Cea mai bună somieră de pat

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (35 voturi, media: 4,94 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună somieră de pat pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă somiera potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna somiera de patUn somn odihnitor este esențial pentru o viață sănătoasă din toate punctele de vedere. Atât copii, cât și adulții au nevoie să își facă prețioasele ore de somn pentru a putea funcționa apoi optim pe parcursul zilei.

Multe probleme de sănătate fizică sau mintală, sunt agravate sau chiar apar pe baza lipsei de somn. Majoritatea însă ignorăm faptul că pentru un somn corect avem nevoie de o poziție corectă în timpul somnului.

În timp ce majoritatea sunt dispuși să investească foarte mult într-o saltea performantă, puțin știu cât de importantă este o somieră de pat.

Te invităm să afli în acest articol ce este, de ce și cum poți alege cea mai bună somieră de pat.

De ce să alegi cea mai bună somieră de pat

Cea mai bună somieră de pat poate face diferența dintre un somn bun și unul absolut chinuitor. Somiera reprezintă practic o bază pentru saltea sau o parte a ramei patului. Este alcătuită dintr-o serie de bare conectate pe lățimea patului.

Aceste lamele conectate, fabricate din lemn masiv de cele mai multe ori, colaborează cu salteaua pentru a-ți oferi cel mai optim grad de suport în timpul somnului.

Având în vedere că puține persoane știu ce este o somieră sau de ce este importantă, este și mai puțin probabil să știe cum să aleagă una potrivită.

Cum alegi cea mai bună somieră de pat

Cea mai bună somieră poate transforma cu totul atât modul în care dormi, cât și modul în care folosești patul. În funcție de funcționalități, aceasta îți poate permite să accesezi noi funcții ale patului, cum ar fi cea de depozitare sau de ajustare automată.

Pentru a face o alegere înțeleaptă însă, este necesar să fii foarte bine informat în privința criteriilor pe care trebuie să le verifici înainte de a cumpăra un astfel de produs.

Care este cel mai bun tip de somieră de pat, sau care este cel potrivit pentru tine? Câte funcții speciale este bine să aibă? La ce dimensiuni trebuie să fii atent? Care sunt cei mai recomandați producători?

Răspuns la toate aceste întrebări și nu numai vei găsi în acest ghid de cumpărături, întocmit în mod detaliat pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie. La final vei știi cum să alegi cea mai bună somieră de pat, dar îți vom recomanda și cele mai bune oferte ca raport calitate/preț de pe piață.

Așadar, pentru a face o alegere care o să îți ofere un somn ideal, citește cu atenție următoarele informații importante.

Avantajele unei somiere de pat

 • Suport – oferă susținerea necesară spatelui. Somiera se adaptează și reacționează în funcție de greutatea exercitată asupra ei, astfel poate oferi gradul ideal de susținere pentru coloana vertebrală.
 • Presiune – Somiera susține salteaua și îi oferă un plus de durabilitate, astfel încât nu vei simți că te scufunzi în saltea. Prin urmare, presiunea este distribuită uniform, ceea ce susține o bună circulație a sângelui.
 • Ventilație – Somiera îi permite aerului să circule liber pe sub pat. Acest lucru este în beneficiul saltelei căreia i se va prelungi astfel perioada de viață.
 • Ușor de instalat – deoarece nu sunt foarte masive, somierele pot fi instalate cu ușurință chiar și de cei ce nu sunt experți.

Dezavantajele unei somiere de pat

Dezavantajele apar în principal atunci când instalarea lor nu se face corect. De asemenea, s-ar putea să nu funcționeze bine cu saltelele foarte moi și nici dacă ai o greutate foarte mare.

Tipuri de somiere de pat

Vei observa că sunt mai multe tipuri de somiere. Le vom analiza prima oară referindu-ne la mobilitatea lor. În acest caz putem vorbi despre somiere fixe, rabatabile, sau ajustabile.

 • Somieră fixă

Și acestea pot fi de mai multe feluri. O categorie este aceea a somierelor cu arcuri. Acestea fac pereche bună saltelele care la rândul lor sunt tot pe bază de arcuri. Oferă același tip de susținere și se complementează reciproc.

Somiera fixa tapitataSaltelele din spumă poliuretanică și saltelele din latex se comportă cel mai bine atunci când este folosită o somieră fixă cu lamele. Aceasta are rolul de a oferi un suport cu o fermitate mai mare.

Dacă ești interesat de protejarea saltelei poți alege o somieră fixă tapițată. Practic barele din lemn sunt îmbrăcate în material textil sau în piele ecologică, deci nu trebuie să te temi că salteaua se va prinde în ceva așchie.

 • Somieră rabatabilă

Principalul avantaj al acestui tip de somieră este faptul că îți oferă spațiu de depozitare, și acces la spațiul de sub pat. Poți astfel să depozitezi acolo lenjeria de pat, sau alte lucruri de care nu ai nevoie frecvent.

 • Somieră ajustabilă

Acest tip de somieră este și cel mai costisitor și cel mai nou de pe piață. Este recomandat în primul rând pentru persoanele care sunt imobilizate la pat, în vârstă sau cu diferite probleme de sănătate. Mecanismul poate fi controlat fie manual fie automat prin apăsarea unor butoane încorporate sau folosind o telecomandă.

Există și în această subcategorie mai multe tipuri de somiere, în funcție de gradul de ajustabilitate pe care îl pot oferi.

Practic, putem vorbi de somiere care sunt ajustabile doar în zona capului și a toracelui, în zona capului și cea a picioarelor, sau modele complexe care se pot oferi până la 5 puncte de ajustare. Dacă alegi acest tip de somieră, va trebui să îi faci perechea cu o saltea elastică, de preferat din spumă sau latex.

Gradul de curbare al lamelelor

Ai posibilitatea de a alege între două tipuri de lamele: drepte sau curbate. Fiecare influențează modul în care somiera va fi instalată în cadrul patului, precum și nivelul de susținere pe care îl va oferi saltelei. Aici vei putea observa principalele diferențe.

 • Somieră cu lamele drepte

Lamelele drepte sunt în general fabricate din lemn de pin. Fiecare lamelă este întinsă pe lățimea cadrului de pat, rezultând un pat mai ferm și cu o susținere mai bună. Baza plană astfel rezultată, este capabilă să confere fermitate saltelei, deci este ideală dacă ceea ce cauți este un nivel înalt de susținere.

Distanța dintre lamelele drepte diferă de la model la model. Cele mai bune somiere de pat însă, au lamelele dispuse la o distanță nu mai mare de 8 cm între ele. O distanță mai mare va determina uzarea prematură a saltelei, putând chiar să o rupă în timp.

 • Somieră cu lamele curbate

Somiera cu lamele curbateSomierele cu lamele curbate sunt fabricate folosind lemn de fag care este flexibil, făcând posibilă dispunerea ușor curbată a lamelelor. Acest design este gândit pentru a permite lamelelor să reacționeze sub greutatea corpului, eliberând punctele de presiune.

Lamelele curbate oferă un efect diferit împreună cu salteaua, decât în cazul celor drepte. Nu mai vorbim neapărat despre fermitate. Conferă un grad de susținere mai delicată, rezultând astfel un nivel de duritate medie sau mică a saltelei.

Este deci o alegere ideală dacă n îți plac paturile cu fermitate mare. De asemenea, datorită curburii, presiunea și tensiunea este distribuită uniform pe suprafața saltelei, prelungindu-i astfel durata de funcționare.

Materialul somierei

Majoritatea somierelor pentru pat de pe piață sunt fabricate cu lamele din lemn, dar există și varianta somierelor metalice. Acestea câștigă din ce în ce mai multă popularitate, deoarece clienții asociază metalul cu o durabilitate mai mare.

Rezistența somierei este însă un subiect controversat. Unii susțin că flexibilitatea oferită de lemn contribuie la o durabilitate mai mare, în timp ce modelele din metal ar trebui folosite pentru un interval de timp mai scurt.

Oricum ar fi, atunci când cumperi o somieră din lemn, trebuie să fii atent la tipul de lemn. Pinul este folosit pentru modelele drepte, iar fagul pentru cele curbate care oferă o susținere mai elastică. În cazul celor din metal, este necesar să acorzi atenție îmbinărilor. Acestea ar trebui să fie foarte trainice, și orice semn de fragilitate ar trebui să te facă să cauți alt model.

Dimensiune și greutate

Dimensiunea trebuie să se potrivească cu cea a saltelei și cu cea a ramei de pat. Dimensiunile standard pentru un pat de o singură persoană, sunt următoarele în cazul somierei: 90 cm, 100 cm sau 110 cm în lățime, și 180 cm, 190 cm, sau 200 cm în lungime.

În cazul paturilor duble, vei avea mult mai multe opțiuni. Lungimea este de cele mai multe ori de 200 de cm, în timp ce lățimea este mai variată: 140 cm, 160 cm, 180 cm, 200 cm sau chiar 220 cm.

Dacă patul tău este făcut la comandă, îți va fi mai greu să găsești o somieră cu dimensiuni altele decât cele standard. Totuși, este posibil, doar că trebuie să te aștepți să plătești mult mai mult pentru astfel de modele.

În cazul greutății, va conta greutatea ta. Majoritatea somierelor pot susține corect o greutate de până la 150 kg în cazul unui pat single. Dacă depășești această greutate, asigură-te că somiera pe care o cumperi are o tolerabilitate mai mare, așa cum au cele cu lamele din metal.

Ergonomia somierei

Dacă vrei să te bucuri de cea mai bună somieră de pat, este recomandat să cauți un model ergonomic. Modelele mai noi îți permit să reglezi duritatea somierei și implicit pe cea a saltelei.

Somiera din lemn cu lamele curbateProcedeul este destul de ușor. Practic trebuie să deplasezi regulatorii de duritate fie în spre mijlocul somierei fie înspre margine, obținând astfel o somieră mai dură, respectiv una mai flexibilă și mai moale.

Acordă atenție și calității lamelelor. Acestea trebuie să fie lucioase și fără urme de așchii. De asemenea, dacă îți dorești o somieră ale cărei lamele să nu scârțâie, va trebui să fii atent la îmbinări. Decupajul din ramă trebuie să fie bine protejat cu un material special, în timp ce lamelele trebuie prevăzute cu suporți elastici.

Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cea mai bună somieră de pat?

Pe lângă rolul de susținere a saltelei, somierele moderne mai pot oferi și funcții speciale precum:

 • Ajustare – cu ajutorul unui motor, sau manual, somiera se poate modifica pentru a garanta o poziție diferită în pat. Condiția este aceea de a folosi o saltea din spumă sau latex, care să fie flexibilă fără a risca să se rupă. Cele mai simple somiere se vor ridica doar la nivelul capului, dar cele mai performante vor permite ajustarea în 5 puncte diferite. Există somieră pentru pat dublu, dar care poate fi ajustată individual pentru fiecare parte. În acest caz va trebui să folosești două saltele în același cadru de pat.
 • Reglarea durității – cea mai bună somieră îți va permite să reglezi duritatea în special în zona lombară.
 • Spațiu de depozitare – o somieră rabatabilă îți va permite să accesezi și să folosești spațiul de sub pat pentru a depozita diferite obiecte sau lenjeria de pat. Mecanismul trebuie să fie sigur și lin. De asemenea, nu ar trebui să ceară un efort prea mare din partea ta pentru a ridica și apăsa somiera înapoi.
 • Picioare – poți cumpăra doar lamele îmbinate într-un cadru fix sau flexibil, sau poți cumpăra o somieră cu picioare. O astfel de somieră este avantajoasă deoarece o poți folosi fără alt cadru de pat dacă îți place estetica pe care o oferă. Dacă nu ai ales o somieră cu picioare, le poți alege separat în seturi de câte 4 sau 5. Acestea pot fi achiziționate în orice dimensiune.
 • Tapițerie – Cele mai avantajoase, dar și mai costisitoare somiere, sunt încadrate într-un cadru gata tapițat. Astfel nu va trebui să îți faci griji pentru cumpărarea unui cadru de pat separat, și vei putea să o folosești numaidecât.

Producători și garanție

Este recomandat să alegi un model cu o garanție cât mai mare. Minimul este de 24 de luni, dar dacă ai posibilitatea să prelungești garanția, îți recomandăm să o faci, mai ales pentru un model ajustabil automat. Unii producători oferă și o garanție standard de 5 ani. 

De asemenea, cea mai bună garanție a calității este aceea de a cumpăra de la un brad cunoscut. Nu cumpăra din surse îndoielnice și nici produse foarte ieftine care sunt produse de firme de care nu ai mai auzit niciodată. Este posibil ca acestea să nu fie corect fabricate, și somnul tău va fi oricum mai puțin odihnitor în acest caz.

Cel mai bine este să te orientezi spre producătorii care au deja o reputație bună și depun eforturi pentru a produce la înălțimea standardelor impuse de clienți. Cele mai apreciate firme de pe piața din România sunt: Cadar Beds sau JDC.

Îți recomandăm să cumperi cea mai bună somieră de pat online, locul unde vei găsi cele mai multe modele și de unde vei putea găsi și modelul ideal pentru tine. De asemenea, online sunt mult mai des oferte speciale și reduceri de care poți profita cu siguranță.

Pentru a fi sigur că faci alegerea bună, alege un produs cu multe review-uri pozitive. Experiența altor utilizatori îți poate indica dacă produsul se potrivește sau nu nevoilor tale specifice.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cea mai bună somieră de pat.

Cea mai bună somieră de pat: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de somiere de pat pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Somiera reglabila Standard Max Plus

Somiera reglabila Standard Max Plus

Somiera Standard Max Plus este realizata din 28 lamele elastice cu o lățime de 35 mm.
Se poate adjusta manual in diverse pozitii.
Inălțimea cadrului este de aproximativ 50 mm.
Contine 5 benzi de duritate reglabila.
Somiera Stadard Max Plus este potrivita pentru utilizarea impreuna cu saltele din spuma si latex.

Vezi detalii si pret

2. Somieră tapițată Cadar Beds

Somieră tapițată Cadar Beds

Somieră tapițată cu cadru metalic, picioare din lemn și elemente de consolidare metalice.
Elemente de margini tapițate.
Șipci elastice din furnir tehnic presat în 7 straturi.
Elemente de încastrare din material plastic.
Înălțimea somierei: cca. 31 cm – Înălțime picioare : cca. 28 cm.
Latime cadru: cca. 18 cm.

Vezi detalii si pret

3. Somieră metalică 3 Zone Cadar Beds

Somieră metalică 3 Zone Cadar BedsSomieră 3 Zone De Presiune cu cadru metalic, picioare din țeavă pătrată și elemente de consolidare metalice.
Elemente de consolidare colt din profil metalic.
Sipci elastice din furnir tehnic presat in 7 straturi.
Sipci de inalta calitate cu 3 zone de presiune, ideale pentru sustinerea corpului dumneavoastra.
Elemente de incastrare din material plastic.

Vezi detalii si pret

4. Somiera Ekon Model 14

Somiera Ekon Model 14

Somiera are 34 de lamele , dintre care 16 sunt grupate în perechi cu cursoarele pentru reglarea durității, în zona trunchiului.
Suporții de lamele speciali concepuți, acționează ca arcuri, care sporesc și mai mult sentimentul de confort.
Cadrul metalic al somierei adaugă durabilitate și asigură o viață mai lungă.
Somiera Model 14 respectă în totalitate cerințele saltelelor Latex și permite țesăturilor respirabile să se prezinte în toată amploarea lor.

Vezi detalii si pret

5. Somieră metalică Rabatabilă

Somieră metalică RabatabilăCadru metalic intodoit din teava patrata de 30x30x1,5 mm.
Elemente de consolidare colt din profil metalic.
Lamele : Fag – 7 straturi.
Sipci elastice din furnir tehnic presat in 7 straturi.
Elemente de incastrare din material plastic.
Sistem de ridicare cu piston cu unghi de ridicare de 40 de grade.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată