Cuprins
- 1 Top 3 pilote de pat recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună pilotă de pat?
- 3 Cum alegi cea mai bună pilotă de pat?
- 4 Cea mai bună pilotă de pat: recomandări
- 4.1 1. Pilota Green Future FEELING, umplutura 100% puf gasca
- 4.2 2. Pilota Horecatex polycotton cu umplutura de puf si pene de rata
- 4.3 3. Pilota Green Future WOOL cu umplutura lana merinos
- 4.4 4. Pilotă Green Future Feeling 10, Puf de gâscă 10%, pană de gâscă 90%
- 4.5 5. Pilota 4 Anotimpuri Alcam, microfibra, Alb, 250 g + 150 g
Cum alegi cea mai bună pilotă de pat? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă pilota de pat potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Niciun dormitor nu este complet fără un pat pe măsură, și nici un pat nu este complet fără o pilotă sub care să te înfofolești în zilele reci de iarnă, și în diminețile ploioase de primăvară și toamnă.
Puține lucruri sunt la fel de plăcute ca senzația perfectă de căldură pe care cea mai bună pilotă ți-o poate oferi. Un somn de calitate depinde destul de mult de o temperatură optimă, de un nivel de confort ridicat și de lipsa oricărui declanșator de alergii. Pilota poate juca un rol foarte mare în toate aspectele enumerate mai sus.
Așadar, dacă vrei să afli de unde și-au cumpărat cei ce dorm bine pilote de calitate la preț bun, precum și cum poți să alegi cea mai bună pilotă de pat, citește acest articol.
Top 3 pilote de pat recomandate
- Pilota Green Future FEELING
- Puful de gasca, cel mai bun material izolant din lume, impreuna cu tesatura de bumbac, asigura un confort termic excelent.
- Vezi detalii si pret
- Pilota Horecatex polycotton
- Iti amintesti plapumile umplute cu pene de pe vremea bunicii? Umplutura: 10% puf de rata – 90% pene de rata.
- Vezi detalii si pret
- Pilota Green Future WOOL
- Pilotele Wool din lână merinos în husă de bambus 100%, reprezintă tradiția îmbinată cu tehnologia modernă.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună pilotă de pat?
Majoritatea celor ce își fac un dormitor sunt atât de preocupați de alegerea patului și a saltelei încât neglijează accesoriile de pat: pernele, păturile, cearșaful și pilota. Toate aceste elemente însă pot influența major calitatea somnului, chiar dacă salteaua este cea mai bună.
Pentru un somn confortabil și sănătos este necesar ca pilota să îți păstreze o temperatură constantă a corpului. Nu trebuie să îți fie rece, dar nici să transpiri sub ea.
Dacă dormi împreună cu un partener, pilota trebuie să fie destul de mare pentru a nu rămâne dezvelit în mijlocul nopții, iar dacă ești alergic, cel mai bine este să te asiguri că plapuma ta nu este umplută cu un material care te va face să dormi lăcrimând și cu nasul înroșit.
Iată doar câteva motive pentru care nu ar trebui să alegi la întâmplare pilota pentru patul tău.
Cum alegi cea mai bună pilotă de pat?
Cea mai bună pilotă de pat te va ajuta să ai un somn liniștitor noapte de noapte, chiar și atunci când nu dormi singur. Dacă ești determinat să alegi pilota de pat ideală, te poți lovi de un obstacol destul de mare: diversitatea de pe piață.
În prezent, ofertele pe care le vei găsi sunt din ce în ce mai multe și mai diferite, fiecare promițând același efect: un somn de calitate la care doar visezi.
Cum poți știi însă dacă este potrivită pentru tine? Contează cu ce este umplută? Dar materialul care intră în contact direct cu pielea ta, ce importanță are? Cum poți alege dimensiunea ideală? Care sunt alte secrete pe care ar trebui să le cunoști?
Pentru a cunoaște răspunsul la toate aceste întrebări este necesar să fii foarte bine informat, iar ne noi vrem să ne asigurăm că așa vei fi. Am pregătit acest ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face alegerea care îți va aduce nopți liniștite și a alege pilota de pat perfectă pentru dormitorul tău.
La final, îți vom sugera și cele mai bun oferte calitate/preț de pe piață, astfel încât tu să nu fii nevoit să mai pierzi câteva ore bune căutând o pilotă online sau într-un magazin fizic.
Așadar, pentru a afla cum poți alege cea mai bună pilotă de pat, acordă o atenție deosebită informațiilor următoare.
Tipul de umplutură
Umplutura pilotei este primul și cel mai important aspect pe care să îl iei în considerare. Aceasta va influența foarte mult temperatura resimțită sub pilotă, în ce măsură ești expus la alergii, greutatea pilotei și cât de compactă va fi aceasta.
Există două mari tipuri de umplutură: naturală și sintetică. Printre variantele naturale se numără: lâna, penele de gâscă și bambusul. Opțiunile sintetice includ: microfibră, nanofibră, bile siliconice, ș.a.m.d.
Vom analiza pentru început pilotele cu umplutură naturală. Acestea sunt mai populare în rândul cumpărătorilor deoarece s-au dovedit a fi mai eficiente. Permit o bună ventilație, ceea ce împiedică supraîncălzirea corpului, sunt mai plăcute cu pielea și tind să fie mai rezistente decât variantele sintetice. Iată ce trebuie să știi despre fiecare.
Umplutura din lână
Una din cele mai importate proprietăți ale pilotei cu umplutură de lână este termoreglarea. Dacă îți e frică de frig sau căldură excesivă, pilota din lână este una din alegerile de top pentru tine. Este de asemenea o alegere foarte avantajoasă dacă nu vrei să schimbi pilota în funcție de sezon, deoarece aceasta poate fi folosită fără probleme atât iarna cât și vara.
Pe timp de iarnă vei aprecia mult calitatea pilotei de a păstra o temperatură plăcută a corpului. Umplutura de lână creează buzunare de aer, formând un sistem asemănător cu cel al fagurelui albinelor. Aceste buzunare de aer au efect termoizolator, deci nu vei tremura deloc în nopțile geroase de iarnă.
Nici vara nu vei avea probleme cu această pilotă. Ea permite ca aerul să circule liber, și poate să absoarbă umezeala, fără a deveni umedă sau mai grea, ori chiar lipicioasa. Toată umiditatea pe care o captează, este redirecționată în scurt timp în exterior, deci nu vei rămâne transpirat sub ea, doar în cazul în care suferi de o gripă sănătoasă.
Alte avantaje pe care trebuie să le iei în considerare sunt faptul că se curăță ușor și nu prezintă un pericol de dezvoltare a alergiilor. Dacă ești însă alergic la lână, în mod evident va trebui să alegi altceva.
În privința curățeniei nu trebuie să îți faci prea multe griji deoarece nu se murdărește ușor, cu excepția cazului în care o murdărești intenționat. De asemenea, în eventualitatea unui incendiu, lâna are proprietatea de a opune rezistență la foc. Se aprinde, arde și se topește greu.
Greutatea ei este poate singurul dezavantaj, aceasta fiind semnificativ mai grea decât o pilotă din pene și puf de gâscă de exemplu. În comparație cu alte umpluturi, are un aspect mai plat. De asemenea, tinde să fie mai scumpă decât variantele sintetice.
Umplutură cu pene și puf de gâscă
Pilotele cu această umplutură sunt ușoare, foarte confortabile, călduroase și ajută la evitarea supra-încălzirii. În plus, dacă li se acordă grija necesară, pot rezista mult mai mult decât orice pilotă sintetică. Această umplutură combină penajul gâștelor exterior, cu penajul mai fin căruia îi spunem generic puf, care este ușor și are proprietăți de izolare.
Prețul unei astfel de pilote va fi influențat de proporția în care se regăsește puful în umplutură, de unde putem trage concluzia că, cu cât are mai mult puf, cu atât este mai calitativă.
O pilotă din pene și puf de gâscă este alegerea ideală pentru persoanele care transpiră excesiv, deoarece aceasta are proprietatea de a absorbi umiditatea și de a păstra un nivel al temperaturii ideal.
Poate cel mai mare dezavantaj este întreținerea Pentru a fi curățată va trebui să o duci într-un centru special, deoarece acasă vei risca să rupi materialul și astfel se strică și se pierde din umplutură. Cu siguranță nu vrei ca asta să se întâmple, mai ales dacă ai cumpărat un model mai scump.
De asemenea, sunt dificil de uscat, deci cel mai bine este să lași profesioniștii să se ocupe de asta. Unele persoane sunt alergice la acest tip de umplutură, deci alte variante ar fi mai potrivite.
