Cuprins
Cum alegi cel mai bun boiler pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă boilerul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Apa caldă este o necesitate pentru orice locuință. Atunci când nu ai posibilitatea de a instala o centrală termică în casa ta, faptul de a cumpăra un boiler, poate fi singura soluție convenabilă pentru tine.
În caz contrar, va trebui să încălzești apă pe sobă sau aragaz, de fiecare dată când vei dori să te speli sau să cureți alte obiecte.
Indiferent că este prima dată când cauți un astfel de aparat sau că vrei să înlocuiești unul vechi, este crucial să știi cum să alegi cel mai bun boiler pentru acasă. Află în acest articol toate informațiile de care să ții cont.
Top 3 boilere pentru acasă recomandate
- Boiler electric Ferroli TDG 100 PLUS – 100 litri
- Functie SMART, un program de auto-invatare care permite reducerea pierderilor de caldura si reducerea consumului de energie.
- Vezi detalii si pret
- Boiler electric Ariston Lydos Eco 80L
- Functia Eco Evo alimentata de CoreTech: pana la 14% economie de energie. Tehnologie WaterPlus: pana la 16% mai multa apa fierbinte.
- Vezi detalii si pret
- Boiler electric vertical TESY Bilight – 100 litri
- Boilerele din seria BiLight sunt proiectate în concordanţă cu cele mai înalte standarde europene de securitate și cu cerinţele de calitate.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun boiler pentru acasă?
Boilerele sunt una dintre cele mai convenabile soluții pentru a obține apă caldă la discreție în locuința ta. Ca orice alt aparat electrocasnic mare din casa ta însă, și acestea au o durată limitată de funcționare.
În medie, un boiler rezistă aproximativ 10 ani, după care randamentul scade sau chiar se defectează foarte tare, astfel încât ai nevoie să cumperi unul nou.
Dacă cel vechi începe să scoată sunete ciudate, sau observi scurgeri de apă, o nouă investiție este necesară.
Cum alegi cel mai bun boiler pentru acasă
Dacă este pentru prima dată când vrei să cumperi un boiler, îți va fi și mai greu să îl alegi pe cel mai bun. Asta pentru că există o mulțime de detalii tehnice de care trebuie să ții cont. Printre acestea se numără tipul de boiler în funcție de modul de funcționare și de forma de alimentare.
Apoi mai sunt detaliile legate de capacitatea și dimensiunea aparatului, ce trebuie aleasă în funcție de nevoi. În plus, multe modele au prețul foarte influențat de funcțiile speciale pe care le-ar putea integra. În acest context, va trebui să decizi care este cea mai bună variantă pentru bugetul de care dispui.
Pe de o parte este un lucru bun că piața este plină de multe variante din care poți alege una care ți se potrivește, dar multitudinea de oferte poate fi și foarte copleșitoare. Ai putea să ajungi să pierzi prea mult timp, deoarece nu vei reuși să găsești modelul potrivit.
Pentru a te ajuta am conceput acest ghid de cumpărături. Acesta este special conceput pentru a te informa astfel încât banii tăi să fie investiți mereu doar într-un boiler de calitate.
Află în continuare care sunt criteriile care te ghidează spre alegerea celui mai bun boiler pentru acasă, la cel mai bun preț pentru tine.
Cum te ajută un boiler?
Boilerul este o soluție ideală pentru obținerea apei calde, atunci când aceasta nu poate fi disponibilă prin folosirea unei centrale termice.
De cele mai multe ori, este vorba de un vas de acumulare care colectează și stochează apa caldă, dar care are și puterea de a o aduce și păstra la o temperatură pe care o poți seta după bunul plac.
Astfel vei avea apă menajeră în locuință. Aceste aparate electrocasnice sunt disponibile în mai multe tipuri, fiecare având mai multe componente speciale. De asemenea, funcționează folosind diferite surse de energie.
Tipuri de boilere
Boiler cu acumulare
Acesta este cel mai comun tip de boiler de pe piață. Sistemul este simplu. Aparatul include un bazin de acumulare al apei. Acesta este izolat. Apa odată ajunsă în acesta este încălzită și apoi păstrată la interior până în momentul în care este utilizată. Când este nevoie, aceasta iese printr-o țeavă și intră în sistemul de instalație a apei.
