Cuprins
Care este cea mai buna masina de slefuit electrica? Ce tip de slefuitor trebuie sa alegi si ce caracteristici si functii trebuie sa aiba acesta? Citeste ghidul nostru pentru a alege informat.
Daca te-ai saturat de slefuit manual atunci cand faci lucrari de bricolaj in gospodarie, sau daca te-ai decis sa-ti completezi micul tau atelier de acasa, atunci cu siguranta ca ai pornit sa cauti cea mai buna masina de slefuit electrica.
Cine nu a incercat sa pregateasca gardul sau obloanele de la casa pentru vopsit? Ai remarcat cat este de greu, deci stii ca o masina de slefuit electrica face minuni, iar cand suprafetele sunt mari castigul de timp si calitatea lucrarii fac diferenta intre o activitate manuala si una in care folosesti echipament electric adecvat.
Marele avantaj al slefuitoarelor electrice este ca pe langa rapididate ofera posibilitatea de a slefui sau lustrui aproape orice tip de material, de la lemn, beton, tencuiala, parchet sau metale si pana la piatra. Daca ai putina indemanare poti sa te apuci sa-ti lustruiesti chiar masina, economisind astfel timp si bani.
Inainte de a achizitiona o masina de slefuit electrica ar trebui sa stii si care sunt principalele aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand o vei cumpara. In mod evident ca nu doar pretul conteaza atunci cand esti in cautarea unei masini de slefuit electrice. Iata mai jos principalele caracteristici de care va trebui sa tii cont.
Tipuri de masini de slefuit electrice
Masinile de slefuit electrice se clasifica in cinci mari categorii: cu banda, alternative, orbitale, excentrice si multifunctionale.
Masina de slefuit cu banda
Cea mai cunoscuta este masina de slefuit cu banda, pe care o recunoasteti usor dupa rolele de hartie abraziva pe care o folosim atunci cand avem de slefuit suprafete mari, in special lemn.
Viteza mare de slefuire o recomanda pentru usi, mese sau mobila, putand fi folosita atat pentru pregatirea materialului cat si pentru lustruire fina inainte de vopsire sau lacuire.
Masina de slefuit alternativa
Pentru cei care lucreaza in constructii si au nevoie sa prelucreze tencuiala sau ipsos se recomanda masina de slefuit alternativa. Aceasta nu are discuri ci este prevazuta cu o banda plata care sustine hartia abraziva.
De obicei se foloseste pentru slefuire fina, iar miscarea benzii nu mai este circulara ci longitudinala. La fel ca si primul model este recomandata pentru suprafete plane, desi cu indemanare si pricepere se pot folosi si pentru alte diverse suprafete.
Masina de slefuit orbitala
Masina de slefuit orbitala este ideala pentru suprafetele curbate, dar se poate folosi in aceiasi masura si pentru cele plate. Pentru a perimite slefuirea si polizarea unor suprafete atat de diverse aceasta este prevazuta cu mai multe discuri ce executa o miscare orbitala.
Discurile acestui aparat nu mai sunt fixe ca la primele modele, asigurand astfel o flexibilitate avansata atunci cand obiectul slefuit nu are o suprafata uniforma. Necesita indemanare si putina experienta pentru a benefica de lucrari de calitate. Se poate folosi pentru aproape orice tip de material.
Masina de slefuit rotativa cu vibratii
Slefuitorul cu excentric sau masina de slefuit rotativa cu vibratii este folosita cu precadere pentru finisaje si lucrari ce necesita o finete mare a suprafetei materialului.
Masina de slefuit multifunctionala
Masina de slefuit multifunctionala incearca sa imbine intr-o singura unealta caracteristicile primelor patru tipuri de masini de slefuit. In plus se poate folosi si pe post de masina de polizat, adica poate degaja o catitate mare de material in timp foarte scurt. Pentru a putea duce la bun sfarsit aceasta sarcina, masinile de slefuit se monteaza pe un suport fix si au montat pe capul rotativ un disc abraziv.
Cum alegi cea mai buna masina de slefuit
In functie de scopul pentru care dorim sa achizitionam o masina de slefuit electrica vom alege si modelul acesteia.
Scopul utilizarii masinii de slefuit
Daca esti un impatimit al lucrarilor de bricolaj, dar lucrezi doar de cateva ori pe an, vei achizitiona o masina de slefuit din gama hobby sau una semi-profesionala, insa daca lucrezi frecvent cu ea, va trebui sa alegi una profesionala. Evident ca pretul este pe masura performantelor, dar si a rezistentei acestora la uzura.
Masinile de slefuit electrice au un anumit regim de lucru, fiind proiectate in concordanta cu scopul in care sunt folosite. Desi se ingrijesc mai usor, utilajele gandite pentru munci ocazionale nu rezista la un ritm intens de utilizare, de aceea chiar si in cazul in care nu esti profesionist, dar lucrezi frecvent cu aceste dispozitive, este indicat sa alegeti cel putin un model semi-profesional.
Pentru utilizare zilnica sau in regim de lucru intens este esential sa cumparati o masina de slefuit profesionala de calitate.
Slefuitor manual sau de masa
In functie de locul in care sunt folosite masinile de slefuit, in casa, in curte sau la firma, va trebui sa alegi si modelul acestor utilaje. In mod evident ca cei care locuiesc la bloc nu vor avea unde sa monteze o masina de slefuit fixa, deci vor fi obligati sa aleaga un model manevrabil manual.
Daca lucram intens sau avem o firma care necesita un astfel de dispozitiv, cel mai indicat este sa alegem un slefuitor de banc. In cazul in care ai nevoie de portabilitate, se recomanda sa ai doua dispozitive, unul fix folosit pentru activitati intense si unul manual pe care sa-l poti lua cu tine acolo unde ai nevoie.
Tipul de alimentare
Nu intotdeauna avem la indemana o sursa de curent, iar daca munca noastra necesita prezenta in spatii unde nu avem acces la o priza, singura alternativa este aceea de a achizitiona si o masina de slefuit cu acumulator.
Evident ca acest principiu se refera la dispozitivele manuale, masinile de slefuit de banc vor fi intotdeauna racordate la reteaua de alimentare cu curent electric.
Mai mult, sfatuim ca racordarea sa se faca de catre un specialist, consumul si putera acestora depasesc de multe ori limitele unui aparat casnic obinuit, iar accidentele pot fi destul de grave.
Cand achizitionam un slefuitor pe baterie se recomanda citirea cu atentie a prospectului tehnic, autonomia fiind foarte importanta atunci cand slefuim ceva si nu suntem acasa. Tensiunea recomandata de specialisti pentru aparatele portabile de acest tip variaza intre 10 si 18 V.
Performantele masinilor de slefuit electrice
Daca pana acum am aratat care sunt tipurile masinilor de slefuit, ar trebui sa tinem cont la achizitionarea unui astfel de dispozitiv si de performantele oferite de acesta. In functie de nevoile noastre vom alege acea masina care sa se apropie cel mai mult de ceea ce ne dorim, ca pret si performanta.
Principalii parametri la care trebuie sa ne uitam sunt puterea si viteza de rotatie. Daca pentru masinile de slefuit fixe puterea minima ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 2 KW, cand vine vorba de cele mobile gama de putere variaza foarte mult.
Modelele mobile cu fir au puteri incepand de la 200 W pentru varianta hobby si pot urca pana la 1500 W. Totusi nu trebuie sa ne ghidam doar dupa puterea aparatului, mai degraba ar trebui sa vedem daca se incadreaza in gama de produse vizata de noi, adica este o unealta profesionala sau nu.
Daca ne uitam la viteza de vibratie sau de rotire a unei masini de slefuit, trebuie sa stim ca aceasta variaza si in functie de alti factori. De exemplu, pentru cele ce folosesc piatra de polizat, vitezele sunt mici si se situeaza in jurul valorii de 100 rpm. In timp ce la cele de lustruit aceasta valoare poate urca si pana la 9.000 rpm. Ideal este sa alegi un aparat care permite reglarea vitezei in functie de modul de utilizare, avand astfel o mai mare plaja de lucru.
Daca nu sunteti familiarizati cu modul de lucru al masinilor de slefuit ar fi bine sa cereti sfatul unui profesionist sau cel putin al unui angajat al magazinului de unde achizitionati. Nu cumparati neapart tinand cont de pret sau marca, incercati sa fiti cat mai aproape de scopul pentru care cumparati o masina de slefuit electrica.
Cea mai buna masina de slefuit electrica: recomandari
Tinand cont de sfaturile de mai sus, analizand oferta de pe piata si parerile cumparatorilor, va recomandam mai jos cateva modele de slefuitoare elecrice care ofera un raport calitate/pret excelent.
1. Slefuitor cu banda Bosch PBS 75 A
Carcasa robusta: inalta calitate si stabilitate prin componentele din aluminiu.
Manerul suplimentar asigura o manevrabilitate mai buna si un control mai precis.
Vibratii minime si manere ergonomice softgrip.
Schimbare simpla a benzii de slefuire.
Sistemul automat de rulare a benzii mentine banda in pozitia de lucru corecta pentru slefuire.
Cu sistemul de microfiltrare lucrati deosebit de curat si fara praf.
2. Slefuitor cu excentric Bosch PEX 300 AE, 270 W, 125 mm
Constructie compacta si usoara pentru manevrare optima si utilizare placuta.
Principiul miscarii excentrice asigura slefuirea foarte fina insotita de un randament ridicat la slefuire si rezultate foarte bune si la lustruire.
Elementul aspirator integrat aspira praful direct in cutia de microfiltrare din setul de livrare.
Microsistem de prindere tip arici pentru schimbarea rapida si comoda a foilor abrazive.
Montare simpla a hartiei abrazive cu ajutorul Paper Assistant.
3. Slefuitor cu vibratii Bosch PSS 200 AC
Solutia ideala pentru slefuirea foarte fina si avans rapid la slefuire cu un motor puternic de 200 W si o suprafata de slefuire de 92×182 mm.
Lucru curat datorita sistemului de microfiltrare Bosch: elementul aspirator integrat aspira praful direct in cutia de microfiltrare din pachetul de livrare.
Sistem de prindere a foii abrazive cu parghie de strangere pentru schimbarea simpla si comoda a hartiei abrazive pentru fixare cu cleme.
4. Slefuitor cu vibratii Skil 7338AA, 160 W, 92 x 185 mm
Slefuitor cu raza larga de slefuire pentru finisari rapide si netede a suprafetelor mari.
Aspirarea prafului prin talpa pentru un mediu de lucru curat.
Sistem Velcro si cleme pentru utilizarea hartiei cu sistem Velcro si a hartiei normale.
Design ergonomic, greutate redusa pentru un confort sporit.
Maner soft grip pentru control si confort optim.
Zgomot si vibratii reduse.
5. Slefuitor cu brat telescopic Steinhaus PRO-DS710X2, 710W, 230mm
Slefuitorul de pereti uscati Steinhaus PRO-DS710X2 este destinat slefuirii peretilor si a tavanului, acesta indepartand resturile de glet, tapet, vopsea, sau alte materiale.
Este dotat cu un motor puternic de si dispune de un brat telescopic (135 – 180 cm) si maner ergonomic in forma de T.
Suport articulat pentru mobilitatea capului slefuitor: 0° – 120°.
Turatie de mers in gol cap rotund: 1000-2100 rpm.
Turatie de mers in gol cap triunghiular: 2800-5600 rpm.
Mulțumesc pentru prezentarea produselor.M-a ajutat să mă decid ce tip de șlefuitor să cumpăr.