Cuprins
- 1 Top 3 amplificatoare auto recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun amplificator auto?
- 3 Cum alegi cel mai bun amplificator auto
- 3.1 Compatibilitatea amplificatorului auto
- 3.2 Numărul de canale
- 3.3 Puterea amplificatorului auto
- 3.4 Clasele amplificatoarelor auto
- 3.5 Dimensiunea amplificatorului auto
- 3.6 Tipul de muzică pe care o preferi
- 3.7 Cablurile pentru cel mai bun amplificator auto
- 3.8 Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cel mai bun amplificator auto?
- 3.9 Producători
- 3.10 Concluzii
- 4 Cel mai bun amplificator auto: recomandari
Cum alegi cel mai bun amplificator auto? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă amplificatorul auto potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Atunci când vrei să îmbunătățești sistemul audio al mașinii tale, cel mai bun amplificator auto este capabil să schimbe radical experiența sonoră pe care o vei experimenta atunci când conduci sau când vrei să folosești boxele autoturismului pentru muzică.
Cu toate acestea, trebuie să cunoști mai multe despre aceste dispozitive pentru a putea să le alegi pe cele mai potrivite și mai eficiente pentru mașina ta.
Iată în acest articol cum poți alege cel mai bun amplificator auto.
Top 3 amplificatoare auto recomandate
- Amplificator Auto Audison, SR 4.300, 520W RMS
- Un amplificator compact din aluminiu extrudat cu colțuri rotunjite care ușurează instalarea produsului în spații înguste.
- Vezi detalii si pret
- Amplificator auto Sony XMN1004, 4 x 250 W
- Un amplificator de mare putere de 1000 W furnizeaza boxelor un sunet mai curat, pentru auditie imbunatatita. Constructie solida.
- Vezi detalii si pret
- Amplificator auto Hertz D Power 4, 4 canale 600W
- Circuitul eficient de clasa D oferă o putere maximă de 600 W într-un șasiu compact, o cerință esențială pentru integrarea în mașină.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun amplificator auto?
Unele boxe auto sunt suficient de bune și fără un amplificator auto. Deci, de ce ai vrea să adaugi acest dispozitiv extra? Amplificatorul este o componentă importantă a întregului sistem audio, mai ales dacă vrei ca sistemul audio să fie mai energic.
Indiferent că îți place să pornești muzica la un volum care să îți permită să conversezi în voie sau ești o persoană care vrea să folosească boxele la maxim, un amplificator scoate în evidență detalii care vor încânta simțul auditiv. Iată care sunt câteva beneficii:
- Calitate a sunetului îmbunătățită – Dacă adaugi un amplificator la sistemul audio, acesta va beneficia de o sursă de energie mai curată care este capabilă să alimenteze boxele cu mult mai multă ușurință.
- Sursă de energie corectă pentru boxele mai puternice – Dacă alegi să schimbi boxele din fabrică cu unele mai puternice, atunci amplificatorul vechi nu va face față, ceea ce va rezulta într-un sunet neclar la volume mai mari. Aici se impune necesitatea unui amplificator mai puternic, care să poată suporta puterea difuzoarelor.
Cum alegi cel mai bun amplificator auto
Există însă multe detalii pe care trebuie să le cunoști. Spre exemplu, de unde știi că amplificatorul pe care îl dorești este compatibil cu mașina ta și cu sistemul audio?
Câte tipuri de amplificatoare există? Câte canale trebuie să aibă? Ce detalii tehnice trebuie să știi înainte de a face o achiziție?
Toate aceste informații și nu numai, vor fi dezbătute în acest ghid de cumpărături. Astfel vei putea să faci din prima cea mai bună achiziție și să te bucuri de cea mai bună experiență audio în mașina ta.
La final am pregătit și câteva sugestii de oferte de pe piață disponibile chiar acum la cel mai bun raport calitate/preț. Așadar, iată ce trebuie să știi:
Compatibilitatea amplificatorului auto
Este important să verifici impedanța nominală a boxelor și intervalul de impedanță suportat de amplificator.
Impedanța se referă la cât de mult curent au nevoie boxele pentru a putea funcționa. Amplificatorul trebuie să fie capabil să livreze acea cantitate de curent electric, fără a fi saturat.
Impedanța se exprimă în ohmi (Ω). Cu cât valoarea impedanței este mai mică, cu atât amplificatorul va putea livra mai mult curent, ceea ce înseamnă că boxele vor funcționa la o putere mai mare.
