Cuprins
Cum alegi cel mai bun calorifer din oțel? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă caloriferul din oțel potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Atunci când alegi un sistem de încălzire pentru casa ta, știm cu toții că nu este o decizie oarecare. Opțiunea pe care o vei alege îți va influența semnificativ următorii ani de viață, din foarte multe puncte de vedere, mai ales financiar.
Dacă ai ales caloriferele probabil că te-ai consultat cu mai mulți specialiști pentru a alege cel mai bun material din care acestea să fie fabricate. Dacă ai ajuns la concluzia că oțelul este cel mai bun material pentru tine, vrem să te felicităm pentru alegerea făcută, dar asta nu înseamnă că poți alege orice calorifer fabricat din acest material.
Încă mai sunt variabile pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să te bucuri de cel mai bun calorifer din oțel. Așadar, pentru a face cea mai bună alegere, citește cu atenție acest articol.
Top 3 calorifere din oțel recomandate
De ce să alegi cel mai bun calorifer din oțel?
O încăpere bine încălzită te poate ajuta să fii mai productiv, mai sănătos și să ai o dispoziție mai bună. Dar pentru a obține temperatura optimă la costuri minime, ai nevoie de cel mai bun calorifer.
Mulți cumpărători au optat pentru varianta caloriferelor din oțel din mai multe motive. Însă după ce au ales materialul și-au dat seama că nu era suficient.
Chiar și caloriferele din oțel pot fi diferite, azi găsind pe piață multe variante ce diferă în funcție de preț, durabilitate, formă de prezentare, culoare, dimensiune, orientare etc.
Cum alegi cel mai bun calorifer din oțel
Poate fi destul de dificil să iei o decizie bună, mai ales atunci când fiecare prieten vine cu un sfat diferit. Oferta de pe piață este și ea destul de bogată, iar atunci când nu ai mai avut în locuința ta calorifere, poate fi și mai greu să faci o alegere cu care știi că va trebui să trăiești zeci de ani de acum înainte.
Te sfătuim să nu iei o decizie înainte de a te informa foarte bine. Altfel riști să cheltui mult prea mult atât pe prețul de achiziție cât și pe cele de întreținere și cele pe care le vei plăti în fiecare lună pentru încălzire. Fiecare locuință este diferită, deci trebuie să cauți cea mai bună soluție adaptată exclusiv nevoilor tale.
Deși sarcina pare copleșitoare, ne oferim să te ajutăm întocmind acest ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o alegere de care să fii mândru. Te asigurăm că astfel vei putea alege cel mai bun calorifer din oțel la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a face cea mai bună achiziție, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante.
Avantajele caloriferelor din oțel
Deși fonta a fost printre primele materiale folosite pentru fabricarea caloriferelor, oțelul la surclasat rapid, fiind un material mult mai avantajos din multe puncte de vedere. Iată mai jos principalele avantaje.
- Eficiența – se referă în general la conductibilitatea metalului, adică la cât de rapid poate transporta și emana căldura. Oțelul este unul din cele mai reactive metale la căldură, în sensul că se încălzește foarte ușor și emană deci mai rapid căldura. Chiar dacă se și răcește la fel de rapid atunci când sursa de căldură este oprită, oțelul te ajută să faci însemnate economii de energie.
- Rezistența – Caloriferele din oțel au un nivel de toleranță mare la temperaturile ridicată. Suportă fără probleme chiar și apa la 100 grade Clesius.
- Montare – deoarece nu au o greutate foarte mare, caloriferele din oțel sunt foarte ușor de transportat și de montat.
- Puterea termică – din perspectiva raportului putere termică/preț, caloriferele din oțel se plasează cel mai bine în comparație cu alte tipuri de materiale.
- Accesibilitate – nu sunt foarte scumpe, astfel este foarte probabil ca oricine să și le permită.
- Aspect – oțelul este un metal care permite modelarea caloriferelor în forme cât mai atractive, mai moderne sau mai potrivite cu aspectul general al locuinței. De asemenea, sunt disponibile într-o gamă variată de culori.
Bineînțeles că și acest tip de calorifere are dezavantajele lui. Nu are o durată de viață foarte mare, dar întreținut cum trebuie poate să te servească până la 15-20 de ani. De asemenea, se poate înfunda, așa că cel mai bine este să folosești apă tratată.
Preț
Probabil nu te așteptai să aducem prețul atât de rapid în discuție, dar de data aceasta, prețul chiar este un bun indice al calității. De cele mai multe ori, un calorifer din oțel la un preț mic, înseamnă calitate redusă dintr-un motiv foarte simplu: s-a folosit mai puțin metal.
Există aproximativ 150 de tipuri de oțel, așadar chiar dacă te-ai decis că vrei un calorifer din oțel, nu te poți opri doar la această decizie. Pentru a te convinge că prețul este unul justificat, ai putea să verifici grosimea oțelului.
Producătorii de calorifere din oțel ieftine, folosesc adesea oțel de 1,3 mm. Atunci când vine vorba de grosimea metalului, fiecare milimetru contează. Un material mai subțire duce la o putere mai mică de încălzire, care la rândul ei duce la cheltuieli mai mari la energie.
Cel mai bun calorifer din oțel este unul care are grosimea de cel puțin 1,5 mm sau chiar mai mult. Așa că te sfătuim să nu alegi ceva mai slab.
Tip și orientare
În ziua de azi, clasicele calorifere sub forma barelor de metal puse una lângă alta, sunt o simplă opțiune, nu singura și unica variantă. Acum poți alege dintr-o mare varietate de stiluri și de culori sau orientări.
Dacă nu ești sigur ce ți se potrivește, iată mai joc câteva cuvinte despre fiecare opțiune.
Calorifer vertical
O metodă excelentă de a-ți maximiza spațiul este alegerea unui calorifer vertical. Acest model devine din ce în ce mai popular pentru casele moderne sau pentru birouri.
Suplu, înalt, și având în general un profil îngust, un calorifer vertical poate crea un punct de interes foarte estetic, și are proprietatea de a face în mod instant ca o cameră mică să pară mai spațioasă și să îi ofere o alură contemporană.
Este o variantă ideală pentru camerele în care spațiul de pe perete și podea trebuie administrat foarte bine. Cât despre funcționare, acesta funcționează în exact același mod în care o face un model tradițional, doar că sunt considerate a fi mai atractive și mai stilate.
Acestea sunt disponibile într-o gamă variată de culori, deci nu trebuie să alegi clasicul alb dacă tu ai o altă viziune. Pe lângă plusul de stil pe care acestea îl pot oferi oricărei încăperi, reprezintă și o modalitatea de a crește valoarea proprietății.
Calorifer orizontal
Acesta este ideal pentru a încălzi încăperi precum sufrageria sau dormitorul. Atunci când spațiul nu te încurcă deloc, acestea pot fi o soluție ideală pentru casa ta.
Dacă te-ai săturat de aspectul învechit al caloriferelor din fontă, află că cele orizontale sunt de cele mai multe ori fabricate din oțel și sunt acum disponibile în design-uri din ce în ce mai atractive. De fapt, aspectul lor a fost atât de mult îmbunătățit, încât nu vei mai vrea să îl ascunzi sub fereastră după perdea.
Panou plan
O altă variantă destul de modernă este aceea a caloriferelor cu formă de panou plan. Acestea sunt o opțiune fantastică mai ales dac ești un adept al curentului minimalist. Acestea oferă un aspect ușor de privit și neobositor, nu este complicat și nu se învechește.
Cu linii fine și un finisaj suplu, caloriferele din oțel sub formă de panou plan, pot fi considerate cu ușurință mai degrabă o piesă se mobilier decât o componentă pentru încălzirea termică. Arată atât de bine, încât este o soluție ce poate fi admirată de orice musafir.
Secretul acestui tip de design stă în sloganul „less is more”, sau „mai puțin este în realitate mai mult”. Fără a fi cu nimic țipător, reușește să atragă atenția în cel mai plăcut mod.
Cele mai întâlnite și mai apreciate variante de culori sunt un gri închis sau un alb imaculat, ambele în finisaj mat.
Calorifer în coloane
Dacă preferi aspectul de mai demult al caloriferului, poate ești un iubitor de vintage, dar caloriferele din fontă nu te încântă cu nimic, poți găsi variante din oțel cu un design asemănător. Acest model este mai avantajos și din punctul de vedere al puterii, oferind o putere termică ușor mai mare decât alte design-uri.
Deși mult mai ușoare decât variantele vechi din fontă, caloriferele tip coloană din oțel tind să fie totuși mai grele. Mulți au considerat că este necesar să investească într-o pereche de suport de susținere a caloriferelor, deseori sub forma unor piciorușe ce se prind în podea.
Variantele caloriferelor tip coloană sunt foarte potrivite mai ales în proprietățile vechi în care geamurile erau extrem de mari, iar spațiul de la fereastră la podea este mic. În acest caz, caloriferele din oțel tip coloană pot fi fabricate la dimensiuni înguste pentru a încăpea în acel spațiu mic, fără a fi compromisă puterea de încălzire.
Calorifer panou standard
Acesta este probabil modelul pe care îl vezi cel mai adesea atât în case particulare, cât și în instituții. Dacă modul în care arată caloriferul nu te interesează atât de tare, ci vrei doar să încălzească încăperea, nu ai cum să dai greș cu un calorifer din oțel sub forma panoului standard.
Chiar dacă nu au un aspect iești din comun, acest tip de calorifere fac o treabă excelentă în a încălzi încăperea rapid și eficient. De cele mai multe ori le vei găsi în clasicul alb semi-lucios. Sunt ușor de găsit la diferite dimensiuni.
Dimensiunea caloriferului
Alegerea dimensiunii ideale a unui calorifer nu depinde doar de ceea ce încape sau nu într-o cameră. Caloriferul trebuie să fie destul de mare pentru a aduna suficientă căldură, astfel încât să aducă atmosfera din încăpere la o temperatură plăcută.
Dacă alegi un calorifer din oțel bazându-te doar pe aspect, sunt mari șanse să alegi un radiator care fie nu va încălzi suficient, fie va supraîncălzii, risipind astfel energie și determinând astfel costuri mai mari în fiecare lună.
Pentru a decide ce dimensiune este mai potrivită pentru tine, este necesar să faci alegerea în funcție de proporțiile fiecărei camere. Tipul și dimensiunea ferestrelor, dimensiunea pereților, tipul și gradul de izolație sau ce este deasupra și dedesubtul caloriferului, sunt din nou factori pe care trebuie să îi iei în calcul atunci când alegi dimensiunea potrivită.
De asemenea, dimensiunea caloriferului trebuie aleasă și în funcție de puterea termică necesară, despre care vom vorbi puțin mai încolo. În cazul caloriferelor din oțel, este bine de reținut că puterea termică va crește în funcție de lungimea acestuia. Cele mai multe variante pe care le vei găsi pe piață au înălțimea de 60 cm.
Puterea termică
Puterea termică nominală se referă la necesarul de căldură exprimată în watti pe care un calorifer trebuie să fie capabil să o emane. Pentru a alege cel mai bun calorifer din oțel, este necesar să alegi puterea în funcție de volumul camerei. Pentru a afla care este volumul încăperii va fi necesar să înmulțești lungimea cu lățimea și înălțimea. Valoarea obținută este exprimată în metrii cubi.
Pe piață vei găsi calorifere care se încadrează între 500 și 2000 W. Alegerea unui calorifer cu o putere mai mică sau mai mare decât ai nevoie va crea fie disconfort, fie costuri inutile la energia termică.
Calculul puterii se face înmulțind volumul camerei cu cel al coeficientului caloric. Acest coeficient caloric se stabilește în funcție de gradul de izolație al apartamentului, numărul de ferestre și ieșiri, precum și etajul la care stai.
Valorile acestui coeficient sunt încadrate între 40 și 70, iar în majoritatea cazurilor este vorba de o valoare de 50. Dacă nu ești sigur unde te încadrezi te poți ghida după următoarele repere:
- 40 – apartament foarte bine izolat
- 50 – apartament cu izolație medie
- 60 – apartament prost izolat și situat la ultimul etaj
Produsul astfel obținut va fi înmulțit cu 1,163, ceea ce va transforma valoare din kilocalorii în watti. Odată obținută valoarea finală, îți mai rămâne doar să găsești un calorifer care corespunde cu nevoile tale, în oferta producătorilor.
Producători
Așa cum am amintit, cele mai bune calorifere din oțel sunt fabricate din metal de cel puțin 1.5 mm. Când ești în căutarea unui produs de calitate care să fie și longeviv, este nevoie să cauți un producător care să creadă în aceleași valori ca și tine.
Nu toți producătorii lucrează cu metal de 1.5 mm, așa că va trebui să îi cauți pe cei mai buni. Dacă vei alege de la un fabricant cu o bună reputație în fabricarea de elemente pentru încălzirea termică, va fi mult mai probabil să ai o garanție trainică a calității.
Pe piața din România, cele mai populare branduri sunt: Ferroli, Airfel, Von Lorch Design, Global Radiatori Italia, Mario, Koph.
Acum este mai simplu și mai practic să comanzi cel mai bun calorifer din oțel online. Pe lângă faptul că nu trebuie să mai pierzi vremea căutând un magazin care comercializează caloriferul de care ai tu nevoie, online găsești o gamă mai variată de produse, și te poți bucura de oferte și reduceri pe care nu le-ai găsi într-un magazin fizic.
De asemenea, înainte de a cumpăra un calorifer, este indicat să consulți părerea altor utilizatori despre acel model. Astfel vei putea să anticipezi mai bine dacă respectivul calorifer se potrivește sau nu nevoilor tale reale.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun calorifer din oțel.
Cel mai bun calorifer din oțel: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de calorifere din oțel care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Calorifer vertical din otel Ferroli GRV20
Acest calorifer vertical din otel este fabricat din placi de otel de calitate superioara cu o grosime de 1,20 mm.
Caloriferul are o putere termica de 897 (Dt=60 grdC) si se foloseste in instalatii de incalzire cu sau fara centrala termica, unde agentul termic este apa.
Tehnologia nanotechnological OXSILAN prin care este aplicata vopseaua, cat si tratamentul de suprafata aplicat, protejeaza mediul si procesul de vopsire.
Presiune maxima functionare : 10 bar – Garantie 10 ani.
2. Radiator (calorifer) Fornello, tip 22, Otel
Radiatorul Fornello 22 este realizat din otel de calitate superioara (grosime de 1.25 mm) si este acoperit, pentru protectie si o durabilitate ridicata, cu doua straturi de vopsea: primul – epoxidic, cu polimerizare, in cuptor, la 200°C, cu tratament anterior de degresare si fosfatare, iar al doilea, de finisaj, cu pulberi epoxidice,care ii asigura rezistenta la coroziune.
Fornello 22 are doua randuri de panouri convective, caracteristici ce permit amplasarea acestuia in orice ambient.
3. Radiator Airfel 22/600/1200, panou din otel
Radiator compact cu placi de incalzire profilate si cu elemente de convectie prevazut cu protectii laterale si protectii superioara tip gratar.
Material: tabla de otel de calitate superioara .
Presiunea maxima de lucru: 10 bari.
Temperatura maxima: 110ºC .
Putere conform EN 422: 2602 w.
Accesorii calorifer Airfel: console de fixare, dop, ventil de aerisire.
4. Radiator (calorifer) otel Ferroli GR F 22
Radiatoarele Ferroli GR F sunt produse din otel de calitate superioara (cu grosime de 1,2 mm).
Sunt acoperite, pentru protectie si o durabilitate ridicata, cu doua straturi de vopsea: primul epoxidic cu polimerizare in cuptor la 180°C, cu tratament anterior de degresare si fosfatare, la al doilea, de finisaj, cu pulberi epoxidice RAL 9010, conform DIN 55900 care asigura o rezistenta la coroziune de 200 ore in ceata salina si 500 ore in umidostat.
Putere nominala: 435 W -Presiune de lucru: 10 bar.
5. Radiator din otel Purmo C22x600x400
Radiatoarele Purmo cu panouri de incalzire profilate si cu elemente de convectie intre aceste panouri sunt prevazute cu protectii laterale si protectie superioara de tip gratar.
Au 4 racorduri laterale cu filet interior G1/2 , care permit racordarea la stanga sau la dreapta.
Radiatoarele PURMO sunt fabricate de concernul Rettig Heating, cel mai mare producator de radiatoare din Europa.
Presiunea maxima de lucru: 10 bar – Temperatura maxima : 110 grade / C.