Cea mai bună vioară acustică

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (37 voturi, media: 4,86 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună vioară acustică? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă vioara acustică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna vioara acusticaDeși de cele mai multe ori vioara este considerată un instrument delicat și frumos, precum și o marcă a muzicii clasice, aceasta poate fi și vioi, folosit și în alte genuri muzicale.

Deoarece poate fi și foarte energic, acest instrument este adesea inclus în instrumentalul pieselor rock. Versatilitatea vioarei i-a garantat un loc în aproape toate genurile muzicale, continuând să inspire muzicieni și ascultători de secole.

Nu este de mirare că îți dorești și tu un asemenea instrument sau îți dorești ca nepotul sau copilul tău să se poată bucura de unul. Cum poți alege cea mai bună vioară acustică? Află din acest articol.

Top 3 viori acustice recomandate

De ce să alegi cea mai bună vioară acustică?

Pe lângă faptul că atunci când e pusă în mâinile unui maestru, vioara poate scoate sunete care trezesc cele mai adânci sentimente ale oamenilor, faptul de a ști să cânți la vioară vine la pachet cu un prestigiu aparte.

Nu este un secret pentru nimeni că o persoană care poate stăpâni un instrument atât de complex, se bucură de admirația celor din jur, poate chiar de respectul acestora.

În cazul copiilor, faptul de a alege vioara ca prim instrument, este o decizie foarte bună. Pe măsură ce va învăța secretele vioarei, copilul își va antrena multiple părți cognitive și motorii, care se vor dezvolta mult mai rapid decât în cazul colegilor săi.

Pentru a te putea bucura de un sunet curat, melodios și plin de emoție nu este suficient să știi să cânți bine, ci și să alegi cea mai bună vioară acustică.

Cum alegi cea mai bună vioară acustică

Viori clasice din lemnAcest lucru poate fi dificil. La prima vedere, fiecare vioară pare la fel: patru coarde sunt întinse peste un corp mic, fiind adăugat un suport pentru bărbie la un capăt, și un gât cu un cap, chei și prăguș la celălalt.

Chiar dacă, în comparație cu alte instrumente, variațiile de design nu sunt la fel de bogate, orice utilizator cu experiență îți poate garanta că nu toate viorile sunt la fel.

Diferențele sunt create de tonul pe care îl dă lemnul, de calitatea materialelor folosite și chiar de accesoriile alese. De asemenea, pentru a găsi cea mai bună vioară acustică pentru tine, este necesar să alegi o dimensiune potrivită și accesorii care ți se potrivesc.

Pentru a te ajuta să faci o alegre ca un expert, am conceput acest ghid de cumpărături, care conține toate informațiile de care ai nevoie.

De asemenea, pentru a nu pierde prea mult timp pentru a face  achiziție, mai jos vei găsi o listă cu cele mai bune vioare acustice pe care le poți cumpăra acum la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Alege în funcție de nivelul tău

Odată ce înțelegi care sunt elementele de bază ale viorii, este timpul să începi să cauți un instrument care este potrivit pentru nivelul tău de cunoștințe muzicale și pentru bugetul tău.

În general, există trei niveluri de experiență pe care le poți avea, și în funcție de care îți vei alege vioara: începător, intermediar și profesionist.

Nivel începător

În general, o vioară pentru începători este fabricată din materiale de calitate inferioară, iar asamblarea, modelarea și finisajul sunt făcute prin mai multe procese mecanizate. Lucrul de mână aici este prezent într-o proporție mult mai mică.

O altă caracteristică este prezența părților atașabile: bărbia și cheile. Sunt potrivite pentru cineva care vrea să învețe acest instrument, dar nu este sigur că va cânta la el foarte mult timp, drept urmare, nu este dispus să investească prea mult timp.

Nivel intermediar

Între modelele pentru începători și cele profesionale, le găsim pe cele pentru nivelul intermediar. Unele magazine și branduri omit această categorie, făcând distincție doar între modelele pentru studenți și cele pentru maeștri.

Totuși, este o categorie foarte practică, pentru muzicienii care au început să își dea seama că au nevoie de un sunet mai bun decât cel oferit de vioara de începători.

Cu toate acestea, când nu ai un buget pentru un model profesional, este de mare ajutor să poți investi o sumă rezonabilă într-un model ce te poate ajuta să obții un sunet îmbunătățit.

Nivel profesionist

Vioara profesională sau pentru maeștri, spre deosebire de modelele de mai sus, va fi construită din materiale de calitate, de multe ori este vorba de un tip de lemn care se dezvoltă în zone cu climă rece și care este lăsat la un proces de uscare lentă.

Sunt construite manual și asamblate de un maestru lutier. Finisajul este de calitate superioară, cu componente precum gât din abanos și cordar din lemn.

Materialele excelente și priceperea meșteșugarului cresc valoarea acestor instrumente, și le face potrivite pentru uz profesional, pentru utilizatori avansați.

Bineînțeles, toate acestea sunt delimitări orientative. Este bine să fii dispus să explorezi opțiunile tale. Este posibil să găsești o vioară cu calități sonore excelente la un preț foarte bun.

Lemnul folosit

Vioara acustica in cutie de transportTipul și calitatea lemnului folosit în construcția vioarei, la fel ca în cazul chitarelor acustice, este cel mai important factor în determinarea sunetului instrumentului.

În timp ce majoritatea viorilor sunt fabricate din același tip de lemn – fața din molid, gât, spate și laterale din arțarcalitatea lemnului poate varia, lucru ce se reflectă în diferențele de preț dintre modele diferite de vioară.

Fața viorii funcționează ca o placă de sunet: lemnul amplifică sunetul produs de rezonanța corzilor. Molidul este un lemn preferat pentru fața viorilor de secole deoarece, în mod natural, este rigid și dens în același timp.

Rezistența lui îi permite să fie modelat cu delicatețe în timp ce își va menține forma dată. Densitatea oferă o rezonanță mai bună decât un lemn mai poros.

Calitatea molidului este o parte cu o mare influență în prețul viorii. Există mai multe specii de molid care se folosesc pentru fața viorilor. Unii utilizatori o preferă pe una în defavoarea celeilalte. Copacii care cresc în climate mai reci produc un sunet mai dens, mai rezonant, ceea ce face din acest tip de lemn un material de înaltă calitate.

Cu cât i se permite unei bucăți de molid să se matureze mai mult, cu atât devine mai uscată și mai puternică. Așadar, un molid care crește la o altitudine mare, și care este tratat pentru decenii înainte de a fi modelat într-o vioară, va produce un instrument de calitate superioară.

O altă considerație este frumusețea texturii lemnului. Cel mai rafinat molid va avea o patină asemănătoare cu o flacără. Viorile modelate cu finețe, implică mai multe piese de molid care sunt îmbinate în mod meticulos pentru a crea un model atrăgător.

În mod similar, nu toate tipurile de arțar sunt la fel. Spatele, gâtul și lateralele celei mai bune viori acustice sunt fabricate din arțar dens care a fost maturat și apoi modelat cu mare precizie.

Și alte tipuri de lemn din construcția unei viori îi pot determina durabilitatea, sunetul și valoarea. De exemplu, limba este preferabil să fie concepută din abanos, dar modelele economice utilizează lemn de calitate inferioară. Unele instrumente ar putea avea, de asemenea, cordarul din aliaj sau o bărbie din plastic, precum și un căluș de calitate inferioara.

Calitatea finisajului viorii va influența, de asemenea, prețul final. Viorile rafinate sunt finisate cu straturi subțiri de lac și sunt polizate cu mare grijă între fiecare strat. Lacurile conțin pigmenți care conferă instrumentului o patină încântătoare, scoțând în evidență, în același timp, textura frumoasă a lemnului.

Dimensiunea viorii acustice

Interpret vioara acustica clasicaDeoarece vioara este un instrument pe care trebuie să îl suporți cu propria forță, este important să alegi un model care este ușor de susținut, astfel încât să nu obosești în timpul antrenamentelor sau în timpul unui spectacol.

Va conta atât greutatea viorii, cât și lățimea și lungimea acesteia. Alegere o vei face, bineînțeles, în funcție de vârstă și de lungimea brațelor tale.

Indiferent de vârsta celui mic, primul criteriu trebuie să fie mereu înălțimea. Persoanele înalte au brațe mai lungi, iar principiul acesta este valabil și în cazul celor mici.

Astfel, cei mai mici copii (3-5 ani) au o lungime a brațelor care se încadrează între 35 și 41 de centimetri. Vioara potrivită pentru ei se încadrează în categoria 1/16. Există și excepții unde copiii au cunoscut o dezvoltare mai rapidă și sunt mai înalți, având o lungime a brațelor, măsurate de la umăr, între 41 și 45 cm. Pentru aceștia, o vioară 1/8 este recomandată.

Deoarece copiii cresc foarte rapid, veți observa că deja la vârsta de 6,7 ani, brațele lor vor fi chiar mai lungi, ajungând la 51 cm. Instrumentul potrivit, în acest caz, va fi din categoria ¼.

Urmează încă 2 etape de schimbări rapide, după care corpul va cunoaște o dezvoltare mai lentă. Acestea sunt la vârsta de 8,9 ani, când brațele pot atinge maxim 56 cm, și categoria de 10,11 ani, când brațele pot ajunge la 59 cm. Astfel, pentru prima categorie se recomandă o vioară 1/2 , iar pentru copiii mai mari, un model 3/4.

Cea mai populară dimensiune a viorilor, 4/4, este cea mai utilizată de către adulți, și de către adolescenți cu vârsta de peste 12 ani. În cazul lor, distanța de la umăr la încheietură va depăși 59 de centimetri.

Pentru copiii care au brațele mai mici de 35 cm, se pot găsi, mai greu, viori din categoria 1/32.

Întreținerea viorii acustice

Cea mai bună vioară acustică este cea care e întreținută corect. Trebuie să te asiguri că atât vioara, cât și restul accesoriilor, sunt depozitate în siguranță atunci când nu sunt folosite.

De asemenea, trebuie să păstrezi vioara la o temperatură blândă și condiții de umiditate moderată, și trebuie să te asiguri că le păstrezi curate. Iată de ce accesorii vei avea nevoie pentru a putea întreține instrumentul:

  • Husă – Nu presupune că vioara va veni într-o husă sau o cutie. Dacă cumperi un set, vei primi vioara, o cutie, un sacâz și un arcuș. Dar, dacă producătorul nu le menționează, s-ar putea să fii nevoit să cumperi cutia separat.
  • Umidificator – vioara acustică trebuie să fie păstrată într-un mediu cu o umiditate relativă de 45, 50% pentru a evita deteriorarea lemnului. Dacă locuiești într-o zonă cu climă uscată, va trebui să cauți, în mod deosebit un umidificator pentru instrumente.
  • Elemente de curățare – soluții și materiale speciale.
  • Corzi – în funcție de cât de mult cânți la vioară, este recomandat să schimbi corzile la fiecare 6 sau 12 luni.

Ce alte accesorii trebuie să mai aibă cea mai bună vioară acustică?

  • Arcuș – joacă o parte vitală în obținerea sunetului dorit. Acesta trebuie să fie dotat cu sfori din păr de cal cu elemente din metal pentru ajustare.
  • Contrabărbie – un element necesar pentru a permite susținerea viorii în mod confortabil.

Producători

Vioara acustica YamahaAtunci când vorbim despre producători ne vine în minte un singur nume: Stradivarius. Totuși, doar pentru că o vioară este etichetată cu acest nume, nu înseamnă că este una autentică.

Se estimează că Antonio Stradivari, un lutier foarte priceput, a construit doar 1000 de instrumente pe parcursul carierei sale, dintre care doar 500 au supraviețuit. Așadar, vei avea nevoie de autentificarea unui expert pentru a te asigura că o vioară este cu adevărat Stradivarius.

Totuși, există și alte branduri care produc instrumente de calitate. Acestea sunt: Hora, Orlando Instruments, Leonardo, Antoni. Atunci când cumperi de la un producător de renume, mai ales în acest domeniu, ai garanția unui produs de calitate pe care îl poți folosi pentru a bucura urechile pasionaților de acest instrument.

Concluzii

Îți recomandăm să cumperi cea mai bună vioară acustică online. Astfel vei putea să te bucuri de un preț mai bun, dar și să alegi mai bine.

Poți să consulți lista cu dimensiunile viorii singur și poți decide dacă ți se potrivește sau nu. În plus, când ajunge acasă, poți încerca instrumentul fără a fi intimidat, așa cum probabil te-ai simții într-un magazin de instrumente muzicale.

Înainte de a face orice fel de achiziție online, este recomandat să consulți părerea altor utilizatori. Astfel îți va fi mai ușor să verifici dacă investiția merită sau nu, sau dacă este ceea ce cauți tu.

Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești pregătit să cumperi cea mai bună vioară acustică.

Cea mai bună vioară acustică: recomandări

Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de viori acustice care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Set de vioară 4/4 Yamaha V3 SKA44 Violin

Set de vioară 4/4 Yamaha V3 SKA44 Violin

Set de vioară 4/4, fabricată după specificațiile Guarnerii del Gesu.
Fața din lemn de molid – laterale și spate din lemn de arțar.
Grif din lemn de arțar.
Tastiera (limba) și chei (cuie) de acordaj din lemn de abanos.
Cordar echipat cu 4 fixuri pentru acordaj fin,
Bărbie din lemn de abanos – Corzi D’Addario Prelude.
Include cutie de protecție și transport prevăzută cu bretele de umăr și de tip rucsac, arcuș și sacâz

Vezi detalii si pret

2. Vioara acustica Hora Reghin Avansat Elite Ulei 4/4

Vioara acustica Hora Reghin Avansat Elite Ulei 4/4Mărime 4/4 (întreagă).
Faţă din lemn de molid solid.
Spatele din lemn de paltin uşor creţ solid.
Gâtul şi eclisa din lemn de paltin uşor creţ solid.
Limba, cheile și cordarul din abanos.
Finisaj cu lac special pe bază de ulei.
Vioara este echipată cu două fixuri.

Vezi detalii si pret

3. Vioara Orlando MV012 Student 4/4

Vioara Orlando MV012 Student 4/4Marime: 4/4.
Fata din molid.
Spate din artar cret.
Gat din paltin usor cret.
Cheite maesto.
Limba din abanos.
Fixuri pentru acordaj pe fiecare coarda.
Include: cutie, arcus, sacaz.

Vezi detalii si pret

4. Vioara Antoni Debut 4/4

Vioara Antoni Debut 4/4Vioara Antoni ‘Debut’ este instrumentul perfect pentru incepatorii de orice varsta.
Disponibila ca pachet complet, gata de cantat, gama Debut a fost proiectata sa ofere studentului si profesorului un instrument de incredere, usor de cantat si capabil sa ofere performante si ton, in mod constant.
Marime: 4/4.
Culoare: Natur.
Material corp, fata, arcus: Artar.

Vezi detalii si pret

5. Set vioara Leonardo LV1512 natur 1/2

Set vioara Leonardo LV1512 natur 1/2LV1512 Leonardo Basic Set vioara 1/2 alcatuit din vioara, cutie, arcus si sacaz, ideal pentru incepatori.
Vioara este din lemn, fata din molid iar spatele din artar, si este lacuita cu lac nitro.
Include cordar cu fixuri negre si barbie luxoasa.
Cutia este din polyfoam si are doua curele demontabile tip rucsac.
Arcusul are broasca din lemn de abanos.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată