Cuprins
Cum alegi cei mai buni bocanci de munte? Ce caracteristici și tehnologii trebuie să înglobeze bocancii de munte potriviți nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Indiferent că ești un împătimit al activităților outdoors, sau doar un explorator ocazional al plaiurilor montane, este foarte important să fii extrem de bine echipat când te angajezi într-o astfel de activitate.
Pe cât de plăcută poate să fie o astfel de drumeție, pe atât poate fi de obositoare și chiar periculoasă.
Un factor important pentru confortul și siguranța ta îl joacă încălțămintea, care sub nici o formă nu poate fi cea obișnuită.
Ai nevoie de încălțăminte specializată care să îți asigure o plimbare în condiții optime de deplasare.
Ai nevoie de bocanci de munte, află deci, cum alegi cei mai buni bocanci de munte?
Top 3 bocanci de munte recomandați
Cei mai buni bocanci de munte: cum alegi
În mod obișnuit, cânt trebuie să îți cumperi o pereche de încălțăminte normală, ții cont de numărul pe care îl ai la picior, culoarea pe care o vrei sau ocazia pentru care îți trebuie încălțăminte. Ei bine, situația stă mult mai complex în privința bocancilor de munte.
Te va interesa mult mai puțin aspectul exterior, în schimb trebuie să acorzi o mai mare atenție modului de fabricare, materialului din care este construit, calitatea și design-ul tălpii, precum și anotimpul în care ai de gând să îi folosești.
Toate aceste detalii pot fi ignorate ușor de un necunoscător, iar o pereche de încălțăminte prost aleasă, te poate costa bani și îți poate compromite excursia.
Diferența dintre o pereche de încălțăminte bună și una mai puțin calitativă poate fi greu de depistat, mai ales dacă faci cumpărături online. Dacă ești slab informat, este foarte probabil să faci o investiție nefericită, iar acest tip de bocanci specializați nu au deloc un preț foarte mic.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale, am pregătit un ghid de cumpărături. Consultând-ul cu atenție vei fi mai educat și vei putea privi alegerea celei mai bune perechi de bocanci de munte cu ochii unui profesionist, chiar dacă îi cumperi online. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante:
Tipul de bocanci de munte
- Bocanci de munte tradiționali – Dacă ești un amator al drumețiilor montane te aștepți de la bocancii tăi să îți ofere o stabilitate bună a gleznei și să te protejeze pe toată durata traseului.
În cazul în care acest traseu nu este foarte dificil sau foarte lung ori solicitant, o pereche de bocanci de munte convenționali sunt suficient de buni pentru nevoile tale. Este recomandat să alegi perechea de bocanci potrivită pentru anotimpul în care faci cel mai des drumeții. - Bocanci de munte tehnici – Probabil te întrebi care este diferența dintre o pereche de bocanci de munte tradiționali și una de bocanci de munte tehnici. Ei bine, așa cum sugerează și denumirea, această categorie de bocanci se adresează profesioniștilor.
Având o configurație specială și îndeplinind mai multe funcții, sunt cei mai buni bocanci de munte pentru drumeții lungi, pe terenuri mai dificile sau accidentate, în condiții de temperatură scăzută și la altitudini ridicate.
Printre caracteristicile speciale pe care le includ se numără: talpa mai groasă, cusătura dintr-o unică bucată de piele, precum și monturi speciale care fac posibilă atașarea colțarilor.
Ține cont de anotimp
La fel ca în viața de zi cu zi, avem nevoie de încălțăminte adaptată sezonului în care intenționăm să mergem la munte. Astfel, vei putea găsi bocanci de munte pentru 3 sezoane, de vară, de iarnă sau pentru 4 sezoane.
- Bocanci de munte pentru 3 sezoane
Unul din cele mai bune tipuri de bocanci de munte sunt cei pentru 3 sezoane, mai exact primăvara, vara și toamna. Sunt varianta ideală dacă este prima pereche cumpărată, și te vor servi mult și bine, fiind foarte rezistenți indiferent de condițiile de temperatură din orice sezon.
Pot fi purtați chiar și în traseele dificile, dar nu în condiții extreme de temperatură, indiferent că este o temperatură pozitivă sau negativă.
Tăietura medie protejează și susține suficient de bine glezna, iar materialul impermeabil din care trebuie să fie fabricați îți va proteja piciorul pe timp de ploaie sau rouă intensă. Comparativ cu bocancii de iarnă, aceștia au avantajul de a fi mai lejeri, mai ușori și mult mai confortabili.
- Bocancii pentru iarnă
Sunt de departe cea mai rezistentă pereche de bocanci pe care o vei achiziționa. Sunt cei mai buni bocanci de iarnă pentru traseele dificile, la altitudini mari, și temperaturi scăzute. Nu pot fi purtați în nici un alt sezon deoarece sunt special concepuți pentru zăpadă, asigurând o priză excelentă pe zăpadă printr-o talpă foarte groasă. Această talpă este impractică pe piatră sau poteci, deoarece nu va face nimic altceva decât să incomodeze și îți va fi mult prea cald în ei.
Tăietura înaltă a gleznei are rol de susținere dar și de protecție termică, iar materialul impermeabil îți va păstra picioarele uscate chiar și după o întreagă zi de mărșăluit prin zăpadă. Sunt cei mai grei bocanci de munte, și sunt ideali mai ales dacă ai un rucsac cu un volum mare.
- Bocanci pentru vară
Un alt tip de bocanci de munte specializați sunt cei pentru vară. Fiind special concepuți pentru a nu incomoda mersul în condiții de temperatură mai ridicată, bocanci pentru sezonul cald se situează la pol exact opus față de cei de iarnă. De această dată, tăietura gleznei este mai joasă, iar materialul permite o aerisire destul de bună a piciorului. Dezavantajul evident este că glezna nu va avea o susținere foarte bună, iar dacă ai de cărat un rucsac mai mare, îți recomandăm mai degrabă o pereche de bocanci pentru 3 sezoane.
Fiind mai flexibili sunt ideali pentru trasee ușoare sau moderate ca dificultate și durată, la altitudini joase. Odată cu urcarea în altitudine temperaturile montane scad, iar odată ajunse la 10 grade, aceștia nu mai sunt practici.
- Bocancii All-Seasons
Oricât de tentant ar părea varianta unor bocanci de munte perfecți pentru fiecare anotimp în parte, această alegere nu este deloc una pe care o recomandăm . Deși par o opțiune foarte prietenoasă financiar, în realitate nu se potrivesc foarte bine pentru nici un tip de sezon. Au o configurație asemănătoare cu cea de iarnă.
Talpa este foarte groasă și prea rigidă pentru vară, iar materialul din care sunt confecționați, piele de 2mm grosime și lipsa impermeabilității îi fac foarte nepotriviți pentru iarnă. Sunt, de asemenea, foarte grei, între 90g și 100g, obosind piciorul foarte mult indiferent de anotimp.
Înălțimea bocancilor
Tăietură de înălțime joasă
Îi mai găsești și sub denumirea de „ghete de munte”, aceștia fiind cei mai buni bocanci de munte pe timp de vară. Tăietura nu depășește zona gleznei, ceea ce permite o ventilație optimă a piciorului. Talpa este mai flexibilă, și îi vei putea purta pe trasee scurte de maxim o zi, la altitudini joase și terenuri cu grad de dificultate scăzut sau moderat.
- Tăietura de înălțime medie
Sunt varianta intermediară și cea mai recomandată. Este înălțimea regăsită la bocancii pentru 3 sezoane, despre care am discutat deja că sunt o variantă foarte bună pentru traseele dificile și îndelungate. Înălțimea medie nu este incomodă și reușește să susțină și să protejeze glezna. De asemenea, sunt o variantă care facilitează purtarea unui rucsac de dimensiuni mai mari.
- Tăietura înaltă
Specifică bocancilor de iarnă, această înălțime ridicată are rolul de a susține glezna împotriva instabilității provocate de natura terenului, dar și protecția împotriva frigului a piciorului. Astfel te vei bucura de o drumeție în condiții excelente și fără dezechilibre.
Materialul din care sunt confecționați
- Material natural
Cei mai buni bocanci de munte confecționați dintr-un material de proveniență naturală sunt cei din piele de vită sau vițel. Este o variantă mai costisitoare, dar și foarte bună din perspectiva rezistenței și a impermeabilității. Pielea Nubuck și Anfibio este materialul de cea mai bună calitate și este folosită în mod deosebit în fabricarea bocancilor pentru cățărări sau de iarnă.
Pielea naturală Suede este mai puțin calitativă, dar încă o opțiune bună pentru traseele de dificultate mică înspre medie. Este și pielea folosită pentru încălțămintea de vară și este folosită în bocancii ce combină mai multe tipuri de materiale.
- Material sintetic
Cele mai întâlnite materiale sintetice sunt nailon-ul și poliesterul, și imită foarte bine aspectul precum și proprietățile pielii naturale. Sunt o variantă mult mai accesibilă ca preț, foarte comodă și prietenoasă, care permite o respirație corectă a pielii piciorului. Cu toate acestea nu sunt la fel de rezistente ca și pielea naturală.
Talpa
Talpa bocancului este deosebit de importantă, de ea depinzând calitatea aderenței, precum și cât de repede va amorți piciorul. Cel mai bun bocanc de munte are o talpă cauciucată din straturi, cunoscută și sub denumirea de Vibram. Aceasta încorporează trei straturi.
Solul este primul strat, cel care intră în contact direct cu solul asigurând aderența, tracțiunea și stabilitatea, prin prezența neapărată a unor striații adânci pe suprafața tălpii.
Mid-solul este porțiunea din mijloc a tălpii și are rolul de absorbție a vibrațiilor și a șocurilor, făcând piciorul mai rezistent și cu risc de oboseală mai scăzut.
Brantul este ultimul strat. El are rolul de a conferi o respirație optimă a tălpii și un confort sporit, realizat în general din microfibre.
Pe timp de iarnă talpa va fi mai groasă și mai rigidă, va avea loc special pentru montarea colțarilor și zone speciale pentru gheață și zăpadă. Pe timp de vară talpa va fi mult mai ușoară și mai flexibilă. Talpa poate fi îmbinată cu restul bocancului prin coasere sau cimentare. Ambele variante sunt la fel de bune.
Mărimea și modalitatea corectă de probare
Dacă în general îți cauți o încălțăminte care să ți se potrivească perfect ca număr, uită de acest aspect în cazul bocancilor de munte.
Ține cont de faptul că picioarele se vor umfla în bocanci, va fi necesar să pui o pereche de șosete groase sau mai multe perechi de șosete subțiri, iar atunci când vei coborî va fi necesar să ai destul spațiu pentru a-ți proteja degetele.
De aceea probează mereu o pereche cu un număr sau o jumătate de număr mai mare.
Sub nici o formă nu cumpăra o pereche de bocanci de munte fără a o proba. Chiar dacă o vei cumpăra online, caută să o probezi înainte într-un magazin de prezentare sau să o returnezi imediat dacă simți că te strânge sau nu respectă următoarele reguli.
- O pereche de bocanci de munte se probează corect cu șosetele cu care vei merge ulterior în drumeții.
- Probați încălțămintea dimineața, când piciorul este odihnit și nu este umflat.
- Lungimea trebuie să fie potrivită, pentru a nu încuraja un mișcarea excesivă a piciorului și a nu jena degetele la coborâre. Ideal este ca atunci când degetul mare atinge vârful bocancului, în spate, la călcâi să mai rămână un spațiu de un deget.
- Călcâiul trebuie să se potrivească perfect, iar atunci când șireturile sunt legate acesta nu trebuie să se miște. Altfel se vor forma bășici dureroase în urma frecării.
- Bocancul nu trebuie să fie nici prea lat astfel încât piciorul să alunece în interiorul bocancului, nici prea strâmt pentru a nu „sugruma” piciorul.
- Vârful trebuie să fie suficient de spațios pentru ca degetele să poată fi mișcate cât mai liber.
- Dacă bocancul respectă toate aceste reguli dar te jenează sau provoacă disconfort în unele zone, acestea nu vor dispărea ci se vor amplifica, așa că nu cumpăra acea pereche.
Impermeabilitatea
Ține tot de calitatea materialului din care este confecționat. Asigură-te că bocancii de munte sunt fabricați dintr-un material rezistent la apă. Altfel va trebui să investești în soluții speciale pentru asigurarea impermeabilității. Cele mai bune tipuri de materiale impermeabile sunt Goretex, Aquatex, Sympatex sau eVent .
Toate acestea îți vor proteja piciorul împotriva apei, dar vor permite piciorului să respire, iar transpirația va putea ieși din bocanc. Alege mereu o pereche de bocanci de munte impermeabilă.
Chiar dacă nu plănuiești să mergi la munte pe timp de iarnă sau pe ploaie, chiar și roua dimineții sau o baltă nefericită, poate să îți creeze un mare disconfort. Asigură-te deci că alegi astfel cei mai buni bocanci de munte.
Cei mai buni bocanci de munte: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus și luând în calcul părerile cumpărătorilor, vă recomandăm in continuare câteva modele de bocanci de munte care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Bocanci impermeabili Trekking Trek900 V2 Maro Bărbați
Produs conceput pentru trekking, pe trasee relativ dificile și abrupte.
Aveți nevoie de bocanci înalți, din piele și impermeabili? Acești bocanci asigură confort și siguranță pe traseele montane cele mai dificile.
Talpă din cauciuc Vibram®, cu o excelentă aderență pe teren uscat sau umed.
Membrană impermeabilă, validată la 20 km de mers cu bocancul pe jumătate în apă.
Față 100% din piele și protecție pietre 100% din cauciuc.
2. Bocanci Columbia Terrebonne II Mid Outdry
Terrebonne II Outdry sunt pantofi de drumeție pentru bărbați Columbia cu carâmb înalt, recomandați pentru excursii mai lungi, pentru o solicitare mai intensivă.
Datorită membranei Outdry, sunt bocanci perfect impermeabili și respirabili, astfel pot fi o piesă de bază în garderoba celor care preferă stilul outdoor.
Ranforsarea bombeurilor cu cauciuc asigură protecția necesară, iar partea de călcâi lată răspund de stabilitatea sporită și în condiții de teren mai grele.
Talpa mediană Techlite garantează confort excepțional în timpul mersului.
3. Bocanci impermeabili trekking TREK500 MATRYX® Gri Damă
Produs conceput pentru a asigura confort optim și susținere în timpul trekkingului, pe trasee relativ dificile, cu diferență de nivel.
Talpă din cauciuc Vibram®, cu o excelentă aderență pe teren uscat sau umed.
Membrană impermeabilă, validată la 20 km de mers cu bocancul pe jumătate în apă.
Material de înaltă performanță Matryx® și protecție-pietre din 100% din cauciuc.
Talpă intermediară din PU, pentru amortizare şi performanţă.
Talpă semi-rigidă pentru un bun raport fuleu/precizie.
4. Bocanci pentru drumetie Mammut Ducan High GTX
Bocanci inalti care ofera agilitate si flexibilitate, potriviti pentru iesiri de zi cu zi, sau drumetii si alergari montane.
Caracteristica definitorie este tehnologia Mammut Flextron ce consta in integrarea unui strat din arcuri de otel in constructia talpii. Aceasta previne alunecarea piciorului si mentine suportul vertical.
Tehnologia Mammut Georganic 3D asigura lejeritatea miscarilor, alaturi de design-ul asimetric al sireturilor si limba desprinsa de bocanc pe o singura latura.
5. Bocanci din piele Înalți Impermeabili TREKKING 100 Ontrail
Produs conceput pentru a asigura confort maxim şi susţinere, pe traseu uşor accidentat.
Încălțăminte înaltă, pentru trekking la nivel începător, ce asigură confort!
Membrană impermeabilă şi respirantă, pentru orice vreme.
Talpă din cauciuc, ce asigură aderența pe sol dur și umed.
Talpă flexibilă, pentru a favoriza mișcarea naturală a piciorului.
Talpă intermediară din PU, pentru amortizare şi performanţă.