Ca măsură de siguranță, boilerul trebuie să fie dotat cu o valvă de presiune și una de temperatură. Această valvă trebuie să se deschidă în cazul în care unul dintre acești parametrii depășește o limită prestabilită.
Vei găsi modele care funcționează pe mai mule tipuri de energie, cele mai populare fiind boilerele care funcționează pe gaz sau cele electrice. Deși sunt mai ieftine inițial, boilerele electrice sunt mari consumatoare de energie electrică.
Dacă este posibil, recomandarea specialiștilor este să alegi un model care funcționează pe gaz. Acesta va avea un preț de achiziție mai mare, dar costurile de consum și întreținere vor fi la jumate față de un model pe electricitate.
Aceasta este o alternativă la boilerele cu acumulare. Practic acestea nu au un bazin în care depozitează apa. În schimb încălzesc lichidul instant. Aparatul folosește elemente metalice care se încălzesc și care aduc apa rapid la temperatura dorită.
Dezavantajul este acela că vei avea un debit limitat de apă caldă pe minut. Dacă depășești această valoare, aparatul nu va face față cererii și vei avea apă rece. Așadar este important să verifici care este cantitatea de apă caldă pe care o poate livra pe minut.
Este recomandat locuințelor în care persoanele nu folosesc apa în mod simultan în două locuri diferite. Spre exemplu, atunci când nu ai nevoie să faci duș și altcineva să spele vasele în același timp.
În general, cele mai bune boilere instant sunt alimentate pe gaz. Dacă vrei un model electric, pe lângă prețul de achiziție, este probabil să fie necesar să faci anumite modificări destul de costisitoare la instalația electrică din casă, pentru a te asigura că va face față cererii aparatului.
Boiler cu pompă de căldură
Aceste aparate captează căldura din aer și o transferă la apă. Astfel, față de modelele standard, consumul de energie este redus la 60%. Deși au un preț de achiziție mai mare, amortizarea se face rapid. În plus, procesul de instalare este similar, deci nu va trebui să plătești mai mult pentru asta.
Singurul dezavantaj este faptul că nu sunt potrivite pentru zone cu climă rece sau dacă sunt plasate în camere care nu sunt încălzite. Temperatura ideală va fi între 5 și 32 de grade Celsius.
De asemenea, este bine de luat în calcul faptul că dimensiunea unui astfel de aparat este mult mai mare decât în cazul celor standard. Astfel, trebuie să te asiguri că vei avea suficient de mult spațiu liber pentru a-l instala în mod corespunzător. Această dimensiune mai mare se datorează faptului că pompa de căldură este poziționată în partea superioară.
De asemenea, pentru a putea capta suficientă căldură din aer pentru a funcționa, aparatul trebui instalat într-o încăpere cu cel puțin 28 de metrii cubi liberi.
- Boiler pe energie solară
Aceasta este cea mai bună variantă pentru regiunile călduroase cu mult soare sau poate fi o soluție bună pentru perioada de vară. Sistemul este unul foarte bine elaborat. În bazin este plasat în partea de sus al unui panou care se instalează pe acoperiș. Panoul este format din mai multe secțiuni tubulare care conțin un lichid ce are proprietatea de a rezista înghețului. Folosind energia de la soare, sistemul este capabil să livreze apă menajeră caldă în casă.
Pentru perioadele în care energia solară nu este suficientă, există modele care implică utilizarea unui sistem de rezervă care să preia sarcina la nevoie. Dezavantajul este prețul de achiziție și amortizarea care se face greu. Este posibil să fie nevoie de 10, chiar 30 de ani pentru a-ți recupera investiția.
Boiler cu condensație
Acestea sunt o opțiune bună dacă alimentarea este pe gaz și ai nevoie de o unitate care să poată să stocheze peste 200 de litrii.
Sunt dotate cu un bazin, ca orice boiler convențional, dar capturează gazul care este evacuat și care constituie, în mod normal, energie risipită. Aceste gaze sunt transmise spre bobinele de la baza aparatului, de unde apa poate absorbi mare parte din căldură.
Dimensiunea potrivită a boilerului
Atunci când vrei să alegi cel mai bun boiler pentru acasă, va trebui să te gândești la cea mai potrivită dimensiune, deoarece cele cu o capacitate mai mare, vor costa mai mult. Nu vrei unul prea mare deoarece vei utiliza energie în exces, ceea ce va înseamnă și cheltuieli ulterioare mai mari decât ar fi necesar.
Cel mai bine este să te gândești la numărul de persoane care locuiesc împreună cu tine. În funcție de asta, va trebui să determini care este volumul de apă necesar pentru consum. Iată cum poți face asta:
Dacă stai singur sau cu încă o persoană, un boiler cu o capacitate mică, poate fi suficient. Dacă, în schimb, locuiești cu peste 4,5 persoane, cu siguranță va trebui să optezi pentru unul cu o capacitate mai mare.
Evaluează utilizarea apei menajere în locuința ta, în primele ore ale dimineții. De exemplu, atunci când toată lumea vrea să facă un duș și să iasă din casă dimineața. Dacă vei observa câtă apă s-a consumat astfel, vei pitea alege o capacitate potrivită.
Alege o variantă sub 200 de litri dacă ai nevoie de apă doar pentru 2 dușuri, un bărbierit și pregătirea unei mese. Alege ceva de peste 200 de litri dacă se vor face 3 dușuri dimineața, un bărbierit, se va prepara o masă și se va spăla o tură de haine murdare.
Puterea de încălzire
Un boiler poate avea o putere mai mare sau mai mică, putere dictată de puterea totală a rezistenței. Valorile se încadrează între 1 și 3 kW.
Dacă alegi un boiler cu rezistență mai mare te vei putea bucura de apă caldă într-un timp mai scurt de așteptare. Totuși, trebuie să ții cont și de consum care va fi mai mare, deci vei avea mai mult de cheltuit.
Ce funcții și accesorii are cel mai bun boiler pentru acasă?
- Protecție pentru supra-încălzire – funcție valabilă în cazul boilerelor electrice. Protejează elementul superior de supraîncălzire și ardere, atunci când nu se detectează apă în jurul lui.
- Tehnologie intuitivă – Modelele nou lansate pe piață permit ajustarea a mai mulți parametrii, precum temperatura, pentru ca aceștia să se potrivească optim pe nevoile tale reale și obiceiurile tale de consum. Astfel te bucuri de un consum al energiei mai eficient, durabilitate prelungită și performanță mai bună.
- WI-Fi – un modul wi-fi este instalat în cazul unor variante electrice. Prin această funcție poți controla temperatura de la distanță. De asemenea poți seta programări pentru ca apa să fie încălzită doar atunci când ai nevoie, economisind astfel sume importante. De asemenea, vei primi o alertă atunci când cantitatea de apă caldă scade.
- Protecție anti-bacteriană – Legionella este o bacterie periculoasă care apare din cauza stocării prelungite a apei în rezervor. Bacteria moare la peste 65 de grade Celsius, dar dacă trece mai mult de o lună fără ca apa să atingă această temperatură, aceasta poate ajunge în apa ta de consum. Pentru a evita acest deznodământ, sistemul rulează un ciclu de încălzire pentru a distruge bacteria.
- Protecție anti-îngheț – este necesară pentru fiecare model. Pe timp de iarnă, când temperaturile sunt negative, apa din boiler poate îngheța ceea e poate deteriora sever sistemul. Pentru a evita asta, funcția anti-îngheț păstrează apa caldă, chiar dacă încăperea în care este instalat boilerul nu este încălzită.
- Timer – Poți seta cu ajutorul acestui accesoriu, perioade specifice în care boilerul să folosească electricitate pentru încălzirea apei.
- Alarmă de apă – detectează scurgerile de apă și va emite o alarmă audio pentru a alerta proprietarul că există o problemă ș că este nevoie de acțiunea sa.
Producători
Alege cel mai bun boiler de la un producător cu ani de experiență în domeniu, care se străduiește să scoată pe piață doar produse de calitate care să satisfacă așteptările ridicate ale clienților. Astfel, cele mai apreciate variante de pe piață sunt de la branduri precum: Ariston, Tesy, Eldom, Fronello, Ferroli, Bosch.
Evită să cumperi modele ieftine de la branduri care nu au o bună reputație. Dacă nu ești atent la acest aspect, s-ar putea să fie necesar să faci o nouă investiție mult prea rapid.
Concluzii
Este o idee bună să optezi pentru achiziționarea celui mai bun boiler online. Pe lângă gama variată de produse pe care o vei găsi, și accesul la modele de ultimă generație, online vei găsi și mult mai mult detalii prețioase despre produs.
Multe dintre acestea sunt date chiar de către utilizatori. În secțiunea de review aceștia fac comentarii cu privire la calitatea produsului după ce l-au testat. Astfel îți poți da seama dacă merită să investești în acel model sau nu.
Ține cont de aceste sfaturi și vei reuși să cumperi cel mai bun boiler din prima.
Cel mai bun boiler pentru acasă: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de boilere pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Boiler electric Ferroli TDG 100 PLUS – 100 litri
Boilerele Ferroli TDG Plus sunt incadrate intr-o clasa de eficienta superioara datorita functiei SMART, un program de auto-invatare care permite reducerea pierderilor de caldura si reducerea consumului de energie.
Izolație cu spumă poliuretanică de înaltă densitate
Grup de încălzire montat pe flanșă cu 5 șuruburi.
Carcasă exterioară oțel vopsită în câmp electrostatic cu pulberi epoxidice.
Termostat protecție supraîncălzire cu dublă siguranță și supapă de siguranță.
2. Boiler electric Ariston Lydos Eco 80L
Tehnologie WaterPlus *: pana la 16% ** mai multa apa fierbinte disponibila.
Functia Eco Evo alimentata de CoreTech: pana la 14% economie de energie.
Setare manuala si precisa a temperaturii.
Pictograma Shower Ready ce indica cand incalzitorul ests gata pentru primul dus.
Material de izolatie premium si robust pentru mediu (ciclopentan).
Anod de magneziu supradimensionat pentru combaterea coroziunii.
Rezervor emailat cu Titan de inalta calitate.
3. Boiler electric de perete vertical TESY Bilight – 100 litri
Boiler electric pentru preparare apa calda menajera cu volum de 100L.
Boilerele din seria BiLight sunt proiectate în concordanţă cu cele mai înalte standarde europene de securitate și cu cerinţele de calitate.
Volum net: 100 L.
Putere nominală: 2000 W.
Clasă energetică: C.
Timp necesar pentru încălzire Δt 45K (15 – 60℃): 2:36 h:min.
Consum anual de electricitate AEC: 2734 kWh.
4. Boiler electric Eldom Style 80 litri
Fiabil – sistem unic de protecție în 6 trepte – Izolație densă CFC-free.
Durabile – formula inovatoare, cu conţinut ridicat de zirconiu, a stratului de email asigură o rezistenţă la temperaturi ridicate mai bună în timp a boilerului.
Protecţie anti-corozivă eficientă – sistemul cu anod de magneziu protejează boilerul de procesele corozive.
Flansă eliptică specială, know-how al ELDOMINVEST;
Termostat capilar extern – Termostat de siguranță supra-încălzire.
Supapă de siguranţă bi-metal “3 in 1”.
5. Boiler electric Ariston Andris LUX ECO 15 EU
Primul incalzitor de apa electric ce combina dimensiunea compacta si economia de energie.
Economie de energie de pana la 15% datorita functiei Eco Evo.
Termostat electronic pentru reglarea precisa a temperaturii.
Afisaj inteligent si intuitiv cu control LED al temperaturii.
Pachet de siguranta ABS – Element de incalzire din cupru.
Rezervor emailat cu titan pentru o durabilitate crescuta.
Structura rezistenta la stropirea cu apa.