Cuprins
Cum alegi cea mai bună masă de tenis? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă masa de tenis potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă ești în căutarea unei activități sportive care să nu te facă neapărat să transpiri, ci mai degrabă să simți că te recreezi, tenisul de masă sau ping pong-ul ar putea fi exact ceea ce cauți.
Mulți au ales să își petreacă o parte din după-masă împreună cu familia sau cu prieteni apropiați, jucând câteva partide de tenis de masă.
Deoarece faptul de a plăti frecvent pentru a te putea juca astfel la un club, poate fi destul de costisitor, mulți au decis să își achiziționeze propria masă de tenis.
Dacă și tu ești pe cale să faci același lucru și te întrebi unde ai putea găsi o astfel de masă, dar și cum poți să alegi cea mai bună masă de tenis, citește în continuare acest articol.
Top 3 mese de tenis recomandate
De ce să alegi cea mai bună masă de tenis?
Tenisul de masă este un sport aparte de care nu ai cum să de plictisești. Pe lângă faptul că este o activitate iubită atât de adulți cât și de copii, tenisul de masă poate fi un cadru plăcut în care să vorbești cu oaspeții tăi sau cu cei mai buni prieteni care te vizitează.
De asemenea, dacă vrei să te apuci de performanță, ai nevoie de o masă care să îți permită să te antrenezi și acasă. Indiferent care este motivul pentru care cauți una sau mai multe mese de ping pong, pentru a nu regreta investiția destul de serioasă pe care ești pe cale să o faci, e nevoie să fii bine informat.
Contrar aparențelor, nu toate mesele de tenis sunt la fel, iar prețul nu reflectă doar brandul. Calitatea unei mese de tenis este dictată de factori la care nu te-ai fi gândit.
Cum alegi cea mai bună masă de tenis
Oferta de pe piață este destul de bogată, iar investiția pe care o vei face va fi destul de serioasă. Cum poți alege deci cea mai bună masă de tenis pentru tine? Care este nivelul de performanță pe care aceasta trebuie să îl asigure? Contează grosimea sau înălțimea ei? Care sunt componentele la care este necesar să acorzi o atenție deosebită?
S-ar putea să îți ia foarte mult timp să găsești răspuns la toate aceste întrebări. Nu și dacă vei citi acest ghid de cumpărături menit a-ți oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a cumpăra cea mai bună masă de tenis. La final, nu doar că vei avea un bagaj de cunoștințe bogat în materie de mese de ping pong, dar vei putea să identifici și cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, adaptat nevoilor tale reale.
Așadar, pentru a face o investiție de care să fii cu adevărat mulțumit, citește cu atenție următoarele informații importante.
Performanța
Care este nivelul la care presupui că vei folosi masa de tenis? Vrei să o folosești pentru recreație sau pentru performanță. Acesta este primul și cel mai important aspect pe care trebuie să îl stabilești înainte să cauți o masă de ping pong.
Atunci când tenisul de masă este un hobby sau o activitate de care vrei să te bucuri ocazional acasă, vei avea nevoie de o masă simplă, mai ușoară. Te vei concentra la portabilitate și la dimensiunea de depozitare mai mult decât la alte aspecte. O astfel de masă care nu este de performanță, va fi mai ieftină de cele mai multe ori, și o vei putea instala într-un loc convenabil, de obicei în garaj, sau altă încăpere potrivită.
Dacă vrei o masă pe care să te antrenezi acasă, vei avea nevoie de un model ceva mai sofisticat, din categoria celor semi-profesionale. Acestea sunt relativ ușor de recunoscut. Grosimea mesei și a picioarelor este mai mare, materialul este de mai mare calitate. Sunt mai robuste, mai trainice și mai rezistente, având în vedere că cel mai probabil vei exersa câteva ore pe zi.
În cazul în care vrei să găsești mese de tenis pentru scopuri mai aproape de latura profesională, cum ar fi competiții sau cluburi sportive, ai nevoie de un model performant. Deoarece aici miza este mult mai mare, vei urmări un model care este certificat ITTF (International Table Tenis Federation).
Certificatul ITTF este acordat de o echipe de experți, un fel de corp de guvernare al meselor de tenis, care stabilesc standardele ce trebuie atinse de un model pentru a se încadra în gama profesională. Nu te lăsa însă înșelat de preț. Un model scump nu este neapărat unul de performanță. Certificatul ITTF este cel mai bun indiciu în acest sens.
Unde vei folosi masa de tenis?
Încă o întrebare foarte importantă. Mesele de tenis care sunt concepute pentru a te juca înăuntru sunt diferite de cele destinate jocului în aer liber. Cum poți depista diferența și face alegerea corectă?
Majoritatea meselor de tenis pentru interior sunt făcute din lemn și sunt optimizate mai degrabă pentru performanță decât pentru a fi rezistente la apă. Mesele de ping pong pentru interior nu ar trebui depozitate în spații cu umiditate crescută sau unde sunt expuse la apă, deoarece pot apărea denivelări pe suprafața mesei.
Deși schimbările sezoniere de temperatură nu le afectează foarte mult, mesele de tenis pentru interior rezistă mai bine la temperaturi constante. Asta înseamnă că garajul nu este cel mai bun spațiu de depozitare pentru acestea. Deși necesită o depozitare mai pretențioasă, pe mesele de tenis de interior, mingea saltă mai amplu și mai natural.
Pe de altă parte, mesele de ping pong pentru exterior sunt mai scumpe, deoarece sunt special concepute pentru a rezista mulți ani în condiții nefavorabile afară. Pot face față schimbărilor drastice de temperatură și expunerii la umiditate, fără a se deforma sau cojii.
Mesele pentru exterior sunt fabricate fie din melamină, fie din lemn tratat special, sau alt material care nu este afectat de factorii exteriori. Așadar, dacă știi că masa ta de tenis va vi expusă la umiditate sau la soare în majoritatea timpului, cel mai bine este să alegi un model pentru exterior.
Masă de tenis staționară sau mobilă?
Ai putea prefera să ai mereu masa de tenis instalată într-un loc anume, sau poate că vrei să ai posibilitatea să o dai la o parte sau să o muți atunci când ai nevoie de spațiul pe care îl ocupă când nu este folosită.
Mesele de tenis mobile sunt de cele mai multe ori pliabile și dotate cu rotile, astfel încât pot și deplasate ușor și pliate pentru a încăpea într-un spațiu restrâns lângă perete sau în alt loc. Asemenea mese de ping pong, oferă și opțiunea de pliere a unei părți pe verticală, astfel încât să poți juca cu tine însuți.
Deși masa de tenis staționară este mai ieftină pentru că este mai simplă, procesul de instalare necesită mai mult efort decât în cazul celor mobile, deoarece va trebui să ridici masa pentru a o muta. Cu toate acestea, dacă ai încă o persoană care să te ajute, aceasta nu ar trebui să fie o problemă.
De asemenea, cu toate că oferă mai multă stabilitate decât cele mobile, mesele staționare vor ocupa permanent mult spațiu. Așa că, înainte de a alege acest tip de produs, asigură-te că îi poți oferi spațiul necesar.
Grosimea blatului
Calitatea jocului este determinată de grosimea blatului. Pentru mesele de tenis de interior cu platformă de joc fabricată din derivate de lemn, cum ar fi MDF, grosimea minimă acceptată este de 16 mm. O masă cu o grosime a blatului de 19mm sau 22mm, asigură un joc satisfăcător cu salturi ferme, si este ideală pentru interior.
Pe de altă parte, mesele din melamină sau rășină, nu necesită o grosime a blatului atât de mare. De exemplu un blat de melamină cu o grosime de 5 mm, oferă un joc destul de plăcut. Mesele din melamină mai subțiri, cum sunt cele de 4mm, nu sunt recomandate, deoarece nu pot oferi un salt suficient de amplu, și tind să de deformeze mai rapid. Oricum, e bine de reținut că mesele din melamină de calitate, tind să aibă o durată mai mare decât cele din lemn.
De reținut este faptul că grosimea blatului afectează sever calitatea jocului și saltul mingii, și un cunoscător va observa imediat diferența dintre o masă de 12mm și una de 25mm.
De fapt, grosimea blatului este atât de importantă încât ocupă un procent de 95% în acordarea certificatului ITTF. De asemenea, cu cât blatul este mai gros, cu atât masa de tenis va fi mai scumpă.
Suprafața de joc
Înainte să cumperi o masă de tenis, este necesar să te asiguri că vei avea suficient spațiu. De asemenea, pentru a te putea bucura de un joc corect și plăcut, trebuie să te asiguri că dimensiunile se încadrează în standarde, sau măcar că sunt în zona aceea.
Dimensiunile ideale pentru o masă de tenis sunt: 275 cm lungime, 150 cm lățime, 75-76 cm înălțime. Sunt acceptate variațiuni care nu se îndepărtează foarte mult de valorile recomandate.
Material
Verifică mai întâi materialul ramei sau al suportului. Acesta trebuie să fie unul trainic și rezistent, iar specialiștii recomandă metalul. Cât despre blat, majoritatea meselor de ping pong disponibile pe piață în prezent, îl au fabricat din lemn. Așa cum am mai spus, deși suprafața din lemn este ideală pentru mesele de interior, nu este recomandată pentru cele de exterior, unde lemnul ar suferi denivelări și deteriorări fiind expus la umiditate.
Pe de altă parte, suprafețele de joc din aluminiu sunt rezistente la umiditate și oferă o performanță de joc satisfăcătoare. Miezul acestor mese este făcut din lemn, care este mai apoi învelit în aluminiu. Acesta este motivul pentru care aceste mese nu se cojesc.
Picioarele mesei
Trebuie să de asiguri, de asemenea, că picioarele mesei de tenis sunt suficient de puternice asigurând un nivel de susținere potrivit. Dacă suprafața pe care vei plasa masa de tenis nu este nivelată, cel mai bine este să cauți o masă care este dotată cu un nivelator la picioare.
Nivelatorul ar trebui să poată fi înșurubat astfel încât să asigure o înălțime de aproximativ 76 de cm a suprafeței de joc. Poți folosi o nivelă cu bulă de aer atunci când nu ești sigur dacă suprafața este sau nu înclinată.
Cât despre material, picioarele grele din oțel sunt ideale pentru o masă de ping pong. Unele mese au picioare rotunde, care sunt ok, dar cele mai bune au picioare pătrate, care oferă o susținere mult mai bună.
Pentru un nivel de performanță mai mare și o mai multă durabilitate, caută o masă care are picioare groase și care sunt conectate pe o suprafață mai largă. Dacă masa are picioare înguste, asigură-te că aceasta are măcar bare transversale pentru un nivel de susținere mai mare.
Aceste detalii sunt importante mai ales dacă ai nevoie de o astfel de masă pentru o sală de sport sau pentru o școală, unde copii pot deveni foarte competitivi și, accidental, pot ajunge să se urce pe masă.
Fileu detașabil sau fix
Fileurile detașabile tradiționale, au nevoie de ajustări și de multe ori este necesar ca acestea să fie reparate sau înlocuite. De asemenea, în timp acestea pot ajunge să deterioreze masa, cauzând zgârieturi. Mesele mobile mai moderne, pe de altă parte, au fileu fix care nu necesită ajustare în timp.
Marele dezavantaj al fileului fix este faptul că lățimea mesei este mărită de către acesta, deoarece punctele de prindere sunt situate în afara suprafeței efective de joc. Modelele moderne de fileuri detașabile sunt dotate cu clame, și nu fac atât de multe stricăciuni ca modelele tradiționale. Înălțimea fileului nu ar trebui să depășească 15 cm.
Culoare
Deși este un aspect ce aparat poate fi trecut cu vederea, mulți sunt de părere că culoarea blatului contează. Acesta este în general verde sau albastru, dar și alte culori sunt posibile. Culoarea tradițională a mesei de tenis este verde, și până acum 10 ani, toate mesele de tenis care erau scoase la vânzare erau verzi.
De atunci încoace, brandurile au scos pe piață mese de ping pong în culori din ce în ce mai diverse. De exemplu, mesele albastre au devenit populare deoarece au două mari avantaje: contrastul dintre culoare albastră și portocaliul mingii, și senzația de joc aerisit, curat, relaxant.
Unii oameni preferă culoarea verde mai ales pentru mesele de tenis pentru exterior, deoarece culoare verde se potrivește în orice grădină.
Producători
Fiind o investiție destul de serioasă, nu îți permiți să riști și să cumperi la întâmplare. Dacă vrei să ai o garanție a calității urmărește mesele cu certificat ITTF. Dacă acestea sunt prea scumpe pentru tine, orientează-te înspre produsele low-end fabricate de branduri cu o reputație bună însă. Printre cele mai populare în România se numără: Kettler, Sponeta, Adidas.
De asemenea, îți recomandăm să cumperi online, locul unde vei găsi mai rapid și cu mai puține cheltuieli intermediare produsul dorit. De asemenea, este foarte probabil să găsești oferte și reduceri peste care nu ai da niciodată într-un magazin tradițional.
Înainte să cumperi un produs, asigură-te că ai consultat părerea altor cumpărători, pentru a putea compara experiența lor cu descrierea producătorului și nevoile tale. Astfel poți să îți dai seama încă dinainte de a cumpăra o masă dacă este sau nu potrivită pentru tine.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să cumperi cea mai bună masă de tenis.
Cea mai bună masă de tenis: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de mese de tenis care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Masa tenis exterior Schildkrot Alltec Outdoor
Material: Placa de 4mm de melamina pentru exterior.
Tehnologie: Rabatabila.
Suport pentru minge si paleta – roti duble – garnitura de fileu.
4 roti duble din plastic, cu un diametru de 125 mm. Doua dintre roti se rotesc.
Detalii Fileu: suport metalic; culoare negru; cu bucla (Ø 8mm); lungime fileu 180cm; inaltime 15,2cm.
Dimensiuni: L=274 cm; l=152,5 cm; H=76 cm.
2. Masa de tenis Sponeta Indoor/Outdoor, Roti duble de transport
Masa de tenis Sponeta este realizata din materiale de inalta calitate, pentru utilizarea exterioara, dar si interioara.
Ideala pentru activitati de recreere sau petrecerea timpului liber alaturi de familie.
Placa melaminta 0,5 cm – Profil rama 36mm, gata asamblat.
Cadru din profil patrat 2,5 x 2,5 cm.
4 roti duble ø 12,5 cm.
Suport pentru palete si mingi – Include fileu.
3. Masă Tenis de masă PPT530 Exterior Gri PONGORI
Uşor de tranportat, masa PPT530 se poate folosi atât în interior, cât şi în exterior.
Masă rezistentă și stabilă, cu 2 frâne.
Sistem rapid de deschidere/închidere a suprafeţei, cu 4 elemente de siguranţă.
Suprafaţa şi structura mesei sunt rezistente la intemperii şi la razele UV.
Suprafață melaminată de 5 mm. Cadru din oțel galvanizat 45 x15mm.
Stabilitate bună, datorită picioarelor reglabile, de 40 mm, cu 2 frâne.
4. Masă Tenis de masă Free 250 Interior CORNILLEAU
Masă pliabilă și compactă, cu 16 puncte de blocare automată.
Picioare duble 115×28 mm cu element de reglare, inserții de oțel anti-coroziune.
Suprafață din lemn aglomerat, de 19 mm. Cadru: 30 mm anticoroziune.
Deschidere/ pliere ușoară, datorită mânerului de deblocare foarte ușor de acționat chiar și de o singură persoană.
Sistemul brevetat « Compact Technology » asigură un nivel de siguranță optim, utilizare ușoară și spațiu de depozitare redus.
5. Masa tenis INTERIOR Total sport
Masa tenis pliabila dimensiuni olimpice pentru uz casnic si profesional
Suprafata de joc: MDF tratat UV (mult mai rezistent decat PAL), trasat cu dungi albe pentru delimitare teren.
Dimensiuni masa: 274 x 152,5 cm, Inaltime 76cm – Grosime suprafata teren: 16 mm.
Optiune pozitionare semipliata pentru joc singular.
Vopsea: Albastru, rezistenta UV si strat antireflexie.
Picioare: Otel vopsit electrostatic, 40 x 40 mm.