Umplutură din bambus
Probabil cea mai recomandată pilotă pentru cei mici, plapuma cu umplutură din bambus are efect anti-alergic, anti-microbian și antibacterian. Este o alegere foarte bună pentru mămicile care au copii cu pielea foarte sensibilă. Plapuma este una foarte confortabilă, și pentru că reușește să păstreze o constantă termică ideală atât pentru copii cât și pentru adulți.
Pilota cu umplutură din bambus este, de asemenea, o variantă bună pentru ambele sezoane, iarnă-vară, și este foarte rezistentă, ca restul umpluturilor naturale de altfel.
Așa cum probabil ai anticipat deja, curățarea va fi mai dificilă, cel mai probabil fiind necesar să apelezi la profesioniști dacă vrei ca aceasta să nu se strice.
Umplutură din mătase
Adesea văzută ca o variantă de lux, pilotele cu mătase sunt hipo-alergenice și rezistente la acarieni. Sunt ideale pentru persoanele cu piele sensibilă, care suferă de eczeme sau care au probleme respiratorii cu ar astmul. La fel ca lâna, mătasea îți permite să te bucuri de o temperatură răcoroasă vara și călduroasă iarna.
Dezavantajele sunt ușor de anticipat. În mod evident, este poate cel mai scump tip de pilotă de pe piață, și este foarte probabil să fie mai greu de găsit. De asemenea, necesită curățare profesională.
Pilotele cu umplutură sintetică sunt preferate de persoanele care nu sunt sensibile. Acestea sunt mai ieftine, și sunt mai practice, fiind mai ușor de curățat. Microfibra este un tip de umplutură adesea folosit pentru pilote. Iată ce trebuie să știi despre aceasta:
Microfibră și nanofibră
Acestea sunt pilote care au apărut pe piață relativ recent. Este vorba de o fibră fină între care nu se regăsesc spații goale. Intenția lor este să imite cât mai bine puful de gâscă, din moment ce fibrele foarte fine au același efect. Este una din cele suple și mai ușoare umpluturi, făcând până și o pilotă groasă să fie ușoară.
Aici depinde mult de preferințele tale. Preferi o pilotă mai ușoară care să nu îți constrângă deloc mișcările, sau preferi o pilotă mai grea ce poate să îți ofere un efect de îmbrățișare. Dacă nu ești sigur ce preferi, încearcă să vizitezi magazine fizice de profil pentru a-ți da seama ce ți se potrivește cel mai bine.
Este o variantă mai ieftină decât umpluturile naturale și acesta este probabil cel mai mare avantaj. Mare atenție însă să nu confunzi nanofibra cu umplutura sintetică de calitate inferioară.
Aceasta este mai aspră, mai dură și are o perioadă de viață scăzută. Deși prețul de achiziție este redus și întreținerea este ușoară, o poți spăla și la tine acasă, aceste pilote sunt mai puțin rezistente și este necesar să le schimbi mai des.
Materialul exterior al pilotei
Materialul exterior al pilotei, cel care intră în contact direct cu pielea ta, este de asemenea foarte important, chiar dacă îți vei îmbrăca pilota într-o piesă de lenjerie de pat. Acesta va influența calitatea și durata de viață a pilotei, confortul termic precum și măsura în care pielea ta va respira sub pilotă.
Cea mai bună pilotă pentru pat, la fel ca în cazul umpluturii, este aceea care este îmbrăcată într-un material natural. Cel mai apreciat este clasicul bumbac. O pilotă din bumbac 100%, permite pielii să respire deci nu vei transpira excesiv sub pilotă, și pentru că permite o ventilație bună, pielea ta va fi permanent oxigenată. Este alegerea cea mai sigură pentru orice membru al familiei.
Bineînțeles că pe piață există și varianta mai ieftină a pilotei îmbrăcate în material sintetic, sau o combinație de bumbac cu material sintetic. Acestea nu sunt recomandate, deoarece materialele sintetice nu permit pielii să respire corespunzător, așa că nu este mare lucru dacă te trezești foarte transpirat în timpul nopții. Confortul în timpul somnului este sever afectat, deci mai bine investești în ceva mai scump, dar de care să te poți bucura din plin.
Matlasarea pilotei
Orice pilotă de pat bună este compartimentată sau matlasată. Vei observa că umplutura nu se plimbă la întâmplare prin material, ca și când ar fi într-un sac, ci este distribuită pe suprafața pilotei în compartimente sau buzunare individuale. Acest procedeu se realizează prin cusături. Cu cât sunt mai multe aceste compartimente, cu atât mai rezistentă va fi pilota.
Asigură-te că pilota pe care vrei să o cumperi este compartimentată astfel și că cusăturile sunt trainice. Altfel, umplutura s-ar aduna în colțuri și nu te-ai putea bucura de efectele benefice ale acesteia. Uneori ai putea să constați că de fapt, tot ce te acoperă este o bucată subțire de material.
Sezonul și nivelul de căldură
Densitatea sau grosimea pilotei este acea care stabilește indicele de căldură. Acesta este o valoare care determină practic, cât de cald o să îți fie sub plapumă în funcție de sezon. Există mai multe metode să îți dai seama cât de călduroasă va fi o pilotă.
Uneori producătorii aleg să menționeze indicele de căldură printr-o cifră astfel:
- 1-2: pilotă de vară
- 3-4: pilotă pentru sezoanele intermediare primăvară/toamnă
- 5 sau mai mare: pilotă de iarnă
Te mai poți ghida și după densitatea pilotei care se exprimă în g/mp. Densitatea se referă la cantitatea de umplutură care este băgată în pilotă. Practic, cu cât este mai multă umplutură, cu atât pilota va fi mai grea și mai călduroasă.
Alți producători aleg însă să menționeze pur și simplu pentru ce sezon este recomandată respectiva pilotă. Iată mai jos cum poți să îți dai seama care este cea mai bună pilotă în funcție de acest criteriu:
Pilota pentru vară
Așa cum ai anticipat deja, o pilotă pentru vară nu trebuie să fie foarte călduroasă, deci densitatea poate fi mai mică. Ce înseamnă o densitate mică? Orice valoare sub 200 g/mp este perfectă pentru sezonul cald, dacă locuiești într-o zonă cu climă caldă sau dacă ești o persoană care nu suportă căldura bine.
Cea mai bună pilotă de vară este umplută cu bambus. Totuși, și pilotele din puf de gâscă pot fi eficiente, cu condiția ca densitatea să nu fie mai mare de 180 g/mp, deci nu o pilotă foarte pufoasă și groasă. Materialul exterior trebuie să fie bumbac, așa cum am argumentat mai sus.
Pilota de iarnă
Avem nevoie deja de o pilotă mai densă care să fie și mai călduroasă. Alege orice model care are densitatea mai mare de 400 – 500 g/mp. Depinde de tine să apreciezi câte de friguroase sunt nopțile la tine în zonă sau la tine în locuință. Dacă în casa ta nu este atât de frig iarna, probabil nu ai nevoie de o pilotă cu o densitate mare chiar dacă este sezonul răcoros.
Pentru o zonă montană, alege o pilotă cu o densitate de cel puțin 490 g/ mp, dar dacă zona ta este mai călduroasă, te poți mulțumi și cu una de 380 g/mp, care va fi și mai ieftină.
Lâna și puful de gâscă sunt umpluturile vedetă pentru sezonul de iarnă, iar bumbacul este din nou cel mai bun material pentru stratul exterior.
Pilota pentru toate sezoanele
Cea mai bună pilotă pe care o poți achiziționa este aceea pe care să o poți folosi pe tot timpul anului, indiferent de schimbările de temperatură. Există două tipuri de astfel de pilote perfecte pentru orice anotimp, pilota din bambus, sau varianta formată din 2 pilote.
Așa-numita pilotă 4 anotimpuri este alcătuită din două pilote ce se pot uni printr-un sistem cu capse. Cele două pilote au densitate diferită. Una este potrivită pentru vara, alta pentru sezoanele de primăvară sau toamnă, iar unite sunt ideală pentru iarnă.
Partea potrivită pentru vară are o densitate între 120-200 g/mp, în timp cea a doua pilotă este mai densă, cu valori între 200 – 300 g/mp. Este lesne de înțeles că odată ce ai unit această pilotă la capete prin sistemul de prindere, vei avea o pilotă de iarnă cu densitatea cumulată.
Dimensiunea pilotei
Cea mai bună pilotă va fi una care să fie cel puțin de mărimea patului. Dimensiunea dormitorului însă nu este singurul criteriu de care să ții cont. Cel mai bine este să alegi o pilotă mai mare, mai ales dacă dormi cu un partener. Odată ce veți împărții pilota s-ar putea să constatați că este insuficient de mare, mai ales dacă sunteți mai corpolenți.
Te poți ghida în alegerea ta după următorul exemplu. Două persoane care împart un pat cu dimensiunile de 140×200 cm, vor alege o pilotă cu dimensiunea de 200 x 200 cm minim.
În acest fel, ambele persoane se vor putea bucura din plin de pilotă, fără să rămână dezveliți în timpul somnului sau să tot tragă de pilotă.
Producători
Pe piață vei găsi multe modele, fiecare susținând că este cel mai bun pentru tine. După ce ai citit informațiile de mai sus, vei crede mai greu aceste promisiuni și vei căuta mai bine dovezi ale calității.
Unul din lucrurile pe care le poți face pentru a e asigura că achiziționezi un produs de calitate este acela de a fi atent la producător. Interesează-te care sunt brandurile cele mai apreciate de către consumatori.
Dacă brandul are o reputație bună, cel mai probabil pilota va fi de o calitate excelentă. Ferește-te să cumperi orice produs dintr-o sursă care ți se pare dubioasă sau care nu are o reputație bună.
Printre cele mai apreciate branduri din România se numără: Alcam, Ralex, Minet, Cottonssima.
La final, îți recomandăm să cumperi cea mai bună pilotă pentru pat online. Vei observa foarte ușor că prețurile sunt mult mai bune deoarece promoțiile și reducerile sunt mult mai frecvente decât în cazul unui magazin fizic.
De asemenea, nu cumpăra un produs până nu verifici și părerea altor cumpărători. S-ar putea să descoperi că pilota nu corespunde cu descrierea online, sau că nu este potrivită pentru nevoile tale.
Consultând această secțiune de review-uri vei face o achiziție mult mai înțelept. Acum că ai parcurs toate aceste informații ești gata să cumperi cea mai bună pilotă de pat pentru tine.
Cea mai bună pilotă de pat: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de pilote de pat care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pilota Green Future FEELING, umplutura 100% puf gasca
Pilota Feeling este solutia perfecta pentru un somn confortabil in fiecare noapte.
Puful de gasca, cel mai bun material izolant din lume, impreuna cu tesatura de bumbac, asigura un confort termic excelent si o ventilatie corespunzatoare ce previne transpiratia.
Este realizata din casete cusute pentru a preveni deplasarea umpluturii si pentru a asigura o distributie uniforma a acesteia.
Realizata 100% din materiale naturale, este pufoasa, moale si ofera o senzatie delicata la atingere.
2. Pilota Horecatex polycotton cu umplutura de puf si pene de rata
Iti amintesti plapumile umplute cu pene de pe vremea bunicii?
Noi, cei de la Horecatex, ne-am gandit sa readucem aceste pilote spre confortul persoanelor mai friguroase care prefera acoperitul cu o pilota de puf si pene in locul celor din materiale sintetice.
Materialul exterior: polycotton ( amestec de 35% bumbac si 65% poliester). Toate materialele au certificare OEKO-TEX® Standard 100.
Umplutura: 10% puf de rata – 90% pene de rata.
3. Pilota Green Future WOOL cu umplutura lana merinos
Pilotele Wool din lână merinos în husă de bambus 100%, reprezintă tradiția îmbinată cu tehnologia modernă.
Datorită calităților de termoreglare a temperaturii și umidității este ideală pentru utilizare atât iarna, cât și vara.
Confortul oferit de pilotele din lână reduc stresul termic din timpul somnului prin reglarea temperaturii corpului.
Conținutul de lanolină ajută la reducerea inflamațiilor provocate de artrită și reumatism.
4. Pilotă Green Future Feeling 10, Puf de gâscă 10%, pană de gâscă 90%
Pilota Feeling 10 200×220 este pufoasă și ușoară, oferind o senzație delicată la atingere.
Combinația de 10% puf de gâscă și 90% pană mică de calitate superioară și țesătura de bumbac mențin temperatura corpului constantă și ventilează corespunzător, prevenind transpirația.
Este realizată din casete cusute pentru a preveni deplasarea umpluturii și pentru a asigura o distribuție uniformă a acesteia.
5. Pilota 4 Anotimpuri Alcam, microfibra, Alb, 250 g + 150 g
Usoara si calduroasa, pilota Alcam 4 Anotimpuri este confectionata din microfibra moale.
Este formata din 2 pilote cu grosimi diferite pentru utilizare in orice anotimp in functie de confortul si preferintele personale.
Umplutura din puf siliconic este usoara si pufoasa. Pilota poate fi utilizata ca si cuvertura.
Lavabila. Uscare rapida. Densitate: 151 gr/m² – 250 gr/m².