Cea mai bună rachetă de tenis de câmp

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (8 voturi, media: 4,88 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună rachetă de tenis de câmp? Ce caracteristici și proprietăți trebuie să aibă racheta de tenis potrivită nevoilor si stilului tău de joc? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai bună rachetă de tenis de câmpSportul este obligatoriu pentru o viață sănătoasă, iar un stil de viață sănătos este mereu și unul stilat.

Indiferent că ești o persoană care practica de mult timp sportul, sau care se gândește să înceapă să îl practice, ești de acord că tenisul este o activitate foarte plăcută, recompensatoare și deosebit de sănătoasă, pe care să o practici în aer liber.

Însă nu te poți bucura de jocul de tenis fără o rachetă de tenis ideală. Așadar, cum alegi cea mai bună rachetă de tenis de câmp?

De ce să alegi cea mai bună rachetă de tenis de câmp?

Jocul de tenis poate fi foarte plăcut, dar când racheta de tenis nu este bine făcută, acesta se poate transforma ușor într-o sursă de frustrare. Nu este nimic mai neplăcut decât o rachetă care nu face față forței de lovire a mingii, sau la care i se rupe rama la jumătatea meciului. De aceea nu poți alege orice rachetă de tenis, ci pe cea mai bună.

Cea mai bună rachetă de tenis de câmp: cum alegi

Dacă deja practici tenisul de câmp de mai mulți ani, cu siguranță ești familiarizat cu unele noțiuni care să te ghideze în alegerea celei mai bune rachete de tenis de câmp. Pentru cei care nu cunosc aceste noțiuni le recomandăm să fie foarte bine informați înainte de a face o alegere.

O rachetă de tenis de câmp bună nu costă puțin, și nu ai vrea să fii nevoit să cumperi una în fiecare an. Va trebui să alegi o rachetă de tenis de câmp în funcție de cât de mult ai de gând să o folosești, la ce nivel vrei să duci jocul tău, sa de cine o va folosi: tu sau copilul tău.

Pentru a-ți oferi toate informațiile necesare am pregătit un ghid de cumpărături pe care te încurajăm să îl parcurgi cu atenție. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante:

Tipul de rachetă de tenis de câmp

Există trei mari tipuri de rachete de tenis de câmp, clasificate în funcție de nivelul de performanță pentru care sunt destinate. Acestea sunt:

Rachete Power

Racheta de tenis de camp usoaraSunt destinate îmbunătățirii calității jocului. Deoarece sunt folosite de începători care trebuie să dobândească treptat deprinderile necesare, aceste rachete au o suprafață mai mare, pentru a le oferi jucătorilor mai multe șanse de a lovi mingea. Suprafața oversize se încadrează între valorile 678-740 cmp.

Sunt modele cu o greutate redusă, sunt mai lungi, iar balansul este distribuit egal.

Rachete Tweener

Vor fi cumpărate de către utilizatorii avansați. Au avantajul de a permite mai mult control și manevrabilitate. Sunt mai grele,  iar suprafața de lovire este puțin mai mică, între 594-677 cmp.

Rachete de control

Pot fi folosite cu succes doar de utilizatorii profesioniști cu o experiență de joc bogată. Asta pentru că sunt cele mai grele, iar suprafața de lovire este de 548-593cmp. De asemenea, necesită mai multă forță la manevrare. Avantajul este însă faptul că vor propulsa mingea cu mai multă putere.

Suprafața de lovire sau dimensiunea capului

Suprafața de lovire se referă la dimensiunea suprafeței cu plasă cu care este efectiv lovită mingea. Așa cum amintit mai sus există mai multe dimensiuni standard: super-oversize, oversize, midplus și midsize.

Dimensiunile variază între 500 și 800 de cm pătrați, însă cele mai populare modele au dimensiuni între 600 și 700 de cm pătrați. Suprafața de lovire va influența direct calitatea jocului.

În mod normal mingea este aruncată cu putere doar dacă atinge centrul rachetei, dar cea mai bună rachetă de tenis de câmp va arunca mingea cu aceeași putere indiferent dacă aceasta ajunge sau nu în centru.

Cu cât suprafața de lovire este mai mare, cu atât lovirea va fi mai puternică.  Totuși, o suprafață de lovire mai mică îți va garanta mai mult control, motiv pentru care astfel de rachete sunt recomandate profesioniștilor.

Pentru copii sunt recomandate rachetele cu o lungime mai mare, dar cu o suprafață de lovire mai mică pentru a fi mai ușor de manevrat.

Lungimea rachetei

Lungimea rachetei de tenis de câmp influențează manevrabilitatea, dinamica balansului și puterea la servire. Pentru adulți există trei dimensiuni standard în acest sens: Standard, Extended, și Extra cu valorile 68.5, 69.2 cm și respectiv 69.8 cm.

Există și lungimi mai mari ce ating 71 de cm dar acestea sunt recomandate doar jucătorilor experimentați. Cât despre lungimile mai mici de valoarea Standard, acestea sunt destinate exclusiv copiilor.

O lungime mai mare a rachetei va îngreuna manevrabilitatea rachetei, dar va spori puterea la servire. De asemenea, cu cât o rachetă este mai lungă, cu atât va fi mai ușoară. De asemenea, dacă te gândești să îți cumperi o rachetă mai lungă, trebuie să știi că nu vei simții o diferență foarte mare dacă ești un jucător avansat.

Pentru începători însă nu se recomandă rachetele cu lungimi mai mari de valoare Extra.

În cazul copiilor, alegerea se va face în funcție de înălțimea lor. Cu cât copilul este mai înalt, cu atât și lungimea va fi mai mare.

După modelul înălțime copil – lungime rachetă, cele mai potrivite dimensiuni sunt: 80cm – 43cm, 100cm – 48cm, 125cm – 58 cm, 140cm – 63,5cm, 145cm – 66 cm.

Mânerul rachetei

Racheta de tenis de calitateVa conta mărimea mânerului sau grip-ul, aspect legat direct de confortul, ușurința și siguranța în manevrare. Există 5 mărimi standard, exprimate în L urmate de un număr (L1, L2… L5). Cea mai populară variantă pentru adulți este L3, dimensiunea care se potrivește majorității și cea mai subțire dimensiune pentru adulți.

Este bine de știut că cu cât va fi mai îngust mânerul cu atât vei avea mai mulă siguranță în mână. L1 și L2 sunt dimensiuni pentru copii. Cea mai mică dimensiune este de 105 mm, iar cea mai mare de 118 mm.

Greutatea rachetei

Nu putem spune că cea mai bună rachetă de tenis de câmp este grea sau ușoară, deoarece ambele variate prezintă avantaje și dezavantaje. O rachetă de tenis ușoară este asociată cu o putere mai mare și cu o manevrabilitate optimă. De asemenea, va putea lovi mai repede mingea, având un balans mai bun.

Mai mult decât atât, dacă achiziționați o rachetă de tenis mai ușoară, îi puteți adapta ulterior greutatea prin adăugarea unor accesorii speciale, lucru ce nu este posibil în cazul unei rachete mai grele. Dezavantajele nu trebuie ignorate însă.

O rachetă ușoară este și mai firavă și va transmite mai multe vibrații în braț. Este recomandată jucătorilor începători și are o greutate de sub 280 grame.

O rachetă mai grea se remarcă prin stabilitate și control. Este mai rezistentă la deformare și amortizează șocurile pentru a nu fi transmise în braț. Asigură mai multă putere în lovituri, motiv pentru care este recomandată profesioniștilor. Are o greutate de peste 300 grame.

Balansul rachetei

Balansul se referă la modul de distribuție al greutății în rachetă. Există rachete cu mai multă greutate de coadă sau pe cap, dar și rachete de tenis cu o distribuție uniformă a greutății.

Balansul pe coadă este prezent la rachetele clasice și este un tip de balans preferat de profesioniști. Este ușor de manevrat, dar nu are stabilitate. Aceste rachete sunt recomandate jucătorilor cu multă forță un braț, și favorizează un SWING lung și amplu, ce va rezulta în viteză maximă. Balansul în acest caz are valori cuprinse între 310 și 325 mm.

Rachetele cu balans pe cap sunt mai moderne, și sunt de asemenea ușor de manevrat, favorizând un SWING scurt. Sunt o variată bună pentru loviturile aproape de sol în care mingea trebuie ridicată și propulsată cu putere. Cu toate acestea sunt mai puțin rezistente. Au un balans cuprins între 330 și 355 mm.

Cea mai bună rachetă de tenis de câmp pentru începători este una cu balans ce are un raport de 5/8.

Materialul rachetei

Materialul va influența direct eficiența, greutatea, rezistența și prețul rachetei de tenis. În ultimii ani, producătorii au fost foarte preocupați de găsirea materialului perfect, de aceea au apărut mai multe formule unice de materiale precum și combinații inovatoare.

Cel mai întâlnit material este aluminiul, dar acesta nu este și cel mai bun, fiind foarte sensibil la deformări. Materialele speciale sunt destinate jucătorilor avansați și profesioniști, iar dacă simți că vei progresa în ritm alert, îți recomandăm să cumperi de pe acum o rachetă dintr-un material special.

Cele mai bune materiale sunt: grafit, carbon, titanium, bazalt, Liquidmetal, sau GT. Cu cât este mai special materialul, cu atât prețul rachetei va fi mai mare.

Racordajul corzilor

Se referă  la dispunerea corzilor în ramă. Există astfel două tipuri de rachete, cu racordaj deschis sau dens, variind în funcție de densitate și tensiunea corzilor.

Un racordaj deschis înseamnă că sunt mai puține corzi și că acestea nu sunt foarte tensionate. Sunt preferate de jucători deoarece asigură efectul de „spin”, foarte căutat, prin propulsarea ceva mai târzie a mingii.

Marele dezavantaj este durabilitatea scăzută. Fiind mai puțin tensionate, impactul cu mingea și forța de frecare mai mare le va deteriora. Pe lângă faptul că se vor repoziționa mai des, se vor și rupe mai ușor.

O rachetă cu racordaj dens pe de altă parte va avea mai multe corzi, va fi mai durabilă și va respinge mai rapid mingea. Este un racordaj care asigură control și viteză, dar efectul de „spin” va fi mult mai diminuat.

Racordajul sau string patternul poate avea următoarele valori: deschis (16/18), mediu (16/19) sau dens (18/20).

Rama

Racordaj racheta de tenisRama poate fi rigidă sau flexibilă. Se consideră că o rama mai flexibilă va ajuta la un efect de spin mai amplu și sunt recomandate începătorilor sau persoanelor ce au probleme cu umărul, cot sau încheietură , având și capacitatea de a amortiza mai bine șocurile.

O ramă mai rigidă însă îți asigură ceva mai mult control, dar nu absoarbe șocurile, deci jocul va fi mai incomod pentru braț.

Preț

Prețul unei rachete de tenis de câmp poate varia între 80 de lei și 1200 de lei. Acesta este diferențiat în funcție de cine va folosi racheta, copil sau adult, amator sau profesionist.

De asemenea, materialul este un aspect mare de influență a prețului, noutatea, brand-ul, dar și dimensiunile. In plus, accesoriile speciale, precum cele de augmentare a greutății pot avea costuri adiționale.

Brand

Poți ține cont și de brand pentru a alege cea mai bună rachetă de tenis de câmp. Cele mai apreciate modele sunt produse de producători precum: Babolat, Wilson, Head, Prince sau Pacific. Totuși nu cumpărați niciodată ținând cont doar de brand, ci comparați mereu mai multe oferte pentru a face cea mai bună alegere de fiecare dată.

Cea mai bună rachetă de tenis de câmp: recomandări

Tinând cont de sfaturile detaliate mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de rachete de tenis performante care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Racheta tenis Babolat  Pure Drive Team

Racheta tenis Babolat Pure Drive 107Un CDS (Cortex Dampening System) ce ofera cu 20% mai mult confort, combinat cu un model nou de maner, ce permite absorbtia perfecta a vibratiilor pana la mana jucatorului pentru un simt optim al mingiei.
Forma eliptica contribuie la rezistenta ramei la rasucire si indoire oferind mai multa putere.
Tehnologia FSI pentru interactiunea dintre rama si racordaj.
O concentratie mai mare de Tungsten in inima rachetei ofera un plus de 10% in recuperarea energiei pentru mai multa putere.

Vezi detalii si pret

2. Racheta Babolat Pure Aero GT

Racheta Babolat Pure Aero GTRacheta pentru jucatori avansati. Rama aerodinamica.
Tehnologii: Side Woofer – control sporit – Tehnologie FSI.
Tehnologie GT care prin fibre de carbon asigura control sporit al mingii.
Material: Graphite
Greutate: 300g – Balans: 320mm.
Suprafata cap: 645 cm².
Lungime: 685 cm.

Vezi detalii si pret

3. Racheta Tenis Head  MX Spark PRO

Racheta Tenis Head MX Spark TourRacheta de tenis pentru adulti.
Constructie: Graphite Compozit.
Suprafata cap: 645 cm²
Lungime: 685 mm
Greutate: 270g
Balans: 330mm
Ideala pentru joc recreational.
Tehnologie: Metallix, Arcore.

Vezi detalii si pret

4. Kit Tenis Wilson Roger Federer Starter

 Kit Tenis Wilson Burn StarterKit de tenis pentru copii.
Kit-ul curprinde: o racheta de tenis, 2 mingii de tenis, bidon de apa si husa.
Material: Aluminiu
Marime cap racheta (inch): 106
Greutate neracordata (gr): 220g
Grosime maner: 1

Vezi detalii si pret

5. Racheta Tenis Babolat  Pulsion 102

Racheta Tenis Babolat  Pulsion 102Racheta tenis Babolat pentru adulti
Balans: 340 mm
Lungime: 685 mm
Tehnologie / Material: Grafit
Greutate: 270 g
Dimensiune cap: 660 cm²
Cod Produs: 2154045

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată