz care depășește 32 kW este recomandată caselor ce depășesc 200 mp, pensiunilor și alte unități de cazare.
Tipul de tiraj
Poate fi natural sau forțat și reprezintă modalitate prin care centrala va prelua aerul de care are nevoie pentru a executa arderea necesară.
Tirajul forțat este cea mai recomandată variantă pentru apartament sau spații mici. Cu toate acestea, este o metodă valabilă și pentru case sau vile. Asta deoarece, având o cameră de ardere etanșă, absoarbe aerul din exterior, deci cantitatea de oxigen din camere nu va reprezenta un pericol.
În cazul tirajului natural lucrurile stau ușor diferit. Camera de ardere nu mai este închisă ci deschisă, iar centrala va consuma oxigen din aerul din interior.
De aceea este recomandat să achiziționezi o centrală termică cu tiraj natural, doar în cazul în care poți monta centrala într-o cameră proprie separată de restul încăperilor.
Asigură-te că centrala va putea să își procure suficient aer din respectiva cameră. În cazul n care ești dispus să furnizezi aceste condiții, te poți bucura de avantajele unei astfel de centrale.
Debitul de apă
Vei alege debitul de apă potrivit pentru familia ta în funcție de numărul de consumatori din locuință. Pentru a-ți face o idee cu privire valoare de care ai nevoie te poți gândi că un robinet deschis la maxim consumă undeva la 11 litri pe minut, iar un cap de dus are un debit de 8l/min.
În cazul apartamentelor, în care este posibil ca maxim două robinete să fie deschise simultan, o centrală cu un debit de 10l/min este suficientă.
În cazul în care există nevoie extinse de apă caldă, ca de exemplu în reședințele mai mari cu două bai care pot funcționa simultan și un robinet la bucătărie cu apă caldă, debitul va trebui să fie de 20l/min, dar și puterea va trebui să depășească 30 kW.
Ia în calcul achiziționarea unei centrale cu boiler în serpentină în cazul în care ai o locuință cu mai multe băi și bucătării.
Spațiul de încălzit
Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare înainte de a alege cea mai bună centrală termică pe gaz este dimensiunea spațiului pe care va trebui să îl încălzești.
În cazul unei suprafețe ce nu depășește 180 mp, cum sunt apartamentele sau locuințele mici, o centrală termică cu tiraj forțat este cea mai bună alegere, împreună cu o putere termică de 24 kW.
Atunci când suprafața de încălzit ajunge la 240-250mp, vei avea nevoie de o centrală termică de 34 kW pentru a face față unui spațiu atât de extins.
Condiții de siguranță
Condițiile de fiabilitate trebuie verificate atât pentru siguranța ta, cât și pentru a te asigura că centrala va funcționa optim și nu va întâmpina defecțiuni pentru o lungă perioadă de timp.
Verifică centrala pentru ca această să includă obligatoriu un electrod de ionizare. Acesta este un senzor care identifică problemele legate de presiunea alimentării cu gaz, și te va semnala când aceasta este prea mică.
De asemenea, este util să aibă și senzori de detecție a focului, a fumului sau a scurgerilor de gaz.
De asemenea, cea mai recomandată centrală termică pe gaz este cea cu tiraj forțat. Astfel nu va trebui să îți faci griji cu privire la alimentarea cu aer pentru arderile interne.
Așa cum am discutat mai sus, centrala cu tiraj natural este o variantă ușor mai riscantă din acest punct de vedere.
Presostatul este o altă componentă care va ajuta la buna funcționare a centralei, acesta indicând momentele când presiunea apei din instalație întâmpină probleme.
Mai poți verifica atributul CE, care indică faptul că centrala se încadrează în normele europene de bună funcționare și calitate. O altă caracteristică obligatorie este protecția anti-îngheț, așadar asigură-te că centrala este dotată cu așa ceva.
Montaj
Pe piață există două tipuri de centrale termice pe gaz în funcție de tipul de montare. Centrale termice de pardoseală sunt recomandate pentru locuințele foarte mari, vile sau pensiuni.
Acestea au nevoie de o instalație mai complexă care ocupă mai mult spațiu, așa că alege o astfel de centrală doar dacă poți furniza spațiul necesar.
Centrala termică murală sau de perete se montează foarte ușor. Se suspendă pe perete, sunt ușoare și ocupă foarte puțin spațiu.
Cu toate acestea, au caracteristici de funcționare destul de puternice pentru a fi potrivită și pentru locuințele de dimensiuni moderate, apartamente sau case.
Ce funcții trebuie să aibă cea mai bună centrală termică pe gaz?
Există două funcții principale pe care trebuie să le verifici:
- Sistemul de diagnoză – se referă la sistemul prin care centrala este capabilă să îți indice singură orice tip de defecțiune care împiedică o funcționare optimă. De exemplu, în cazul în care alimentarea cu gaz nu este posibilă, sau dacă alimentarea cu apă nu este pornită, sistemul de diagnoză îți va trimite semnale. De regulă, vei fi capabil să rezolvi singur problemele ce vor fi semnalate.
- Panoul de control – electronic sau mecanic, îți va permite să faci setările și să activezi opțiunile necesare pentru a te bucura de o funcționare satisfăcătoare. Alege un model cât mai simplu. Modele cu ecran LED sunt mai apreciate, și îți permit în general să accesezi mai multe setări. Cu toate acestea și o centrală cu un panou mecanic poate fi la fel de practic.
Verifică de asemenea, prezența indicatorului de presiune și îndreaptă-ți atenția sper centrale ce îți permit să faci legătura la un termostat mobil.
Branduri
Pentru a avea garanția ca vei cumpăra cea mai bună centrală termică pe gaz, alege una fabricată de producători cu renume și o bună reputație.
Aceștia sunt de regulă conștienți de impactul pe care îl au calitatea produselor lor în conștiința cumpărătorilor, de aceia se străduiesc să păstreze standardele de calitate ridicate. Printre brandurile de la care poți achiziționa cu încredere se numără: Ariston, Ferroli, Immergas, Motan sau Protherm.
Verifică părerea altor cumpărători mereu, deoarece astfel vei putea să îți faci o imagine completă asupra produsului. Acum că ai la dispoziție toate informațiile necesare ești gata să faci cea mai bună achiziție.
Cea mai bună centrală termică pe gaz: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva centrale termice pe gaz care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Centrala termica in condensare Ariston Clas One 24 kW
Tehnologia ONE de condensare cu un schimbator de caldura nou si patentat XtraTech proiectat pentru a garanta fiabilitatea.
Functia AUTO a acestei centrale termice, impreuna cu accesoriile de termoreglare asigura un control inteligent al temperaturii camerei.
Pana la 94% eficienta sezoniera, capabila sa atinga o clasa energetica.
Raport de modulare 1: 7 pentru un consum mai precis de energie.
Limitarea ciclurilor on-off.
2. Centrala termica in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP
Centralele VICTRIX TERA sunt incadrate in clasa 6, cea mai ecologica sub aspectul emisiilor de NOx, conform Standardelor Europene.
Interfata pentru utilizator este simpla, asigurata printr-un display LCD si taste de selectare si reglare usor manevrabile.
Schimbatorul de caldura din otel inox asigura durabilitate si fiabilitate ridicata.
Pompa electronica cu consum redus permite economii importante in raport cu pompele traditionale.
3. Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072-24K V2
Ideală pentru apartamente și case unifamiliale.
Utilizare simplă, cu un ecran de mari dimensiuni.
Consum redus de energie la funcționarea în modul stand-by.
Schimbător de căldură principal din aliaj Al-Si-Mg, ideal pentru tehnologia cu condensare și cu cel mai bun transfer termic cunoscut.
Automatizare inteligentă Logamatic EMS și panou de comandă BC20 integrate.
4. Centrala murala in condensare Ferroli Bluehelix Alpha 24 C
Schimbator de caldura primar din inox AISI 304 cu eficienta ridicata realizat dintr-o singura spira, fara imbinari sau suduri.
MC2 – Multi Combustion Control – sistem de combustie cu reglare autoadaptiva a vanei de gaz in functie de variatia presiunii combustibilului.
By-pass – termic incorporat.
MGR – Metan/GPL Ready – posibilitatea de schimbare a tipului de combustibil.
Interfata pentru utilizator cu display digital si taste multifunctionale.
5. Centrala termica conventionala Motan Sigma 24
Confort SUPERIOR si Fiabilitate pe circuitul de apa calda menajera – schimbator de caldura secundar SUPRADIMENSIONAT.
Posibilitatea conectarii unui sistem de incalzire in pardoseala.
Sistem inteligent de detectie a debitului de apa si a necesarului de caldura.
Depuneri reduse de calcar pe hidroblocul realizat din poliamida ranforsata.
Interfata prietenoasa de comunicare: afisaj digital, si coduri de erori.
Economie in consum – pompa de circulatie LOW ENERGY.