Cuprins
- 1 Ce este un calculator second hand?
- 2 Calculator second hand: pro și contra
- 3 Cum alegi cel mai bun calculator second hand
- 4 Cel mai bun calculator second hand: recomandări
- 4.1 1. Calculator Refurbished DELL 9020 Tower, Intel Core i5-4570 3.20GHz, 8GB DDR3, 500GB SATA
- 4.2 2. Workstation DELL Precision T3600, Intel Xeon Hexa Core E5-1620, 8GB DDR3, 500GB SATA + Placa video nVidia Quadro NVS300
- 4.3 3. Calculator AIO Dell Optiplex 9030, Intel Core i5 4590s 3.0 GHz, 8 GB DDR3, 500 GB HDD SATA, Display 23″ 1920 by 1080
- 4.4 4. Calculator HP EliteDesk 800 G1 Desktop, Intel Core i5 4570 3.2 GHz, 4 GB DDR3, 500 GB HDD SATA, Windows 7 Home Premium
- 4.5 5. Calculator Lenovo ThinkCentre M81 Tower, Intel Core i5 Gen 2 2400 3.1 GHz, 4 GB DDR3, 500 GB HDD
Cum alegi cel mai bun calculator second hand? Ce caracteristici și funcționalități trebuie să aibă computerul second hand potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Achiziționarea unui calculator second hand, sau refurbished este o metodă grozavă de a economisi bani, însă prezintă niște riscuri. În cele ce urmează am creat un ghid de cumpărături care te ajută să alegi un calculator second hand de calitate și te învață să alegi bine pentru a te feri de neplăceri.
Ce este un calculator second hand?
Un calculator second hand este de obicei un computer folosit, desigilat sau returnat care a fost inspectat cu atenție de către o firmă specializată sau de către producător și apoi a fost pus din nou în vănzare la un preț mai mic.
Sistemul de operare al unui calculator second hand va fi întotdeauna resetat sau reinstalat pentru a nu exista nicio urmă a utilizării anterioare. Orice componentă care este stricată sau deteriorată este înlocuită. Carcasa s-ar putea să aibă urme de utilizare și s-ar putea să nu arate ca nouă (acest aspect diferă de la unitate la unitate).
Calculator second hand: pro și contra
În cele ce urmează vă prezentăm principalele avantaje și dezavantaje ale unui computer second hand comparate cu un calculator nou:
Avantaje
- Prețul mai mic: Acesta este principalul avantaj al achizitionării unui calculator second hand. în general prețul se apropie de jumătatea prețului aceluiași produs cumpărat de nou.
- Refolosire: Protejezi mediul înconjurător alegând un computer folosit ce nu va ajunge la groapa de gunoi.
Dezavantaje
- Starea: Un computer la mana a doua e posibil să aibă urme de utilizare, cum ar fi zgârieturi sau lovituri. Componentele acestuia au mai multe ore de utilizare, fapt care ar putea însemna defectarea mai rapidă. Acest aspect depinde foarte mult de vechimea computerului ales.
- Garanția: De obicei, un computer second hand va avea o perioadă de garanție mai mică decât un produs nou.
Cum alegi cel mai bun calculator second hand
Alegerea unui calculator second hand potrivit te poate scuti de neplăceri și te ajută să economisești bain, sau, de ce nu, să cumperi un computer mai performant cu un buget mai mic. Ține cont de sfaturile de mai jos în căutarea unui computer refurbished si te asigurăm că vei alege cea mai bună variantă pentru nevoile tale.
Alege o sursă de încredere si documentează-te temeinic
Multe magazine online oferă calculatoare second hand sau „refurbished” care sunt de fapt calculatoare cu o durată mică de utilizare, denimte mai pompos. Analizează cu atenti ofertele disponibile, compară prețurile, însă nu te grăbi să iei o decizie în necunoștință de cauză.
Iată o listă cu magazine online de încredere care oferă calculatoare și echipamente refurbished si second hand.
Furnizor | Ce oferă | Magazin |
Calculatoare SH & Refurbished, Laptopuri, Imprimante, Componente & Accesorii, Monitoare, Servere, Rețelistică, POS și Supraveghere. | Spre magazin >>> | |
Calculatoare SH & Refurbished, Laptopuri, Workstation, UPS, Imprimante, Componente & Accesorii, Monitoare, Servere, Rețelistică, POS și Supraveghere. | Spre magazin >>> | |
Sisteme PC SH & Refurbished, Stații grafice, Monitoare, Laptopuri, Componente, Imprimante, Rețelistică. | Spre magazin >>> | |
Laptopuri, Desktopuri, Monitoare, Servere, Imprimante, Componente. | Spre magazin >>> | |
Laptop.Notebook, Baterii, Tablete/Telefoane, Calculatoare/Monitoare, Servere, UPS, Componente, Imprimante, Supraveghere, POS, Electrocasnice. | Spre magazin >>> |
Dacă nu ești foarte priceput la partea tehnică și nu știi exact cum să evaluezi specificațiile unui computer, apelează la un prieten priceput pentru a te ajuta să te hotărăști.
