Cuprins
- 1 De ce să alegi o cravată de calitate?
- 2 Cum alegi cea mai bună cravată?
- 3 Cea mai bună cravată: recomandări
- 3.1 1. Cravata The urban ties Vintage paisley din matase de Como handmade
- 3.2 2. Versace Cravata rosu inchis de matase cu buline
- 3.3 3. Vincenzo Boretti Cravata alb cu verde de matase cu dungi
- 3.4 4. Set gri inchis cravata, batista si butoni camasa
- 3.5 5. Cravata Bocane din Matase de Como, Caramiziu Texturat
Cum alegi o cravată de calitate? Ce materiale, culori și imprimeuri sunt potrivite pentru alegerea cravatei perfecte? Citește ghidul nostru și alege informat.
Cravata a fost mereu unul din cele mai importante accesorii vestimentare ale unui bărbat. O cravată de calitate poate salva o ținută, îi poate oferi rafinament și prestigiu, și vei fi surprins cât de mult se schimbă atitudinea oamenilor într-o conversație față de bărbații care poartă o cravată.
Cu toate că reprezintă un procent relativ mic dintr-o ținută, cravata este o piesă „statement” care o poate schimba radical. În funcție de cât de bine vei alege o cravată de calitate, ținutele vor putea sau nu să iasă în evidență ca fiind impecabile și chiar mai mult.
Indiferent că vrei să alegi o cravată pentru tine sau pentru a face un cadou, află cum poți să alegi o cravată de calitate.
De ce să alegi o cravată de calitate?
Nu vrei să porți o cravată o singură dată. Cravata este acel accesoriu vestimentar pe care îl vei putea integra ușor și destul de des în ținutele tale, dar asta doar dacă ai făcut o alegere corectă. Cu toate că au un preț accesibil, este absolut firesc să îți dorești o cravată cu cel mai bun raport calitate/preț.
Cum alegi cea mai bună cravată?
Pentru a putea intui calitatea acesteia chiar dacă o vei cumpăra online va trebui să ții cont de câteva aspecte fundamentale: Ce tip de cravată se potrivește ocaziei sau personalității tale? Care sunt materialele și dimensiunile potrivite? Ce culori sau imprimeuri ar trebui să alegi?
Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări și nu numai, te sfătuim să consulți un ghid de cumpărături. Noi am conceput unul deja, special pentru tine, așadar pentru a lua cea mai bună decizie, analizează atent următoarele informații.
Tipuri de cravată
Mai întâi este indicat să stabilești ce tip de cravată ți se potrivește. Mai jos găsești principalele tipuri de cravată.
Cravata clasică

Așa cum îi spune și denumirea este accesoriul vestimentar care ne vine în minte cel mai repede atunci când auzim cuvântul cravată. Este și cel mai versatil model, și nu prea poți să dai greș făcând cadou o astfel de cravată.
Cravata Windsor
Se aseamănă cu cravata clasică, dar dimensiunile sunt mai mari atât în lungime cât și în lățime. Asta înseamnă că permite formarea unui nod mai lat în timp ce își va păstra o lungime optimă. Cel mai des este disponibilă în culoarea neagră.
Cravata Regat
Denumirea provine de la faptul că este cel mai des folosită în uniformele militare sau cele ale polițiștilor. Este și o cravată potrivită pentru un bărbat căruia nu îi surâde ideea de a-și face singur nodul la cravată.
Avantajul acestui tip de cravată este faptul că vine cu un nod gata făcut, prinzându-se la spate cu o încuietoare.
Cravata în șase sau șapte straturi
Unele ținute impun purtarea unei cravate mai „pline”, cu un aspect mai bogat. Acesta este rolul cravatei în șase sau șapte straturi. Este o cravată fără căptușeală, împăturată de mai multe ori, procedeu care îi conferă grosime, și implicit, o ținută mai sofisticată.
Cravata – papion
Perfectă pentru a accesoriza un frac sau un smoching, cravata papion este o reinterpretare a cravatei clasice, dar forma papionului este atât de iconică încât poate fi numit la rândul lui un accesoriu clasic.
Cravata Ascot
Dacă trebuie să participi la un eveniment ceva mai festiv, cravata Ascot are toate șansele să fie vedeta ținutei tale. Este inclusiv o cravată potrivită pentru ziua nunții.
Cravata Bolo

Este cu siguranță un model pe care doar bărbații stilați, asumați și cu o personalitatea aparte o pot purta. Inspirată din cultura Texas, cravata Bolo constă într-un șiret de piele atașat de o broșă. Aceasta poate completa o ținută festivă într-o manieră deosebit de rafinată. Dacă vrei să faci cadou o astfel de cravată, asigură-te că cel care o va primi are o afinitate specială pentru ținute elegante.
Cravata Plastron
Un alt model festiv, se poartă de fiecare dată cu vestă și detaliul care face diferența este perla prinsă în nod.
Cravata Shar Pei
Cu origini scoțiene această cravată se distinge de celelalte prin nodul complex cu multe cute. Este o cravată care poate fi purtată atât la evenimentele business cât și la cele festive.
Cravata pătrată
Una din cele mai moderne variante a le cravatei, are vârful pătrat. Aceasta se încadrează în categoria cravatelor slim, și poate fi purtată în ținutele business de zi cu zi.
Materialul cravatei
O cravată de calitate poate fi fabricată din mai multe tipuri de material textil. Cel mai bun material din care este fabricată o cravată este mătasea. Deși pare delicată și sensibilă, mătasea este unul din cele mai rezistente materiale de pe glob. Durabilitatea ei se datorează elasticității.
Tot elasticitatea previne șifonarea unei cravate din mătase, aceasta păstrându-și forma inițială. Este de asemenea un material care permite formarea facilă a nodului, întrucât este un material lucios care alunecă ușor. Și tot datorită faptului că e un material lucios și foarte fin, se murdărește mult mai greu. Este totuși cel mai prețios și mai costisitor material.
Cravata din bumbac este o variantă populară de asemenea. Finisajul mat al materialului este unul mai puțin durabil, dar care poate complimenta foarte bine o cămașă sau un costum clasic. De asemenea, o cravată din bumbac este mai generoasă în ceea ce privește culorile și imprimeurile.
Cașmirul este un alt material care câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Împreună cu lâna, este unul din cele mai groase materiale pentru o cravată. Suprafața dură și uneori scămoșată a materialului poate reprezenta un detaliu de stil rafinat, dar numai atunci când este purtat cum trebuie, la sacouri groase, cămăși fără imprimeu, sau costume nu foarte elegante.
Este un material care poate fi purtat la ocazii mai puțin formale. De asemenea, construirea nodului va fi puțin mai dificilă, iar cravata va avea nevoie de o întreținere mai migăloasă.
Inul sau materialele sintetice care imită mătasea sunt alte tipuri de material peste care ai putea să dai în căutarea cravatei perfecte. Cravata din in este foarte ușoară și este potrivită bărbaților care se deplasează mult, mai ales pe timp de vară.
Cele din material sintetic îți oferă aspectul opulent al cravatei din mătase la un preț mult mai redus.
Dimensiunile cravatei
Dimensiunile cravatei se vor alege în funcție de proporțiile corpului tău și de particularitățile costumului pe care îl vei purta. Tocmai pentru că oferta de pe piață este foarte ofertantă, trebuie să acorzi o mare atenție proporțiilor atunci când alegi o cravată de calitate.
În general, o cravată nu trebuie să fie mai lungă de 145 de cm, dar ține cont de faptul că un nod mai complex va cere o cravată mai lungă deoarece va „consuma” mai mult material. Cât despre lățime, vei găsi valori cuprinse între 8 și 9,5 cm.
Există și câteva reguli de care trebuie să ții cont. În mod tradițional, lățimea cravatei nu trebuie să depășească lățimea reverului sacoului în cel mai extins punct. De asemenea, lungimea cravatei nu trebuie să treacă niciodată peste talie, vârful acesteia trebuind să atingă catarama curelei.
Dimensiunile ideale depind și de constituția corporală a unui bărbat. S-a constatat că cravatele slim, mai subțiri se potrivesc bărbaților mai slabi, în timp ce pentru un bărbat înalt cu umeri lați, o cravată mai lată i se potrivește mai bine.
Culoare și imprimeu
Cravata trebuie să se potrivească cu culoarea cămășii și cea a sacoului. Din fericire sunt câteva culori pe care le poți alege fără grijă deoarece se potrivesc la aproape orice ținută. Cravata bordo și cea bleumarin sau albastră sunt culori care pot fi purtate la orice ocazie precum și în fiecare zi.
Cravata roșie este o alegere îndrăzneață, putând fi purtată și zilnic, dar eticheta susține că persoanele care sunt la conducere nu ar trebui să poarte o cravată roșie niciodată. Cravata neagră este una care adăuga sobrietate ținutei, și este foarte potrivită pentru outfit-urile business.
Cravatele maro și gri sunt variante care nu se recomandă pentru ținutele de birou. Mai mult, cravata de culoare gri trebuie aleasă într-o nuanță mai închisă, pentru a nu da pielii un aspect palid.
Un imprimeu popular la cravate sunt dungile. Acestea pot fi asortate destul de ușor cam la orice ținută. Alege o cravată care are dungi de mărimi diferite, și asorteaz-o la o cămașă fără imprimeu, deoarece nu vrei să ai o apariție prea încărcată care să atragă atenția asupra ta în mod nedorit, în cazul în care participi la un eveniment mai formal.
Dacă vrei să asortezi o cămașă cu imprimeu la cravată poți face acest lucru relativ ușor dacă urmezi următoarele sugestii. Cămașa în dungi se asortează la cravata în dungi – cu condiția ca dungile să fie de mărimi diferite și, eventual, orientate în direcții diferite – o cravată fără imprimeu, cravata cu buline, în carouri sau cu motive florale.
Cămașa în carouri poate fi și ea asortată la o cravată cu imprimeu paisley, simplă, în dungi sau cu buline.
Și costumul contează în alegerea imprimeului. Un costum simplu sau cu dungi subțiri va cere mereu o cravata simplă, în timp ce un costum cu dungi groase va cere o cravată cu imprimeu.
Accesorii pentru cravată
Accesoriile pentru cravată – acul și agrafa – vor avea atât un rol estetic cât și unul funcțional. Acul de cravată are rol pur decorativ, și este potrivit doar la ocaziile festive.
Agrafa de cravată, în schimb, este un accesoriu mai recent și poate fi purtată zi de zi. Are rolul de a ține părțile cravatei legate între ele, dar și legate de butonul de la cămașă. Acest accesoriu se poate dovedi deosebit de practic dacă locuiești în zone cu mult vânt, sau dacă pur și simplu nu vrei să porți grija cravatei.
Cu ajutorul agrafei ea va sta în loc indiferent de vreme. Cu toate acestea trebuie să știi că agrafa nu se poziționează oriunde. Ea trebuie plasată mereu între al treilea și al patrulea nasture de la cămașă.
Întreținerea cravatei
Indiferent de prețul sau calitatea cravatei pe care o alegi, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i prelungi viața. Cu toate acestea, te sfătuim să alegi de la început cravate care sunt mai ușor de întreținut, cum este cea din mătase care nu se șifonează, nu se murdărește ușor și îți păstrează forma.
O mare atenție trebuie acordată procesului de deznodare. Acesta ar trebui executat cu mare grijă, repetând procesul inițial invers. Nu încerca să scoți partea mai scurtă a cravatei prin nod, pentru că aceasta se va întinde și deteriora mai repede.
Nu spăla niciodată o cravată în mașina de spălat. O pată ar trebui curățată cât mai repede, de preferat înainte de a se usca. Cravatele din mătase vor avea nevoie mereu de o curățare profesională în cazul în care au fost pătate sever. Alte materiale mai puțin pretențioase însă vor putea fi spălate acasă, conform indicațiilor primite de la producător.
Cât despre depozitare, acestea pot fi depozitate pe umeraș sau în sertare. Dacă sunt puse pe un umeraș șansele de a ce șifona sunt mult mai mici, deși nu ar trebui să supraîncarci un umeraș cu cravate. Unele tipuri de cravată însă, ca cele ce se pot întinde ușor, preferă să fie păstrate într-un sertar rulate.
Cea mai bună cravată: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de cravate bărbătești care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Cravata The urban ties Vintage paisley din matase de Como handmade
Cravata din matase de Como model vintage paisley culoare predominanta bleumarin. 100% matase de Como.
Executata integral manual in Bucuresti.
Como este cea mai cunoscuta zona din Italia pentru fabricarea lanii si matasii de secole.
Ne-am gasit inspiratia printre aceste fabrici cu traditii minunate si o matase de inalta calitate.
2. Versace Cravata rosu inchis de matase cu buline
Gen: barbati
Culoare: rosu inchis, gri perlat
Tip: cravata
Detalii: model cu buline
Compozitie: 100% matase
Dimensiuni: 150 x 8,5 cm
Dimensiunile sunt aproximative.
3. Vincenzo Boretti Cravata alb cu verde de matase cu dungi
Gen: barbati
Tip: cravata
Culoare: alb, verde
Model: in dungi
Tehnologie: tratament DuPont Teflon®: rezistenta sporita la apa si pete.
Compozitie: 100% matase
Dimensiuni: 148 cm x 8 cm.
4. Set gri inchis cravata, batista si butoni camasa
Butonii sunt fabricati din otel inoxidabil de cea mai buna calitate si material textil.
Batista si cravata sunt realizate din poliester cu model in material.
Setul poate fi daruit unei persoane importante din viata ta in semn de respect, iubire sau admiratie.
Accesoriile sunt ambalate intr-o cutie de carton eleganta, special conceputa pentru prezentarea produselor.
5. Cravata Bocane din Matase de Como, Caramiziu Texturat
Cravata din Matase de Como, Caramiziu Texturat, este accesoriul ideal pentru o tinuta eleganta.
Cravata eleganta, de zi.
Material: 100% Matase de Como
Dimensiuni: 8 * 145 cm
Culoare: Caramiziu, Alb
Produs lucrat in Como, Italia.
La câte modele, forme și culori sunt disponibile, selecția noastră este ca o picătura într-un ocean când vine vorba de alegerea cravatei potrivite. Folosește butonul de mai jos pentru a-ți alege cravata ideala.