Cuprins
Cum alegi cea mai bună chitară acustică? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă interfonul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Atunci când îți cumperi primul instrument muzical, ești foarte entuziasmat și abia aștepți să ajungi a-l stăpânii foarte bine. Dacă acest instrument este chitara acustică, știi deja că este mai complex decât pare.
În mâinile unui expert, sunetul cristalin al chitarei poate transmite emoții la un nivel pe care alte instrumente nu îl vor putea atinge niciodată. În plus, dacă ai copii, chitara este unul dintre cele mai recomandate instrumente pentru a-i iniția pe cei mici în muzică.
Află din acest articol unde au găsit alți cumpărători un astfel de instrument ieftin, dar și cum poți alege cea mai bună chitară acustică, indiferent de cunoștințele tale în ale muzicii.
Top 3 chitare acustice recomandate
- Chitară acustică concert Fender CC-60S 3TS
- Chitară acustică cu corp de tip concert, un corp de dimensiuni mai mici, care permite o interpretare confortabilă și de către persoane cu o statură mai mică.
- Vezi detalii si pret
- Chitara Acustica Ibanez VC50NJP-NT
- Perfecte pentru incepatori, pachetele Jam Pack vin echipate pe principiul ”Everything you need to get out and jam!” – chitara, husa, acordor electronic etc.
- Vezi detalii si pret
- Chitara acustica Fender FA-125 BK
- Chitară acustică standard Dreadnought cu gât Fender® ‘Easy-to-Play’.
- Faţa din molid laminat – Spate şi eclise din mahon laminat.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună chitară acustică?
Deși sunt foarte asemănătoare, nu toate chitarele acustice sunt la fel. Există multe diferențe și caracteristici care împart chitarele în mai multe categorii. Unele dintre aceste caracteristici sunt foarte evidente, în timp ce altele necesită puțin mai multă atenție.
Așadar, atunci când iei o decizie financiară importantă, ca aceea ce a-ți cumpăra o chitară acustică, este important să fii educat în această chestiune. Numai dacă vei cumpăra instrumentul potrivit vei putea obține sunetul de care îl cauți.
Nu uita că o chitară poate fi fabricată din materiale diferite, poate avea forme diverse sau numărul și materialul corzilor poate varia. Acestea sunt doar câteva detalii care influențează sever, nu doar sunetul pe care îl scoate chitara, ci și cât de ușor îți va fi să cânți la instrument, precum și rezistența în timp.
De asemenea, prețul unei chitare acustice poate varia foarte mult. În funcție de scopul în care vrei să o folosești, este bine să știi până unde este ok să te întinzi cu bugetul.
Cum alegi cea mai bună chitară acustică
Alegerea unei chitare acustice nu este ușoară, mai ales pentru ca piața este plină de modele peste modele, și poate fi copleșitor să o cauți și să o găsești pe cea mai bună.
Pentru a fi bine informat te sfătuim să citești acest ghid de cumpărături. Scopul acestui articol este acela de a-ți oferi o privire de ansamblu asupra caracteristicilor la care trebuie să acorzi o atenție mai mare, atunci când vrei să selectezi un model potrivit.
În plus, la final am pregătit și o listă cu produse de calitate, disponibile acum la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Forma chitarei acustice
Așa cum am mai amintit, chitarele pot fi foarte diferite deși arată aproape la fel. Construcția acestora poate influența sever tipul de muzică pe care vei putea să îl abordezi. Așadar iată ce așteptări să ai de la fiecare tip de chitară.
Dreadnoughts
Dacă vrei o chitară la care să poți cânta fără probleme o varietate mare de stiluri muzicale, o chitară acustică dreadnoughts este cea mai bună pentru tine. Acestea sunt cele mai comune modele disponibile pe piață, și cele cu care toată lumea este familiarizată.
Vei găsi mai multe chitare de acest tip, și mai multe variațiuni ale modelului, decât în cazul oricărei alteia. Dimensiunea medie, în cazul acestei forme este cea suficient de mare pentru a oferi o rezonanță de ton potrivită, în timp ce păstrează un echilibru de volum și claritate, pentru un sunet potrivit.
