Cuprins
- 1 Top 3 stații de încărcare vehicule electrice recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună stație de încărcat vehicule electrice?
- 3 Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra?
- 3.1 Cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice: volți, amperi și kilowați
- 3.2 Tipul de stație de încărcat în funcție de putere
- 3.3 Stație de încărcare pentru interior sau exterior?
- 3.4 Tipul de stație de încărcare pentru vehicule electrice – conectarea la electricitate
- 3.5 Stație de încărcat pentru vehicule electrice smart
- 3.6 Costuri
- 3.7 De unde poți cumpăra cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice?
- 3.8 Concluzii
- 4 Cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice: recomandări
- 4.1 1. Statie de incarcare masini electrice iHunt EV POWER 22KW
- 4.2 2. Statie de incarcare masini electrice Type 2 (EV) LEKTRI.CO
- 4.3 3. Statie de incarcare masini electrice iHunt EV Power 7KW
- 4.4 4. Statie electrica incarcare auto, GEWISS, GWJ3002A
- 4.5 5. Incarcator portabil pentru masina electrica 3.7KW cu limitator de putere 8-16A
- 5 Întrebări frecvente despre stațiile de încărcare pentru vehicule electrice
- 5.1 Cât de rapid se încărca vehiculul cu o stație de încărcare pentru acasă?
- 5.2 Pot utiliza o priză obișnuită pentru a încărca mașina electrică?
- 5.3 Ce se întâmplă dacă stația de încărcare este expusă la condiții meteo nefavorabile?
- 5.4 Trebuie să angajez un electrician profesionist pentru instalarea stației de încărcare?
- 5.5 Pot încărca orice fel de vehicul electric cu stația mea de încărcare?
Cum alegi cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă stația de încărcare pentru vehicule electrice potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Oamenii sunt din ce în ce mai deschiși la ideea de a avea un vehicul electric, indiferent că vorbim despre cele mari cum sunt mașinile sau altele pentru cu bicicletele. Acestea sunt fiabile, economice, performante și prietenoase cu mediul.
Pe lângă prețul de achiziție destul de mare, potențialii utilizatori au fost descurajați de lipsa stațiilor de încărcare. Nu ai vrea să te iei la drum lung fără să știi că ai unde să te oprești pentru a realimenta bateria cu electricitate.
Din fericire, piața este din ce în ce mai bogată în astfel de dispozitive. Iată deci cum poți să alegi cea mai bună stație de încărcat pentru vehicule electrice?
Top 3 stații de încărcare vehicule electrice recomandate
- Statie de incarcare masini electrice iHunt EV POWER 22KW
- Se montează pe perete și se conectează la rețeaua electrică de către o persoană calificată. Include cablu 6m cu conector TYPE 2.
- Vezi detalii si pret
- Statie de incarcare masini electrice Type 2 (EV) LEKTRI.CO
- Incarcati mai rapid si mai inteligent cu aplicatia LEKTRI.CO. Putere flexibila, posibilitati multiple. Smart Home Ready.
- Vezi detalii si pret
- Statie de incarcare masini electrice
iHunt EV Power 7KW - Statie de incarcare fixa alimentare monofazata 220V/32A, 7 kW, cu 6 m cablu de alimentare si mufa Type 2. Afisaj LCD.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună stație de încărcat vehicule electrice?
Există mai multe avantaje pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să cumperi o stație de încărcat pentru vehicule electrice. Începem acest ghid de cumpărături prin a-ți prezenta ce îți poate oferi cea mai bună astfel de stație de încărcat.
Economie
Dacă obișnuiești că încarci vehiculul electric la o stație de încărcare publică, ai putea simți un efort financiar la un moment dat. Unele astfel de stații sunt gratuite, în timp ce altele nu.
În plus, acestea nu sunt foarte prezente deocamdată în România. Dacă instalezi o stație de încărcat acasă, vei putea încărca pentru mai puțini bani.
Este convenabil
Poate fi incomod să cauți mereu stații de încărcare în apropiere care să fie și libere atunci când ai nevoie. Este mult mai convenabil să ai propria stație de încărcare acasă. Astfel poți pune mașina la încărcat cât timp tu îți vezi de sarcinile zilnice în continuare.
Poți selecta sursa de electricitate
Dacă ești una dintre persoanele care au ales un vehicul electric din dorința de a avea o mai mare grijă pentru mediul înconjurător, atunci faptul de a avea propria stație de încărcat este în avantajul tău. Asta pentru că poți selecta sursa curentului.
Astfel, dacă ai panouri solare, poți face în așa fel încât energia electrică să fie procurată dintr-o sursă alternativă care este prietenoasă cu mediul.
Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra?
Ai autoritate peste sursa de electricitate?
Dacă vrei să instalezi stația de încărcare în locuința pe care o deții, atunci nu sunt probleme.
Dacă însă stai la apartament și vrei să pui stația la garaj sau stai în chirie, va trebui să discuți cu proprietarii și să întocmești unele formalități pentru a putea instala stația de încărcare, indiferent că vorbim despre un model care se leagă la instalația electrică sau care se bagă în priză.
Tabloul electric are suficientă capacitate pentru a-ți permite să creezi un circuit dedicat pentru stația de încărcare?
Dacă ai incertitudini legat de acest aspect, este neapărat să te consulți mai întâi cu un electrician certificat.
Unde vei vrea să îl instalezi?
Ține cont că nu toate mașinile electrice au portul de încărcare plasat în același loc. Așadar, va trebui să personalizezi locul unde vei vrea să instalezi stația și să te asiguri că poți să o plasezi în cel mai optim loc. Mai jos vom reveni asupra acestui aspect.
Cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice: volți, amperi și kilowați
Ce trebuie să reții în legătură cu aceste specificații tehnice? În termeni generali cu cât voltajul, amperajul și numărul de wați este mai mare, cu atât vei circula o cantitate mai mare de energie electrică. Totuși, pentru a face alegerea corect, trebuie să știi mai multe despre acești termeni.
Este mai ușor să te gândești la volți, amperi și la wați ca la un circuit de apă, nu unul electric:
Volții sunt asemănători cu presiunea apei și reprezintă tensiunea de alimentare a curentului. În general, stațiile de încărcat vor avea o priză de 220 V, 230 V sau 400 V. Este important să verifici ce voltaj are curentul din locuința în care vrei să montezi stația de încărcat, pentru a te asigura că valorile de voltaj sunt compatibile.
Amperii seamănă cu debitul apei. Cu cât amperajul este mai mare, cu atât o cantitate mai mare de electricitate va circula de la stația de încărcare la bateria mașinii, într-un interval mai scurt de timp, deci mai rapid. În general, găsești stații de încărcare cu valori ale Amperilor cuprinse între 20 și 40 amp.
Kilowații măsoară câtă putere ai atunci când multiplici volții (presiunea) cu amperii (volumul).
Ce trebuie să știi este că o priză de 30 Amperi îți va livra într-o oră echivalentul energiei electrice necesare pentru a parcurge aproximativ 50 de km. Asta înseamnă că un model de 40 de Amperi va încărca într-o oră, necesarul pentru parcurgerea a 65 de km. Așadar, cu cât sunt mai mulți amperi, cu atât bateria se încarcă mai repede.
Tipul de stație de încărcat în funcție de putere
Există trei tipuri de încărcare la mașina electrică: rapidă, moderată și lentă. Puterea stației de încărcare, adică numărul de kW este un bun indicator în acest sens.
Încărcătoare rapide
Acestea reprezintă cea mai rapidă variantă pentru încărcarea unui vehicul electric. Și aici sunt modele rapide sau ultra-rapide.
Cele ultrarapide funcționează doar cu curent direct și au o putere cuprinsă între 150 kW și 350 kW.
Modelele convenționale însă au o putere de 50 kW pentru curent direct și de 43 kW pentru curent alternativ.
Încărcătoare cu viteză moderată
Au o putere ce variază între 7 și 22 kW, ceea ce înseamnă că vehiculul va fi încărcat complet în aproximativ 3-4 ore. La stațiile publice, puterea este de 7 kW de cele mai multe ori.
Încărcătoare cu viteză lentă
Acestea au o putere între 3 kW și 6 kW și sunt recomandate pentru încărcarea vehiculului pentru noapte. O încărcarea completă durează între 8 și 12 ore pentru un vehicul electric complet și între 2 și 4 ore pentru modelele hibrid.
Stație de încărcare pentru interior sau exterior?
Nu toți deținătorii unui vehicul electric au un garaj. În acest caz va fi necesar să caute stații de încărcare care pot fi instalate în exterior. Aceste opțiuni trebuie să aibă neapărat un sistem de protecție, adică un conector de tip J1772 potrivit pentru instalațiile exterioare.
De asemenea, opțiunile pentru exterior trebuie să aibă certificări care le confirmă rezistența la apă și umiditate, la praf și la vânt.
Tot când decizi acest aspect, este bine să iei în considerare și dimensiunea cablului de încărcare. Este recomandat să ai în minte locul în care vei vrea să parchezi mașina și să alegi cel mai bun loc pentru stația de încărcare în funcție de asta.
Măsoară apoi distanța dintre locul în care vei plasa stația de încărcare și portul de încărcare de pe mașină.
Cablurile au între 5 și 8 metri. Asigură-te că acestea vor ajunge cu ușurință la mașină și ia în considerare și posibilitatea de a adăuga un al doilea vehicul electric în timp pe care vei vrea să îl încarci simultan.
Tipul de stație de încărcare pentru vehicule electrice – conectarea la electricitate
Există două tipuri de stații electrice: cele care se conectează printr-o priză la o sursă de curent și cele care se leagă direct și permanent la instalația de electricitate din casă.
Cele care se leagă la instalația electrică nu vor putea fi detașate ușor. Sunt considerate unități staționare și dacă vrei să le muți va trebui să desfaci cutia stației și să deconectezi fiecare fir.
Dacă aceasta se defectează, va trebui să chemi un electrician pentru a o repara, daca acest lucru va fi posibil. În cazul în care trebuie înlocuită, vei avea nevoie din nou de un electrician care să o instaleze modelul nou, așadar la prețul de achiziție se adaugă cel al instalației.
Pe de altă parte, această opțiune arată mai bine. Nu sunt cabluri care atârnă și în care este posibil să te împiedici, și nu este nevoie să te gândești la depozitarea ei.
Variantele care se bagă în priză au, la rândul lor, mai multe avantaje:
- Poți să scoți unitatea din priză și să o iei cu tine pentru a încărca vehiculul într-o altă locație. Poate ai o casă de vacanță sau vrei să vizitezi prieteni sau familia care locuiesc departe. Poți lua stația cu tine în excursiile mai lungi.
- Costurile de instalare sunt mai mici. Ai nevoie de un electrician care să instaleze o priză de 240 V, iar manopera va fi mult mai mică decât dacă ar trebui să lege stația de încărcare la rețeaua electrică.
- Din moment ce ai nevoie doar de o priză, te poți ocupa de asta înainte de a cumpăra stația de încărcare, astfel, atunci când o vei lua, va fi gata de funcționare. Dacă alegi această opțiune, asigură-te că electricianul va instala un circuit care poate conduce un curent de cel puțin 40 amp, 50 de amperi fiind ideali.
- Dacă vei avea o problemă cu stația de încărcare și ai nevoie să o înlocuiești sau să o repari cât este în garanție, va trebui doar să o scoți din priză. O variantă care se leagă la instalația electrică este mai dificil de dat jos.
Stație de încărcat pentru vehicule electrice smart
Ai opțiunea de a alege între o variantă standard și una smart a stației de încărcare. Varianta standard știe să facă un singur lucru: să încarce bateria. Varianta smart însă oferă mai mute facilități.
Deoarece se poate conecta la WIFI îți dă posibilitatea de a monitoriza procesul de încărcare, să verifici curentul care este transmis, precum și să analizezi statistici legate de încărcările anterioare.
Astfel, utilizatorul poate vedea exact câtă energie este consumată de mașină, fiind capabil să calculeze deci cheltuielile pe care le face alimentând mașina.
Fără aceste date, un utilizator de mașină electrică poate doar ghici sau estima cat de mult cheltuiește în acest fel.
Unele stații de încărcare inteligente se pot conecta la sistemele smart house precum Alexa Amazon și pot fi controlate prin voce.
Poți programa stația pentru a începe procesul de încărcare doar în momentul în care energie este cea mai „verde” posibil. Bineînțeles aceste stații vor costa mai mult, dar dacă apreciezi astfel de posibilități, merită investiția.
Costuri
Contrar așteptărilor, nu este nevoie să dai o spargere pentru a-ți permite o stație de încărcare. Cele mai scumpe sunt cele care au WI-FI sau alte funcții speciale care pot ridica destul de mult prețul. De asemenea, dacă alegi modele cu legare la instalația electrică, va trebui să iei în calcul și costurile de instalare care sunt mai mari.
Partea bună este că dacă îți încarci mașina cu curent propriu, ieși mult mai ieftin decât dacă ai alimenta cu combustibil normal (benzină sau motorină). De fapt, poți amortiza investiția destul de rapid dacă iei în calcul acest aspect.
Costurile în timp vor fi cu atât mai mici cu cât vei combina electricitatea de la rețea, cu cea obținută dintr-o sursă de curent alternativă.
De unde poți cumpăra cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice?
Înainte de a cumpăra o astfel de stație de încărcare caută mai multe despre brandul producător. Află ce istoric are și dacă alte persoane au avut o experiență bună cu produsele lor. Dacă nu ai auzit niciodată despre acel producător și îți este greu să afli informații despre ele, mai bine zici pas și cauți altceva.
De asemenea, cercetează și serviciile oferite de magazin, atunci când comanzi online. Vezi cât de dispuși sunt să îți ofere ajutor dacă întâmpini probleme cu produsul și dacă au o reputație bună atunci când vine vorba de retururi.
Concluzii
Este o idee bună să cumperi cea mai bună stație de încărcat pentru vehicul electric online. Astfel vei putea să consulți mai multe modele din confortul casei.
Dacă ai nevoie de mai multe informații poți să cauți pe internet detalii despre experiența altor persoane cu respectivul produs. Astfel poți afla mai bine dacă ți se potrivește sau nu. Nu uita că dacă majoritatea părerilor sunt negative, este posibil ca și experiența ta să fie la fel.
Acum ești pregătit să alegi cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice.
Cea mai bună stație de încărcare pentru vehicule electrice: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de stații de încărcare pentru vehicule electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Statie de incarcare masini electrice iHunt EV POWER 22KW
Se montează pe perete și se conectează la rețeaua electrică de către o persoană calificată. Include cablu 6m cu conector TYPE 2.
Ecran LCD de 3.5 inch pe care este afișat puterea livrată mașinii împreună cu consumul și voltajul pe fiecare fază.
Putere maximă de 32A/fază, în total 22kW trifazat (380V).
Protecție IP66 – Temperatura de funcționare: -20 ~ +65C.
Umiditate 0-95% non-condensare – Răcire naturală cu aer.
2. Statie de incarcare masini electrice Type 2 (EV) LEKTRI.CO
Statia de incarcare pentru vehicule electrice (EV) Type 2, de 240V monofazat, incarca orice vehicul electric de pana la 3 ori mai rapid decat o priza normala de perete.
Incarcati mai rapid si mai inteligent cu aplicatia LEKTRI.CO.
Putere flexibila, posibilitati multiple. Capacitate reglabila de la 1.4kW/ 6A pana la 7.4kW/32A.
Smart Home Ready – pregatit pentru o casa inteligenta cu aplicatie dedicata pentru gestionarea incarcatorului.
3. Statie de incarcare masini electrice iHunt EV Power 7KW
Statie de incarcare fixa alimentare monofazata 220V/32A, 7 kW, cu 6m cablu de alimentare si mufa Type 2.
Afisaj LCD, afiseaza tensiunea retea, curent incarcare, timp incarcare, energie absorbita.
Dimensiuni 295 * 195 * 70 mm, greutate 7 kg.
Alimentare 220VAC ± 10%, frecventa 50Hz.
Protectie intemperii IP66.
4. Statie electrica incarcare auto, GEWISS, GWJ3002A
Statia de incarcare auto I-CON, produsa de GEWISS, asigura alimentarea rapida si eficienta a vehiculelor electrice.
Dimensiunea mica a acestui produs, permite utilizarea sa atat in curtea casei, cat si in parcarile spatiilor comerciale sau ale cladirilor de birouri.
Tensiune de alimentare: 230V – Curent nominal: 32A – Putere totala: 7.4 KW.
Grad de protectie: IP55.
Temperatura de operare: de la -25ºC la 50ºC.
5. Incarcator portabil pentru masina electrica 3.7KW cu limitator de putere 8-16A
Incarcator masina electrica variabil cu temporizare si afisare pe LCD a curentului de incarcare in A si kW, si a curentului incarcat in kWh.
Se conecteaza intr-o parte la priza de perete (are stecher) si in cealalta parte la masina (conector Type 2), cu cablul de 5m.
Cu primul buton se regleaza viteza de incarcare la 8A – 10A – 13A – 16A (3.7KW).
Cu al doilea buton se intarzie inceperea incarcarii.
Întrebări frecvente despre stațiile de încărcare pentru vehicule electrice
Atunci când vine vorba despre alegerea celei mai potrivite stații de încărcare pentru vehiculul tău electric, este de înțeles că ai multe întrebări. Înainte de a te lăsa copleșit de varietatea de opțiuni disponibile pe piață, iată răspunsurile la unele dintre întrebările cele mai frecvente:
Cât de rapid se încărca vehiculul cu o stație de încărcare pentru acasă?
Viteza de încărcare depinde de câțiva factori, inclusiv de puterea stației de încărcare, capacitatea bateriei vehiculului și nivelul acesteia în momentul încărcării. Cu toate acestea, în general, o stație de încărcare rezidențială cu o putere de până la 7kW poate încărca o baterie complet goală în 4-6 ore.
Pot utiliza o priză obișnuită pentru a încărca mașina electrică?
Da, este posibil să încarci un vehicul electric de la o priză standard, dar acest proces este de obicei mai lent decât utilizarea unei stații de încărcare dedicate.
Ce se întâmplă dacă stația de încărcare este expusă la condiții meteo nefavorabile?
Stațiile de încărcare pentru exterior sunt proiectate să reziste la condiții meteo variate, incluzând ploaia și căldura intensă.
Trebuie să angajez un electrician profesionist pentru instalarea stației de încărcare?
Da, este recomandat să apelezi la un electrician licențiat pentru a asigura instalarea corectă și sigură a stației de încărcare.
Pot încărca orice fel de vehicul electric cu stația mea de încărcare?
Majoritatea stațiilor de încărcare sunt compatibile cu diverse mărci de vehicule electrice. Cu toate acestea, este întotdeauna important să verifici compatibilitatea înainte de achiziție.