Cuprins
- 1 Top 3 ochelari VR pentru gaming recomandați
- 2 De ce să alegi cei mai buni ochelari VR pentru gaming?
- 3 Cum alegi cei mai buni ochelari VR pentru gaming
- 4 Cei mai buni ochelari VR pentru gaming: recomandări
Cum alegi cei mai buni ochelari VR pentru gaming? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă ochelarii VR pentru gaming potriviți nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Cine își mai amintește de primele console de joc pe TV? De jocul în care trebuia să împuști rațele folosind o armă de jucărie cu senzori?
În trecut, aceste experiențe de joc păreau să fie rupte din filmele SF. În zilele noastre tehnologia a progresat mult mai mult. Poți să uiți de jocurile la care te uiți pe un ecran.
Datorită invenției ochelarilor VR (virtual reality), te poți bucura de o experiență total aparte. Trebuie doar să îți pui ochelarii, să pornești jocul preferat și vei simții că faci parte din el, că ești în interiorul universului din joc.
Este normal să îți dorești să te poți bucura de o formă de divertisment la calitatea aceasta oricând dorești. Pentru a putea face asta ai nevoie de cei mai buni ochelari VR pentru gaming, iar noi îți vom spune exact cum să îi obții.
Top 3 ochelari VR pentru gaming recomandați
- Casca Ochelari VR Oculus Rift S pentru PC
- Lentilele de ultimă generație și afișarea mai clară oferă un efect mai luminos, cu culori mai vii și cu distorsiuni reduse.
- Vezi detalii si pret
- Casca ochelari VR HTC Vive pentru PC
- Mergi pe jos si exploreaza o lume virtuala, cu o grafica uimitoare care te va face sa te simti atat real si ireal, in acelasi timp.
- Vezi detalii si pret
- Casca cu ochelari Sony Playstation VR
- Din primul moment cand pornesti PlayStation VR vei putea incerca jocurile intr-o maniera nemaivazuta.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cei mai buni ochelari VR pentru gaming?
Ce înseamnă VR? Cu siguranță ai auzit cel puțin de termenul „realitate virtuală”, dar este posibil să nu înțelegi pe deplin conceptul.
Scopul acestei tehnologii este acela de a crea o nouă realitate pe care o poți explora folosind o pereche specială de ocelari VR pentru gaming. Astfel te bucuri de o experiență mai interactivă, decât dacă ai observa aceleași imagini pe un ecran.
Pentru a oferi o senzație atât de aproape de realitate, sunt implicate foarte multe procese tehnice, detalii pe care dacă nu le cunoști bine, ai putea ajunge să cumperi un set VR care să nu fie potrivit pentru tine, sau chiar care să îți dea stări de amețeală sau rău de mișcare.
Cum alegi cei mai buni ochelari VR pentru gaming
Este esențial să alegi o pereche de ochelari VR pentru gaming care să ți se potrivească. Pentru a reuși asta este necesar să cunoști tipurile de ochelari VR, care sunt funcțiile importante, și ce considerente de confort trebuie să verifici.
Conectivitatea și compatibilitatea cu dispozitivele pe care vrei să le folosești sau cu jocurile pe care vrei să le joci sunt alte aspecte importante.
Te poți bucura de o experiență de joc cum nu ai mai trăit, doar atunci când alegi cei mai buni ochelari VR pentru gaming. Te vom ajuta să faci alegerea bună prin a-ți prezenta toate detaliile pe care trebuie să le cunoști din acest ghid de cumpărături.
Dacă îl vei parcurge cu atenție vei ajunge să înțelegi diferența dintre modelele disponibile pe piață, acum într-un număr din ce în ce mai copleșitor.
Am pregătit și o listă cu cele mai bune modele de ochelari VR disponibile pe piață la cel mai bun raport calitate/preț. Iată care sunt aspectele la care să fii foarte atent:
Tipuri de ochelari VR pentru gaming
Vei observa că în funcție de modul în care le poți folosi, aceste dispozitive sunt de mai multe tipuri. Vom vorbi aici despre cele pe care le poți folosi cu telefonul mobil, cu playstation-ul tău, cu computerul, sau cele de sine-stătătoare.
Ochelari VR pentru gaming – Utilizare cu smartphone
Acești ochelari VR mai sunt cunoscuți și sub denumirea de VR box. Practic acestea sunt cele mai multe și cele mai accesibile modele. Din recenziile utilizatorilor reiese că experiența este ușor limitată, grafica nu este atât de bună ca în cazul unui model avansat, dar este o soluție bună de început. Acestea sunt și mai ieftine.
Practic, dispozitivul îți permite să atașezi telefonul mobil într-un cadru și astfel să folosești imaginile de pe ecranul telefonului pentru VR. Este o alegere bună dacă vrei să te familiarizezi cu sau să încerci realitatea virtuală, dar nu vrei să investești prea mult.
De asemenea, dacă ai deja un telefon care să fie compatibil cu un model de astfel de ochelari, investiția poate merita. Altfel nu are rost să îți cumperi un telefon nou și ochelari de gaming VR. Ai cheltui prea mult pentru o experiență ce poate să lase de dorit.
Un alt avantaj este acela că, spre deosebire de alte tipuri de ochelari VR, nu ai nevoie de conexiuni prin cablu pentru a activa sistemul.
Ochelari de gaming VR cu conexiune la PC/consola
Aceste sisteme necesită conectarea la computer sau la consola de jocuri pentru a genera imagine. În multe cazuri, acești ochelari fac parte dintr-un set cu senzori plasați în exterior care îi va permite sistemului să înțeleagă mai bine poziția și mișcările tale.
Majoritatea ochelarilor VR de acest tip însă sunt alcătuite din monitorul ce se montează pe cap, lentile și căști. Rolul de a procesa partea grafică îi revine dispozitivului la care ochelarii sunt conectați.
Opinia generală este de părere că cele cu conectare la PC sunt mai bune decât cele cu conexiune la consola de joc. Modelele populare din această categorie sunt Oculus Rift, HTC Vive Pro sau Sony Playstation VR.
Ochelari VR pentru gaming cu display propriu
Aceste sisteme sunt similare cu cele ce se folosesc cu telefonul mobil, deoarece nu au nevoie de cabluri pentru a se conecta și funcționa.
În schimb, hardware-ul de procesare video este integrat în ochelari, transformând setul într-o soluție completă de divertisment. Componenta de procesare din aceste dispozitive este similar cu cel folosit pentru smartphone-uri.
Oculus Go, Lenovo Mirage Solo sunt doar câteva modele care se încadrează în această categorie. Deoarece performanța acestor aparate este mai mare și sunt mai convenabil de utilizat, prețul acestora ajunge să fie destul de ridicat.
Nivelul de imersiune
Cât de reală va părea experiența ta atunci când vei purta ochelarii. Chiar vei simții că faci parte din joc? Totul depinde de modelul pe care îl alegi. Există mai multe aspecte care influențează calitatea experienței tale:
Precizia detectării poziției
Ochelarii VR trebuie să fie capabili să detecteze și să reacționeze la mișcările tale și la poziția ta. Cu cât acest lucru este mai precis, cu atât mai bună va fi imersiunea.
Dacă există întârzieri sau decalări între poziția utilizatorului în viața reală și cea din joc, experiența nu va fi la fel de impresionantă. Ochelarii pot detecta poziția internă sau externă.
Detectarea poziției din exterior se referă la senzorii și/sau la camerele care detectează poziția ochelarilor VR în perimetrul dat. Cu alte cuvinte, unde te afli în camera ta, unde se află obstacolele pe care să le eviți și când ești pe cale să ieși din perimetrul dat.
Detectarea poziției din interior în afară se referă la o cameră frontală ce există pe ochelari. Acest sistem este considerat mai slab decât cel din exterior la interior.
Pe lângă aceste tipuri de detectare a poziției, cei mai buni ochelari VR sunt capabili să detecteze mișcarea mâinilor (folosind senzori sau dispozitive de comandă).
Alte modele conțin un modul ce poate urmării ochii utilizatorului. Astfel, dispozitivul este capabil să adapteze imaginea pe baza mișcării ochilor nu a capului.
Gradul de libertate (DoF)
Acest parametru se referă la numărul de tipuri de mișcări pe care un utilizator le poate experimenta folosind ochelari VR. Vei găsi modele 3DoF sau 6DoF.
3DoF permite utilizatorului să se bucure de o mișcare radială de 360 grade, în timp ce modelele 6DoF, pe lângă rotație, oferă și libertate de poziție, dispozitivul detectând atunci când ești jos/sus, la dreapta/la stânga, înainte/înapoi.
Câmpul vizual (FOV)
Cu cât este mai mare câmpul vizual, cu atât experiența ta va fi mai bună. Câmpul vizual uman atinge un maxim de 220 grade. Majoritatea modelelor oferă un câmp vizual orizontal de 100 grade. Cei mai buni ochelari VR însă, ajung să ofere un câmp vizual de 200 grade.
Telecomenzi
Calitatea acestora va influența mult experiența ta VR. Alege o pereche de ochelari gaming VR cu controllere care să fie cât mai intuitive. Acestea ar trebui să aibă butoane, trăgaci și trackpad, pentru seturile cu 6DoF.
Pentru jocurile ocazionale folosind dispozitive 3DoF, sunt suficiente telecomenzile de tip „point and click”.
Sunetul
Exact ca la cinema, partea audio are un rol major. Modelele ieftine de ochelari VR au, în general, boxe încorporate, în timp ce cele mai scumpe modele au căști integrate în piesa pentru cap.
Dacă vrei să joci jocuri online cu prietenii, ar fi o idee bună să alegi o pereche de ochelari VR pentru gaming cu microfon integrat.
Confort
Un alt factor foarte important pe care ar trebui să îl iei în considerare este gradul de confort pe care îl oferă o pereche de ochelari VR.
Chiar dacă nivelul de imersiune pe care îl oferă este cel mai bun, nu te vei bucura de experiență dacă piesa pentru cap ți se va părea inconfortabilă. Acestea ar trebui să fie suficient de comode pentru a putea fi purtate o oră sau două fără pauză.
Greutate și dimensiune
Din moment ce lentilele și partea de hardware sunt poziționate în fața ochilor utilizatorului, aici este concentrată greutatea. Dacă greutatea nu este echilibrată corect, va exercita presiune pe nas și pe obraji, ceea ce poate rezulta în durere și în urme roșii pe față.
Așadar, este bine să alegi o pereche de ochelari VR cât mai ușoară. Dacă alegi un model pentru smartphone, calculează și greutatea telefonului tău.
Cei mai buni ochelari VR pentru gaming îți vor permite să ajustezi curelele de susținere sau strânsoarea piesei, pentru a putea purta relaxat ochelarii.
Cei care poartă ochelari ar trebui să verifice și dacă există suficient spațiu pentru aceștia. Unii producători îți permit să cumperi ochelari VR cu lentile cu dioptrii.
Căptușeală
Aproape toți ochelarii VR au o căptușeală specială pentru a face setul mai confortabil. Aceasta va lua contact direct cu pielea utilizatorului, și cu transpirația acestuia.
Cei care au piele sensibilă, ar trebui să verifice dacă materialul este sigur pentru piele. Este ideal să ai posibilitatea de a îndepărta și curăța căptușeala.
Sistemul de răcorire
Există componente în interiorul ochelarilor care se pot încălzi pe măsură ce procesează jocuri și experiența VR. Utilizatorii trebuie să se asigure că perechea pe care o doresc are o ventilație bună și un sistem de răcorire eficient.
„Răul de VR”
Unii utilizatori se pot confrunta cu senzații asemănătoare cu răul de mișcare atunci când folosesc o pereche de ochelari VR. Asta apare în cazul dispozitivelor care au o rată de refresh mică.
Drept urmare, este necesar să alegi o pereche de ochelari VR cu o rată de refresh cât mai mare. Un punct de pornire bun este o rată de 60 Hz. Totuși, majoritatea ochelarilor VR au o rată de refresh între 90 și 120Hz.
Compatibilitate
Atunci când alegi o pereche de ochelari pe care să o conectezi la PC, PlayStation sau telefon, trebuie să verifici compatibilitatea componentelor.
Pentru cele ce se conectează la desktop, va trebui să te asiguri că computerul tău îndeplinește câteva cerințe de bază:
- GPU (unitate de procesare grafică)
- CPU (unitatea de procesare centrală)
- RAM (random access memory)
Toate aceste componente trebuie să fie dintre cele mai performante pentru a putea suporta rezoluția necesară, astfel încât experiența să fie cât mai autentică.
Dacă nu ai încă un computer de gaming, investiția ta trebuie să fie într-un model cât mai avansat, pentru a putea suporta cerințele viitoare ale ochelarilor VR.
Producători
La acest capitol nu mai are rost să îți spunem că nu ar trebui să dai banii pe un model no-name. Alege modelul potrivit pentru tine de la un producător care are o reputație foarte bună. Astfel vei avea o garanție a calității.
În plus, în ziua de azi este mai ușor să găsești numeroase recenzii pentru majoritatea modelelor care te interesează. În funcție de buget, alege cel mai bun model care se încadrează în posibilitățile tale.
Cei mai buni producători în momentul de față sunt: Oculus, HTC, Sony, Samsung.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cei mai buni ochelari VR pentru gaming online. Vei avea oportunitatea aici să studiezi orice model în detaliu, dar și să găsești mai ușor unul care să fie pe placul tău.
Prețurile sunt adesea mai mici decât într-un magazin fizic, reducerile și ofertele speciale fiind frecvente. Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori înainte de a face achiziția. Astfel îți poți da seama dacă dispozitivul îți va satisface nevoile.
Ești gata să cumperi cei mai buni ochelari VR.
Cei mai buni ochelari VR pentru gaming: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de ochelari VR pentru gaming care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Casca Ochelari VR Oculus Rift S pentru PC
Lentilele de ultimă generație și afișarea mai clară oferă un efect mai luminos, cu culori mai vii și cu distorsiuni reduse (efect „screen-door”).
Banderola pentru cap tip aureola este reproiectata pentru mai multa viteza si confort.
Sistemul de urmărire Oculus îți transpune mișcările în VR, indiferent de direcția în care te uiți, și îți oferă o experiență de urmărire cu scalare la încăpere, fără a folosi senzori externi.
Controlere Oculus Touch pentru o precizie intuitiva si realista.
2. Casca VR HTC Vive pentru PC
Odata ce ai pus setul de casca VIVE, o sa te simti cufundat intr-o lume plina de surprize.
Mergi pe jos si exploreaza o lume virtuala, cu o grafica uimitoare care te va face sa te simti atat real si ireal, in acelasi timp.
Camera frontala imbina elementele din lumea reala intr-o lume virtuala
HTC VIVE integreaza o banda mult mai confortabila in jurul capului.
Camp de vizualizare larg de 110 grade pentru o imagine captivanta.
32 de senzori pentru urmarirea miscarii 360 de grade.
3. Casca cu ochelari Sony Playstation VR pentru PlayStation 4
Din primul moment cand pornesti PlayStation VR, noul sistem de realitate virtuala pentru PlayStation 4, vei putea incerca jocurile intr-o maniera nemaivazuta.
Te vei afla in mijlocul actiunii, descoperind noi lumi extrem de detaliat realizate si te vei simti cu adevarat in joc.
Casca a fost proiectata sa fie cat mai usoara si mai confortabila cu putinta.
Se poate folosi fara nici un efort, datorita greutatii reduse si a bandanei ajustabile.
Design perfect, greutate insesizabila, de parca nu ar fi pe capul tau.
4. Casca cu Ochelari VR Oculus Rift HD pentru PC
Rift este diferit de tot ceea ce ati experimentat pana acum.
Fie ca pasiti in jocul dvs. favorit, fie ca vizionati un film captivant alaturi de prieteni si familie, vei simti ca esti cu adevarat acolo.
Rata ridicata de improspatare si emisia redusa necesara afisarii ofera o fidelitate vizuala incredibila pentru utilizatori.
Personalizabili, confortabili, adaptabili si frumosi, Rift inseamna tehnologie si design remarcabil.
5. Ochelari VR Oculus Go, 64GB
Intrati cu usurinta in realitatea virtuala fara a fi atasat de un PC sau cabluri.
Oculus GO este un set de casti VR autonom.
Este proiectat cu lentilele cele mai bune de pana acum si curele reglabile.
Controler: Control fara effort. Indiferent daca navighezi la emisiunile preferate sau la un teren indepartat.
Audio incorporat: Esti inconjurat de sunet. Driverele audio spatiale sunt construite chiar in setul de casca, oferind un sunet dramatic si imersiv, fara a fi nevoie de casti voluminoase sau incurcate.
6. Ochelari realitate virtuala Samsung Gear VR R325
Puneti-va pe Gear VR si treceti de la experientele anterioare la aventurile pe care doar le-ati visat.
Noul design si controlerul Gear VR va ofera o perspectiva mai buna si capacitatea de a ajunge cat mai departe.
Este usor sa va pierdeti in lumea realitatii virtuale, deoarece Gear VR este proiectat sa se simta mai usor decat este de fapt.
Utilizati controlerul Gear VR ca o telecomanda pentru a naviga cu usurinta in realitatea virtuala sau utilizati-l ca un gamepad pentru a castiga batalii.