Toate brandurile au și acest model de chitară, de aceea este foarte probabil să găsești unul care să se potrivească cu posibilitățile tale financiare pe moment. Acest stil îți poate oferi un bas mai bogat.
Sunetul lor este descris adesea ca fiind mai „mare” în comparație cu o chitară clasică. Prin urmare, volumul acestora este mai puternic. Dacă îți place să dai din coarde mult, acesta este modelul pe care trebuie să îl achiziționezi.
Jumbo
Chitarele acustice Jumbo sunt mari, zgomotoase și cu mult spațiu pentru rezonanță. Acest design permite sunetului să fie proiectat mai zgomotos, cu un bas energic. Aceasta este forma ideală dacă vrei să cânți într-o trupă, sau ești deja într-una. Cu siguranță, vei putea ieși în evidență cu o astfel de chitară.
O chitară Jumbo va oferi volum, tonalitate și ușurință la cântat, asigurându-te în același timp, că sunetul ei nu va fi acoperit de tobe, de bas sau alte instrumente.
Forma acestei chitare este foarte asemănătoare cu cea a chitarei clasice, cu diferența că dimensiunile sunt mai mari. Practic este plasată la granița dintre forma dreadnought și cea clasică.
Parlor
Acesta este un model care a căpătat popularitate la sfârșitul secolului 19. Acestea erau folosite pentru a cânta în saloane (parlors eng.), de unde vine și denumirea acestora.
Spre deosebire de modele de mai sus, acestea au un design mai slim, corpul fiind mai mic și rotunjit, ceea ce o face mai ușor de ținut. Este ideală pentru aceia care sunt adepți ai tehnicii de ciupire a corzilor. Sunetul este larg, dinamic și plin de volum și căldură.
Mulți compozitori preferă acest model deoarece este foarte ușor de manevrat, lucru necesar atunci când alternezi notatul notelor muzicale cu executarea lor la instrument.
Folk
Chitarele care se încadrează în categoria folk au o formă care se situează la granița dintre dreadnought și parlour. Fiind foarte potrivite pentru tehnica de ciupire a corzilor (fingerstyle), aceasta este o chitară ușoară cu un griff mai lat.
Rezonanța este mai mică, în timp ce sunetele predominante sunt cele medii.
Cutaway
Cutaway este un detaliu specific care poate fi implementat în cazul tuturor formelor de chitară. Practic este vorba despre o scobitură în forma chitarei.
Aceasta îi permite solistului să aibă un acces mai ușor la tastierele din partea superioară a gâtului de chitară. De asemenea, majoritatea sunt de acord că această scobitură nu afectează sunetul pe care îl produce chitara.
Materialul chitarei acustice
Majoritatea chitarelor acustice sunt fabricate fie din lemn masiv, fie din lemn laminat, sau o combinație între acestea două. Chitarele din lemn masiv sunt mai greu de găsit și mai scumpe decât cele laminate.
De regulă, fața chitarei joacă cel mai mare rol în rezonanță, de aceea, unii producători aleg să fabrice fața din lemn masiv, și restul corpului din lemn laminat.
Chitara din lemn masiv, nu doar că arată mai bine, dar acest tip de lemn oferă tonuri mai bogate și păstrează același sonor în pofida trecerii anilor.
Tonul se îmbunătățește pe măsură ce timpul trece, ceea ce este un avantaj major. Acesta este motivul pentru care chitarele vintage din lemn masiv sunt foarte căutate.
Dacă alegi o chitară din lemn laminat, o vei face din considerente de buget. Acest material nu vibrează la fel de bine ca lemnul masiv, producând un ton mai închis cu un volum restrâns.
Totuși, lemnul laminat este durabil și poate rezista schimbărilor de temperatură și umiditate, mai bine decât lemnul masiv. Astfel, este o alegere bună dacă ești un chitarist călător.
