Cuprins
Cum alegi cea mai bună pompă de apă submersibilă pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă pompa de apă potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Cea mai bună pompă de apă pentru acasă este o soluție excelentă pentru locuințele care nu au acces la apă curentă, aflate de cele mai multe ori în mediul rural. Apa este o necesitate și nu doar pentru consum personal, ci si pentru întreținerea grădinii sau, dacă vorbim despre o locuință la sat, chiar pentru adăparea animalelor de fermă.
O pompă de apă bună va prezenta mai multe avantaje, și considerăm că este un dispozitiv esențial pentru acele locuințe care trebuie să își procure apa dintr-o sursă proprie: izvor, iaz, puț sau fântână.
Alegerea celei mai bune pompe de apă pentru locuință ar putea fi destul de dificilă, de aceea în acest articol ne propunem să îți dăm o mână de ajutor, prin compunerea unui ghid de cumpărături care conține toate informațiile necesare.
Așadar, cum alegi cea mai bună pompă de apă submersibilă pentru casa?
Top 3 pompe de apă recomandate
- Pompa submersibila Wasserkonig WK2400-80
- WK2400-80 este o pompa submersibila din inox, cu surub, cu tripla etansare avand motorul in baie de ulei.
- Vezi detalii si pret
- Pompa submersibila de mare adancime DDT QJD120-1.5
- Pompa submersibila de mare adancime DDT QJD120-1.5 este o pompa multietajata cu 8 turbine.
- Vezi detalii si pret
- Pompa submersibila Ruris Aqua 101
- RURIS Aqua 101 este realizata din inox avand motorul cu bobinaj din cupru in baie de ulei, turbina cu un etaj.
- Vezi detalii si pret
Cea mai bună pompă de apă pentru acasă vs. Hidrofor
Primul pas în alegerea pompei de apă ideale este conștientizarea diferenței dintre un hidrofor și o pompă.
Hidroforul este un dispozitiv care aspiră apa dintr-o sursă, pe când pompa are capacitatea de a împinge apa la suprafață, cu o presiune mult mai mare. Astfel, dacă sursa ta de apă nu este foarte adâncă, de numai 8-9 m, un hidrofor va putea face o treabă bună. La adâncimi mai mari însă, acesta va fi insuficient și vei simții nevoia achiziționării unei pompe.
O altă diferență notabilă ține de mentenanță. Un hidrofor simplu va fi mai greu de folosit și întreținut întrucât nu are funcția de autoamorsare care i-ar permite să îți adapteze singur setările la particularitățile fiecărei surse de apă.
Această amorsare trebuie făcută manual și este foarte probabil să fie nevoie să apelezi la un profesionist. Pe de altă parte, cea mai bună pompă de apă pentru acasă vine cu această funcție de autoamorsare, ceea ce o face mai ușor de folosit și întreținut.
Și din prisma consumului de energie o pompă de apă este mai avantajoasă decât un hidrofor. Aceasta va pompa cu 30% mai rapid decât un hidrofor, având o presiune mai mare, determinând un consum mai redus de energie electrică.
Cum alegi cea mai bună pompă de apă submersibilă pentru acasă
După ce ai analizat avantajele și dezavantajele fiecărui produs, ești gata să iei în considerare și alte aspecte importante, cum ar fi:
Particularitățile sursei de apă
Înainte de a cumpăra o pompă de apă sau o pompă submersibilă este necesar să cunoști foarte bine detalii despre adâncime de la care va fi scoasă apa, distanța parcursă până la utilități, precum și nivelul de puritate. În funcție de aceste detalii vei alege și cea mai bună pompă de apă pentru casa ta.
- Apa curată
Dacă apa este curată și nu are nevoie de filtru, vei avea nevoie de o pompă submersibilă pentru apă curată. O vei putea folosi atunci când vrei să scoți apă dintr-un puț sau o fântână unde apa este potabilă și poate fi folosită și consumată oricând.
De asemenea, o astfel de pompă se poate folosi și în cazul inundațiilor, dar numai dacă apa este curată. Impuritățile vor degrada serios o astfel de pompă, așa că analizează bine nivelul de puritate al apei înainte de a cumpăra o pompă.
- Apa murdară
În cazul în care sursa de apă pe care vei să o exploatezi, conține apă cu impurități, de exemplu un iaz sau un lac, vei avea nevoie de o pompă submersibilă pentru apă murdară care să filtreze impuritățile. Este utilă atunci când apa este tulbure, sau plină de praf ori noroi. Un avantaj al acestor pompe este fiabilitatea. Datorită unor sigilii puternice care împiedică impuritățile să ajungă la motor, o astfel de popă va rezista fără să ruginească sau să degradeze motorul, ani de zile. De asemenea, trebuie să fii conștient de mărimea impurităților din apă, pentru a alege un model în funcție de acest detaliu.
- Sursele de apă nu foarte adânci
Sunt lacurile și iazurile la care nivelul apei este destul de aproape de suprafață. În acest caz, cea mai bună pompă de apă este una în sistem hidrofor, care va putea pompa apa cu destul de mare putere de la 8-9 m adâncime. Și distanța dintre sursa de apă și casă contează foarte mult. Astfel te vei asigura că o pompă submersibilă bună îți va oferi o presiune de 1 bar, la fiecare 100 de m.
- Sursele de apă foarte adânci
Fântânile și puțurile au deseori adâncimi de zeci de metri. Dacă acestea depășesc 9-10 metri, va trebui să alegi o pompă submersibilă cu ejector (tub Venturi). Cu toate acestea, va trebui să ții cont și de distanța parcursă până la locuință. Dacă aceasta este mai mare de 20 de metri, o pompă submersibilă multietajată cu turbină, va face o treabă mult mai bună.
Îți poți da seama de eficiența unei astfel de pompe după indicele de presiune. Conform specialiștilor, o pompă bună trebuie să ofere o presiune de 1 bar pentru fiecare 10m adâncime. Dacă indicele de presiune nu este menționat în descriere, îl poți afla singur împărțind adâncimea maximă de la care poate pompa apă (înălțimea de defulare), la 10.
Valoarea debitului de defulare
Debitul de defulare este un indiciu puternic despre eficiența unei pompe de apă, și vei alege o pompă de apă în funcție de valoarea acestui debit, după ce vei analiza bine nevoile locuinței tale. Debitul reprezintă de fapt, cantitatea de apă adusă la suprafață și se exprimă în metri cubi pe oră.
Vei avea nevoie de un debit de defulare mai mare, dacă gospodăria ta va impune folosirea apei în mai mule camere, precum și pentru sisteme de irigarea a grădinii sau a terenului. În acest caz, debitul de defulare va trebui să die între 2-4 mc/h, uneori chiar mai mare.
Pe de altă parte, dacă locuința nu impune o folosire exagerată a apei, aceasta folosindu-se pentru consum și în scop menajer, iar în casă nu sunt foarte mulți membrii ai familiei, o popă cu un debit de 1-2 mc/h va fi mai mult decât suficientă.
Componente și materiale
Presostatul este un element pe care trebuie să îl urmărești în compoziția unei pompe. El are rolul de a controla și a-ți oferi indicii cu privire la buna funcționare a nivelului de presiune. Cu ajutorul acestui element, vei putea vedea din timp dacă există sau dacă vor exista probleme legate de presiune, astfel încât să le poți rezolva în timp util.
Flotorul sau plutitorul este un alt element care asigură fiabilitatea pompei de apă. Cea mai bună pompă de apă pentru acasă va fi dotată cu un astfel de flotor. Flotorul este un element conectat la un întrerupător, iar în momentul în care se detectează lipsa apei, acesta oprește automat pompa, evitându-se costuri inutile la energie, precum și degradarea serioasă a pompei. Alege o pompă cu flotor care va permite și repornirea pompei automată, odată ce nivelul de apă va crește din nou.
În privința materialului care va rezista cel mai bine și va prelungi durata de funcționare a unei pompe, inoxul este cel mai recomandat.
Sistemul de alimentare
Există două tipuri principale de alimentare: cu carburant și prin electricitate. Cele cu carburant nu sunt recomandate pentru simple locuințe. Acest tip de pompe, numite și motopompe, pot fi economice în condițiile în care puterea pompei va fi foarte mare, iar randamentul asemenea. În orice caz va trebui să te informezi cu privire la consumul de carburant necesar.
În cazul pompelor cu alimentare electrică, cele care sunt și mai populare de altfel, trebuie să știi că sunt de două tipuri: cu cablu de alimentare sau cu acumulator. Cele cu cablu de alimentare se vor folosi atunci când ai nevoie se pompezi multă apă de la distanțe mari.
Numărul de watti va indica puterea pompei, și cu cât va fi mai mare, cu atât pompa va fi mai puternică și va consuma mai mult curent. Lungimea cablului de alimentare trebuie să te intereseze de asemenea, deoarece trebuie să fie suficient de lung încât să poată fi conectat la o sursă de curent.
Pompele cu acumulator sunt practice atunci când ai nevoie să pompezi o cantitate mică de apă, de la surse de suprafață, deci nu puțuri și fântâni. Se poate alimenta la panouri solare sau la bateria mașinii.
Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că bateria mașinii îi va oferi o autonomie de numai 30 de minute, iar iarna, panourile solare nu o vor putea alimenta corespunzător. De aceea, o astfel de popă nu va putea satisface nevoile unei locuințe pe termen lung. De asemenea, debitul de defulare va fi de 10-12L/h.
Preț și branduri
Cea mai bună pompă de apă va fi intens folosită, ore întregi fără oprire. Fiind utilizată atât de intens, este normal să îți dorești să achiziționezi un model care să îți garanteze o bună funcționare, în condiții de utilizare continuă, pentru ani de zile.
Având în vedere acest lucru, este recomandat să te orientezi înspre producători care și-au făcut deja o reputație excelentă cu privire la calitatea produselor comercializate. Este cunoscut faptul că aceste branduri își îmbunătățesc din ce în ce mai mult tehnologia și calitatea produselor pentru a putea satisface nevoile tot mai exigente ale consumatorilor. De aceea, o pompă de apă de brand va fi mereu mai bună decât una „no name” care poate fi mai ieftină.
Unele branduri pe care merită să le iei în considerare sunt: Grundfos (cel mai popular), Dab, Makita, Drk, Wilo, Jar, Tricomserv sau Stern. O pompă de apă bine aleasă de la una din aceste firme ar trebui să îți ofere garanția unei funcționări eficiente de lungă durată.
Pentru ca alegerea ta să fie mai ușoară și mai comodă, îți recomandăm să cauți produsul dorit online. Vei putea avea acces la toate detaliile de care ai nevoie care se vor regăsi în descrierea produsului. În plus, vei putea consulta și părerea altor utilizatori. Părerea lor sinceră îți vor influența pozitiv alegerea, nu așa cum se întâmplă atunci când ceri părerea unui vânzător care ți-ar spune orice doar pentru a-și vinde marfa.
Cea mai bună pompă submersibilă: recomandări
Ținând cont de sfaturile detaliate mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de pompe de apă submersibile pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pompa submersibila Wasserkonig WK2400-80
WK2400-80 este o pompa submersibila din inox, cu surub, cu tripla etansare avand motorul in baie de ulei.
Aceasta pompa se livreaza cu tablou de comanda si control ce cuprinde condensator de pornire, protectie termica, si cablu de alimentare de 15 m.
Aceasta pompa poate fi utilizata pentru transferul apei curate din puturi forate sau rezervoare, pentru mici sisteme de irigatii si alimentarea cu apa a locuintelor.
2. Pompa submersibila de mare adancime DDT QJD120-1.5
Pompa submersibila de mare adancime DDT QJD120-1.5 este o pompa multietajata cu 8 turbine.
Corpul este realizat din inox iar motorul este facut 100% cu bobinaj din cupru.
Pompa dispune de un cablu de alimentare de 15 m si este folosita pentru puturi forate de mare adancime.
Datorita celor 1.5 kW si 1.5 CP cai putere ai sai, permite o absorbtie de pana la 120 m adancime.
3. Pompa submersibila Ruris Aqua 101
Pompa submersibila RURIS Aqua 101 este realizata din inox avand motorul cu bobinaj din cupru in baie de ulei, turbina cu un etaj.
Aceasta pompa este adecvata pentru transferul apei curate din puturi forate sau rezervoare, alimentand mici sisteme de irigatii sau poate alimenta cu apa diverse gospodarii.
Poate fi utilizata independenta sau ca parte componenta a unui grup hidrofor.
Pompa submersibila RURIS Aqua 101 se livreaza cu panou de control si cablu de 15 m.
4. Pompa submersibila Makita PF0410 ape murdare
Makita PF0410 este o pompa submersibila profesionala pentru asanarea locurilor cu apa murdara: pivnite, bazine, lacuri de gradina.
Carcasa din material plastic rezistent.
Maner ergonomic solid – permite transportul confortabil.
Mecanism de oprire automata cu ajutorul flotorului.
Garnitura dubla de etansare lubrifiata – contribuie la prelungirea duratei de viata a motorului.
5. Pompa submersibila Einhell GH-DP 7835
Pompa pentru apa murdara puternica si rezistenta pentru golirea baltilor din gradini, subsolurilor si santierelor de constructii inundate.
Absoarbe impuritati cu dimensiuni de pana la Ø 35 mm.
Pompa este prevazuta cu un intrerupator cu flotor pentru pornire/oprire automata pentru diverse niveluri de apa.
Intreaga carcasa este facuta din material rezistent la impact (plastic).
Arborele motor din otel inoxidabil de calitate superioara.
Am o pompa dab feka 750 de ape murdare ,pot sa o folosesc in sistem de hidrofor .?
Am cumpărat o submersibila de apă curată și o folosesc într-o fântână. Fântâna este cam de 20m adâncime. Cum pot ști cât de curata este apa și dacă am ales bine submersibila? Fântâna nu a fost folosita în ultimii 2 ani, dar a fost acoperită. Apa are aproximativ 4-5m. Pereții fântânii sunt din cărămidă.
Ce se întâmplă dacă apa nu este curată și folosesc submersibila pt apă curată? Menționez că apa o folosesc exclusiv la udarea grădinii.
Mulțumesc din suflet pentru răspuns.
Buna ziua!
As vrea sa stiu daca exista un sistem sau dati-mi o soluție pentru a rezolva această problema: am un put sapat, de 15 m, am o pompa și conducta cu care duc apa într-un rezervor.
Cand nu mai are apa putul, trebuie să fiu atent sa opresc pompa, sa nu tragă în gol și să se ardă.
Va rog să-mi dați o soluție, ca atunci cand rezervorul se umple, pompa sa se oprească automat și în același sistem sau complementar, atunci cand nu mai am apa in puț, pompa sa se oprească automat, nu sa o opresc eu din buton.
Acum, trebuie să stau atent sa vad cand nu mai trage apa, sa opresc pompa sau atunci cand rezervorul se umple, sa o opresc eu, sa nu dea apa afara din rezervor și să mă inund!
Mulțumesc, astept raspuns cu schița sistemului automatizat!