Cuprins
- 1 Top 3 boilere pe lemne recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun boiler pe lemne?
- 3 Cum alegi cel mai bun boiler pe lemne
- 4 Cel mai bun boiler pe lemne: recomandări
- 4.1 1. Boiler lemn-electric Ariston SLE 80, 1200 W, 80 l, 0.8 Mpa
- 4.2 2. Ansamblu boiler pe lemn cu focar usa fonta FM, inox, 120 l
- 4.3 3. Boiler pe lemne Fornello din inox cu focar din tabla 90 litri
- 4.4 4. Boiler din inox pe lemne cu focar FM 90 litri
- 4.5 5. Boiler pe lemne Fornello din otel cu focar din tabla 90 litri
Cum alegi cel mai bun boiler pe lemne? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă boilerul pe lemne potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Pentru mulți oameni, apa caldă este un bun greu de obținut. Atunci când nu au o centrală termică ce să poată face disponibilă apa caldă direct din robinet, este dificil să o folosească în scop menajer, pierzând mult timp pentru a o încălzi.
Din fericire, pentru aceia care nu pot să achiziționeze un boiler electric sau unul pe gaz, există varianta foarte convenabilă a boilerului pe lemne.
Dacă și tu ești interesat de un astfel de bun în casa ta, te îndemnăm să citești acest articol pentru a afla cum poți alege cel mai bun boiler pe lemne.
Top 3 boilere pe lemne recomandate
De ce să alegi cel mai bun boiler pe lemne?
Mai ales dacă locuiești la țară, probabil îți lipsesc multe facilități de care cei de la oraș se bucură. Printre acestea se numără și apa caldă curentă.
Din fericire, pe piață au apărut soluții convenabile chiar și pentru cei care locuiesc într-o zonă rurală. Boilerul pe lemne este una dintre aceste soluții practice. Construit în mod ingenios, acesta este capabil să încălzească apa din locuință, folosind căldura generată de arderea lemnului.
Poți înțelege chiar din această descriere simplă că este vorba despre un sistem complex. Așadar, pentru a-l alege pe cel mai bun, este necesar să te informezi ceva mai bine.
Cum alegi cel mai bun boiler pe lemne
Deși foarte avantajos, trebuie să știi că doar cel mai bun boiler pe lemne va satisface nevoile familiei tale. Există multe variabile care diferențiază boilerele de acest tip, deși, la prima vedere, toate par cam la fel.
Adevărul este că tipul de boiler pe lemne, materialul din care este confecționat, temperatura la care poate aduce apa, măsurile de siguranță, funcțiile speciale, dar și volumul bazinului de apă, sunt doar câteva aspecte care pot influența sever prețul final.
Cum poți fi sigur că plătești un preț corect, deși este ușor să te simți copleșit de oferta bogată de pe piață? Este important să te informezi dintr-o sursă de încredere.
Noi am cercetat piața și am găsit cele mai bune boilerele pe lemn la un raport calitate/preț foarte bun, pe care le vei regăsi mai jos. Înainte de asta însă, vrem să te învățăm printr-un ghid de cumpărături, care sunt toate criteriile de selecție de care trebuie să ții cont.
Iată deci tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un boiler pe lemne.
Cum funcționează un boiler pe lemne?
Boilerul pe lemne este un sistem de încălzire al apei ingenios, care îți permite să asiguri apa caldă pentru baie sau pentru întreaga locuință dacă îl selectezi pe cel potrivit.
Componentele sale sunt următoarele:
- Un spațiu pentru arderea lemnului. Acesta funcționează pe același principiu ca o sobă. Se deschide o ușă iar interior vei porni focul, urmând să îl alimentezi după bunul plac cu lemne. Trebuie să știi că eficiența energetică a boilerului depinde mult și de calitatea lemnului folosit. Așadar, ține asta în minte când alegi și combustibilul potrivit pentru boiler.
- Un cazan. În interiorul acestuia se va regăsi țeava de evacuare a gazelor de ardere. În urma acestui proces, lichidul va fi încălzit și îl vei putea folosi după bunul plac.
Nu se oprește totul aici. Pentru a asigura o bună funcționare va trebui să legi boilerul la rețeaua de apă din casa ta. De asemenea, gazele emise în urma arderii, adică fumul, va trebui eliminat în siguranță.
Astfel, cel mai probabil, va trebui să faci un nou coș de evacuare. Este foarte probabil să ai nevoie de cineva care să te ajute cu instalarea, deci ia în considerare și aceste costuri pe lângă prețul de achiziție.
Spre deosebire de un boiler pe gaz sau electricitate, acesta este mai greoi de utilizat. Asta pentru că apa va fi caldă, doar atât timp cât o vei întreține. Dacă vrei apă caldă în fiecare zi, va trebui să faci focul zilnic și să îl alimentezi cu regularitate.
În lipsa focului, apa se va menține pentru ceva mai mult timp caldă, dacă cazanul va fi foarte bine izolat și va avea pereții cât mai groși.
Tipuri de boiler pe lemne
Acum că ai înțeles cum funcționează, va trebui să cunoști și variantele pe care producătorii ți le pun la dispoziție, care sunt diferențele dintre ele și ce avantaje poate să îți ofere fiecare.
Boiler pe lemne simplu
Este cea mai ieftină variantă de pe piață. Este simplu deoarece nu mai are o variantă alternativă de alimentare în afară de lemne. Singurul mod în care vei obține apă caldă este dacă faci foc în sobiță.
Chiar dacă nu are nimic spectaculos este o opțiune care se dovedește a fi mai mult decât suficientă pentru majoritatea utilizatorilor convenționali.
Boiler pe lemne și electric
Este mereu bine să ai un plan de rezervă. Astfel, un boiler care este alimentat atât electric, cât și pe lemne, poate să îți asigure apă caldă mai mult timp.
Ia în considerare scenariul în care nu ai lemne tăiate pentru ziua respectivă sau vrei să păstrezi apa caldă, fără să mai bagi lemne pe foc. În acest caz, o rezistență electrică din interiorul cazanului va prelua această sarcină.
Atunci când vrei să funcționeze o singură de alimentare, de preferat cea pe lemne deoarece este cea mai convenabilă economic, este suficient să scoți componenta electrică din priză.
Dacă boilerul pe lemne este dotat cu două termostate pentru fiecare sursă de energie, vei putea simplu să setezi termostatul care aparține sursei electrice pe 0. Astfel toată căldura va fi generată de arderea lemnelor, iar tu nu vei face risipă de energie.
Boiler pe lemne cu serpentină
Serpentina are rolul de a prelua sarcina de încălzire a apei, de la o altă sursă în afară de lemne. Spre exemplu, te poți folosi de centrala termică atunci când ai una sau de energia provenită de la un panou solar pentru a introduce agent termic în serpentina care va încălzi, la rândul ei apa.
Astfel, vei avea apă caldă fără a face neapărat foc, folosind o sursă de energie care funcționează indiferent că vrei sau nu să utilizezi boilerul. Vei face economii importante folosind un astfel de boiler cu serpentină.
Volumul boilerului pe lemne
Cel mai bun boiler pe lemne trebuie să poată asigura necesarul de apă pentru întreaga familie. Trebuie să știi de la bun început că acestea nu sunt aparate mici și că vor ocupa destul de mult spațiu, de obicei chiar în baia ta.
De aceea, trebuie să te asiguri mai întâi, că ai locul necesar pregătit pentru a le instala corespunzător.
Revenind la volumul rezervorului, acesta trebuie selectat în funcție de numărul de persoane din locuință. Cu cât acesta va fi mai mare, cu atât boilerul va trebui să aibă un cazan mai încăpător.
Cea mai mică variantă de pe piață este de 80 de litri și e recomandată familiilor formate din 2 persoane adulte. Pentru fiecare copil, va trebui să mai adaugi 20 de litri.
Astfel dacă sunteți doi adulți cu un copil, rezervorul va fi de 100 de litri, iar pentru încă un copil va trebuie să selectezi un boiler pe lemne cu un rezervor de 120 litri cel puțin.
Totuși, un volum mai mare vine cu dezavantaje. De pildă, cu cât volumul de apă va fi mai mare, cu atât va fi nevoie de mai mult timp și o cantitate mai mare de lemne pentru a o încălzi.
Chiar dacă producătorii oferă unele informații în legătură cu timpul necesar pentru ca apa să atingă temperatura maximă, sunt multe variabile pe care să le iei în considerare, deoarece ei oferă valori obținute în codiții optime.
Spre exemplu, chiar dacă ei spun că este nevoie de o oră pentru ca apa să ajungă la 60 de grade, calitatea slabă a lemnului, o ardere lentă și întreruptă, pot prelungi această perioadă.
Boilerul pe lemne trebuie să fie dotat cu un termometru care să îți indice temperatura la care a ajuns apa. De asemenea, este important ca acesta să aibă și un termostat reglabil. Asta îți va oferi un oarecare control asupra temperaturii la care poate ajunge apa.
Măsuri de protecție
Deoarece funcționează pe bază de flacără, va exista mereu riscul unui incendiu sau chiar a unei explozii din cauza presiunii apei, dacă nu se i-au unele măsuri de siguranță obligatorii. Iată care sunt acestea:
Supapa de siguranță
Este necesară pentru a controla presiunea din interiorul cazanului și pentru a evita astfel o explozie. Fiecare producător va indica presiunea maximă la care poate ajunge apa în cazan, presiune care dacă este depășită se va ajunge la accidente.
Supapa de siguranță eliberează aburi foarte fierbinți, astfel încât presiunea este ținută sub control. Presiunea maximă acceptată este de 3 bari la unele modele, dar poate ajunge până la 6 bari la altele.
Protecție anti-corozivă
În interiorul cazanului se pot forma depuneri de minerale care pot duce în timp la formarea ruginii. Asta ar putea provoca deteriorarea mai rapidă a boilerului, lucru pe care nimeni nu și-l dorește. Pentru a evita asta, interiorul cazanului metalic trebuie să fie tratat cu protecție anti-corozivă.
De asemenea, este important ca pe interior să existe un strat de email. Un alt tratament bun este cel cu anod de magneziu. Astfel depunerile de calcar vor fi respinse și nu va trebui să îți faci griji din acest punct de vedere.
Instalare corespunzătoare
Deoarece factorii de risc sunt foarte ridicați, este important să nu faci improvizații și să îi lași pe profesioniști să se ocupe de acest proces, chiar dacă poate presupune costuri în plus din partea ta.
De exemplu, coșul de evacuare al fumului va fi instalat astfel încât să nu apară accidente și în conformitate cu normele de siguranță în vigoare.
Dacă boilerul tău pe lemne va avea și o componentă electrică, vei avea nevoie de un profesionist care să facă împământarea.
Materialul boilerului
Pe piață sunt două variante în acest sens: boiler pe lemne din oțel și din inox.
Specialiștii recomandă să alegi un boiler pe lemne din inox, acesta având mai multe avantaje față de cel din tablă de oțel principalul fiind durabilitatea.
Inoxul poate face față mai bine loviturilor, dar și factorilor care nu sunt atât de evidenți pentru ochiul uman, cum ar fi acțiunea negativă a clorului, a acizilor sau a altor soluții alcaline.
Deoarece vorbim despre inox, acesta va fi mai rezistent la coroziune, dar și la valorile de temperatură înalte pe care le atinge apa. Bineînțeles, este o opțiune mai scumpă, dar investiția merită deoarece nevoia de reperații sau de înlocuire a boilerului va apăra mai târziu.
Alte precizări cu privire la aprinderea și întreținerea focului
Pentru siguranța tuturor, în timp ce focul arde, ușa sobei va trebui să stea închisă. Astfel nu se va pierde căldură în exterior, arderea va fi mai bună și riscul de incendiu va fi redus considerabil.
Din acest motiv, trebuie să fii atent la lungimea lemnelor pe care le folosești. Acestea nu trebuie să fie atât de mari încât ușa să nu se poată închide bine.
Trebuie să ai grijă la modul și frecvența cu care alimentezi focul. În mod normal, de îndată ce temperatura apei atinge valoare dorită, nu va mai trebui să adaugi lemne în sobă, decât când temperatura scade. Dacă ignori acest îndemn, presiunea din cazan va crește peste limitele ce le poate suporta.
Întreținerea unui boiler pe lemne
Mentenanța unui boiler pe lemne se va face zilnic, săptămânal și lunar. În fiecare zi va trebui să cureți cenușa lăsată în urma arderii lemnelor.
De asemenea, pentru a se asigura un flux de oxigen bun, grătarul pe care se așază lemnele trebuie curățat de cenușă.
În fiecare săptămână va trebui să cureți mai bine reziduuri care rezultă în urma arderii. Apoi, o dată pe lună vei curăța general focarul, dar și coșul de evacuare.
Concluzii
Poți găsi cel mai bun boiler pe lemne online. Aici vei găsi mai ușor un model potrivit pentru tine.
Dacă nu ești sigur dacă faci sau nu o alegere bună, poți consulta părerea și experiența altor utilizatori cu respectivul produs. În acest fel vei evita o investiție nefericită și vei cumpăra doar cel mai bun boiler pe lemne pentru tine.
Cel mai bun boiler pe lemne: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de boilere pe lemne care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Boiler lemn-electric Ariston SLE 80, 1200 W, 80 l, 0.8 Mpa
Boiler pe lemne in doua versiuni SL, doar pe lemne, si SLE, functionare pe lemne sau electric.
Versiunea electrica sle are rezistenta electrica (1200 w), termostat si capac pentru inspectia componentelor.
Protectie anticoroziva prin emailare a corpului boilerului si a circuitului de fum,
Protectie suplimentara cu anod de magneziu de mari dimensiuni.
Flansa de inspectie.
2. Ansamblu boiler pe lemn cu focar usa fonta FM, inox, 120 l
Cazanul este confectionat din tabla de inox.
Presiunea de lucru a cazanului de baie este de max. 3 bari.
Cazanul functioneaza sub presiune si pentru siguranta in exploatare cazanul a fost prevazut cu un racord pentru o supapa de siguranta si cu o supapa de siguranta.
Capacitate: 120 l – Sursa de energie: Combustibil solid.
Tip montare: Verticala – Suprafata de montare: Podea.
Putere: 7500 W – Presiune maxima de lucru: 3 bar.
3. Boiler pe lemne Fornello din inox cu focar din tabla 90 litri
Presiune maxima: 3 bari – Temperatura max. a apei: 65 C° – Debitul caloric: 5,5 KW.
Volum boiler: 90 L – Racordare la cos: 120 mm – Grosime perete: 2 mm.
Tip boiler: Cu acumulare – Capacitate: 90 l.
Sursa de energie: Combustibil solid.
Tip montare: Verticala – Suprafata de montare: Podea.
Tip panou de comanda: Mecanic.
4. Boiler din inox pe lemne cu focar FM 90 litri
Ansamblul boiler inox 90L si focar economic FM este destinat producerii apei calde menajere, prin arderea unui combustibil solid in focarul sobei.
Cazanul de baie functioneaza sub presiune si pentru siguranta in exploatare este prevazut cu un racord pentru o supapa de siguranta.
Acest boiler este confectionat din inox de 2 mm grosime, iar presiunea de lucru a acestuia este de maxim 6 bari.
Volum boiler – 90 litri – Debitul caloric – 5.5 kW.
5. Boiler pe lemne Fornello din otel cu focar din tabla 90 litri
Ansamblu boiler tabla otel 90 Litri cu focar economic.
Presiune maxima: 3 bari.
Temperatura max. a apei: 65 C° – Debitul caloric: 5,5 KW.
Volum boiler: 90 L.
Sursa de energie: Combustibil solid.
Tip montare: Verticala – Suprafata de montare: Podea.
Tip panou de comanda: Mecanic.