Cuprins
Cum alegi cea mai bună presă (teasc) de struguri? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă presa de struguri potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Toamna este considerată de către mulți cel mai productiv sezon al anului, deoarece acesta este momentul în care se pot bucura de rodul muncii lor.
Una dintre cele mai așteptate recolte, este cea a strugurilor. Atât cei care au propriile vii în gospodărie, cât și cei care dețin podgorii, vor să obțină un vin de calitate pe care să îl poată servi la o masă cu prietenii, sau pe care să îl poată comercializa.
Dacă și tu vrei să obții un vin de care să fii mândru din propria producție, atunci o presă pentru struguri sau un teasc este unul dintre instrumentele de care vei avea nevoie.
Citește acest articol pentru a afla unde au găsit alți cumpărători un teasc de struguri ieftin, dar și cum poți alege cea mai bună presă de struguri pentru tine.
Top 3 prese de struguri (teascuri) recomandate
De ce să alegi cea mai bună presă de struguri?
Atunci când în gospodăria ta nu ai foarte mulți struguri, poți aștepta ca aceștia să fermenteze, fără să separi pulpa fructului de zeamă folosind o presă.
Totuși, dacă ai o cantitate mai mare de struguri, sau pur și simplu îți dorești un vin de calitate, este o idee bună să folosești cea mai bună presă de struguri. Strugurii se pun în presă după ce au fost zdrobiți și lăsați să fermenteze pentru aproximativ 5-7 zile, interval ce poate varia în funcție de tipul de struguri.
Prin folosirea acestui instrument, pulpa fructului cu tot cu sâmburi și coajă, este separată de must, lichid ce va deveni un vin delicios. Este un procedeu mai rapid decât faptul de a aștepta ca lichidul să se separe în mod natural de resturi.
Cum alegi cea mai bună presă de struguri
Pentru a te putea bucura de toate aceste avantaje însă, este necesar să alegi cea mai bună presă pentru struguri.
Dacă nu ai mai folosit sau cumpărat vreodată așa ceva, alegerea poate fi dificilă. Asta deoarece oferta de pe piață este destul de variată, și ai putea să iei ușor o decizie pripită.
Ce determină prețul unui astfel de dispozitiv? Câte tipuri există și de unde știi pe care să îl alegi? Contează dimensiunea acestuia? Dar materialul? Care este bugetul de care ai nevoie și cât merită să investești?
Răspunsul la toate aceste întrebări este necesar pentru a putea lua o decizie de care să fii mulțumit, și care să fie profitabilă. Indiferent că ești sau nu începător, informațiile din acest ghid de cumpărături te vor ajuta să faci o achiziție pe care să nu o regreți.
La final îți vom prezenta și câteva modele de prese de struguri pe care le-am selectat conform criteriilor analizate mai jos. Acestea sunt disponibile în prezent la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, iată de ce trebuie să ții cont pentru a alege cea mai bună presă de struguri:
Tipul de presă de struguri
Atunci când vei începe să cauți prese de struguri, vei observa din prima mai multe modele. Vom discuta despre cele mai întâlnite dintre ele care se împart în două categorii: prese manuale și prese hidraulice.
În continuare îți vom prezenta care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui model:
Presă de struguri manuală
Presele de struguri manuale funcționează prin presarea strugurilor de sus în jos. Resturile din must sau bucăți de struguri (în cazul vinului alb), sunt plasate într-un recipient asemănător unui coș din lemn, până ce acesta este aproape plin.
Apoi două bucăți de lemn ce vor forma un cerc sunt plasate deasupra fructelor. Alte blocuri de lemn sunt apoi plasate deasupra cercului de lemn, până ce acestea aproape că ies în afara coșului. Folosind un mâner central se va exercita presiune asupra componentelor din lemn, storcând astfel sucul din struguri.
Astfel vei obține și ultima picătură de vin posibilă din struguri, fructificând astfel la maxim producția ta. Totuși, în acest proces, dacă presiunea este destul de mare, zeama din sâmburii de struguri sau din ciorchinele acestuia poate ajunge în vin.
Deoarece acest lichid este amar, poate afecta gustul vinului. De aceea este recomandat să separi sucul care se separă în mod natural de resturi, de cel pe care îl vei obține prin presare.
Pentru a evita compromiterea vinului, este bine să limitezi nivelul de presiune, astfel încât să nu zdrobești sâmburii strugurilor.
Presă de struguri hidraulică
Presele de struguri hidraulice au un mod de funcționare diferit. Acestea scot zeama din struguri din centru înspre afară. Drept rezultat, pe toată încărcătura de fructe se exercită același nivel de presiune, ceea ce rezultă într-un echilibru perfect între randament și calitate.
În plus, presele hidraulice sunt mai rapide. Asta înseamnă că poți cumpăra o presă mai mică și să ai același randament, dacă nu chiar unul mai bun, decât dacă ai cumpăra o presă de struguri manuală mai mare. Mai mult, datorită dimensiunii reduse, îți va fi mai ușor să depozitezi presa în sezoanele în care nu mai ai nevoie de ea.
Acestea sunt și mai ușor de folosit și de manevrat. Devine obositor să învârți de maneta unei prese manuale, iar părțile componente ale acesteia pot fi foarte greoaie.
Prin urmare, cea mai bună presă pentru struguri este cea hidraulică, fiind mult mai ușor de utilizat și având un randament mai bun. Dezavantajul apare la preț, care va fi mai mare decât în cazul modelelor manuale.
Mai trebuie să ai în vedere și că o presă de struguri hidraulică se poate racorda la rețeaua de apă, la un compresor sau la un hidrofor.
De asemenea, pentru o utilizare optimă, îți recomandăm un model motorizat. Acestea au însă nevoie de o întreținere mai mare.
Dimensiunea presei de struguri
Atunci când alegi dimensiunea unei prese de struguri este bine să știi răspunsul la trei întrebări:
- Ce cantitate de struguri ai de presat?
- Cât poți să presezi o singură dată având în vedere dimensiunea presei?
- Cât de mult va dura fiecare ciclu de presare?
În orice etapă a preparării vinului, instalarea și curățarea instrumentelor cu care lucrezi este o parte care îți va lua mult timp. Așadar, ține minte că, atunci când rezervi 8 ore doar pentru presat, vei petrece undeva la 10 sau 12 pentru întreg procesul. În general, obiectivul tău trebuie să fie acela de a termina de presat toată cantitatea de care dispui, în maxim 5 ore.
Trebuie să ai în vedere că atunci când presezi struguri care au fost deja zdrobiți, din cantitatea pe care o vei pune în presă, între 30 și 35% vor fi corpuri solide.
Pe măsură ce umpli presa, mare parte din lichid va curge direct prin presă și va trebui să fii pregătit să îl colectezi. Este recomandat să colectezi separat acest lichid care curge natural, deoarece are o calitate superioară celui obținut prin presare.
Spre exemplu, dacă ai 100 de litri de struguri presați, doar 35 de litri vor fi corpuri solide. Într-o presă cu o capacitate de 10 litri, vei avea nevoie să rulezi 3 cicluri de presare pentru a termina toată cantitatea. Fiecare ciclu de presare, îți va lua undeva la 45 de minute în acest caz.
Pentru utilizare la nivel gospodăresc, va fi suficientă o presă de struguri ce are o capacitate de maxim 10 litri. Vei găsi pe piață modele și de 5 litri. Acesta va fi ușor de depozitat în garaj sau într-o magazie, ori chiar într-o cămară.
Modelele mai mici de 1,5 sau 3 litri, sunt potrivite pentru a fi folosite ca storcătoare pentru mai multe tipuri de fructe.
Pentru utilizare semi-profesională, există modele intermediare cu o dimensiune de 70 – 120cm în înălțime, având o capacitate de 30 litrii sau 60 litri.
Pentru profesioniști sau cei care au de rulat cantități mari de struguri, se recomandă un teasc sau o presă de struguri cu dimensiuni mai mari. Modele care au o capacitate de 100 litri sau chiar 150, sunt potrivite. Variantele hidraulice pot chiar depăși 150 litri, fiind foarte rapide și mai ușor de utilizat.
Diametrul acestora poate depăși 50 cm, iar înălțimea trece de un metru jumate. Spațiul de depozitare trebuie bine gândit înainte de a cumpăra un model atât de mare. Depozitarea neconformă, poate deteriora mult o astfel de mașinărie.
Materialul presei de struguri
În cazul coșurilor manuale, presa este realizată din lemn. Vorbim de câteva bucăți de scândură de lemn, sau șipci, care sunt poziționate în formă cilindrică, fiind legate cu ajutorul șuruburilor de suporți metalici. În funcție de înălțimea presei, se utilizează două sau trei astfel de suporturi metalice.
Iată care sunt tipurile de lemn care se utilizează:
- Fag – acesta este un lemn elastic, de esență tare care este ușor de finisat, utilizat adesea pentru acest tip de presă.
- Brad – bradul este un lemn de esență moale. Presele din lemn de brad sunt mai accesibile la preț, deoarece bradul nu este foarte rezistent. De regulă, presele de dimensiuni mici sunt fabricate folosind acest tip de lemn.
- Cireș – Cea mai durabilă variantă este cea din lemn de cireș. Acesta este un lemn de esență tare, foarte rezistent. Îl recunoști după nuanța roșiatică.
În cazul preselor mai mari, coșurile se pot deschide pentru a facilita utilizarea presei. Acestea se pot securiza printr-un sistem tip cleme. Dimensiunea șipcilor este o altă variabilă. Acestea pot fi mai înguste și înghesuite, sau mai late.
Coșul din metal este utilizat în cazul preselor hidraulice. Este important ca metalul să fie unul care să nu sufere de coroziune. Inoxul alimentar este cea mai bună alegere pe care o poți face din acest punct de vedere, deoarece nu ruginește.
Asta înseamnă că va dura mai mult, iar calitatea vinului astfel obținut nu va fi compromisă. Deoarece vorbim despre un cilindru dintr-o singură bucată, rezistența la presiune va fi una foarte bună.
Suportul presei de struguri
Presele pentru struguri pot avea diferite tipuri de suport. Cele mai mici se pot poziționa direct pe masă, deoarece utilizarea acestora nu va fi suficient de grea pentru a necesita o formă de suport mai trainică.
Modelele gospodărești puțin mai mari, se pot utiliza tot pe o masă, dar de data aceasta, vor fi prinse cu șuruburi. Asta va garanta o stabilitate optimă.
Alte modele vor fi dotate cu un trepied, de regulă modelele mai mari care nu pot fi poziționate pe o masă. În funcție de model, trepiedul poate fi fix sau pliabil. Dacă ai un spațiu de depozitare limitat, îți recomandăm un teasc sau o presă cu trepied detașabil sau pliabil.
Materialul picioarelor poate varia de asemenea. Unele, cele mai bune, sunt realizate din oțel emailat sau vopsit. Este foarte important ca vopsirea să se realizeze în câmp electrostatic. Orice alt tip de vopsea se va deteriora și trepiedul va prezenta urme de coroziune în scurt timp.
În cazul preselor de dimensiuni reduse, picioarele pot fi realizate din tablă vopsită. Le vei găsi în mai multe variante de culori.
Forma trepiedului este o altă variabilă. Totuși, alegerea o vei face în funcție de preferințe. Atâta timp cât la baza picioarelor va exista o suprafață lată cu inserții de cauciuc anti-alunecare, nu contează dacă picioarele vor fi rotunde sau pătrate.
În cazul preselor manuale, caută un model care să aibă un trepied cu pâlnie de scurgere. Acesta va facilita colectarea lichidului, mai ales a celui care curge înainte să fie nevoie să presezi resturile de struguri.
Prețul presei de struguri
În funcție de nevoile tale și de profitul pe care îl estimezi, trebuie să fii pregătit să investești în consecință. Modelele casnice pot avea prețuri care pornesc de la 200 de lei și ajung până la 400 de lei.
Dacă vrei un model hidraulic, prețurile încep undeva la 400 de lei pentru un model mic, și depășesc 1000 de lei pentru un model mediu.
O presă mare de struguri poate costa de la 4000 la 9000 de lei pentru un model hidraulic motorizat.
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună presă de struguri online. Livrarea este rapidă și te găsește direct la tine acasă. Înainte de a face orice tip de achiziție online, nu uita să consulți și părerea altor utilizatori.
Acum că ai parcurs aceste informații, ești gata să cumperi cea mai bună presă de struguri.
Cea mai bună presă de struguri: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de prese de struguri care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Presa pentru struguri manuala Szentkiraly SZP-43
Presa de struguri ideala pentru proprietarii de gospodarii si ferme mici.
Presarea se poate efectua doar dupa zdrobirea strugurilor, respectiv a fructelor.
Capacitate cos: 43 l – Actionare: prin filet elicoidal.
Material cos: lemn – Diametru cos: 325 mm – Inaltime cos: 460 mm.
Inaltime aparat: 890 mm.
Capacitate: 160 kg/h.
Greutate: 21 kg.
2. Teasc presa pentru struguri MET1390
Teascul este confectionat din lemn si metal de calitate, astfel asigurand o rezistenta sporita, o intretinerea usoara si o durata de viata indelungata.
Suport din tabla ambutisata.
Banda de fixare pentru cosul din lemn realizata din otel de 1.5mm.
Cos realizat din sipci din lemn cu doua zavoare pentru inchiderea si blocarea cosului, realizate din otel cu diametrul de 8 mm.
Zavor pentru inchidere si blocare cos – ax filetat din otel cu grosimea de 2.8 cm.
Disc metalic pentru presare.
3. Teasc pentru struguri din inox Vilen 15L
Are doua corpuri cilindrice de inox suprapuse. Primul este perforat cu gauri de 3 mm pozitionate la intervale de 1,5 – 2 cm.
Construit din tabla de inox cu grosimea de 1 mm si lungimea de 31 cm.
Disc de presat metalic grosime 7mm cu garnitura de cauciuc si diametru de 25 cm.
Tava de scurgere cu dimensiunile de 37×32 cm.
Inaltimea cadru metalic 41 cm – Latime cadru metalic 40 cm.
Inaltime Ax 46 cm.
4. Presa Teasc fructe si struguri, Lemn, VILEN, 20L
Teasc din lemn pentru struguri sau fructe.
Poate fi folosit la producerea sucului natural pentru perioada de iarna sau a mustului care serveste la obtinerea vinului.
Volum recipient: 20L.
Material cuve: lemn.
Dimensiuni: 520x420x310mm.
5. Teasc pentru struguri 32L
Actionare manuala – Material lemn si otel vopsit.
Diametru cos: 35cm – Inaltime: 45cm – Dimensiune totala: 45x80cm.
Vopsit antistatic – Suport din tabla ambutisata.
Banda de fixare pentru cosul din lemn.
Cos din sipci de lemn de esenta tare, montate pe suport.
Zavor pentru inchidere si blocare cos.
Ax filetat din otel – Disc metalic pentru presare.