Cât de vechi este prea vechi?
Primul filtru pe care ar trebui să îl aplici în căutarea unui pc folosit este vărsta sistemului. Vechimea afectează majoritatea funcțiilor importante ale uni calculator, așadar este cel mai bun filtru general. Însă care este vârsta sub care nu e bine să cobori?
În general, 3 ani ar trebui să fie vechimea limită pentru un calculator second hand. Un computer mai vechi de 3 ani are toate șansele să fie prea lent, prea uzat și prea îmbătrânit moral pentru a fi o alegere potrivită, indiferent de economiile realizate.
Atunci cănd un PC este mai vechi de câțiva ani, încep să aoapră o serie de probleme. În primul rănd de-a lungul anilor s-a acumulat mult praf în jurul componentelor si în sistemele de ventilație, fapt care poate genera probleme de întreținere în viitor. În plus, diferența între dimensiunea spațiului de stocare disponibil și calitatea funcțională a computerelor mai vechi de 3 ani este foarte mare pentru a fi viabilă economic.
Specificații principale
Care sunt cele mai importante funcții ale computerului pentru tine când vine vorba de lucru, jocuri, școală sau stil de viață? Răspunsul diferă de la persoană la persoană, însă exisța niște criterii generale de care trebuie să ții cont atunci când alegi cel mai bun calculator second hand.
Memoria RAM
RAM-ul disponibil într-un sistem PC devine din ce în ce mai generos odată cu trecerea timpului, ceea ce înseamnă ca un PC second hand va avea mai puțină memorie RAM decât computerele de ultimă generație. O cantitate generoasă de memorie RAM este binevenită, însă nu vei avea nevoide de valori foarte ridicate decât în cazul în care folosești foarte multe aplicații software simultan. Ca punct de referința, caută un PC second hand cu minim 4-8 GB de RAM. Moedele mai noi pot fi echipate cu până la 16 GB de RAM.
Procesorul
Viteza procesorului, la fel ca dimensiunea memoriei RAM, depinde foarte mult de nevoile personale. in general nu vei observa diferențe notabile între generațiile apropiate de procesoare în activitățile zilnice (email, documente, Internet). Majoritate utilizatorilor pot fi mulțumiți cu un procesor dual-core, însă dacă rulezi aplicații ce necesită putere de procesare mare, cum ar fi editoarele foto/video, alege un procesor quad-core.
Conexiuni și porturi
Va trebui să alegi un computer second hand care să fie compatibil cu dispozitivele periferice pe care le deții. Acestea includ, dar nu sunt limitate la porturile HDMI, USB sau DVI. Și standardele de conectare contează, de exemplu un dispozitiv cu USB 3.0 va funcționa cu un port USB 2.0, însă nu toate funcțile vor fi disponbile.
Rezoluția
Dacă vei alege să cumperi un laptop sau un computer AIO (all-in-one), va trebui să te mulțumești cu rezoluția ecranului acestuia. Rezoluții de 1080p sau mai bune sunt de preferat, însă dacă vei cumpăra un laptop de acum 3 ani, probabil că rezolutia va fii mai slabă: 1600 x900 sau 1366 x 768 pixeli. Nu recomandăm o rezoluție mai mică. Dacă cumperi o unitate PC poți alege orice monitor pentru ea, atâta timp cât porturile acestuia sunt compatibile. Recomandăm un monitor de minm 22 de inchi diagonală cu o rezoluție Full HD sau mai mare.
Plăcile video
Plăcile video integrate nu pot fi schimbate sau înlocuite, în timp ce plăcile video dedicate pot fi schimbate cu variante mai noi și mai puternice pe viitor. Dacă îți dorești un sistem pentru jocuri, alege un model cu placă video dedicată.
Curat și întreg
Ferește-te de achiziționarea computerelor cu urme de lovituri, zgârieturi multiple sau cu depuneri de murdărie pe carcasă. Acestea sunt de obicei un semn de manipulare defectuoasă și poate indica probleme iminente. Cumpără de la cineva care a avut grijă de pc-ul său.
Semne de avertizare
Nu cumpăra niciodată un computer second hand care prezintă una sau mai multe din următoarele semne de rea voință:
- Componente defecte: Cu excepția cazului în care cumperi un PC pentru a utiliza componentele sale, componentele defecte sau distruse sunt un semn rău.
- Overclocking: Aceasta este o strategie destul de des întâlnită la vănzătorii mai mici. Aceștia vor mări frecvența procesorului pentru a putea scrie în specificatii o viteză mai mare decât cea reală. Ferește-te de astfel de produse.
- Lipsa materialelor originale: Este bine ca sistemul PC ales să conțină materialele originale furnizate de producător cum ar fi: informațiile de garanție, manualul original, discurile cu drivere, licențele software etc. Aceste documente pot fi de ajutor pe viitor când vine vorba de upgrade-uri sau reparații.
- Recenzii negative: Verifică recenziile celorlați cumpărători legate de magazinul online și de produsul ales.
Cel mai bun calculator second hand: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva sisteme de calculatoare second hand care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Calculator Refurbished DELL 9020 Tower, Intel Core i5-4570 3.20GHz, 8GB DDR3, 500GB SATA
Model Procesor: Intel Core i5-4570
Frecventa procesor (GHz): 3.20
Capacitate HDD (GB): 500 – SATA – 7200 RPM
Tip RAM: DDR 3 – 8 Gb – 1600 MHz
Unitate optica: DVD-RW
Placa Video integrata Intel HD Graphics 4600
Sistem de operare: Windows 10 Pro
2. Workstation DELL Precision T3600, Intel Xeon Hexa Core E5-1620, 8GB DDR3, 500GB SATA + Placa video nVidia Quadro NVS300
Model Procesor: Intel Xeon Hexa Core E5-1620 – 3.60 GHz
Capacitate HDD (GB): 500 – SATA – 7200 rpm
Tip RAM: DDR3 ECC – 8 Gb – 1333 MHz
Placa Video Dedicata nVidia Quadro NVS300/512MB
Sunet integrat: Integrated Realtek ALC269Q High Definition Audio
Carcasa: MT/Tower
3. Calculator AIO Dell Optiplex 9030, Intel Core i5 4590s 3.0 GHz, 8 GB DDR3, 500 GB HDD SATA, Display 23″ 1920 by 1080
Cel mai usor de gestionat desktop vPro din lume, intr-un design ultraslim, cu un ecran de 23 de inch.
OptiPlex 9030 All-in-One ofera functii de performanta pentru a creste productivitatea organizatiei dumneavoastra. Echipat cu un procesor Intel Core i5 generatia a 4 a si Intel HD Graphics 4600, OptiPlex 9030 All-in-One se ocupa perfect de sarcini intense.
Dell OptiPlex 9030 All-in-One este cel mai subtire all-in-one Dell de pe piata si ofera un stand elegant.
4. Calculator HP EliteDesk 800 G1 Desktop, Intel Core i5 4570 3.2 GHz, 4 GB DDR3, 500 GB HDD SATA, Windows 7 Home Premium
Sistem de operare: Windows 7 Home Premium.
Procesor: Intel Core i5, 4570 3.2 GHz, 6M Cache, up to 3.60 GHz.
Memorie: 4 GB DDR3, upgradabil la 32 GB DDR3 (4 sloturi de memorie).
Hard drive: 500 GB SATA.
Placa video integrata Intel HD Graphics.
Network Card: Intel I217LM 10/100/1000.
Garantie: 3 Ani
5. Calculator Lenovo ThinkCentre M81 Tower, Intel Core i5 Gen 2 2400 3.1 GHz, 4 GB DDR3, 500 GB HDD
Procesor: Intel Core i5, 2400 3.1 Ghz, 6M cache.
Memorie: 4 GB DDR3, upgradabil la 16 GB DDR3.
Hard drive: 500 GB SATA, se poate monta HDD pana la 1 TB SATA.
Optical drive: DVDRW
Graphic card: Intel HD Graphics
Network Card: Gigabit 10/100/1000 Mbps
Garantie 1 an.
Garantia la multe calculatoare sh,mai ales la refurbished depaseste garantia de produs nou, in general sunt modele premium,surse foarte bune, folosesc de multi ani HP si Dell,sunt gandite pentru corporatii si institutii,compacte si silentioase.
Un articol excelent pentru începători (sau amatori) ca mine care doresc să achiziționeze un calculator utilizat dar cu o carcasă și o sursă de calitate versus unul nou dar cu o chinezarie de carcasa la prețuri similare sau mai mari.
Mulțumesc mult pentru informațiile prețioase.