Tipul de lemn, are un efect major și asupra sunetului. Iată ce ar trebi sa știi despre fiecare:
Molid
Cel mai comun tip de lemn folosit pentru fabricarea chitarei este lemnul de molid. Acesta păstrează un echilibru foarte bun între rezistență și greutate, făcând posibil ca fața chitarei să fie relativ subțire, dar suficient de puternică și cu o rezonanță mare.
Molidul poate suporta orice stil de cântat la chitară și rezistă chiar dacă îți place să cânți destul de agresiv. Este perfect atât pentru a cânta zdrăngănit la chitară, cât și pentru ciupitul corzilor.
Cedru
Lemnul de cedru este mai închis la culoare decât molidul. De asemenea, are o tentă roșiatică, ceea ce îl face foarte estetic. Cedrul are un răspuns bun la o abordare mai ușoară la cântat și este excelent pentru tehnica ciupirii corzilor și pentru acorduri de tensiune joasă.
Pentru că este mai moale, și nu la fel de rezistent ca molidul, cedrul poate fi deteriorat daca vei cânta agresiv la chitară. Sunetul se va contracta și își va pierde din integritate.
Palisandru
Este un lemn de culoare închisă, care conferă un ton bogat chitarei dar și unul adânc și cald. Palisandrul brazilian este cel mai bun din categorie și este foarte lăudat de către profesioniști. Totuși, acest lemn este foarte scump. O variantă mai accesibilă este palisandrul indian care oferă un timbru similar, dar nu arată la fel de bine.
Mahon
Mahonul este un lemn destul de dens. Corpurile de chitară care conțin acest lemn, sunt împerecheate adesea cu fețe din molid, deoarece mahonul poate adăuga adâncime și plinătate tonului molidului.
Atunci când este folosit pentru fața chitarei, mahonul produce un sunet mai pronunțat, o gamă mai „forțoasă”.
Nuc
Nucul are multe dintre calitățile tonale ale mahonului atunci când este folosit pentru corpul chitarei. Acesta adaugă densitate sunetului și o plinătate atunci când este folosit pentru spate. Totuși sunetul este mai clar și mai „strâmt”.
Arțar
Un corp din lemn de arțar va produce un sunet puternic, un ton uscat cu note înalte foarte clare și bine definite. De asemenea, unele tipuri de arțar pot avea un efect estetic dramatic.
Koa
Koa este un lemn originar din Hawaii, având o textură aparte foarte atrăgătoare. Este similar cu mahonul, având o gamă și un vibrato foarte bine definite. O chitară din acest material este foarte bună pentru ritm, deși, pentru unele urechi, sunetul ar putea fi perceput ca fiind subțire.
Koa sună foarte bine atunci când chitara este cântată la un volum mare, deși nu are un volum la fel de mare ca molidul.
Corzile chitarei acustice
Chiar dacă nu te-ai gândit la asta niciodată poate, corzile chitarei pot fi diferite în funcție de material.
Pe piață există variante din oțel sau din nailon. Chiar dacă la prima vedere par asemănătoare, există câteva diferențe importante.
Corzile din nailon produc un sunet mai moale și sunt folosite ce mai adesea în stiluri muzicale clasice, cum ar fi flamenco.
Chitara clasică are, de asemenea, un gât mai lat, astfel existând mai mult spațiu între sfori, iar tastierele sunt mai scurte decât în cazul chitarei cu corzi din oțel.
Corzile din oțel oferă volum și forță, un ton tăios, fiind utilizate cel mai adesea în rock, în muzica country, pop, și alte genuri. Deoarece corzile din oțel sunt întinse la o tensiune mai mare decât cele din nailon, este nevoie de mai multă forță pentru a le reține pe tastieră.
În timp ce corzile din nailon nu te vor răni la degete atunci când le vei apăsa, este important să știi că nu sunt interschimbabile pe aceiași chitară. Alegerea pe care o vei face trebuie să depindă de sunetul și stilul muzical pe care îl cauți, nu în funcție de blândețea pe care ți-o vor oferi corzile. Totul depinde de preferințe aici, așa că asigură-te că le vei testa înainte pe ambele.
Numărul de corzi poate varia. De obicei există modele cu 6 și 12 corzi. Totuși, un model specific de chitară acustică rusească, are 7 corzi.
Majoritatea celor pe care le vei găsi vor avea 6 corzi. Acesta este un număr suficient indiferent dacă ești începător sau profesionist. Este modelul standard pentru chitara acustică.
Chitara acustică cu 12 corzi este folosită în spectacole de către profesioniști, pentru stilurile muzicale folk și blues. Claritatea notelor, împreună cu plinătatea sunetului, fac din acest instrument unul încântător.
Preț și producători
Dacă ești începător, ai mari șanse să găsești un model foarte bun, începând cu 200 de euro. Dacă ai un nivel intermediar, te poți întinde cu bugetul până pe la 500 de euro pentru un model bun, în timp ce o chitară acustică pentru un profesionist poate depăși 1000 euro.
În privința producătorilor, este important să te orientezi spre cei mai buni: Ibanez, Fender, Yamaha.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună chitară acustică online. Odată ce știi ce îți dorești de la chitara ta, este mult mai comod să cauți modelul potrivit online, decât să iei la pas toate magazinele de muzică de la tine din zonă, asta dacă există așa ceva. În plus, poți găsi prețuri mult mai bune online.
Nu uita să verifici părerea altor utilizatori pentru a te asigura că modelul ales de tine îți va oferi sunetul pe care îl cauți.
Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să cumperi cea mai bună chitară acustica.
Cea mai bună chitară acustică: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de chitare acustice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Chitară acustică concert Fender CC-60S 3TS
Chitară acustică cu corp de tip concert, un corp de dimensiuni mai mici, care permite o interpretare confortabilă și de către persoane cu o statură mai mică.
Are corpul cu față din molid solid, tastieră cu muchii rotunjite și grif ‘Easy-to-Play’, laterale și spate din lemn de mahon și electronică Fishman®.
Laterale și spate: lemn de mahon – Finisajul corpului: lucios.
Bracing: Quartersawn Scalloped „X” – Rozetă: CD Series Pearloid.
Tastiera: lemn de nuc – Taste: 20, Vintage Style.
Markere de poziție: 3mm Pearloid Acrylic Inlay Dot.
2. Chitara Acustica Ibanez VC50NJP-NT
Perfecte pentru incepatori, pachetele Jam Pack vin echipate pe principiul ”Everything you need to get out and jam!” (Tot ce ai nevoie pentru a iesi afara si a canta) – chitara, husa, acordor electronic etc.
Orientare: Mana dreapta – Stil: Western.
Numar corzi: 6 – Numar taste: 20 – Culoare: Natural.
Material fata: Molid – Material spate si elicsa: Agatis – Material corzi: Otel.
Marime: 4/4.
3. Chitara acustica Fender FA-125 BK
Chitară acustică standard Dreadnought cu gât Fender® ‘Easy-to-Play’.
Faţa din molid laminat.
Spate şi eclise din mahon laminat.
Tastiera din palisandru.
Gât din nato, Fender® ‘Easy-to-Play’, uşor curbat pentru comoditate
Finisaj negru – Cheiţe cromate.
Corzi Fender® Dura-Tone® 880L (.012-.052 Gauge).
4. Chitara acustica folk Yamaha F-310 NT
Chitara acustica de folk de marime intreaga.
Scala: 634 mm – Adancime corp: 96-116mm.
Latime tastiera: 43mm.
Materiale folosite la aceasta chitara:
partea superioara molid – partea posterioara si laterala: meranti – grif: nato – tastiera si bridge din palisandru.
Finisaj natur.
5. Chitara acustica Hora Reghin Standard Western 6S 12204
Chitară acustică tip western de mărime întreagă.
Scala: 650 mm
Corpul din placaj de tei laminat.
Gâtul din paltin.
Orientare: Right Hand.
Dimensiune: 4/4.