Cuprins
Cum alegi cel mai bun acvariu? Ce caracteristici și funcții trebuie să aibă acvariul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Atunci când trăiești în jungla urbană și nu prea poți să mergi în natură cât de mult ți-ai dori, cum ar fi să aduci natura la tine? Acesta este doar unul din motivele pentru care oamenii aleg să își instaleze un acvariu în locuință.
Lumea acvatică este una fermecătoare și fascinantă, nu este de mirare atunci că îți dorești să decupezi o parte din ea și să o duci acasă. Acvariile îți permit să urmărești comportamentul peștilor în habitatul lor chiar la tine în sufragerie.
Pe lângă faptul că oferă o imagine prețioasă a lumii subacvatice, acvariul oferă și o notă de stil și frumusețe oricărei încăperi. Dacă te gândești să achiziționezi unul, iată mai jos cum alegi cel mai bun acvariu.
De ce să alegi cel mai bun acvariu?
Destinat susținerii vieții acvatice în condiții improprii, acvariul poate fi o achiziție pe care o vei aprecia mult. Dacă ai fost mereu fascinat de lumea acvatică, sau nu îți permiți un animal de companie convențional, dar vrei să simți că ai grijă de ceva, un acvariu cu pești poate fi ideal.
Acesta îți va permite să creezi un habitat propice pentru susținerea vieții acvatice. Astfel poți să observi la tine acasă comportamentul mai multor specii de pești, dar și să decorezi acvariul cu plante specifice și decorațiuni speciale. Avantajele unui acvariu vin însă și cu multe responsabilități.
Pentru a te asigura că vei putea să te ocupi bine de îngrijirea acestuia este bine să alegi de la început cel mai bun acvariu.
Cum alegi cel mai bun acvariu
Dacă nu ai mai avut până acum un acvariu este posibil să îți fie greu să faci o alegere corectă. Asta deoarece pe piață sunt multe modele cu un design, dimensiuni și funcții diferite. Această diversitate îți va întârzia mult decizia mai ales dacă ești un începător.
Care este cel mai bun material? Cum alegi acvariul în funcție de locul în care îl poți instala? Care sunt funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a te asigura că va susține viața în mod corespunzător? Răspunsul la toate aceste întrebări și nu numai este necesar pentru a reuși să faci o alegere ideală.
Pentru că asta ar dura mult timp, noi am făcut cercetările necesare pentru tine. Am întocmit acest ghid de cumpărături pe care îl poți parcurge în doar câteva minute. La sfârșit îți garantăm că vei cunoaște toate detaliile de care ai nevoie pentru a identifica cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, și a te bucura de cel mai bun acvariu.
Pentru a te asigura că vei face o investiție pe care nu o vei regreta, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante:
Materialul acvariului
Materialul din care este confecționat acvariul va influența mult modul sau locul în care vei alege să îl amplasezi, de aceea este bine să nu alegi la întâmplare și să iei în calcul atât avantajele cât și dezavantajele. Pe piață există două variante în ceea ce privește materialul: sticlă sau acrilul.
Sticla
Probabil primul material care îți vine în minte atunci când te gândești la un acvariu, sticla este și primul material utilizat pentru așa ceva. Avantajele acesteia sunt mai mult decât evidente. Sticla este un material cu care suntem familiarizați, deci îl putem curăța și întreține cu mare ușurință. De asemenea, este un material rezistent care nu se zgârie ușor, deci aspectul acvariul și vizibilitatea nu va fi compromisă de mici zgârieturi.
Nu putem ignora totuși dezavantajele. Sticla este un material destul de greu, deci locul în care vei instala acvariul va trebui să fie foarte bine ales deoarece nu îl vei putea muta cu ușurință ulterior.
Din cauza colțurilor ascuțite și a muchiilor, amplasarea acestuia trebuie făcută pe un suport special care să împiedice contactul cu aceste părți, deoarece îți pot provoca răni. De asemenea, marginile se pot ciobi destul de ușor.
Acrilul
Acvariul din acril este considerat cel mai bun pentru o locuință convențională. Asta deoarece, deși are nevoie de suport corespunzător, este mai ușor și permite mutarea mai facilă a acvariului dintr-un loc în altul.
Dezavantajul este acela că se zgârie mai ușor. Așa că pentru baruri sau locui publice unde oamenii vor atinge foarte des acvariul, este mai potrivit unul de sticlă.
Design, dimensiuni, amplasare
Atunci când cumperi un acvariu vei observa că pe piață există diferite modele cu diverse forme și dimensiuni.
Cel mai bine este să alegi un acvariu care să permită conviețuirea a cât mai multe specii diferite de pești și viețuitoare acvatice. De asemenea, design-ul va influența mult și modul sau locul în care îl vei amplasa.
Probabil cel mai important aspect pe care trebuie să îl verifici legat de dimensiune este grosimea pereților. Cu cât peretele de sticlă este mai gros, cu atât mai rezistent va fi acvariul și va putea suporta un volum de apă mai mare.
Stabilește din timp ce fel de și câți pești ai vrea să ai într-un acvariu. Vei alege un acvariu mai mare sau mai mic în funcție de acest detaliu.
Producătorii vor nota capacitatea maximă pe care o poate permite un acvariu în litrii (l). Specialiștii recomandă achiziționarea acvariilor alungite. Acestea le permit peștilor mai multă libertate în înot, ceea ce îți poate oferi priveliști încântătoare.
Și în ceea ce privește amplasarea ai mai multe opțiuni disponibile pe piață. Mulți apreciază acvariile care sunt încorporate în mobilă sau perete. Acestea oferă un decor spectaculos și este o metodă de amplasament foarte prietenoasă cu spațiul.
Alte variante populare sunt acvariile pe piedestal sau cele de perete. Este bine să verifici și îmbinările. Dacă acestea sunt sigilate cu silicon, nu ar trebui să apară scurgeri.
Sistemul de încălzire al apei
Pentru a te putea bucura de frumusețea unui acvariu nu este suficient să arunci niște apă, pești și plante într-un recipient din sticlă. Este necesar să te asiguri că acvariul întrunește toate condițiile necesare pentru a susține viața acvatică.
Acestea condiții trebuie să fie cât mai similare cu cele ale ecosistemului original în care se presupune că ar trebui să trăiască peștele. Un mare rol în acest sens îl joacă temperatura apei.
Având sânge rece, peștii nu pot să se încălzească singuri. Asta înseamnă că va trebui să te asiguri că acvariul are un sistem de încălzire care funcționează optim. Verifică existența lămpilor UV și a funcției de încălzire a apei. În special dacă vei dori să găzduiești o specie de pești tropicali, constanța unei temperaturi optime este crucială pentru supraviețuirea lor.
Ia în considerare și capacitatea acvariului precum și dimensiunea camerei. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât apa va tinde să fie mai rece, deci este nevoie de mai mult efort pentru menținerea unei temperaturi ideale.
Sistemul de filtrare al apei
În ceea ce privește sistemul de filtrare al apei, pentru că va trebui să asiguri o apă curată peștilor, există mai multe variante, inclusiv variante complementare de filtrare a apei.
Poți alege un sistem de filtrare al apei intern sau extern. Utilizatorii spun însă că cel intern este mai greu de întreținut, și că este mai dificil de schimbat. Nu uita că trebuie să alegi sistemul de filtrare în funcție de tipul de pești găzduiți în acvariu, deoarece unii pești sunt sensibili la anumite sisteme de filtrare.
De asemenea, există acvarii care vin cu sistem de filtrare încorporat sau care îți oferă libertatea de a alege singur sistemul de filtrare care se potrivește mai bine.
Mare atenție la ceea ce spun producătorii însă. Recent mulți au început să prezinte lămpile UV ca sistem de filtrare. Deși acestea au un oarecare merit în împiedicare dezvoltării microorganismelor și a algelor, lămpile UV nu constituie un sistem de filtrare al apei de sine stătător, iar viețuitoarele nu vor supraviețui în lipsa unui sistem de filtrare corespunzător.
Decorul și întreținerea acvariului
Un acvariu propriu-zis este doar un corp geometric transparent. Pentru a avea un micro-ecosistem este necesară implicare ta într-o măsură destul de mare.
Ține cont de faptul că va trebui să alegi nisip și pietricele care să fie așezate într-un strat de 3-5 cm la baza acvariului. Când alegi dimensiunile acvariului este bine să ții cont de acest aspect. Toate plantele adăugate trebuie să fie naturale și nu din plastic sau al material ce ar putea să fie toxic.
De asemenea, ține cont de faptul că întreținerea acvariului presupune reîmprospătarea apei. Asta înseamnă că o dată la 2-3 săptămâni va trebui să golești acvariul de apă și să o înlocuiești cu una proaspătă, preferabil fără clor. Alege un acvariu care să îți permită să faci acest lucru ușor, mai ales dacă știi că nu ești o persoană cu multă răbdare.
Producători
După ce ai notat toate criteriile pe care trebuie să le ai în vedere, mai este unul destul de important pe care nu trebuie să uiți.
Nu alege un acvariu no-name. Orientează-te înspre producători consacrați de acvarii în care poți să ai încredere. Cei mai populari în România sunt: Aquael, Diversa, Dennerle Scaper’s.
De asemenea, îți recomandăm să cumperi online. Astfel vei găsi mult mai repede ceea ce cauți și vei putea să verifici mai bine calitatea produsului înainte de cumpărare.
Asta deoarece ai posibilitatea de a consulta secțiunea de review unde alți utilizatori au relatat experiența lor cu un anumit acvariu. Astfel poți să anticipezi cel mai bine dacă investiția ta merită sau dacă ar trebui să alegi alt produs.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun acvariu.
Cel mai bun acvariu: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de acvarii care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. ACVARIU LED JUWEL RIO 125 NATUR
Acvariu complet utilat,recomandat pentru amenajarea acvariilor de apă dulce.
Se potriveste in orice tip de ambient datorita aspectului compact clasic
Ideal si pentru acvaristii incepatori, fiind complet utilat.
Calitatea apei din acvariu este mentinuta in parametrii optimi datorita sistemului de filtrare de inalta performanta.
incalzitor cu termostat integrat fara a fi vizibil in caseta de filtrare.
Incalzitor cu eficienta ridicata, protejat in caseta de filtrare, facand ca temperatura apei sa fie mai uniforma in tot acvariul.
2. Set complet acvariu BiOrb FLOW 30
Acvariul FLOW-30 biOrb este un acvariu mic, compact si foarte usor de intretinut.
Acesta vine echipat cu filtrul Biorb si are incorporat sistemul de iluminat LED.
Flow-30 biOrb este acvariul ideal pentru pastrarea pestilor mici sau a crevetilor si este suficient de compact pentru a fi pastrat pe birou sau intr-un spatiu mic.
Pentru siguranta, luminile-LED si pompa de aer sunt alimentate la curent electric de joasa tensiune.
Acvariul in sine este facut din acrilic, care este de zece ori mai puternic decat cele din sticla.
3. ACVARIU JUWEL LIDO 120 MARON
Acvariu complet utilat, recomandat pentru amenajarea acvariilor de apă dulce.
Vvolum acvariu 120 l.
Dimensiuni 60X40x58 cm.
Capac cu sistem iluminare.
Lampă 2 neoanex24w (438mm).
Sistem filtrare Bioflow 3.0 ( pompa 600l/h + medii filtrante).
Încălzitor Juwel 100w.
4. Acvariu Diversa 80 Negru
Acvariul Diversa 80 Negru are o capacitate de 112 litri, reprezinta o solutie simpla si profesionala de amenajare a unui habitat natural si datorita faptului ca este usor de intretinut este ideal pentru acvaristii incepatori.
Acvariu cu dimensiunile 80x35x40cm, din sticla de 6mm grosime.
Capac de plastic modern care include un tub fluorescent de 18W
Filtru intern – Sticla frontala este plata .- Plasa prindere pesti inclusa.
Incalzitor 100W cu termostat – Termometru
5. Aquael Acvariu Shrimp Smart 10 L
Puteti crea o lume subacvatica unica infrumusetand astfel si cele mai mici camere.
Sistemul de iluminat de tip LED stimulează creşterea plantelor şi pune în evidenţă culoarea creveţilor şi peştilor.
Deschidere inteligentă a capacului.
Apa curată este menţinută de un filtrul intern foarte eficient (PAT MINI) ce conţine un burete foarte dens.
Climatul confortabil este oferit încălzitorului modern inclus.