Cuprins
- 1 Top 3 râșnițe de cafea recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună râșniță de cafea?
- 3 Cum alegi cea mai bună râșniță de cafea
- 4 Concluzie
- 5 Cea mai bună râșniță de cafea: recomandări
Cum alegi cea mai bună râșniță de cafea în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă râșnița de cafea potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Iubitorii de cafea știu că secretul unei cafele perfecte stă în calitatea boabelor și în utilizarea unei râșnite ideale.
Cafeaua este o plăcere pentru mulți dintre noi, iar pentru a savura o cafea cu adevărat delicioasă, este esențial să avem la dispoziție boabe proaspăt măcinate.
Râșnița de cafea are un impact masiv asupra aromei băuturii obținute, de aceea, majoritatea vor să utilizeze doar cea mai bună râșniță de cafea.
Indiferent că ești un împătimit al cafelei fără zahăr, ori că îți place o cafea dulce și aromată cu frișcă în fiecare dimineață, citește acest articol pentru a afla cum să alegi cea mai bună râșniță de cafea pentru tine.
Top 3 râșnițe de cafea recomandate
- Rasnita electrica de cafea Artisan KitchenAid
- Obtineti o granulatie de macinare exceptional de consistenta pentru cafeaua preferata, de la French Press la Espresso.
- Vezi detalii si pret
- Rasnita automata de cafea Caso Germany Barista
- Puteti alege intre 15 de grade de macinare a cafelei – fina pentru espresso, sau mai grunjoasa, pentru cafea la filtru, sau presa franceza.
- Vezi detalii si pret
- Rasnita de cafea De’Longhi KG 89
- Aceasta rasnita poate macina un numar de pana la 12 cani de cafea, cu ajutorul butonului de control al cantitatii. Granulatie grosiera, medie, sau fina.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună râșniță de cafea?
Așa cum am amintit, cheia unei cafele delicioase este prospețimea boabelor de cafea. Aroma băuturii provine din uleiurile pe care boabele le eliberează.
Așadar, o cafea care este proaspăt măcinată înainte de extragere, va fi mereu mult mai aromată decât una cumpărată deja măcinată.
Din acest motiv, mulți optează pentru a cumpăra cafeaua boabe și să o macine ei înainte de a pregăti băutura. Astfel râșnița de cafea devine o necesitate pentru orice vrea să se bucure cu adevărat de aroma acestei băuturi.
Complexitatea râșniței de cafea este un alt aspect la care consumatorii trebuie să fie atenți. Chiar și schimbările subtile în gradul de granulație al cafelei măcinate poate schimba semnificativ aroma produsului final.
În plus, unele granulații sunt mai potrivite pentru anumite tipuri de extragere decât altele. Din aceste motive și nu numai, nu orice râșniță de cafea este ideală pentru orice utilizator.
Alegerea trebuie făcută atent și numai după o informare bună în prealabil.
Cum alegi cea mai bună râșniță de cafea
Dacă vrei să alegi ca un adevărat expert, este recomandat să consulți acest ghid de cumpărături.
Am analizat ofertele de pe piață, am comparat mai multe produse, ne-am documentat și am consultat specialiști, doar pentru a aduna în acest articol toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai bună râșniță de cafea din prima.
Toate detaliile sunt expuse pe înțelesul oricui, astfel, chiar dacă este prima dată când cumperi un astfel de aparat, poți face achiziția cu încrederea că ai luat cea mai bună decizie.
Așadar, dacă vrei să afli cum să alegi cea mai bună și cea mai avantajoasă financiar râșnițșă de cafea pentru tine, citește cu atenție acest articol.
Tipul de râșniță de cafea
Diversitatea de pe piață în ceea ce privește râșnițele de cafea este destul de mare.
Deși la prima vedere pare că toate fac exact același lucru, există diferențe care nu se văd, dar care sunt majore. Astfel vei găsi râșnite de cafea manuale sau motorizate.
De asemenea, vei descoperi diferențe în ceea ce privește modul de măcinare, precum și materialul din care sunt realizate unele discuri de măcinare și dacă este importantă această diferență.
Iată deci ce trebuie să știi despre fiecare tip în parte.
Râșniță de cafea manuală
În ziua de azi pare foarte nepractic să achiziționezi un produs care nu funcționează automat, atunci când ai opțiunea de a o face, poate chiar mai ieftin. Totuși, râșnițele de cafea manuale prezintă unele avantaje pe care cele electrice nu le au.
Principalul avantaj este acela că reușește să ofere cea mai bună cafea pentru cea mai corectă aroma. Acest lucru se datorează faptului că măcinarea de face la rece.
Deoarece contactul cu căldura este minimizat, uleiurile volatile din cafea nu se pierd, ceea ce înseamnă că aroma extrasă va fi mai intensă.
Un alt avantaj este faptul că, utilizând doar forța proprie, vei putea lua râșnița cu tine în camping sau alte locuri unde nu ai access la electricitate. Astfel, te poți bucura de cea mai aromată cafea indiferent unde te vei afla.
Gama de preț este destul de variată, dar sfatul specialiștilor este să optezi pentru un model mai scump, mai scump chiar și decât unele variante automatizate.
Asta deoarece modele mai costisitoare au și o calitate a lamelor sau a discurilor de măcinare mai bună, ceea ce înseamnă și o mai mare fiabilitate și rezistență în timp. Deoarece nu au elemente de electronică, se defectează greu și se repară ușor.
Dezavantajele sunt evidente. Vei avea nevoie să utilizezi propria forță pentru măcinare, iar procesul poate dura ceva mai mult timp.
De asemenea, aceasta este o variantă bună pentru cupluri sau cei care sunt singuri deoarece cantitatea de cafea pe care o poți măcina o dată este suficientă pentru 2 maxim 3 cești.
În plus, cu excepția unor modele mai scumpe, vei putea opțiuni undeva la doar 2 sau 3 nivele de granulație diferite.
Râșniță de cafea electrică
Vei găsi mai multe modele electrice, la prețuri chiar mai avantajoase decât cele manuale, în funcție de tipul de măcinare pe care îl folosesc.
Printre principalele avantaje se numără bineînțeles confortul în utilizare, precum și viteza cu care poți obține cafeaua dorită.
De asemenea, vei putea obține o cantitate mai mare cafea măcinată. Calitatea aromei și nivelul de control pe care îl are utilizatorul depinde în mare măsură de tipul de măcinare: cu lame sau cu discuri.
Râșniță de cafea cu lame
Acestea sunt cele mai ieftine modele de pe piață, deci sunt recomandate pentru o persoană care vrea o metodă simplă și foarte rapidă de măcinare a cafelei, fără să fie prea deranjat de calitatea acesteia.
Este o opțiune foarte bună de buget, convenabil și comod de utilizat, foarte ușor de curățat. Cu toate acestea, prezintă și destule dezavantaje.
Majoritatea sunt o consecință a modului în care se face râșnirea, anume prin tăierea rapidă și repetată a boabelor de cafea.
Primul dezavantaj este acela că nu prea ai control exact asupra granulație obținute. Practic cu cât lași boabele la râșnit o perioadă mai mare de timp, cu atât vei obține o granulație mai fină.
Producătorii îți vor oferi unele repere de granulație în funcție de câte secunde funcționează procesul, dar toate aceste valori sunt relative și ușor de depășit.
De cele mai multe ori, vei obține o granulație foarte fină. Din acest motiv această râșniță este cel mai potrivit să fie folosită în combinație cu o cafetieră cu filtru, deoarece extragerea cafelei va dura mai mult.
Nu doar că nu prea ai control asupra granulației, dar aceasta poate fi destul de neuniforma. Pe margini și sub lame, vei vedea că granulația va fi mult mai fină decât în rest.
Un alt dezavantaj ține de căldura ce se crează datorită vitezei de funcționare a lamelor. Astfel, parte din uleiurile care eliberează aroma vor fi deteriorate.
Dacă lași cafeaua prea mult, tot din cauza căldurii aceasta poate deveni mai amară.
Râșniță de cafea cu discuri (bavuri)
Acest model de râșniță folosește două discuri zimțate pentru a sparge boabele de cafea și a le măcina astfel la granulația dorită.
Sunt modele mai complexe și, datorită modului de funcționare, îți oferă un nivel de control mult mai mare, având posibilitatea de a seta manual sau de a selecta automat diferite dimensiuni pentru granulația cafelei.
Distanța care există între cele două discuri va determina dacă boabele vor fi măcinate mai grosier sau foarte fin.
În general sunt modele mai zgomotoase și care lucrează mai lent decât cele cu lame.
Discurile pot varia de la un model la altul, iar asta va influența prețul, durabilitatea și eficiența aparatului. Prima diferență ține de forma discurilor care poate fi dreaptă sau conică.
Modul de lucru este același, diferența fiind punctul în care boabele sunt zdrobite. Ambele variante sunt apreciate pentru motive diferite. Modelele cu discuri plate sunt mai scumpe.
Acestea macină cafeaua mai uniform și oferă un nivel mai mare de control. De asemenea, fac o treabă mai bună la disiparea căldurii.
Cele conice sunt ceva mai accesibile la preț și sunt preferate deoarece sunt mai puțin zgomotoase decât cele plate. Unii sunt de părere că forma acestora influențează și aroma cafelei.
Astfel, discurile plate accentuează notele dulci din cafea cum ar fi vanilie, ciocolată și caramel. Cele conice pe de altă parte scot o cafea cu note florale și fructate accentuate.
O altă diferență importantă este materialul discurilor. Acestea pot fi din ceramică sau din oțel.
Cele din ceramică tind să reziste mai mult, dar sunt susceptibile la spargere și nu sunt la fel de fixe ca cele din oțel. Specialiștii recomandă modele din oțel deoarece sunt mai fiabile.
Din punctul de vedere al eficienței și al aromei însă, nu prea există diferențe. Caută însă modele cu discuri cât mai mari, deoarece acestea vor face o treabă mai bună.
Puterea și turația
Puterea nu este un indice foarte important și majoritatea modelelor au o putere suficient de mare astfel încât să nu impună vreodată probleme.
Ca reper, o putere mare este considerată cea de 150 de W, în timp ce modele ultra-performante vor avea o putere ce poate ajunge chiar la 300 W.
Aroma cafelei va fi mai bine conservată atunci când folosești râșnite cu putere mică și medie, în timp ce cele cu o putere mai mare vor fi mai rapide.
Turația motorului este un al aspect ce te interesează. Dacă urmărești o calitate aparte a gustului, alege un model cu turație mică.
Cu cât turația motorului este mai mare, cu atât cafeaua se va încălzi mai rapid și uleiurile ce conțin aroma vor fi afectate. Astfel, o valoare de 1300 rpm este potrivită.
Bineînțeles aceasta reprezintă o problemă doar pentru modelele cu lame, unde turația poate ajunge la chiar și 18000 rpm.
Capacitatea de măcinare
Se referă la cantitatea de cafea pe care o puteți măcina într-o singură sesiune. Cu cea mai mică capacitate de măcinare sunt modelele acționate manual.
Urmează apoi cele cu lame care permit măcinarea a unei cantități de 30-60 de grame de cafea la o utilizare, ceea ce poate fi mulțumitor pentru majoritatea utilizatorilor.
Capacitatea de măcinare poate varia destul de mult și în cazul modelelor cu discuri, dar în cazul acestora vor exista modele ce pot măcina o cantitate mare de cafea, undeva la 100 de grame.
Ce funcții și accesorii are cea mai bună râșniță de cafea?
- Posibilitatea de a măcina diverse alimente foarte fin – dacă nu vrei să folosești râșnița exclusiv pentru cafea, o vei putea folosi pentru măcinarea nucilor sau a diferitelor condimente.
- Diferite viteze și opțiuni de măcinare – pentru obținerea unei granulații diferite de cafea.
- Capac cu închidere etanșă
- Temporizator și funcție de programare – poți programa ca boabele să fie proaspăt măcinate în fiecare dimineață automat, astfel încât tu să te poți bucura mereu de o cafea proaspătă cu cât mai puțin efort.
- Măcinare pentru esspreso – va măcina doar cantitatea necesară pentru o ceașcă de espresso
- Măcinare umedă – se va obține o pastă din alimente, nu o pudră.
- Capăt detașabil – util pentru curățare, mai ales dacă folosești un model cu lame pe care îl utilizezi pentru diverse alimente.
- Sistem pentru depozitarea cablului – fie accesoriu pentru înfășurare și securizare, fie sistem retractabil pentru cablul de alimentare.
Material
Râșnițele pentru cafea din plastic nu sunt preferate de către utilizatori. În timpul utilizării, se produce energie electrostatică, ce este încurajată de plastic. De aceea, modele din sticlă, metal sau lemn, sunt mai apreciate.
De asemenea, caută modele din inox sau din oțel cromat. Acestea au proprietate de a respinge particulele de cafea, făcând aparatul mai ușor de curățat.
Producători
Este bine să cauți râșnite de la branduri cunoscute și apreciate. Astfel reduci mult riscul unui produs care să nu fie calitativ sau care să îți pună în pericol siguranța. Astfel, cele mai apreciate de pe piața românească sunt: KitchenAid, Cuisinart, Bosch, DeLonghi, Krups.
Concluzie
Poți cumpăra cea mai bună râșniță pentru cafea online. Aici vei putea găsi o gamă foarte variată de produse indiferent de categoria pe care o preferi.
De asemenea, vei putea să compari mult mai ușor prețurile între două produse asemănătoare, precum și între ofertele de pe diferite magazine pentru același produs, având posibilitatea de a găsi cel mai ieftin preț. Nu uita să consulți secțiunea de review-uri de pe pagina produsului. Aici vei găsi părerea altor utilizatori, astfel poți să îți dai seama fără să testezi personal dacă produsul este unul bun pentru tine sau nu.
Acum că ai parcurs toate aceste informații ești gata să alegi ce mai bune râșniță de cafea pentru tine.
Cea mai bună râșniță de cafea: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de râșnițe de cafea care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Rasnita electrica de cafea Artisan KitchenAid 5KCG8433EER
Precizie superioara de macinare.
Dispune de 70 de grade de macinare.
Dozare automata inteligenta.
Bavuri conice din otel inoxidabil de calitate comerciala.
Macinati direct intr-un portafiltru.
Container boabe de cafea ermetic pentru pastrarea prospetimii.
2. Rasnita automata de cafea Caso Germany Barista
Macinare lenta, care protejeaza aromele .
Recipient de boabe detasabil cu aprox. 300 g capacitate maxima de umplere.
Grad de macinare reglabil in 15 pasi – pentru espresso si cafea perfecte.
Motor puternic de 150 W – Pana la 10 portii de cafea – Usor de curatat.
Carcasa din otel inoxidabil de inalta calitate – Controlul digital al cantitatii cu afisaj LED.
Recipient pentru colectarea cafelei macinate.
3. Rasnita de cafea De’Longhi KG 89
Rasnita este dotata cu un sistem dublu de siguranta, ce permite oprirea automata a rasnirii atunci cand recipientul pentru boabele de cafea este scos.
Alegeti cantitatea potrivita de cafea, de la 4 la 12 cesti, cu oprire automata a rasnirii.
Aveti posibilitatea de setare a gradului de macinare: fin, mediu si grosier.
Sistem cu bavuri: include 2 placute de rasnire ce macina cafeaua fara a ii pierde aroma si prevenind supraincalzirea.
4. Rasnita de cafea electrica Krups GVX242
Sistemul de rasnire a cafelei evita supraincalzirea, pastreaza aroma si are un selector de finete pentru macinare.
Selectorul de finete are 17 pozitii de la fin la grosier (adaptat la fiecare metoda de brasaj de la expresso la cafea la filtru).
Selector ceasca pentru 2-12 cesti.
Capacitate de 200g a palniei de alimentare cu cafeaua boabe, recipientul pentru cafea macinata putand fi indepartat.
5. Rasnita de cafea Bosch TSM6A013B
Cuțit din oțel inoxidabil: pentru o măcinare fină.
Funcție de siguranță: macină numai cu capacul atașat și întrerupătorul de siguranță apăsat.
Râșniță pentru 75g de boabe: suficient pentru o cană întregă de cafea.
Putere motor: 180 W.
Functie „Impuls” – Protectie supraincalzire.