Cum alegi cea mai bună placă de snowboard? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă placa de snowboard potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Un sport de iarnă din ce în ce mai popular este snowboard-ul. Dacă vrei să te bucuri de el iarna asta, ai nevoie să alegi o placă de snowboard foarte bună. Aceasta trebuie selectată ținând cont de mai mulți factori.
Dacă este prima placă de acest gen pe care o achiziționezi, este important să ai în vedere câteva sfaturi de la specialiști. Doar așa te vei putea bucura de cea mai frumoasă experiență pe pârtie iarna asta.
Află cum poți alege cea mai bună placă de snowboard, pentru distracție garantată pe zăpadă.
Top 3 plăci de snowboard recomandate
- Placa snowboard Unisex Arbor Formula Camber
- Placa snowboard All Mountain pentru rideri de nivel Intermediar > Avansat, forma Directional Twin, flex Mediu 4 din 10 si talpa Extrudata.
- Vezi detalii si pret
- Placa snowboard barbati Rome Warden
- Rome Warden demonstreaza ca cel mai important lucru in snowboarding este zambetul rider-ului si nu neaparat contul bancar al acestuia.
- Vezi detalii si pret
- Placa snowboard pentru femei Salomon Oh Yeah Vendetta
- Profil Rock Out Camber drept intre legaturi ce ofera stabilitate, camber aproape de picioare pentru raspuns imbunatatit si rocker la capete.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună placă de snowboard?
Snowboard-ul este un sport foarte distractiv. Acesta presupune o bună coordonare a corpului, un echilibru bun, în timp ce aluneci pe pârtie la o viteză din ce în ce mai mare. Virajele și curbele le vei putea face modificându-ți poziția corpului.
Deși ai nevoie de câteva sesiuni de antrenament pentru a învăța cum să te dai corect pe placă, odată ce ai deprins principiile de bază, te poți bucura de ore de divertisment.
Cum alegi cea mai bună placă de snowboard
Nu mulți știu cum să selecteze o placă de snowboard bună, mai ales dacă nu au mai făcut-o până acum. Cumpărarea unui model de calitate este esențial, dar prețurile pot fi destul de mari pentru modelele profesionale.
Cum poți să știi atunci ce variantă este potrivită pentru bugetul tău? De asemenea, înainte de a cumpăra un model există multe aspecte pe care trebuie să le verifici. Lungimea și lățimea plăcii sunt criterii decisive.
Apoi mai trebuie să iei în considerare flexibilitatea, profilul și forma. Mai mult decât atât, există mai multe tipuri de plăci de snowboard, așa că trebuie să o alegi pe cea potrivită pentru obiectivul tău.
Pentru ca investiția ta să nu fie una în zadar, am pregătit acest ghid de cumpărături. Astfel, tu vei putea să afli toate detaliile ce te vor ajuta să selectezi o placă de snowboard ideală pentru iarna aceasta și multe altele din viitor.
Nu uita să arunci o privire și peste lista noastră cu produse selectate conform criteriilor analizate mai jos. Acestea sunt disponibile pentru tine la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Iată ce nu trebuie să omiți atunci când vrei să îți cumperi cea mai bună placă de snowboard:
Tipuri de plăci de snowboard
În funcție de preferințele personale, vei alege tipuri diferite de plăci de snowboard. Unele plăci sunt special concepute pentru a funcționa mai bine pe un anumit tip de teren. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:
Snowboard pentru toate tipurile de teren/all mountain
Sunt concepute pentru a funcționa bine pe toate tipurile de teren și în condiții de zăpadă variată. Sunt cunoscute pentru versatilitatea lor și sunt cea mai generală alegere. Dacă ești începător și nu ești sigur de ce ai nevoie mai exact, aceasta este alegerea ideală.
Freestyle
Tind să fie puțin mai scurte în lungime și sunt ideale pentru realizarea trucurilor în acest sport. Forma lor este Twin sau asimetrică și sunt o selecție populară printre cei care vor să le folosească pe o pârtie cu obstacole, special amenajată. Există și variante de hibrid între placa freestyle și cea pentru toate tipurile de teren.
Freeride
Sunt concepute pentru cei ce preferă să se dea pe terenuri neamenajate, decât în parcuri de iarnă speciale pentru snowboard. Sunt mai puțin flexibile fiind disponibile în lungimi mai mari. Forma lor este direcțională și sunt gândite pentru a fi conduse într-o direcție unică.
Powder
Aceste plăci sunt concepute pentru cele mai dure condiții de teren. Sunt ideale pentru zonele în care pârtia nu este deloc pregătită, iar zăpada este mare. Au partea din față mai lată și coada mai îngustă.
Punctele de îmbinare cu cizmele sunt poziționate spre spatele plăcii, lăsând liberă o porțiune mai mare din partea frontală a acesteia.
Profilul acestora este de tip rocker, ceea ce înseamnă că atât coada cât și vârful sunt curbate în sus. Astfel, cel ce stă pe placă poate să ia curbe și să alunece fără să se împotmolească în zăpadă.
Dimensiunea plăcii de snowboard
Lungimea se alege în funcție de înălțimea, greutatea și stilul de teren pe care utilizatorul în preferă. Astfel:
- Pentru snowboarding în parcuri amenajate sunt recomandate modele mai scurte.
- Dacă preferi terenurile neamenajate, alege o placă mai lungă decât dimensiunea recomandată.
- Dacă ai o greutate peste valoarea majorității, alege un model mai lung.
- Dacă ești începător, caută cea mai scurtă placă care se încadrează în gama de dimensiuni potrivite pentru tine.
În funcție de greutatea ta, iată ce lungime trebuie să aibă placa de snowboard:
- 30 – 45 kg: 135 – 143 cm.
- 50 kg: 146 kg
- 75 kg: 161 cm.
- 80-85 kg: 162 cm.
- 90-95 kg: 163 cm.
Poți să alegi o placă și în funcție de înălțimea ta. Dacă ești într-un magazin, stai în poziție perfect dreaptă și pune lângă tine placa. Vârful acesteia ar trebui să ajungă la nasul tău.
Dacă cumperi placa online, măsoară-te de la picioare până la nas și compara dimensiunile cu cele listate pe pagina produsului.
Lățimea trebuie aleasă cu grijă de asemenea. Când sunt prinse de placă, cizmele ar trebui să fie doar ușor în afara acesteia, dar nu atât de mult cât să se frece de zăpadă. Faptul că vârful și călcâiul sunt ușor în afară permite utilizatorului să exercite presiune din glezne și astfel să controleze placa.
Iată cum poți alege dimensiune potrivită în funcție de cea a tălpii clăparilor. Dacă talpa clăparului are 24 de centimetrii ai nevoie de un model narrow. Modelul regular este potrivit pentru clăpari de 24-26 cm, iar modelul wide pentru cei de peste 26 cm.
Forma plăcii de snowboard
Există mai multe tipuri de forme pe care placa de snowboard le poate lua. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:
Twin
Aceasta este una dintre cele mai populare forme pentru o placă de snowboard. Practic coada și vârful plăcii sunt identice. Acestea sunt ideale pentru plăcile pentru toate tipurile de teren, pentru începători și cei care vor să facă sărituri și întoarceri cu placa.
Direcțional
Această formă este întâlnită cel mai des în cazul plăcilor freeride și alpine, totuși apar și în cazul celor pentru toate tipurile de teren.
Sunt mai puțin flexibile la coadă, cu un vârf mai lat și mai moale, ceea ce te ajută să rămâi la suprafață pe trenuri alpine la viteze mari. Punctele de îmbinare sunt poziționate mai aproape de coadă.
Direcțional Twin
Este o combinație între cele două forme de mai sus. Coada și vârful au o formă similară, dar vârful este mai moale decât coada. Sunt potrivite pentru toate tipurile de teren și pentru freestyle.
Volume Shifted
O placă unde este evidentă o variație de volum. Mai exact, acestea sunt mai scurte și mai late. Utilizatorul se plasează în spatele plăcii, vârful fiind astfel ușor ridicat deasupra zăpezii. Acestea sunt o alternativă pentru plăcile alpine lungi, fiind mai manevrabile pentru alunecare printre copaci.
Asimetrică
Acesta formă te ajută să faci întoarceri mai ușoare, indiferent că le faci din călcâi sau din partea cu degetele. Practic, partea care corespunde cu zona în care ajung călcâiele tale, are o tăietură curbată mai adâncă în placă, decât zona pentru vârful piciorului. Astfel snowboarding-ul este mai ușor și mai distractiv.
Flexibilitatea plăcii de snowboard
Plăcile de snowboard pot avea grade diferite de flexibilitate. Acestea nu sunt exprimate foarte precis de către producători.
Unii descriu această flexibilitate oferind termeni precum „medie”, în timp ce alții oferă o cifră între 1 și 10, unde 1 înseamnă că e foarte moale, iar 10 că e foarte tare.
În general, între 1 și 2 o placă este foarte flexibilă, 3 și 5 medie, 6 și 8 tare, 9 și 10 foarte tare.
Flexibilitate mare
Plăcile foarte flexibile sunt de regulă, cele pentru freestyle și pentru toate tipurile de teren. Acestea sunt mai ușor de condus și permit întoarceri mai ușoare.
O flexibilitate mare este recomandată pentru începători, utilizatori care nu au o greutate corporală mare și cei care frecventează parcurile pentru snowboarding.
Este mai ușor să atingi viteze mari cu o astfel de placă, dar sunt bune și pentru a păstra o viteză redusă constantă.
Flexibilitate mică
Aceste plăci sunt bune pentru freeride. Oferă o stabilitate mai mare la viteze mai mari. Sunt potrivite pentru utilizatorii care for să facă întoarceri la viteze mari, dar nu sunt recomandate pentru cei care nu au o greutate corporală mare.
Profilul plăcii de snowboard
Atunci când pui placa pe zăpadă și de uiți la ea din lateral vei remarca unele particularități ale formei. Unele plăci au mijlocul ridicat de pe zăpadă, în timp ce altele sunt complet lipite de aceasta. Acestea sunt considerate diferențe în profilul plăcii de snowboard.
Flat
Acestea au partea din mijloc perfect lipită de zăpadă. Sunt ideale pentru întoarceri rapide și vei avea o senzație mai intensă atunci când vei aluneca pe pârtie.
Camber
Este o placă cu partea din mijloc ridicată de pe zăpadă. Cu aceasta vei putea aluneca mai stabil, fiind mai receptivă la mișcările tale. Este potrivită pentru utilizatori experimentați care vor să atingă viteze mari.
Rocker
Profilul rocker este un camber inversat. Coada și vârful plăci sunt ridicate în sus, mai mult decât în cazul unui model obișnuit. Designul este ideal pentru stilul alpin, dar poate fi utilizat și pe o pârtie special amenajată.
Sunt mai flexibile, fiind ușor să faci întoarceri pe ele, de aceea sunt foarte potrivite pentru începători.
Camber/Rocker
Cele două profiluri sunt combinate în cazul acestei plăci de snowboard. Sub picioare profilul este camber, dar între acestea, placa atinge zăpada. Astfel utilizatorului îi este mai ușor să alunece și să facă întoarceri.
Este un model recomandat pentru utilizatori experimentați care vor să facă trucuri noi și să atingă performanțe înalte cu placa.
Flat/Rocker
În cazul acestora mijlocul este perfect drept, dar capetele sunt mai ridicate decât în cazul unui profil Flat. Vei găsi mai multe variații de stil în cazul acestui profil, deci citește cu atenție descrierea producătorului unde acesta ar trebui să își justifice alegerea designului.
Placă de snowboard pentru femei
Ani de zile companiile producătoare de plăci de snowboard s-au concertat pe utilizatorii masculini. Pentru femei, plăcile erau pur și simplu mai mici și, eventual, se adăuga o pată roz pe undeva, împreună cu imagini cu flori și animale. Acesta nu mai este cazul în prezent.
Companiile au grupuri care se concertează special pe utilizatoare. Asta pentru că corpul feminin și mecanismul de întoarcere este diferit de cel al bărbaților.
Din moment ce femeile au mai puțină masă musculară și picioare mai mici decât bărbații care au aceiași înălțime, plăcile pentru femei trebuie să fie mai înguste, profiluri mai subțiri și un nivel de flexibilitate mai mare.
Snowboard pentru copii
Nu prea este posibil să cumperi o placă de snowboard pe care copilul tău să o poată folosi ani la rând. De aceea este important să cumperi o placă ce i se potrivește acum.
Dacă vrei ca cel mic să se bucure de acest sport, trebuie să alegi o dimensiune potrivită pentru el. Astfel, el va progresa mai repede și îi va fi mai ușor să facă întoarceri, astfel distrându-se mai mult.
Producători
Faptul de a alege cea mai bună placă de snowboard de la un producător cunoscut, poate fi o garanție a calității.
Mai ales dacă îți propui să faci performanță din acest sport, recomandăm achiziționarea unui produs de la următoarele branduri: Salomon, Hamax, Head, Burton.
Concluzii
Ai putea găsi oferte foarte bune căutând cea mai bună placă de snowboard online. Astfel vei putea să alegi dintr-o gamă variată de produse, și va fi mai ușor să găsești produsul specific pe care îl ai în minte și crezi că și se potrivește.
Nu uita că este foarte important să verifici părerea altor utilizatori, mai ales dacă este vorba despre un produs care pare prea bun ca să fie adevărat. Produsul va fi livrat la tine acasă, iar dacă nu ești mulțumit, îl poți returna.
Acum că ai parcurs toate aceste informații poți cumpăra cea mai bună placă de snowboard ca un expert.
Cea mai bună placă de snowboard: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de plăci de snowboard care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Placa snowboard Unisex pentru All Mountain Arbor Formula Camber
Placa snowboard unisex pentru All Mountain Arbor Formula Camber 2020 pentru rideri de nivel Intermediar > Avansat, forma Directional Twin, flex Mediu 4 din 10 si talpa Extrudata.
Cei de la Arbor au implementat aceeasi tehnologie si materiale premium cu care ne-au obisnuit, intr-o forma clasica spoon-nose, pentru riderii care isi doresc o placa pentru orice tip de teren, care sa fie performanta si atunci cand abilitatile riderului evolueaza.
Formula este disponibil atat in varianta System Rocker cat si System Camber.
2. Placa snowboard barbati Rome Warden
Rome Warden demonstreaza ca cel mai important lucru in snowboarding este zambetul rider-ului si nu neaparat contul bancar al acestuia.
Warden este o placa de all mountain careia ii place viteza, iar datorita Fusion Camber-ului completat de insertii de bambus se simte in elementul lui atat pe partiile amenajate cat si in backcountry.
Flex placa: 4 din 10 – Forma snowboard: Directional Twin.
Profil placa: CamRock – Nivel pregatire: Incepator > Intermediar.
3. Placa snowboard pentru femei Salomon Oh Yeah Vendetta
Profil Rock Out Camber drept intre legaturi ce ofera stabilitate, camber aproape de picioare pentru raspuns imbunatatit si rocker la capete.
Legaturi Rhythm incluse – Sunt rezistente si ofera performante inalte in orice conditie datorita tehnologiilor incluse.
Miezul Aspen Strong Core combinat cu tehnologia Popster asigura o greutate scazuta dar si un pop excelent, astfel incat vei putea sari peste orice obstacol mult mai usor, fara risipa de energie.
4. Placa snowboard Barbati Nitro The Good Times
Forma snowboard: Twin.
Profil placa: Flat-Out.
Detalii tehnice:
Powercore
Whiplash Core Profile
Bi-Lite Laminates
Railkiller Edge
Premium Extruded Fh Base.
5. Placa snowboard copii Arbor Helix
Placa snowboard copii Arbor Helix pentru Freestyle,All Mountain, profil Parabolic Rocker, forma True Twin, flex Moale 2/10, nivel pregatire Incepator catre Intermediar
Helix este o placa cu tehnologie Rocker System destinata riderilor mici.
Flexibilitatea ridicata imbinata cu tehnologia Rocker si punctele de contact tehnice adauga un plus de calitate si un control ridicat in orice tip de conditii.
Arbor a extins folosirea de lemn si bambus din surse sustenabile, continuand traditia de 22 de ani a imbinarii stilului ci performanta, prin sistemul Power Ply.