Cum alegi cea mai bună pianină acustică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă pianina acustică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Atunci când ne gândim la un pian, imaginea care se formează în mintea celor mai mulți dintre noi, este aceea a unui grand pian, a pianului de concert, în forma clasică pe care o îndrăgim cu toții.
Deși un astfel de instrument ar arăta foarte bine în orice locuință, trebuie să recunoaștem că, deși am vrea să cântăm la pian, nu avem loc pentru el în casa noastră.
Din fericire, există o variantă mult mai accesibilă, atât în privința spațiului cât și a bugetului: pianina acustică.
Unde au găsi alți artiști o pianină la un preț corect și cum poți alege cea mai bună pianină acustică? Află răspunsul în cele ce urmează.
Top 3 pianine acustice recomandate
- Pianina profesionala Yamaha U1-Q PM
- Pianina profesionala cu inaltime de 121cm, capac claviatura cu inchidere amortizata.
- Vezi detalii si pret
- Pianina acustica W. Hoffmann T 122
- Pianina W. Hoffmann Tradition T 122 este compusa din numeroase piese valoroase.
- Vezi detalii si pret
- Pianină acustică Yamaha B2 Polished Ebony
- Seria B de pianine Yamaha sunt produse în Indonezia după planuri exacte din Japonia.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună pianină acustică?
Pentru cei care un pian grand nu este o opțiune realistă, pianina poate fi cea mai apropiată variantă, din punctul de vedere al sunetului, de varianta clasică a instrumentului.
Spre deosebire de un pian, pianina are o formă aparte, verticală, ceea e o face mai ușor de depozitat în orice locuință. Aceasta va ocupa mai mult spațiu vertical decât orizontal, încăpând undeva la perete chiar și într-o cameră mică.
Și la nivel tehnic există diferențe între un pian și o pianină acustică. Dacă în cazul pianului coardele sunt dispuse orizontal, pianina le are vertical.
Deși nu are un aspect la fel de spectaculos, pianina îi poate permite oricui să se bucure de sunetele calde și cristaline ale acestui instrument.
Oricine poate învăța să cânte la cele 88 de clape, chiar dacă folosește o pianină. Sunetul este aproape identic cu cel al unui pian, notele grave având doar puțin de suferit.
Cum alegi cea mai bună pianină acustică
Dacă cunoști câteva noțiuni introductive despre acest instrument însă, nu este suficient pentru a putea să îl alegi pe cel potrivit pentru tine. Există foarte mulți factori care îți pot influența alegerea.
De la vârsta persoanei care îl va folosi până la nivelul de experiență al acesteia. Vor conta foarte mult și materialul, dimensiunea și accesoriile acesteia.
Deoarece pe piața de profil muzical sunt foarte multe variante din care poți alege, este important ca aspectul să nu fie criteriul după care să te ghidezi. Ai nevoie să fii foarte bine informat, iar informația corectă o poți găsi aici.
Am pregătit un ghid de cumpărături cu toate detaliile pe care trebuie să le iei în considerare pentru a face o achiziție bună din prima.
De asemenea, la sfârșit te vom ghida printre cele mai bune pianine pe care le-am selectat conform criteriilor de mai jos. Acestea sunt disponibile acum la un raport calitate/preț excelent.
Iată la ce trebuie să fii atent.
Pianină acustică vs pianină electronică
Este important să alegi varianta cea mai bună pentru tine, deoarece pe piață vei găsi ambele variante, acustică și electronică. Cum poți alege cel mai bun model? Ține cont de următoarele diferențe:
Manevrabilitate – din acest punct de vedere o pianină acustică este dezavantajoasă. Aceasta cântărește foarte mult. Unele modele pot depăși 100 de kg. Imaginează-ți cum ar fi să urci un astfel de instrument la bloc. Pianinele electronice sunt mult mai ușoare și mai facil de manevrat.
Calitatea sunetului – pianina acustică va avea un sunet mai natural și mai calitativ de fiecare dată. Nimic nu se compară cu sunetul care iese din cutia de rezonanță a instrumentului. Atâta timp cât acesta este complet și funcțional, nu vei mai avea nevoie de amplificator sau alte accesorii, ca în cazul pianinei electronice.
Controlul volumului – Din păcate pianina acustică nu îți oferă control asupra volumului. Vei fi condiționat să exersezi doar în timpul zilei dacă locuiești la bloc spre exemplu. În cazul unei pianine electronice poți atașa o pereche de căști și problema aceasta este rezolvată.
Preț – Prețul de achiziție a unei pianine acustice, mai ales dacă este din lemn masiv, va fi mereu mai mare decât pentru o pianină electronică. Totuși, avantajul vine din faptul că prețul pianinei acustice nu se depreciază. Cu cât este mai veche, cu atât va valora mai mult, mai ales dacă lemnul este de calitate și ornat.
Acordaj – Fii pregătit să plătești o sumă semnificativă pentru a avea un expert care să îți acordeze pianina acustică. În cazul celei electronice, această problemă nu există, deși vei avea în continuare cheltuieli din cauza defecțiunilor ce pot apărea.
Sunetul pianinei acustice
Indiferent că vei cumpăra pianina online sau din magazin este necesar să cânți la ea înainte de a lua decizia finală. Doar așa vei putea observa calitatea sunetului pianinei. Chiar înainte de a cumpăra una însă, poți să îți faci o idee despre caracteristicile care indică o calitate bună.
Cea mai bună pianină acustică va avea o cutie de rezonanță cu componente din lemn alese cu atenție. Lemnul influențează extrem de mult calitatea sunetului, de aceea nu este recomandat să alegi o variantă din MDF.
Cutia de rezonanță nu trebuie să fie fisurată. Orice fisură va anula tăria sunetului, iar instrumentul nu va mai avea acustică. Lemnul folosit pe interior trebuie să fie fag sau arțar. Ciocănelele care bat corzile trebuie să fie căptușite și fabricate din lemn de mahon.
Acordă atenție și modului în care sunt orientate corzile interne. Există un sistem vienez și unul englezesc. Cele mai noi modele au mecanismul englezesc cu cozi suprapuse care este mai ușor de acordat. Mai există și pianine cu mecanism franțuzesc. De regulă, acesta este un model intermediar și are trei pedale.
Cum alegi cea mai bună pianină acustică în funcție de nivelul de experiență?
Începătorii trebuie să cumpere mereu o pianină acustică nouă. Asta deoarece claviatura trebuie să fie fără defecte. Studentul trebuie să simtă corect fiecare clapă pentru a-și putea dezvolta o tehnică necesară pentru a cânta corect la instrument.
Piesele second hand sau mai vechi au claviatura afectată de stilul în care cânta utilizatorul precedent, ceea ce poate fi foarte derutant pentru un copil sau pentru cineva care învață să cânte la pian.
Pentru cei care se află la un nivel intermediar, exercițiul este foarte important. Dacă scopul tău este acela de a face o carieră din cântatul clasic la pian, ai nevoie de o pianină care are o claviatură foarte responsivă, astfel vei avea o dinamică mai mare atunci când cânți.
Alege o pianină cu trei pedale, în loc de trei, pentru a exersa tehnici de susținere și atenuare a notei, pentru care maeștrii în domeniu sunt cunoscuți și apreciați.
Un expert va fi mai atent la modul în care este construită pianina. Acesta va știi că înălțimea acesteia influențează mult sunetul, și că sunt modele care sunt destinate pentru stiluri diferite de a cânta.
Drept urmare, va alege un model care să îi permită să scoată notele pe care le dorește, la dinamica și volumul dorit.
Materialul pianinei acustice
Materialul din care este fabricată pianina acustică este foarte important, deoarece va determina rezistența acesteia. Vei avea două opțiuni pentru exteriorul acesteia.
Prima este cea mai bună opțiune, și anume lemnul masiv. Acesta este rezistent și mai ușor de întreținut. O pianină din lemn masiv va rezista ani de zile, fiind capabilă să scoată un sunet curat și foarte plăcut.
A doua variantă este MDF-ul. Bineînțeles, o astfel de pianină acustică va fi mai ieftină. Este o variantă de compromis pentru începători, deși, experții spun că, decât să îți cumperi o pianină acustică ieftină, mai bine alegi una digitală.
MDF-ul este greu de întreținut și este sensibil la condiții de temperatură și umiditate. Cu siguranță, acesta nu va rezista la fel de bine ca cel din lemn masiv.
O atenție deosebită va trebui să o acorzi și materialului din care sunt concepute clapele. În cazul variantelor vechi sau de lux, acestea sunt fabricate din fildeș și abanos. În prezent, în majoritatea cazurilor clapele sunt fabricate din material compozit care imită fildeșul.
Mai există și variante mai ieftine cu clape din lemn. Acestea trebuie evitate deoarece lemnul se contractă și dilată în continuu în funcție de condițiile de umiditate și temperatură, ceea ce poate afecta grav ușurința cu care poți cânta la pianină.
Dimensiuni și greutate
Dimensiunea pianinei acustice este un indiciu foarte important pentru rezonanța și calitatea sunetului. Deoarece corzile sunt dispuse vertical, regula pe care trebuie să o reții este că sunetul este cu atât mai bun, cu cât pianina este mai înaltă.
Se delimitează astfel 4 categorii de pianină acustică în funcție de dimensiune:
- Spinete – 90 cm și cea mai scundă
- Console – au ciocănele mai scurte și o acțiune mai compactă. Acestea sunt cu câțiva cm mai înalte decât cele spinete.
- Studio – înălțimea lor este între 107 și 114 cm. Este cea mai scundă opțiune care poate încorpora ciocănele și coarde de dimensiuni complete.
- Concert – cea mai înaltă variantă, ce poate atinge peste 150 cm.
Lățimea și adâncimea le vei verifica mai degrabă pentru a stabili unde vei plasa pianina. Lățimea poate ajunge la 150 cm, în timp ce adâncimea poate atinge o valoare maximă de 60 cm.
Greutatea poate limita mult manevrabilitatea instrumentului. Practic, dacă trebuie să îl ridici la etaj, este important să știi că ar trebui să alegi cel mai ușor model, care are 150 kg.
În același timp, trebuie să fii conștient că, deși este mai ușoară decât un pian clasic, pianina poate ajunge chiar la 300 de kilograme. De aceea gândește-te bine la spațiul în care o vei poziționa.
Dacă greutatea este o problemă pentru tine, cel mai bine ar fi să alegi o variantă digitală, deoarece aceasta poate atinge maxim 40 kg, fiind mult mai ușoare decât orice pianină acustică.
Ce accesorii trebuie să aibă cea mai bună pianină acustică?
- Lecții de pian – producătorii care se respectă, livrează, împreună cu modelele pentru începători, manuale cu lecții de pian. Unele includ și suport electronic, precum CD-uri sau platforme online unde studenții pot deveni autodidacți.
- Scaun – Importanța unui scaun special pentru pianină nu poate fi subestimată. Nu poți folosi un scaun normal pentru a cânta la pianină. Dacă vrei să deprinzi o tehnică bună și să menții o postură elegantă, vei avea nevie de un scaun de pian special. Unii producători îți vor ofer scaunul la cumpărarea pianinei, în timp ce alții îți pot oferi o reducere.
- Husă de protecție – Pianina acustică este fragilă. Are nevoie de protecție corespunzătoare. De aceea, este imperios necesar să investești într-o husă de protecție foarte bună. Praful ce se depune pe pianină poate afecta componentele interne, deci și sunetul. Este mereu mai bine să o protejezi așadar.
- Lămpi – Acesta este accesoriul de care ai cel mai puțin nevoie, dar poate fi util pentru a evidenția partiturile atunci când înveți să cânți la pian.
- Metronom – un accesoriu foarte util atât pentru studenți cât și pentru experți. Acesta te poate ajuta să ții ritmul și să fii atent la dinamica cu care cânți.
Producători
Piața de profil are câteva branduri care și-au făcut un renume important. Uneori este suficient să auzi numele brandului pentru a nu mai avea nicio urmă de îndoială cu privire la calitatea instrumentului pe care vrei să îl cumperi.
Deoarece reputația este foarte importantă în acest domeniu, brandurile importante se străduie mereu să fabrice instrumente care să se ridice la înălțimea așteptărilor clienților. Așadar, cele mai cunoscute și mai apreciate sunt: Yamaha, Roland, Zimmermann, W. Hoffmann, Bluthner, Korg.
Și în cazul produselor de brand, vei putea găsi variante entry-level și high-end, dar este mereu mai bine să cumperi de la un producător cunoscut, decât să achiziționezi o pianină no-name.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună pianină acustică online. Astfel vei putea să alegi din mult mai multe modele disponibile în magazinele fizice de mobilă.
În plus, de foarte multe ori, aceste instrumente sunt disponibile pa prețuri mult mai bun, reducerile și ofertele speciale fiind frecvente în cazul magazinelor online.
Înainte de a cumpăra o pianină acustică astfel, verifică părerea altor utilizatori. Dacă aceștia nu au avut o experiență bună din cauza produsului, probabil nu ți se potrivește nici ție. Nu trebuie să îți faci griji prea mari, deoarece poți returna produsul după ce îl testezi.
Acum că ai parcurs aceste informații, ești gata să cumperi cea mai bună pianină acustică.
Cea mai bună pianină acustică: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de pianine acustice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pianina profesionala Yamaha U1-Q PM
Pianina profesionala cu inaltime de 121cm, capac claviatura cu inchidere amortizata.
Seria de pianine Yamaha U Series reprezinta optiunea primara pentru institutiile de invatamant si muzicieni profesionisti.
Latime x adancime: 153 x 61 cm.
Masa: 228 kg – 88 clape.
Clape albe cu suprafata din rasina acrilica.
2. Pianina acustica W. Hoffmann T 122
Pianina W. Hoffmann Tradition T 122 este compusa din numeroase piese valoroase, incluzand un cadru din spate de pin dur, o placa de sunet cu coaste de molid european solid, un butuc de acordaj de fag stratificat, calus de transmisie a sunetului din fag european si placa din fonta.
Tip claviatura: Grea – Numar clape: 88.
Conectivitate: MIDI – Polifonie maxima (note): 88.
Culoare: Negru
3. Pianină acustică Yamaha B2 Polished Ebony
Seria B de pianine Yamaha sunt produse în Indonezia după planuri exacte din Japonia și sunt cele mai accesibile pianine de la Yamaha.
Susținute de 4 stâlpuri de lemn rezistente și un cadru puternic din fontă, pianinele din seria B au un ton pur și clar specific Yamaha.
Ciocanele de înaltă calitate permit interpretare facilă și o „atingere” a tastaturii foarte sensibile, care fac ca aceste pianine să fie ideale și pentru muzicieni începători.
4. Pianina acustica Ritmuller EU122
Ritmuller EU122 este un instrument de performanta conceput pentru cei care cer cele mai inalte standarde de ton, atingere si fiabilitate.
Cumparati o pianina Ritmuller daca sunteti in cautarea unui sunet de calitate, un design elegant, care va dura generatii.
Tip claviatura: Grea – Numar clape: 88.
Conectivitate: MIDI – Polifonie maxima (note): 128.
Culoare: Negru
5. Pianina acustica Yamaha B1 PE
88 clape grele.
Clapele albe fabricate din rășină acrilica.
Clapele negre fabricate din rășină fenolica cu inserții de lemn.
Dimensiunui: 109cm x 148cm x 54cm (înălțime x lățime x adâncime).
Greutate – 174 kg.
Finisaj – negru lucios.
Pedale: Shift, Muffler, Damper.