Cuprins
- 1 La ce te ajuta o hotă de aragaz?
- 2 Top 3 hote de bucătărie recomandate
- 3 Cum alegi cea mai buna hotă de bucătărie?
- 3.1 Tipul de hotă
- 3.2 Modul de construcție
- 3.3 Aspectul hotei
- 3.4 Caracteristici tehnice
- 3.5 Capacitatea de absorbție
- 3.6 Dimensiunile hotei
- 3.7 Vitezele ventilatorului
- 3.8 Nivelul de zgomot
- 3.9 Tipul de filtrare
- 3.10 Înălțimea de montare
- 3.11 Timer și termostat
- 3.12 Iluminarea hotei
- 3.13 Ușurința în instalare
- 3.14 Prețul
- 4 Cea mai buna hota: recomandări
- 4.1 1. Hota incorporabila Falmec GRUPPOINC50, 800 mc/h
- 4.2 2. Hota incorporabila decorativa Bosch DWB67FM50
- 4.3 3. Hota Incorporabila Falmec GRUPPOINC7080
- 4.4 4. Hota decorativa Pyramis NTAIR KA160
- 4.5 5. Hota incorporabila decorativa Heinner DCH-650GX
- 4.6 6. Hota incorporabila telescopica Beko CTB 6407 X
- 4.7 7. Hota traditionala Star-Light HA-260SS, 2 motoare
Cum alegi cea mai buna hota de bucătărie în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă hota de bucătărie potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Fiecare sesiune de gătit aduce bucătăriei tale, pe lângă preparate delicioase, și câteva aspecte neplăcute precum mirosul de mâncare, aburul, aerul umed sau dezordinea.
Dacă în ceea ce privește dezordinea, singura rezolvare evidentă este curățenia, celelalte aspecte pot fi rezolvate destul de ușor cu ajutorul unei hote de aragaz.
Aceste element este indispensabil bucătăriei tale și va avea numeroase beneficii, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.
La ce te ajuta o hotă de aragaz?
Elimină gazele, fumul și mirosurile neplăcute din bucătărie. Acest lucru face din hotă unul din cele mai apreciate aparate electrice. Mirosurile se vor impregna mult mai greu în haine și în mobila, iar aerul va fi tot timpul proaspăt, chiar și în zilele în care iți petreci majoritatea timpului gătind.
Elimina umezeala provocata de condens. Poți uita și de umezeala provocată de fierberea diverselor alimente, deoarece o hotă de bucătărie reușește să o elimine cu succes.
Printre dezavantajele pe care le prezintă un astfel de aparat electrocasnic este faptul că nu poate fi montată în orice bucătărie, fie datorita lipsei de spațiu fie deoarece nu se pot instala conductele de evacuare aferente.
Top 3 hote de bucătărie recomandate
- Hota incorporabila Falmec GRUPPOINC50, 800 mc/h
- Pana la -86% mai putin zgomot – Gratie studiului fluxului de aer si a materialelor folosite, hotele NRS® reduc zgomotul la minim, la un nivel aproape imperceptibil. Capacitate: 800 m³/h.
- Vezi detalii si pret
- Hota incorporabila decorativa Bosch DWB67FM50
- Control TouchSelect: selectie rapida cu control touch a setarilor dorite si a iluminarii. Capacitate de evacuare: 752 m3/h, asigura rapid improspatarea aerului.
- Vezi detalii si pret
- Hota Incorporabila Falmec GRUPPOINC7080
- Aspiratie perimetrala – Asigura o eficienta ridicata in absorbtia aburului si diminuarea nivelului de zgomot. Dynamic LED Light. Mod recirculare/evacuare. Filtru de carbon inclus.
- Vezi detalii si pret
Cum alegi cea mai buna hotă de bucătărie?
În momentul în care te-ai hotărât să achiziționezi o hotă de bucătărie trebuie sa ții cont de numeroase criterii pentru a ști cu siguranță că ai făcut alegerea perfectă. Hotele difera foarte mult, în funcție de mai multe criterii.
Tipul de hotă
Primul criteriu care trebuie luat în calcul este principiul de funcționare. Poți opta pentru o hotă filtrantă, pentru o hotă cu evacuarea aerului sau pentru o hota mixtă.
Hota fără evacuare (filtrantă)
Hota filtrantă nu elimina aerul extras din bucătărie, ci îl filtrează prin recirculare, absorbind mirosurile neplăcute si gazele. Avantajele pe care le prezintă o astfel de hotă sunt următoarele:
– montarea se face foarte ușor, fără sa fie necesară găurirea peretelui pentru a avea acces la exterior.
– poate fi folosită în orice bucătărie, chiar dacă aceasta nu are acces către exterior;
– dă o libertate totală în ceea ce privește poziționarea ei și automat a aragazului, nefiind necesară o poziționare lângă peretele exterior.
Printre dezavantaje se număra faptul ca elimină doar mirosurile, nu și căldura din încăpere, filtrul trebuie schimbat destul de des iar capacitatea de absorbție este mai mică decât a unei hote cu evacuare.
Hota cu evacuare
Hota cu evacuare reușește să elimine complet aerul murdar din încăpere, fiind o soluție ideală pentru bucătăriile care au spațiu suficient și au acces la peretele exterior. Avantajele pe care le prezintă sunt următoarele:
– Are o capacitate foarte mare de a elimina fumul și mirosul din bucătărie;
– Poate sa elimine inclusiv aerul cald, acțiune care pe timpul verii este esențială, creând confort sporit;
Printre dezavantaje se numără faptul că montarea este mai dificilă, deoarece necesită o cale de acces la exterior, iar pe timpul iernii poate produce răcoare, lucru nedorit.
Evident, cele mai eficiente hote sunt hotele mixte, care reușesc să combine beneficiile primelor 2 variante și să fie foarte flexibile. Acestea reușesc să elimine aerul din bucătărie sau sa îl filtreze, în funcție de ceea ce decide utilizatorul, fiind extrem de flexibile.
Modul de construcție
Dacă te-ai hotărât asupra tipului de hotă pe care îl vei achiziționa, trebuie să ții cont și de modul de construcție al acesteia.
Poți alege între mai multe tipuri de hote, precum cele de perete, cele de tavan, cele incorporabile sau cele suspendate.
Pentru a face aceasta alegere trebuie să iei în considerare spațiul pe care îl ai în bucătărie, tipul de mobilier și modul în care dorești sa funcționeze.
Hota convențională
Hotele convenționale sunt cel mai simplu și ieftin model de hota disponibil pe piață. Acestea pot avea lățimi de 60 sau 90 de centimetri, pot fi cu evacuare sau recirculare și se găsesc într-o multitudine de culori și forme pentru a se potrivi în aproape orice bucătărie. Hotele convenționale se montează de obicei pe perete, direct deasupra aragazului sau plitei de gătit.
Hota incorporabilă
Acest tip de hotă se montează incorporata în dulapul de perete de deasupra plitei de gătit. Cel mai adesea au o dimensiune de 60 de centimetri și necesită un corp de dulap special care va trebui realizat pentru a se potrivi exact cu dimensiunile hotei.
Hota decorativă (tip șemineu)
Acest tip de hotă are forma unui evacuări de șemineu și iese în evidență prin designul atractiv. Hotele decorative se montează pe perete, deasupra suprafeței de gătit, fiind prevazute cu un coș telescopic ce se poate extinde până la tavan. Unele modele sunt dotate cu extensii de sticlă pentru a capta mai ușor aburii și fumul.
Hota insulă
Hotele tip insulă sunt cele mai scumpe și mai mari tipuri de hote disponibile pe piață. Acestea se montează de obicei în mijlocul bucătăriei cu prindere pe tavan. După cum le zice și numele, sunt potrivite pentru bucătăriile mari dotate cu insule de gătit.
Hota telescopică
Hotele telescopice sunt de obicei hote incorporabile care permit extinderea suprafeței de captare prin acționarea unui filtru telescopic. Sunt foarte utile atunci când dulapul de deasupra aragazului nu are adâncimea potrivita pentru suprafața de gătit de dedesubt. Astfel, printr-o simplă glisare a extensiei telescopice, hota incorporabilă se extinde pentru a capta cu succes aburii degajați de suprafața de gătit.
Aspectul hotei
Modelele simple de hote de bucătărie nu vor îmbunătăți cu nimic aspectul bucătăriei tale, însa dacă dorești să găsești o hotă frumoasă și care se integrează cu încăperea exista destul de multe modele de hote cu un design deosebit care se pot potrivi oricărui stil.
Dacă nu ești foarte îngrijorat în ceea ce privește aspectul hotei și iți dorești un model care pur și simplu funcționează bine și nu iese prea mult în evidență, vei găsi și astfel de modele, mai ales din categoria hotelor incorporabile.
Caracteristici tehnice
Când alegi cea mai bună hotă de bucătărie ține cont de caracteristicile tehnice, precum dimensiunile, capacitatea de evacuare pe care o are, nivelul de zgomot, tipul de filtrare sau numărul de motoare.
Capacitatea de absorbție
Pentru capacitate trebuie să ai foarte mare grijă, deoarece o hotă trebuie să aibă capacitatea de absorbție minimă de cel puțin 10 ori volumul bucătăriei.
Capacitatea de absorbție a hotei este exprimată în metri cubi pe ora (mc/h). Cu cât capacitatea de absorbție a hotei este mai mare, cu atât mai rapid va aerisi bucătăria și va absorbi mirosurile neplăcute. Dacă gătești des și în cantități mari, alege o hota puternică cu o capacitate de minim 600 mc/h.
De cele mai multe ori o hotă cu capacitate mai mare de absorbție este și mai zgomotoasă. Dacă nu gătești des și apreciezi liniștea în bucătărie, alege un model cu o capacitate de absorbție mai mică.
Hotele cu recirculare nu vor fi la fel de puternice ca modelele cu evacuare deoarece depind de capacitatea de filtrare pentru a curăța aerul interior în loc sa îl elimine pur și simplu.
Dimensiunile hotei
Lățimea hotei alese trebuie să fie cel puțin egală cu lățimea suprafeței de gătit. Așadar, dacă ai o plită de 60 de centimetri, alege o hotă cu lățimea de 60 de centimetri sau mai mare. Același principiu se aplică și în cazul plitelor de gătit cu 5 sau mai multe ochiuri, cu lățimi pornind de la 90 de centimetri în sus.
Pentru hotele tip insulă, deoarece nu au pereți laterali care să ajute la direcționarea aburilor, trebuie aleasă o hotă mai lată decât suprafața de gătit și cu o putere mare pentru a putea absorbi eficient emanațiile vaselor de gătit.
Vitezele ventilatorului
Majoritatea modelelor de hote de bucătărie oferă posibilitatea selectării mai multor viteze ale ventilatorului. Această funcție iți oferă posibilitatea măririi vitezei de absorbție atunci când gătești mai multe preparate deodată sau menținerea la o viteză scăzuta dacă dorești să ai un nivel de zgomot mai mic.
Este bine să ai această opțiune, însa am observat ca în general 2 sau 3 viteze sunt suficiente pentru majoritatea utilizatorilor, oferirea de 5 sau 6 viteze de ventilare nefiind un avantaj notabil.
Pentru cei care doresc un control mai precis al vitezei, exista modele avansate care oferă posibilitatea reglării variabile a vitezei ventilatorului printr-un buton dedicat.
Nivelul de zgomot
Cea mai buna hotă de bucătărie va absorbi cea mai mare cantitate de aer cu cel mai mic zgomot posibil. Modelele silențioase au un nivel de zgomot la funcționare maximă în jur de 50-55 dB, însa unele modele mai zgomotoase pot ajunge până la 70-90 dB. Dacă iți place să stai de vorbă în timp ce gătești, să asculți radioul sau să urmărești un program TV, alege o hotă cât mai silențioasă.
Tipul de filtrare
Toate hotele de bucătărie sunt dotate cu filtre de grăsime. Acestea capturează grăsimea în momentul în care se ridică pentru a o împiedica să se așeze pe suprafețele din bucătăria ta.
Filtrele de grăsime pot fi fabricate din mai multe tipuri de materiale. Acestea pot fi din aluminiu, inox, material textil sau hârtie. Pentru a avea filtre curate va trebui să le speli sau să le înlocuiești.
Filtrele de grăsime din metal trebuie spălate la intervale regulate. Dacă ai o mașina de spălat vase o poți folosi fără griji la curățarea acestora sau le poți spăla manual cu un detergent de vase degresant.
Filtrele de metal sunt ușor de îndepărtat fiind prinse cu câteva cleme de parte inferioară a hotei. Filtrele din material textil sau hârtie trebuie înlocuite la anumite intervale (de obicei 2 luni) în funcție de cât de des gătești. Unele modele de hote de bucătărie sunt echipate cu un indicator de saturație care iți poate spune exact când trebuie spălate sau înlocuite filtrele.
Înlocuirea unui filtru textil sau de hârtie îmbibat cu grăsime poate fi o sarcină destul de neplăcuta. Dacă nu iți place să te murdărești, alege o hotă de bucătărie dotată cu filtre din metal.
Poți achiziționa filtre de rezervă pentru înlocuire de la producătorul hotei sau de la magazinele online mari. Asigură-te înainte de achiziție de dimensiunea exactă și tipul filtrului de care ai nevoie pentru a evita situațiile neplăcute.
Înălțimea de montare
Înălțimea de montare se referă la distanța dintre plita de gătit și filtrele hotei de bucătărie.
Distanța standard de montaj este de 55-65 de centimetri, mai mică pentru plitele electrice și mai mare pentru plitele cu gaz.
Dacă se montează prea jos există riscul deteriorării hotei datorită temperaturilor ridicate, iar în cazul în care montajul se realizează prea sus hota își pierde din eficientă.
Timer și termostat
Unele modele de hote de bucătărie sunt dotate cu un timer (temporizator) de funcționare, care oprește ventilatorul după o anumită perioadă de timp. Această funcție este utila dacă vrei să lași hota mergând când pleci de acasă sau dacă gătești seara să o lași mergând pe timpul nopții.
Unele modele de hote de bucătărie au integrat un senzor de temperatură care oprește funcționarea ventilatorului dacă aerul aspirat devine prea fierbinte. Scopul principal al acestui termostat este împiedicarea deteriorării componentelor electronice cauzată de aerul prea fierbinte.
Iluminarea hotei
Toate modelele de hote de bucătărie sunt dotate cu lumini care te ajută să vezi mai bine alimentele de pe aragaz. Modelele mai simple sunt echipate două becuri standard care au dezavantajul ca vor trebui sa fie înlocuite des, arzându-se ușor datorită temperaturilor înalte. În cazul anumitor hote poate fi o adevărata aventură schimbarea unui bec.
Modelele mai noi și mai avansate de hote folosesc lumini led amplasate în cele 4 coturi ale hotei care pot fi scoase și înlocuite ușor în caz că se defectează. În plus, luminile cu led au o durată de viață mult mai mare și o eficiență energetică foarte ridicată.
Ușurința în instalare
Majoritatea hotelor de bucătărie, mai ales cele cu evacuare, au nevoie de o instalare destul de complicată din punct de vedere tehnic și va trebui să apelezi la un profesionist pentru instalare. Modelele mai simple cu recirculare sunt mult mai ușor de instalat și de obicei necesită doar câteva dibluri cu șuruburi în peretele destinat montării.
În majoritatea cazurilor, instalarea unei hote cu evacuare, deși este mai costisitoare, vine la pachet cu mai multe avantaje care justifică efortul.
Prețul
După ce ai stabilit toate detaliile pe care le va îndeplini viitoarea hotă, trebuie sa ții cont și de preț, un aspect extrem de important. Poți să cauți toate hotele care iți respecta dorințele și sa o alegi pe cea mai ieftină.
Prețul pentru o hotă de bucătărie nu este foarte mare, în general. Acesta începe de la 200-300 de lei și nu depășește 2000 de lei, dacă nu este vorba despre o bucătărie profesională, unde cerințele cresc destul de mult.
Cea mai buna hota: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, luând în calcul oferta existentă și părerile cumpărătorilor, va recomandam în continuare câteva modele de hote de bucătărie care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Hota incorporabila Falmec GRUPPOINC50, 800 mc/h
Dynamic LED Light – Alegerea temperaturii de culoare a LED-urilor hotei de la 2700K la 5600K si asigura in acest fel compatibilitatea cu celelalte surse de lumina din bucatarie.
Hota se integreaza in volumetria corpului in care este instalata, fara elemente care pot afecta liniaritatea mobilierului
Pana la -86% mai putin zgomot – Gratie studiului fluxului de aer si a materialelor folosite, hotele NRS® reduc zgomotul la minim, la un nivel aproape imperceptibil.
2. Hota incorporabila decorativa Bosch DWB67FM50
Control TouchSelect: selectie rapida cu control touch a setarilor dorite si a iluminarii.
Capacitate de evacuare: 752 m3/h, asigura rapid improspatarea aerului din bucatarie.
Silentioasa: performanta maxima, cu nivel minim de zgomot.
Iluminare LED – pentru iluminare perfectă a plitei și consum minim de energie.
Treapta intensiv – împrospătarea aerului din bucătărie într-un mod rapid și eficient.
Instalarea ȋn mod evacuare – aerul este curățat cu ajutorul unui filtru de grăsime și apoi este dirijat spre exterior, pentru a asigura o calitate optimă a aerului din bucătărie.
3. Hota Incorporabila Falmec GRUPPOINC7080
Aspiratie perimetrala – Asigura o eficienta ridicata in absorbtia aburului si diminuarea nivelului de zgomot.
Dynamic LED Light – Legerea temperaturii de culoare a LED-urilor hotei de la 2700K la 5600K si asigura in acest fel compatibilitatea cu celelalte surse de lumina din bucatarie.
Mod recirculare/evacuare – Poate functiona atat prin evacuarea aerului in exterior cat si prin filtrarea si recircularea acestuia.
Filtru de carbon inclus – Utilizat in cazul in care hota functioneaza in recirculare.
4. Hota decorativa Pyramis NTAIR KA160
Toate hotele Pyramis pot fi instalate pentru a functiona cu evacuarea in exterior al aerului absorbit sau pe modul de recirculare (filtrare).
Filtrele cu carbune activ retin orice fel de substanta absorbita inainte ca aerul sa fie recirculat.
Filtrele metalice au doua functii: protejeaza partile interioare ale hotei prin prevenirea absorbirii grasimilor si confera un aspect estetic mai placut.
Capacitate de absorbtie maxima(mc/h): 440.
5. Hota incorporabila decorativa Heinner DCH-650GX
CAPACITATE ABSORBTIE 610 M³/H – te ajuta sa improspatezi rapid aerul din bucatarie si sa te bucuri de un miros imbietor in casa.
Datorita motorului puternic, aparatul permite o evacuare eficienta a aerului si retinerea particulelor in fitrele de aluminiu.
Regleaza capacitatea de absorbtie a hotei cu trei nivele de putere.
Lumina moderna de tip LED este durabila si eficienta in privinta consumului de energie.
Dotata cu filtru din aluminiu detasabil, usor de spalat si de intretinut.
6. Hota incorporabila telescopica Beko CTB 6407 X
Cheltuielile de intretinere ale hotei sunt reduse datorita filtrelor metalice anti-grasime care sunt lavabile si usor de curatat.
Iluminarea puternica cu halogen completeaza designul si aspectul elegant al hotei Beko.
Hota Beko, prin puterea sa de absorbtie, iti este un aliat de nadejde.
Modul de functionare al hotei este mult mai silentios, comparativ cu hotele obisnuite.
7. Hota traditionala Star-Light HA-260SS, 2 motoare
Realizata din inox, ceea ce ii ofera abilitatea de a se potrivi cu usurinta in orice cadru cromatic, dar si o durata de viata prelungita.
Hota traditionala Star-Light HA-260SS permite atat evacuarea la exterior, cat si la interior.
Este dotata cu doua filtre din aluminiu, care sunt mai usor de intretinut decat vechile modele din panza si ofera un aspect estetic mai placut.
Este prevazuta cu un sistem de iluminare LED care va ofera o ambianta placuta si utila atunci cand gatiti.
Buna ziua! Amenajez apartamentul si vreau sa cumpar electrocasnice incorporabile (cuptor electric, plica gaz si hota) si dupa multe cautari pe net nu m-am putut decide. Evident ca imi doresc sa fie ieftin si bun (foarte bun, daca s-ar putea :))) ). Am gasit aceasta oferta, dar nu stiu nimic si nici nu prea am gasit pe net pareri despre firma Samus. Astept feedback-ul vostru! O seara frumoasa!
Buna ziua! La fel ca in orice domeniu, ieftin si bun nu exista. Atunci cand pretul scade se fac compromisuri la calitate si functionalitate. Daca aveti un buget limitat si produsele ieftine sunt potrivite pentru a va putea folosi de ele in lipsa de altceva. Insa nu va asteptati la performante avansate sau la o fiabilitate foarte ridicata.
Mai bine mariti bugetul pentru a achizitiona produse de la firme cunoscute cu performante recunoscute. Pe termen lung veti iesi mai ieftin.