Cea mai bună tabletă grafică

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (26 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună tabletă grafică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă tableta grafică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna tableta graficaAcum câțiva zeci de ani, artiștii nu ar fi putut să facă nicio lucrare fără un set bogat de materiale de arta. În era digitală în care trăim însă, artiștii s-au eliberat de pensule și vopsele, acum putând să deseneze digital cu ajutorul unei tablete grafice.

Majoritatea artiștilor care doar acum fac trecerea la arta digitală sunt cel mai probabil confuzi cu privire la cea mai potrivită variantă pentru ei. Dacă te afli în aceiași situație, ești pe drumul cel bun deoarece ești pe cale să descoperi un nou orizont artistic, care cel mai probabil te va ajuta și să îți valorifici arta mult mai ușor.

Așadar, de unde poți alege o tabletă de acest fel ca un preț decent și cum poți alege cea mai bună tabletă grafică. Află din acest articol.

De ce să alegi cea mai bună tabletă grafică?

Tableta grafică a revoluționat și a ridicat arta digitală la un total alt nivel. Practic a eliminat necesitatea desenării cu mouse-ul, procedeu oricum destul de anevoios, și a apropiat desenul grafic de tehnica desenului normal.

Cu alte cuvinte, poți desena pe tableta grafică cu un pix special, în același fel în care ai folosi creionul pe hârtie. Astfel poți fi mai sigur pe mișcări, poți desena mai repede și poți să explorezi creativitatea cu o atitudine mai pozitivă, fără frustrarea folosirii cursorului.

Apropo de frustrare, cum acest sentiment nu ajută cu nimic procesul artistic, nu ai dori să cumperi orice tabletă grafică deoarece și aceste dispozitive, dacă nu sunt alese bine, pot da erori sau pot fi nepotrivite pentru nevoile tale.

Indiferent că practici desenul artistic sau pe cel tehnic, doar cea mai bună tabletă grafică îți va fi de un real folos.

Cum alegi cea mai bună tabletă grafică

Oferta de pe piață este din ce în ce mai bogată, iar prețurile sunt foarte variate. Ai putea să fii chiar intimidat de prețul mare a unei tablete pe care o doreai, dar s-ar putea să îți dai seama în scurt timp că cel mai scump model nu este neapărat cel mai bun pentru tine.

Pentru a face cea mai bună achiziție, care să îți permită și să folosești în mod productiv tableta, ai nevoie să fii foarte bine informat. Întâi de toate trebuie să decizi la ce vrei să o folosești? Care este cea mai bună dimensiune pentru tine? Cât de mult contează sensibilitatea și rezoluția? Care sunt funcțiile speciale care îți vor fi folositoare?

Pentru a afla răspuns la toate aceste întrebări, te invităm să citești cu atenție acest ghid de cumpărături, cel mai complex pe care îl vei găsi online.

Am adunat toate informațiile de care ai nevoie și te vom ghida pas cu pas către tableta grafică ideală pentru tine. La final, nu doar că vei știi toate criteriile pe care trebuie să le iei în considerare, dar vei afla și care sunt cele mai bune oferte calitate/preț de pe piață.

Așadar, pentru a alege cea mai bun tabletă grafică, citește cu atenție următoarele informații importante.

Tipul de tabletă grafică

Vom grupa tabletele grafice în două categorii în funcție de display. Practic vei observa că sunt tablete fără display și tablete grafice cu display. Care este diferența dintre ele și care este cea mai bună pentru tine.

 • Tabletă grafică Non-display

Tableta grafica non displayAcestea sunt modelele pe care le vei găsi cel mai des pe piață și sunt și cele mai ieftine. Funcționează prin conectare USB la un computer. Practic vei desena pe suprafața activă a tabletei grafice, iar liniile vor apărea pe ecranul calculatorului în programul pe care îl folosești.

Acest procedeu necesită adaptare din partea creierului, deci va trebui să exersezi mult folosirea acestei tablete. Chiar și unii profesioniști au considerat că folosirea unei astfel de tablete ridică unele provocări. După ce te adaptezi îți va veni ușor să o folosești însă.

Au tendința de a fi mai compacte, dar nu sunt ideale pentru călătorii deoarece ar trebui să te asiguri că ecranul laptop-ului este destul de mare pentru a vedea ce desenezi cu ușurință. Așa cum amintit aceste tablete sunt mai ieftine. Poți găsi o tabletă grafică bună pentru un începător la mai puțin de 300 de lei dacă ai un buget foarte limitat.

De asemenea, tabletele grafice fără ecran tind să fie mai rezistente, deci dacă investești într-un model bun, este posibil să îl folosești fără probleme ani de zile.

 • Tabletă grafică cu display

Tabletele grafice cu ecran sunt recomandate începătorilor deoarece sunt mai ușor de folosit. Nu mai este necesar să te uiți mereu ba la tabletă, ba la ecranul laptopului pentru a verifica dacă desenezi bine. Poți desena la fel cum o faci cu un creion pe hârtie. Dezavantajul este acela că o astfel de tabletă are de multe ori un preț foarte mare.

Dacă ești un profesionist, cea mai bună tabletă grafică pentru tine este clar una cu display deoarece te va ajuta să creezi lucrări înalte calitativ. De obicei, astfel de tablete sunt mult superioare tabletelor fără ecran.

Dar așa cum am amintit, cel mai mare obstacol legat de aceste tablete este prețul lor care poate începe de la 1000 de lei, și trece ușor peste pragul de 10 000 de lei.

Dimensiune și greutate

Dimensiunea tabletei grafice ideale pentru tine depinde în mare măsură de modul în care o folosești, dimensiunea ecranului laptop-ului, gradul de portabilitate pe care îl cauți precum și bugetul pe care îl ai la îndemână.

Producătorii exprimă atât dimensiunea laturilor tabletei cât și pe cea a suprafeței de lucru în inch sau în corespondentul dimensiunii hârtiei: A5, A4 etc. Referindu-ne la dimensiunea laturilor, cu cât acestea vor fi mai reduse, cu atât modelul va putea fi transportat mai ușor. D

acă portabilitatea este importantă pentru tine, și nu compromite munca ta, alege și un model cu o greutate cât mai mică.

Tableta grafica ecran generosTrebuie să ții cont și de dimensiunea ecranului cu care lucrezi, deoarece dimensiunea tabletei trebuie să fie echivalentă cu formatul foi digitale pe care ai deschis-o în programul de desenare sau editare pe care l-ai deschis. De asemenea, este bine să ții cont de modul în care ești obișnuit să lucrezi ca artist.

Dacă vrei o tabletă grafică care să îți permită să retușezi cu mai multă precizie ce nu ai reușit să faci din mouse, un model mic este suficient pentru tine. Pe de altă parte, dacă ești mai obișnuit să desenezi pe foaie A4 sau chiar A3, cel mai bine este să alegi o tabletă cu o dimensiune corespunzătoare deoarece te vei simții mai liber în mișcări și vei reuși să termini lucrarea mult mai repede.

Dezavantajul în ceea ce privește dimensiunea este acela că modelele mai mari sunt mai scumpe, fără a fi neapărat mai performante. Așadar plătești mult mai mult strict pentru dimensiune și asta ar putea să fie cel puți deranjant pentru o persoane care are un buget limitat.

Dacă ești un desenator digital profesionist însă, un ecran mare este cu siguranță opțiunea care și se potrivește cel mai bine. Dimensiunile mai mari îți permit și să lucrezi mai bine la detalii în modul zoom.

Sensibilitate

Ne vom referi la două tipuri de sensibilitate, sensibilitatea la presiune și cea la înclinare.

 • Sensibilitatea la presiune

Este o valoare care va fi indicată de producător în descrierea produsului, și îți indică cât de mult control vei avea asupra liniilor ce vor ieși din creion. Ca să facem o analogie ușor de înțeles, atunci când desenezi cu creionul pe hârtie, în funcție de presiunea pe care o exerciți poți scoate linii mai subțiri sau mai groase, mai intense sau mai transparente.

În mod asemănător, sensibilitatea la presiune îți permite să faci linii mai groase sau mai subțiri, să controlezi intensitatea culorii, gradul de opacitate, a amplitudinii instrumentului folosit. De asemenea, în editarea de fotografii poți controla estomparea sau ștergerea detaliilor nedorite sau să editezi umbrele.

Cea mai bună tabletă grafică este cea care are cele mai multe puncte de presiune. Vei găsi variante care se încadrează între 200 și 3000 de praguri de presiune, iar variantele standard sunt: 256, 512, 1024 și 2048.

Din nou, dacă ești un desenator grafic profesionist ai nevoie de tableta care poate să îți ofere cele mai multe praguri de presiune.

 • Sensibilitatea la înclinare

Se referă la măsura în care se percepe tableta unghiul de înclinare dintre stylus și suprafața de lucru. Îți permite să creezi linii care arată natural atâta timp cât lucrezi într-un program care recunoaște sensibilitatea la înclinare.

Majoritatea creioanelor digitale vor fi dotate cu sensibilitate la înclinare. În funcție de nevoile tale, verifică sfera de unghiuri pe care pixul o poate detecta.

Dacă vrei să faci doar desen sau schițe digitale, nu ai neapărată nevoie de această funcție. Dacă însă practici caligrafia sau lucrezi cu funcția șpaclu, atunci ai nevoie de un pix și o tabletă cu o bună sensibilitate la înclinare.

Rezoluția tabletei grafice

În cazul tabletelor grafice rezoluția este notată cu LPI adică Linii pe Inch. Se referă la cât de multe LPI are tableta și la cât de multe LPI făcute de stylus poate detecta.

Cea mai bună tabletă grafică este evident aceea care are cea mai mare rezoluție deoarece îți permite să adaugi cât mai multe detalii.

În general, tabletele grafice mai mari au și o rezoluție mai mare, și vei observa că diferențele de rezoluție dintre tabletele de aceiași dimensiune sunt neglijabile.

Tipul de stylus

Stylus performant tableta graficaStylusul este creionul digital cu care vei desena efectiv pe tableta grafică. Deoarece aceste două dispozitive trebuie să funcționeze în tandem, este bine să te asiguri că ai un stylus de calitate care să nu îți facă probleme.

Mai ales dacă acesta este inclus în pachetul de livrare iată de ce anume trebuie să ții cont:

 • Alimentate cu baterie – Stylus-urile care sunt alimentate cu baterii sunt mai robuste deoarece trebuie să integreze și bateriile. Dacă ai mâini mici, s-ar putea să ți se pară incomod să folosești un astfel de pix. De asemenea, este bine să ai mereu la îndemână baterii de rezervă în caz că cele pe care le ai în pix se descarcă neașteptat.
 • Stylus cu acumulator reîncărcabil – acest dispozitiv se încarcă în același mod în care îți încarci tableta sau telefonul. Dacă rămâi fără baterie va trebui să găsești o sursă de electricitate la care să îl conectezi înainte să poți să începi să desenezi din nou. Sunt mai suple și mai ușoare, de aceea mulți artiști le preferă.
 • Stylus wireless – funcționează cu o tehnologie bazata pe unde electromagnetice ce transferă energia direct de la tabletă. Nu este nevoie să îl încarci vreodată și este cea mai nou tehnologie de pe piață.

Indiferent de modelul pe care îl alegi, vei putea să desenezi la fel de bine cu oricare, atâta timp cât ești talentat bineînțeles.

Asigură-te că tableta pe care o cumperi funcționează cu un stylus care este ușor și comod de ținut în mână pentru ore în șir de desenat.

Butoane programabile

Cea mai bună tabletă grafică îți va permite să setezi butoane pentru a performa anumite sarcini specifice mai rapid. Poți programa tu care sunt funcțiile pe care vrei să le îndeplinească.

Aceasta opțiune este deosebit de practică mai ales atunci când lucrezi între aceleași acțiuni repetitive, deoarece vei putea să lucrezi mult mai rapid.

Numărul de butoane pe care le poți programa după bunul plac, pe tabletă sau pe stylus, variază de la model la model. Așadar dacă știi că vei avea nevoie de un asemenea buton, asigură-te că tableta îți va permite să îl setezi.

Bateria

Dacă ai de gând să desenezi în timp ce călătorești sau și atunci când nu ești acasă, trebuie să te asiguri că tableta pe care o alegi este dotată cu un acumulator care rezistă cel puțin 3-4 ore.

Durata bateriei este influențată de mai mulți factori printre care și modul în care folosești tableta, vârsta acumulatorului sau condițiile de temperatură de afară.

Având asta în minte, vei știi că cea mai bună tabletă grafică este aceea care are o autonomie indicată de producător cât mai mare, deoarece producătorii vor preciza mereu durata maximă a bateriei în condiții optime de utilizare.

Compatibilitate

Vom discuta compatibilitatea cu elementele hardware, dar și cu programele software.

 • Compatibilitatea hardware

Din nefericire, nu toate tabletele grafice sunt compatibile cu toate computerele. Ultimul lucru pe care îl dorești este să achiziționezi o tabletă grafică și să îți dai seama că nu o poți folosi cu computer-ul pe care îl deții.

În general, majoritatea tabletelor sunt compatibile cu un Mac sau un PC, dar cel mai bine este să verifici de două ori înainte să faci achiziția.

Dacă sistemul tău de operare este Linux, va trebui să verifici și mai bine compatibilitatea, deoarece doar din 2011 tabletele grafice au început să fie compatibile și cu acest sistem de operare și nu sunt multe.

Dacă folosești un computer vechi, s-ar putea să te lovești de unele probleme. Unele tablete grafice mai noi s-ar putea să nu fie compatibile cu sisteme de operare mai vechi. Așadar, verifică mereu dacă tableta grafică este compatibilă cu computer-ul tău. S-ar putea să fie necesar să îți schimbi mai întâi PC-ul.

De asemenea, tabletele grafice mai performante pretind să ai instalate plăci grafice mai noi pentru a putea să accesezi întregul spectru de culori pe care îl oferă tableta.

 • Compatibilitatea software

De îndată ce computerul și tableta grafică s-au conectat în mod corect, ai nevoie de un program care să îți permită să explorezi la maxim potențialul tabletei tale.

Sunt peste 100 de programe de desen grafic, deci este puțin probabil să găsești o listă detaliată în legătură cu compatibilitatea tabletei.

Asigură-te așadar că aceasta funcționează cu cele mai populare dintre ele cum ar fi: Photoshop, Iluustrator, Corel Painter sau Autodesk. Dacă informația nu apare în descrierea produsului este o idee bună să întrebi direct producătorul printr-un e-mail.

Textura suprafeței de lucru

Tableta grafica pentru desenAcesta este un criteriu pe care trebuie să îl verifici doar dacă ești foarte pretențios. Practic vorbim de două texturi. Una care este lucioasă și mătăsoasă și asigură o alunecare ușoară a pixului pe suprafața de lucru, și alta care este mai mată și imită astfel aceiași senzație pe care ai avea-o dacă ai desena pe hârtie.

Alegerea depinde doar de preferințele personale, ambele variante putând fi la fel de performante.

 Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cea mai bună tabletă grafică?

 • Ecran multi-touch – Îți permite să accesezi unele funcții precum scroll sau zoom folosind degetele.
 • Sensibilitatea la înclinare – tabletele de acest gen sunt dotate cu un senzor care va detecta unghiul de înclinare al creionului și va trasa linii de grosimi diferite în funcție de asta.
 • Suport – este practic ca în pachetul de livrare să fie inclus un suport care să țină tableta ușor înclinată, permițându-ți să vezi mai bine ce lucrezi.
 • Cablu USB – necesar pentru conexiunea la PC.
 • Husă – foarte practică mai ales dacă vrei să folosești tableta în călătorii.
 • Vârfuri de schimb – până ce suprafața se va obișnui cu acțiunea creionului grafic, vârful acestora se va tocii, ceea ce va însemna că va trebui să le înlocuiești la un interval de timp.

Producători

În privința tabletelor grafice nu încape îndoială că ar trebui să alegi una fabricată de un producător de prestigiu. Nu va fi greu să îți dai seama care este un brand apreciat, deoarece artiștii își exprimă liber și foarte des părerea cu privire la materialele pe care le folosesc, deci și cu privire la tabelata grafică.

Nu cumpăra de la o firmă no-name. Mai mult ca probabil vei fi dezamăgit, deoarece performanțele unei tablete foarte ieftine lasă de dorit. De asemenea, o tabletă de la un brand cunoscut este mai rezistentă și o vei putea folosi mult timp până să dai de erori. Printre cele mai apreciate branduri se numără Wacom sau Genius.

Îți recomandăm să cauți cea mai bună tabletă grafică online, fiind și foarte puțin probabil să găsești una într-un magazin convențional. Nu trebuie să îți faci griji deoarece cumpărăturile online se livrează foarte rapid și în siguranță, în plus ai posibilitatea să returnezi produsul dacă apar probleme neprevăzute.

Mai mult, online găsești mereu o varietate mult mai mare de modele, dar și promoții și reduceri de care te vei bucura cu siguranță. Înainte de a cumpăra oricare model te sfătuim să consulți părerea altor utilizatori pentru a vedea dacă produsul este sau nu potrivit pentru tine, sau pentru a vedea ce erori ai putea să experimentezi și tu.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cea mai bună tabletă grafică.

Cea mai bună tabletă grafică: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de tablete grafice care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Tableta grafica Wacom Cintiq 13HD

Tableta grafica Wacom Cintiq 13HDCu ajutorul celor 2048 de nivele de presiune, senzor de inclinare si un nou design ergonomic, Pro Pen asigura un control mai precis ca oricand.
Tocul Pro Pen include si spatii de depozitare pentru penitele suplimentare si inele colorate pentru a le diferentia
Display-ul de 13 inch ofera o rezolutie de inalta calitate.
Cablul 3 in 1 va juta sa economisiti timp si spatiu, incluzand tot ce aveti nevoie pentru o experienta profesionala.
Lucrati mai rapid si mai usor gratie tastelor ExpressKeys ce pot fi personalizate.

Vezi detalii si pret

2. Tableta grafica Wacom Intuos Pro Paper M

Tableta grafica Wacom Intuos Pro Paper MWacom Intuos Pro Paper combina cele mai noi tehnologii Wacom pentru desenul pe hartie.
Bucurati-va de senzatia de desen pe hartie cu ajutorul stiloului FIneTip.
Wacom Pro Pen 2 este proiectat pentru a deveni extensia naturala a mainii tale.
Sensibilitatea sa exceptionala si capacitatea de reactie ofera controlul de care aveti nevoie pentru a duce munca la un alt nivel.
Butoane ExpressKeys personalizabile si Touch Ring-ul ofeta o scurtatura rapida pentru sarcinile de zi cu zi.

Vezi detalii si pret

3. Tableta grafica Trust Panora widescreen

Tableta grafica Trust Panora widescreenTableta cu ecran wide Panora ofera un spatiu de lucru mare si larg, de 250 x 150 mm, fiind perfecta chiar si pentru cele mai detaliate finisaje.
Rotita si butoane multifunctionale, care pot fi folosite pentru zoom, derulare, derulare rapida inainte sau alte actiuni pe care doriti sa le efectuati cu usurinta.
Tableta Trust Panorama asigura 2048 de niveluri de sensibilitati la presiune a stiloului
Pixul stylus proiectat ergonomic este echipat cu doua butoane, inlocuind astfel cu succes un mouse.

Vezi detalii si pret

4. Tableta grafica Wacom Intuos S

Tableta grafica Wacom Intuos S Cu stilou usor si precis si software potrivit stilului tau, Wacom Intuos este construit pentru a va aduce la viata cele mai salbatice idei.
Datorita tehnologiei EMR (rezonanta electromagnetica), stiloul fara baterie cu 4.096 de niveluri de sensibilitate la presiune ofera o experienta naturala de desen care poate continua atat timp cat lucrati.
Indiferent de stilul de desen pe care il folositi, exista o varietate de forme Felt si Flex pentru a alege, toate stocate inteligent in stiloul propriu-zis.

Vezi detalii si pret

5. Tableta Grafica Genius MousePen I405X

Tableta Grafica Genius MousePen I405X4” x 5.5” zona de lucru pentru desenat si scris de mana.
1024 niveluri de presiune pentru sensibilitate pentru controlul tuturor formelor si grosimilor.
Scrieti notite de mana / desene eficiente in email, MSN, documente, sau orice program de aplicatii.
Stilou cu clip design pentru depozitare usoara.

Vezi detalii si pret

Citește și
1 Comentariu
 1. DoinaS spune

  Vă mulțumesc pentru această „colecție” de informații, pe care, cu siguranță, nu le-aș fi putut identifica și pentru care aș fi consumat mult timp. Tocmai ce am comandat Tableta cu ecran wide Panora, care se pare că are caracteristicile pe care le doream pentru un asemenea produs.
  Vă doresc succes în tot ceea ce întreprindeți și să vă bucurați de rezultatele efortului depus!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată