Cuprins
Cum alegi cea mai bună răzătoare electrică pentru acasă? Ce funcții și accesorii trebuie să aibă răzătoarea electrică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Pe zi ce trece pare că timpul este din ce în ce mai scurt, dar și din ce în ce mai prețios. De aceea, suntem mereu în căutarea electrocasnicelor ce ne pot salva cât mai mult timp cu putință.
Din fericire, progresul tehnologic precum și conștientizarea nevoilor oamenilor moderni, au determinat apariția unor obiecte electrocasnice foarte practice și utile.
Printre acestea se numără și răzătoarea electrică. Iar pentru că știm că mereu cauți ce este mai bun, află cum alegi cea mai bună răzătoare electrică.
Top 3 răzătoare electrice recomandate
- Razatoare electrica Tefal Fresh Express Max MB813
- Performanta este asigurata de motorul puternic de 260W, tubul mare de alimentare si conurile cu un diametru de 8 cm.
- Vezi detalii si pret
- Razatoare Electrica Solis Slice & More
- Multi-razatoarea electrica Solis Slice & More dispune de 5 accesorii interschimbabile pentru taiere, feliere si maruntire.
- Vezi detalii si pret
- Razatoare electrica Philips HR1388/80
- Disc pentru feliere julienne pentru taierea cartofilor pentru prajit cu care puteti procesa si alte ingrediente, precum morcovi, dovleac, gulie, etc.
- Vezi detalii si pret
Răzătoarea electrică vs. Răzătoarea manuală
În ultimii ani au apărut pe piață și multe variate de răzători manuale ergonomice care promit viteză, rezistență, și practicabilitate. Cu toate acestea, orice răzătoare manuală este un pericol din punctul de vedere al siguranței, iar viteza precum și aria de utilizare nu se poate compara cu cea a unei răzătoare electrice.
Cea mai bună răzătoare electrică este capabilă să toace, felieze, sau radă aproximativ orice legumă, fruct sau produs lactat. De asemenea, este mult mai rapidă, iar riscul de a te accidenta la mână este aproape inexistent.
Poți lua în considerare achiziționarea unui astfel de dispozitiv în bucătărie în special dacă va fi folosit de o persoană care are mobilitatea limitată, se confruntă cu probleme de sănătate sau este în vârstă. În aceste condiții, o răzătoare electrică este mult mai practică decât una manuală.
Cum alegi cea mai bună răzătoare electrică?
Fiind un electrocasnic pentru bucătărie introdus destul de recent pe piață, este bine să fii foarte informat înainte să cumperi un astfel de aparat. Deși are un preț mai accesibil decât un robot de bucătărie, nu trebuie să tratezi investiția cu superficialitate, deoarece o alegere proastă îți va crea cu siguranță neplăceri.
De asemenea, este destul de greu să faci diferența dintre o răzătoare electrică de calitate și una care nu își merită investiția, deoarece diferențele sunt relativ puține.
Am pregătit așadar un ghid de cumpărături, special conceput pentru a te ajuta să găsești răzătoarea electrică ideală pentru bucătăria ta. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte.
Tipul de răzătoare electrică
Există două tipuri de răzătoare electrice: cu cablu de alimentare sau pe baterie. Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei variante.
- Răzătoarea electrică cu cablu de alimentare
În general, răzătoarele cu cablu de alimentare sunt mai mari, ocupă mai mult spațiu, sunt fabricate pentru a fi staționare, și ingineria le permite să toace o cantitate mai mare de legume într-un timp mai scurt.
E cea mai bună alegere pentru tine dacă ai o familie numeroasă și trebuie să gătești foarte mult într-o zi, ori dacă ai obiceiul să gătești o cantitate mare de mâncare odată. Principalul avantaj este o viteză mai mare de răzuire a legumelor, ceea ce îți va permite să te încadrezi în orice limită de timp.
În privința siguranței, acest tip de răzătoare are mai multe componente detașabile care pot fi spălate ușor sub jet de apă sau în mașina de spălat vase. Elementele care au legătură directă la electricitate, se pot curăța ușor cu o lavetă umedă. Atenție, nu în timp ce aparatul este în priză!
- Răzătoare electrice cu baterie
Deși nu sunt la fel de puternice ca cele cu alimentare prin cablu, răzătoarele care funcționează cu baterie sunt o variantă perfectă pentru bucătăria ta. Deoarece sunt portabile și au dimensiuni mai mici pot și plasate și depozitate cu ușurință, și sunt varianta ideală pentru răzuirea ciocolatei sau a parmezanului pe care să le folosești mai apoi proaspete. Deseori, performanța lor depinde de puterea bateriei.
Puterea și viteza
Nivelul de viteză și de putere al unui astfel de aparat depind de numărul de wati precum și de calitatea materialului discurilor. În general, puterea motorului se încadrează între valorile de 150 W și 500 W.
În funcție de nevoile tale și de frecvența cu care îl vei folosi, poți alege un model cu 150 W pentru legume moi (roșii, castraveți, ciuperci, căpșuni) și utilizare moderată, un model cu putere medie de 200 W pentru alimentele ceva mai dure (morcovi, țelină), și o răzătoare electrică puternică care poate ajunge până la 500 W, capabilă să răzuiască inclusiv alune, nuci și brânzeturi tari.
Părerea altor consumatori precum și reputația unui brand te vor ajuta să iei cea mai bună alegere. De asemenea, un motor este eficient doar dacă formează un cuplu bun cu calitatea lamelor.
Viteza, dar și rezistența, depinde și de materialul din care este fabricată răzătoarea. Acesta trebuie să fie rezistent și ușor de curățat, iar cea mai bună răzătoare electrică este fabricată din inox.
Volumul de stocare
Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi cea mai bună răzătoare electrică este capacitatea de stocare a recipientului în care sunt puse legumele înainte de a fi mărunțite. Răzătoarele electrice disponibile momentan au o capacitate a acestui recipient cuprinsă între 0.1 și 0.5 litri.
Bineînțeles, o capacitate mai mare a recipientului va însemna mai mulți bani investiți, dar dacă nu ești o persoană care intenționează să gătească des mai cantități de mâncare, o capacitate mare îți este complet inutilă.
Pe de altă parte, un recipient de capacitate mare îți permite să faci alte lucruri în timp ce legumele sunt răzuite, ceea ce reduce cât mai mult implicarea ta directă.
Funcțiile unei răzătoare electrice
Este de așteptat ca o răzătoare electrică să îți permită diferite stiluri de răzuire în funcție de nevoile tale. Astfel, există patru funcții de bază pe care orice răzătoare electrică trebuie să le poată îndeplini: răzuire, feliere, tocare și mărunțire.
Pe lângă aceste patru funcții fundamentale, unii producători au mai adăugat și funcții precum măcinare, iar cele mai puține astfel de aparate pot funcționa și ca blender.
Această diversitate de texturi depinde de diversitatea lamelor sau a sitelor de răzătoare. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai multe opțiuni de răzuire vei avea la dispoziție. De asemenea, nu cumpăra o răzătoare electrică dacă nu vine însoțită de minim 4 astfel de lame.
Configurație
Ne referim la configurația unei răzători electrice pentru a defini combinația ideală între design, dimensiuni și greutate.
- Design – trebuie să fie unul ergonomic pentru a asigura o ușurință de folosire cât mai mare.
- Dimensiuni – cea mai bună răzătoare electrică are dimensiuni reduse care vor ocupa cât mai puțin spațiu. Atunci când evaluezi dimensiunea potrivită pentru tine, gândește-te cât de des o vei folosi și unde intenționezi să o plasezi.
- Greutatea – este recomandat să verifici și cât va cântări răzătoarea pe care dorești să ți-o cumperi. O greutate mai mică este de dorit mereu, facilitând folosirea răzătorii în orice colț al bucătăriei.
Siguranță, accesibilitate și fiabilitate
Când achiziționezi un astfel de aparat trebuie să te asiguri că are toate condițiile necesare pentru a putea fi folosit în maximă siguranță, să îți permită o manevrabilitate ușoară, și să fie construit în așa fel încât să reziste cât mai mult timp.
Așadar, orice răzătoare electrică trebuie să aibă un accesoriu pentru împingerea legumelor în răzătoare, pentru a nu-ți expune propria mână la pericol, precum și componente ușor de detașat și curățat, dar și foarte stabile când sunt folosite.
Funcția de oprire automată și de protecție la supra încălzire sunt alte aspecte ce prelungesc durata de funcționare a unui electrocasnic de acest gen.
Garanție
Cea mai bună răzătoare electrică are o garanție de minim 2 ani. Orice perioadă mai mică ar trebui să îți indice faptul că investiția nu merită.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cea mai bună răzătoare electrică?
- Funcția de oprire automată a motorului – împiedică folosirea inutilă a resurselor electrice, previne supraîncălzirea motorului și prelungește durata de viață a aparatului.
- Funcția de prevenire a supraîncălzirii – nu este recomandat să folosești încontinuu un astfel de aparat mai mult de 2 minute. Cu această funcție însă nu va trebui să îți faci griji prea mari.
- Piciorușe ergonomice anti-derapare – pentru a putea fixa răzătoarea de orice suprafață, fără a se mișca în timpul funcționării.
- Sistem de retragere a cablului de alimentare – retrage automat cablul de alimentare într-un compartiment special, prin apăsarea unui buton.
- Compartiment special pentru depozitarea lamelor – unele răzătoare au un spațiu special conceput pentru a depozita sitele de răzătoare.
- Lame – așa cum am amintit o răzătoare bună trebuie să aibă cel puțin patru lame. Acestea pot îndeplini funcțiile: răzuire, măcinare, feliere, tocare, mărunțirea, zdrobire.
- Lamă specială pentru cartofi prăjiți – Permite felierea automată a unui cartof întreg pentru a face cartofi prăjiți.
- Dispozitiv pentru împingerea legumelor – Permite împingerea legumelor din tubul pentru legume înspre sita de răzătoare.
Cea mai bună răzătoare electrică: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus și de părerile cumpărătorilor, vă recomandăm in continuare câteva modele de răzătoare electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Razatoare Tefal Fresh Express Max MB813
Economisiti timp petrecut in bucatarie cu ajutorul lui Fresh Express Max, razatoarea multifunctionala cu o capacitate de procesare a alimentelor de pana la 2 kg/minut.
Performanta este asigurata de motorul puternic de 260W, tubul mare de alimentare si conurile cu un diametru de 8 cm.
Razatoarea include 5 conuri maxi detasabile pentru razuire fina si grosiera, feliere, razuire cartofi si maruntire gheata si fructe congelate.
2. Razatoare Electrica Solis Slice & More
Razatoarea electrica Solis Slice & More este ideala pentru orice bucatarie si pentru orice iubitor de electrocasnice moderne.
Multi-razatoarea electrica Solis Slice & More dispune de 5 accesorii interschimbabile pentru taiere, feliere si maruntire.
Fie ca sunteti adeptul legumelor, branzeturilor sau a cascavalului va razui, felia si marunti toate ingredientele preferate rapid si eficient.
Picioarele antiderapante ajuta dispozitivul sa ramana nemiscat in timpul utilizarii.
3. Razatoare electrica Philips HR1388/80
6 discuri cu insertie din otel inoxidabil.
Disc pentru feliere julienne pentru taierea cartofilor pentru prajit cu care puteti procesa si alte ingrediente, precum morcovi, dovleac, gulie, dovlecel etc.
Servire directa – Orificiile largi de iesire dispenseaza alimentele direct in bol.
Cu ajutorul tubului de alimentare reglabil de la S la XL al aparatului de preparat salate Philips, aveti control optim asupra ingredientelor.
4. Razatoare electrica Caso Design
Feliati, radeti si taiati julienne fructe si legume proaspete cu aceasta razatoare electrica de la CASO Germania.
Razatoarea vine la pachet cu 4 insertii interschimbabile, gravate cu acid, pentru o taiere variata a fructelor si legumelor.
Mai mult razatoarea este usor de folosit si compacta.
Motorul puternic de 200 W inseamna ca aceasta razatoare nu va va lasa niciodata la greu.
Panou de control tactil cu cinci nivele de viteza.
5. Razatoare electrica Ariete Grati 2.0
Cel mai comod mod de rade tot ce doresti direct in farfurie.
Razatoare electrica cu acumulator.
Fara fir, usoara si simplu de manevrat Ariete Grati 2.0 si-a pastrat functiile traditionale ale unei razatoare electrice.
Puteti rade cascaval, nuci, ciocolata si paine uscata.
Autonomie ridicata: puteti rade pana la 1 kg. de branza cu o singura incarcare.
Componentele detasabile sunt compatibile cu masina de spalat vase.