Problema apare atunci când amplificatorul nu poate livra suficient curent pentru necesitățile boxelor. De exemplu, dacă ai un amplificator care are impedanța minimă de 4 ohmi (așa cum sunt majoritatea), îl vei putea conecta la o boxă care are impedanța nominală de 4 sau mai mulți ohmi, fără probleme.
Dacă impedanța acesteia este de 2 ohmi, amplificatorul nu va face față. La fel, dacă vei lega două perechi de boxe fiecare de 4 ohmi printr-o conexiune paralelă la amplificator, impedanța se înjumătățește, însemnând că aceasta va fi de 2 ohmi, iar amplificatorul nu va suporta această sarcină.
Poți rezolva această problemă, legând boxele printr-o conexiune tip serie.
Numărul de canale
Vei alege numărul de canale a amplificatorului, în funcție de numărul de boxe pe care le ai instalate în sistemul audio al mașinii tale. În general, ai nevoie de un canal pentru fiecare boxă.
Un canal – Dacă adaugi un subwoofer sistemului sonor al mașinii, canalul amplificatorului mono va fi dedicat acestuia. Cea mai bună variantă pentru un subwoofer este un amplificator clasa D cu un singur canal. Acestea folosesc mai puțină energie și generează mai puțină căldură.
Două canale – Amplificatoarele cu două sau patru canale, sunt utilizate cel mai adesea pentru a alimenta boxele instalate pe ușile autoturismului. Amplificatorul cu două canale poate furniza energie pentru două boxe coaxiale, două woofere, un singur subwoofer sau două seturi de boxe coaxiale.
Trei canale – Un amplificator cu 3 canale este perfect pentru o pereche de boxe sau un subwoofer. Această configurație este ideală dacă vrei să alimentezi doar boxele din spate sau doar pe cele din față cu un amplificator aftermarket.
Patru canale – potrivit pentru a conecta 4 boxe sau două boxe și un subwoofer.
Peste 5 canale – Acesta este potrivit pentru întreg sistemul audio al mașinii: două boxe în față, două în spate și un subwoofer. Amplificatoarele auto cu 6 sau 8 canale sunt făcute pentru sisteme audio chiar mai complexe.
Puterea amplificatorului auto
Atunci când vrei să ai cel mai bun amplificator auto este important să nu faci compromis atunci când vine vorba de putere. Este foarte important ca acesta să nu fie mai puțin puternic decât restul sistemului audio al mașinii.
Vrei să găsești acel amplificator care poate să furnizeze cel mai bun sunet prin boxe. Indiferent că vei cumpăra boxe mai bune sau le vei folosi pe cele care vin cu mașina, este mereu cel mai bine ca puterea amplificatorului să fie identică cu cea a difuzoarelor.
Verifică valoarea RMS a boxelor tale. Ia ca referință cea mai înaltă valoare RMS trecută pe boxe și caută un amplificator care are cel puțin 75% din acea putere și până la 150% din ea. Pentru a afla cât este 75%, înmulțește acel număr cu 0.75, iar pentru a afla cât este 150%, înmulțește cu 1.5.
De exemplu, pentru o boxă cu o putere de 200 W vei avea nevoie de un amplificator cu o putere între 150 și 300 W.
Clasele amplificatoarelor auto
Amplificatoarele pentru mașină sunt categorizate și în funcție de rating-uri sau clase. Acestea au legătură cu caracteristicile și design-ul circuitelor electrice ale sistemelor. Acestea ratinguri se oferă în funcție de unele caracteristici legate de eficiența energetică a amplificatorului, performanța sonoră și temperatura de operare. Clasele sunt: A, B, AB, D.
Amplificator auto de clasa A
Acesta este un amplificator analog. Este utilizat, cel mai adesea, pentru instalații audio mai scumpe.
Acestea sunt foarte ușor de instalat, nu distorsionează sunetul și au un răspuns de frecvență înaltă foarte bun.
Totuși, au o dimensiune mare, emit multă căldură, nu sunt eficiente energetic, sunt grele și scumpe.
Amplificator auto de clasa B
Acesta este tot un amplificator analog care utilizează o metodă de împingere/tragere pentru a reproduce sunete. Nu este un model foarte popular.
Este mai eficient decât cele din clasa A, dar distorsionează sunetul, generează căldură, sunt foarte ineficiente și scumpe.
Amplificator auto de clasa AB
Este un hibrid între cele două clase, fiind mai eficiente energetic. Randamentul poate ajunge la 60%, spre deosebire de 25% cât este în cazul celor de clasa A. Și aici sunt prezente distorsiunile sonore. Totuși, au avantajul de a fi mai mici în dimensiuni și mai ieftine.
Din acest motiv sunt printre cele mai populare modele și cele pe care le vei găsi cel mai adesea pe piață.
Amplificatoare pentru mașină clasa D
Acestea sunt amplificatoare digitale. Cel mai adesea se folosesc doar pentru mașini. Acesta generează destul de multă distorsiune sonoră. Pentru a minimiza efectul distorsiunii, calitatea audio ar putea să sufere, deși aici depinde foarte mult de modelul și fabricarea amplificatorului.
Sunt eficiente energetic generând puțină căldură, fiind mult mai eficiente decât cele de clasa A. Sunt ieftine și nu ocupă prea mult spațiu. Distorsiunea și calitatea slabă a sunetului pot fi însă probleme deranjante.
Dimensiunea amplificatorului auto
Trebuie să te asiguri că amplificatorul va încăpea în mașină. Nu cumpăra un amplificator foarte mare și apoi să te aștepți ca acesta să încapă sub scaunul tău.
Tehnologia a progresat destul de mult, ceea ce a făcut posibilă fabricarea unor amplificatoare foarte eficiente la dimensiuni chiar mici.
Tipul de muzică pe care o preferi
O întrebare importantă pe care trebuie să ți-o pui înainte de a cumpăra un amplificator se referă la gusturile tale muzicale. Răspunsul poate influența tipul de amplificator pe care îl vei alege, deoarece sistemele audio nu funcționează la fel pentru toate tipurile de muzică.
De exemplu, dacă preferi melodiile cu un bas puternic, vei căuta amplificatoare care pot alimenta un subwoofer sau difuzoare bas.
Dacă preferi un sunet mai delicat, caută amplificatoare care pot furniza energie pentru patru sau șase difuzoare interioare. Astfel sunetul va fi mai clar.
Cablurile pentru cel mai bun amplificator auto
Este foarte important să cumperi cabluri de cea mai bună calitate pentru amplificator. Cel mai bune sunt considerate cele din cupru fără oxigen. Deoarece acest cupru este mai scump, și seturile care includ aceste fire sunt ceva mai scumpe, dar dacă vrei un sunet cât mai bun aceasta este alegerea pe care trebuie să o faci.
Există și cabluri pentru difuzoare tip CCA, din cupru-aluminiu. Aceste kituri sunt alcătuite dintr-un conductor central din aluminiu și un strat exterior din cupru.
Cuprul un conductor mult mai bun de electricitate decât aluminiu. În multe cazuri un cablu CCA mai gros, va conduce mai puțin curent decât unul OFC (cupru fără oxigen) de grosime mai mică.
De asemenea, fii atent la variantele no-name. Acestea vin cu cabluri groase. În realitate, doar izolația este groasă. O secțiune ar putea dezvălui că sârmele din metal sunt mult prea subțiri.
Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cel mai bun amplificator auto?
- Filtre audio
Acestea sunt dispozitive electronice care pot fi găsită în amplificatoare cu rolul de a controla ce frecvențe sunt direcționate către difuzoare. Acestea sunt folositoare deoarece îți permit să editezi sunetul care ajunge la difuzoare. Acestea pot fi fixe sau variabile. Cele fixe au o singură setare care este predeterminată de către producător. Cele variabile îți permit să ajustezi setările pentru a selecta exact frecvențele ce vor fi filtrate.
Există mai multe tipuri de filtre audio:
- Filtru de frecvențe joase – acesta va permite doar frecvențelor setate peste o valoare stabilită să ajungă la difuzoare. Toate frecvențele mai joase de acea frecvență vor fi filtrate.
- Filtru de frecvențe înalte – funcționează exact invers. Permite transmiterea către difuzoare doar a acelor frecvențe mai joase decât o valoare presetată.
- Filtru subsonic – Acesta elimină frecvențele foarte joase care nu se încadrează în spectrul perceptibil de urechea umană. Aceasta reduce atât efortul amplificatorului, cât și pe cel al boxelor, astfel energia este folosită doar pentru frecvențele ce pot fi auzite.
- Opțiuni de control al semnalului
Unele amplificatoare vin dotate cu posibilitatea de a controla semnalul pe care îl primesc de la sistemul audio. Astfel poți să îl mărești sau să îl anulezi pentru a controla mai bine distorsiunile sonore. Altele îți permit să controlezi și semnalul care este trimis de la amplificator la boxe. Astfel te asiguri că boxele nu sunt suprasolicitate și că amplificatorul nu creează distorsiuni și nu se încălzește prea tare.
Producători
Cel mai bun amplificator auto poate fi cumpărat doar de la producători de renume. Ferește-te de variantele no-name la un prea bun ca să fie adevărat.
Deși au un preț bun, acestea au defecte ascunse care vor afecta atât calitatea sunetului cât și valabilitatea produsului. Cele mai recomandate branduri sunt: Kenwood, Pioneer, Rockford Fosgate, Alpine, MTX.
Concluzii
Poți achiziționa cel mai bun amplificator auto online. Aici vei găsi mai multe variante având astfel posibilitatea de a cumpăra ceva perfect pentru mașina ta.
Este ușor să filtrezi căutarea pentru a descoperi mai repede un model care să se încadreze în bugetul tău și care să ofere cele mai bun specificații pentru ca tu să te bucuri de cel mai bun sunet în mașină. În plus, ai posibilitatea de a testa produsul și de a-l returna în 14 zile dacă nu ești mulțumit de el.
Dacă vei decide să cumperi online, de mare ajutor își vor fi părerile altor utilizatori. Acestea te vor ajuta să îți dai seama dacă investiția merită sau nu, dacă amplificatorul se potrivește mașinii tale și dacă va trebui să faci achiziții suplimentare pentru a te bucura de el la potențial maxim.
Având la dispoziție aceste informații, ești gata să cumperi cel mai bun amplificator pentru mașină.
Cel mai bun amplificator auto: recomandari
Tinand cont de criteriile de mai sus si analizand oferta de pe piata va recomandam in continuare cateva modele de amplificatoare auto care ofera un raport excelent calitate/pret.
Bineinteles ca va trebui sa alegi un model potrivit sistemului tau audio, insa modelele de mai jos sunt un bun punct de plecare pe calea catre amplificatorul auto potrivit.
1. Amplificator Auto Audison, SR 4.300, 520W RMS, 4 Canale
Suntem mândri să prezentăm amplificatorul SR 4.300 (85 W x 4 @ 4Ω) introdus în 1988 și actualizat constant cu cele mai bune tehnologii disponibile.
Un amplificator compact din aluminiu extrudat cu colțuri rotunjite care ușurează instalarea produsului în spații înguste.
Amplificatoarele SR își confirmă vocația pentru versatilitate prin includerea pe toate modelele a unei secțiuni complete de filtrare, potrivite pentru orice tip de configurare a sistemului audio.
2. Amplificator auto Sony XMN1004, 4 x 250 W
Sofatul este intotdeauna mai placut cand sunteti insotit de muzica preferata. Un amplificator de mare putere de 1000 W furnizeaza boxelor un sunet mai curat, pentru auditie imbunatatita.
Constructie solida – Fiecare componenta a fost selectata in vederea asigurarii calitatii sunetului si fiabilitatii.
Separati sunetele inalte de cele joase – Filtrele trece-sus si trece-jos trimit frecventele la boxele la care trebuie.
3. Amplificator auto Hertz D Power 4, 4 canale 600W
Amplificatorul auto HERTZ DPOWER este excelent pentru modernizarea sistemelor OEM.
Circuitul eficient de clasa D oferă o putere maximă de 600 W într-un șasiu compact, o cerință esențială pentru integrarea în mașină.
Funcția de amplificare a bass-ului DPower1 îmbunătățește 45 Hz până la 12 dB pentru a crește perforarea subwoofer-ului.
SPEAKER & RCA INPUTS permit amplificatoarelor DPower să se conecteze la orice tip de sursă.
4. Amplificator auto Pioneer GM-A3702, 2 canale, 500W
De la distinctia dramatica la designul dramatic, noile amplificatoare din seria GM Pioneer sunt thrillere in toate sensurile, impingand limitele flexibilitatii si functionalitatii.
Noile amplificatoare Pioneer integreaza in mod stralucit performante de inalta putere superioare celor ale modelelor anterioare intr-o dimensiune eficienta din punct de vedere spatial pentru flexibilitatea instalarii in diverse cabine auto.
Amplificatoarele Pioneer selecteaza automat modul corect de semnal de intrare, fie RCA, fie la nivelul difuzoarelor. Cand receptorul este pornit, amplificatorul porneste automat.
5. Amplificator auto Aura AMP A255, 2 canale, 150W
Amplificatorul A255 este proiectat sa functioneze la impedante de 2 si 4 ohmi, are o eficienta buna si poate reproduce o gama larga de frecvente.
Putere nominala 4 ohm: 2*55 wati – Putere nominala 2 ohm: 2*75 wati – Putere nominala, punte 4 ohm: 2*120 wati.
Interval de frecventa: 20Hz – 20KHz – Raportul semnal / zgomot: 88dB.
Factor de distorsiune neliniar THD: 0,15% – Dimensiuni: 180 x 218 x 47 mm.