Cel mai bun card de memorie

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (27 voturi, media: 4,78 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun card de memorie? Ce caracteristici și funcționalități trebuie să aibă cardul de memorie potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cele mai bune carduri de memorieÎn era tehnologiei informația este din ce în ce mai prețioasă, dar și mai abundentă. De multe ori, memoria internă a dispozitivelor ce le folosim se dovedește a fi insuficientă. Ba mai mult, pe măsură ce tehnologia avansează, se pare că avem nevoie de din ce în ce mai mult spațiu de stocare.

Cardurile de memorie nu sunt ceva nou. Mulți dintre noi le folosim de ani de zile pentru a stoca fișiere importante pentru noi, sau le folosim ca o extensie pentru memoria internă a dispozitivelor noastre electronice.

Cu toate acestea nu orice card de memorie este bun pentru tine, și nu doar capacitatea contează atunci când alegi un card de memorie. În cazul în care ești în căutarea a astfel de dispozitive, află din acest articol de unde și cum alegi cele mai bune carduri de memorie.

De ce să alegi cele mai bune carduri de memorie?

Poate că obișnuiai să alegi un card de memorie uitându-te numai la preț și la capacitatea de stocare. În timp ce aceste criterii sunt foarte importante, află că si viteza cardului de memorie contează destul de mult.

Asta deoarece, de viteza cu care va scrie și va reda informațiile, adică fișierele, va depinde și viteza telefonului, a aparatului tău foto sau a altor asemenea dispozitive.

Cardurile de memorie sunt o necesitate în timpurile pe care le trăim. Acum ai nevoie de un card de memorie cu o capacitate din ce în ce mai mare pentru telefon, tabletă, aparat foto sau video, sau pentru dronă. Din fericire, găsești pe piață variante tot mai performante.

Cum alegi cele mai bune carduri de memorie?

Chiar dacă varianta de pe piață este foarte bogată, aceasta nu înseamnă că orice card de memorie este potrivit pentru tine. În funcție de dispozitivul pentru care vrei să folosești cardul, vei găsi diverse modele pe piață, mai mult sau mai puțin performante.

Carduri de memorie performantePentru a alege cele mai bune carduri de memorie însă, este necesar să alegi informat. Trebuie să verifici mai multe criterii printre care clasa de viteză, formatul cardului, dimensiunea sau opțiunile de protecție ale datelor. În mod deosebit dacă nu ești un expert sau nu ai cunoștințe tehnologice minime, ai nevoie de un material informativ pe înțelesul tău.

Noi am pregătit un ghid de cumpărături special conceput pentru a te ajuta să afli totul despre achiziția perfectă. La sfârșitul acestui articol vei putea să identifici mult mai rapid cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Așadar, pentru a afla cum poți găsi cele mai bune carduri de memorie de pe piață, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante.

Capacitatea cardului de memorie

Capacitatea cardului de memorie este unul din primele criterii pe care trebuie să le iei în considerare. De multe ori atunci când oamenii caută un card, primul lucru la care se gândesc este faptul că își doresc un card care să aibă o anumită capacitate de stocare, de regulă cât mai mare.

Înainte de a alege o capacitate, verifică capacitatea maximă pe care o poate suporta dispozitivul tău. De regulă, telefoanele inteligente sau tabletele suportă carduri de până în 32 GB sau 64 GB. Aparatele foto performante însă, suportă capacități mult mai mari.

Cu toate acestea, este bine să evaluezi corect care este valoarea capacității de stocare de care ai reală nevoie. Asta deoarece odată ce capacitatea crește, se ridică și prețul produsului.

Deseori pentru un telefon sau o tabletă un card de 16 GB sau 32 GB este suficient. Cardurile de memorie care au o capacitate sub 32 GB sunt de obicei de tip SDHC, în timp ce cele ce depășesc 64GB intră în categoria SDXC.

Nici în cazul aparatelor foto nu este cazul să te aventurezi obligatoriu înspre valori mari. În cazul unui aparat foto compact cu un obiectiv de 12 MP, un card de memorie de 16 GB s-ar putea să fie suficient. Dacă vorbim despre aparate foto profesionale și chiar aparate video, atunci putem lua în considerare cardurile de memorie de capacități mai mari.

De fapt, în curând vor apărea cardurile cu valori de 1TB sau 2TB. Cu toate acestea specialiștii nu recomandă stocarea datelor pe un singur card de memorie cu o capacitate foarte mare.

Deși varianta unui card de memorie mare poate fi foarte comodă, ba chiar economică, aceasta este mai riscantă. Specialiștii recomandă stocarea datelor pe mai multe carduri de memorie de capacități mai mici. În acest fel, datele sunt mai bine protejate.

Dacă un card este compromis împreună cu datele de pe el, faptul că mai există un alt card te consolează că măcar nu s-au pierdut toate. Acesta este motivul pentru care tot mai multe aparate foto/video, includ un slot dublu pentru card de memorie.

Tipul de card de memorie

Card de memorie capacitate mareSituația tipurilor de card de memorie de pe piață s-a uniformizat din în ce în ce mai mult în ultimii ani, în sensul că s-a renunțat la mule formate și cel mai popular a devenit cel SD și cu derivatele lui.

Pe piața românească uneori și pe piața internațională, este posibil să găsești carduri de memorie în alte formate precum: CF (compact flash), MS, XQD, SxS sau P2. De cele mai multe ori acestea sunt puse pe piață de către producătorii de camere foto/video profesionale și foarte performante.

Sunt formate de carduri cu o viteză de scriere și transfer foarte mare, și posibilități de stocare extinse care în teorie ar putea depăși limita de 2TB a cardurilor SD.

Ne vom concentra în acest articol pe cardurile SD pentru că sunt cele mai predominante pe piața din România.

  • SD/Micro SD – primul standard SD este ușor depășit în prezent. Acesta a avut capacități de la 1MB până la 2 și 4 GB. Cu varianta lui clasică și cea micro, acesta a evoluat înspre capacități mai mari pe măsură ce noua tehnologie a cerut acest lucru. Cu toate acestea, noile carduri și-au păstrat aceleași dimensiuni convenabile.
  • SDHC/Micro SDHC – Acestea au apărut pe măsură ce nevoia de mai mult spațiu a fost tot mai acută. Toate cardurile de memorie ce trec de 4 GB și ajung la 32 GB, fac parte din această categorie. La fel, există o variantă clasică și varianta micro. Varianta micro este cel mai adesea folosită pentru telefon.
  • SDXC/Micro SDXC – Acesta este cel mai ridicat standard SD până la momentul scrierii acestui ghid. Își păstrează dimensiunile fizice, dar capacitatea de stocare creste considerabil. Au valori de peste 64 GB și pot ajunge la 2 TB. Cu toate acestea, pe piața din România vei găsi maximul de 256 GB capacitate de stocare, și va trebui să scoți din buzunar câteva sute de lei pentru a achiziționa un astfel de card.

Viteza cardului de memorie

Se împarte în mai multe categorii și este un criteriu foarte important atunci când alegi cele mai bune carduri de memorie. Asta deoarece viteza cardului de memorie determină modul în care îl vei putea folosi, și va influența viteza de lucru a dispozitivului pentru care îl vei folosi.

  • Clasa de viteză

Principalele clase de viteză vor fi indicate pe ambalajul sau chiar corpul fiecărui card de memorie. Acestea sunt 2, 4, 6 și 10. Cu cât clasa de viteză este mai mare, cu atât cardul va avea o viteză de scriere și de transfer mai mare.

Aceste valori sunt potrivite pentru dispozitivele electronice care pot filma într-o calitate inferioară, maxim HD. Clasele exprimă câți MB pe secundă poate să scrie un card. Astfel un card care îi aparține clasei de viteză 2 va avea o viteză de scriere corespondentă de 2 MB/s, pentru clasa 4 o viteză de 4 MB/s, și așa mai departe.

Clasa 10 poate fi folosită și atunci când dispozitivul tău este dotat cu o cameră Full HD, deși este recomandat să alegi o clasă superioară despre care vom vorbi în continuare.

De asemenea, ține minte că dacă dispozitivul tău nu este foarte performant, nu vei avea nevoie de un card de memorie cu o clasă de viteză prea mare.

  • UHS (Ultra High Speed)

Cardurile SDHC și SDXC afișează deseori pe ambalaj cifrele 1 sau 3 în interiorul unei forme ce seamănă cu litera U. Acestea indică minimul de viteză garantat cu care se face scrierea. Astfel cele care au un simbol cu „1”, asigură o viteză de minim 10 MB/s, iar cele cu „3”, de cel puțin 30 MB/s.

Sunt viteze potrivite în cazul în care vrei să filmezi ceva în Full HD, poate chiar 4K, sau dacă vrei să faci fotografii în rafală. Pentru filmări în 4K, cele mai bune modele sunt cele despre care vorbim în continuare.

  • Clasa de viteză video

O poți regăsi sub forma unui simbol format din V urmat de un număr: V6,V10,V30,V60,V90. Acesta este un sistem de notare mai rar găsit pe piață în momentul de față, dar suntem siguri că te vei împiedica destul de repede de el.

La fel ca în cazurile de sus, indică viteza în MB/s. Așadar V60 înseamnă o viteză de 60 MB/s. Sunt viteze mult mai mari, special concepute pentru dispozitivele care filmează în calități video ridicate precum 4K.

Siguranța datelor și calitatea materialului

Securitate si calitate carduri de memorieCardul este la urma urmei un dispozitiv fizic din plastic și metal care stochează informație virtuală, dar el în sine este perisabil. Mai mult decât atât, informația se  poate șterge accidental sau poate suferi din alte considerente.

Cele mai bune carduri de memorie au instalat un software care permite recuperarea datelor în cazul în care acestea sunt pierdute înainte de a apuca să fie stocate pe un alt dispozitiv sau într-un depozit online.

De asemenea, calitatea fizică a cardului va conta foarte mult. Alege un card care să suporte cât mai mule cicluri de scriere și ștergere date, precum și cât mai multe scoateri și reintroduceri într-un slot. Cele mai multe modele permit un ciclu de 10 000 de astfel de operațiuni.

Unele carduri de memorie sunt construite ca să reziste la căzături, călcări, sau alte turbulențe și bruscări ce le-ar putea deteriora. Unele sunt rezistente la apă sau complet impermeabile, în timp ce altele sunt foarte rezistente la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute. În plus unele modele sunt construite ca să reziste expunerii la câmpuri magnetice sau raze X.

Producători

În cele din urmă contează de le cine alegi să cumperi. Dacă ai investit într-un dispozitiv scump și performant, îți recomandăm să nu te zgârcești la cardul de memorie și să păstrezi același standard. Altfel riști să compromiți chiar performanța telefonului sau a camerei foto pe care o folosești.

Alege mereu să cumperi de la un producător consacrat și evită produsele no-name care au un preț surprinzător de bun. Firmele care au o reputație bună în producerea de carduri de memorie, se străduiesc să fabrice produse la standarde la fel de mari pentru a nu dezamăgii clienții fideli. Printre cele mai populare branduri se numără: Lexar, SanDisk, Kingston, Integral, Transcend, Samsung.

De asemenea, îți recomandăm să cumperi online. Vei găsi oferte mult mai ușor și prețuri mult mai bune decât în magazinele tradiționale. Mai mult decât atât, este mult mai comod. Comanzi din confortul casei tale și primești produsul acasă.

Verifică mereu părerea altor cumpărători înainte de a face orice achiziție. Astfel vei putea să îți faci o imagine completă cu privire la un card și să faci o alegere înțeleaptă. Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, suntem siguri că vei putea să faci cea mai bună decizie și să alegi cele mai bune carduri de memorie.

Cel mai bun card de memorie: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de carduri de memorie performante care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Card de memorie Hama SDXC UHS-I, 128GB, Class 10

Card de memorie Hama SDXC UHS-I, 128GB, Class 10Cardul cu capacitate extinsa SecureDigital Extended High Capacity Card (SDXC), este in conformitate cu specificatiile SD 3.0.
Protectie mecanica la scriere (impotriva stergerilor accidentale).
Ideal pentru inregistrare video full HD la inalta rezolutie sau inregistrarile video 3D.
Cu o eticheta pentru insemnari scurte.
Standard UHS: UHS-I U1
Rata de transfer (MB/s): 45

Vezi detalii si pret

2. Card de memorie Samsung MicroSDXC EVO, 64GB, Class 10, UHS-I (U3)

Card de memorie Samsung MicroSDXC EVO, 64GB, Class 10, UHS-I (U3)Clasa de viteza: UHS 1 (U3) Clasa 10, seria EVO.
Viteza maxima de citire (MB/s): 100 – captura 4K Ultra Video HD.
Viteza minima de scriere (MB/s): 30.
Protectie apa in conformitate cu IEC 60529 si IPX7, rezistenta la radiatii magnetice si de radiologie.
Dimensiuni/greutate: 15 x 11 x 1 mm/0.5 g.
Compatibil cu toate dispozitivele cu microSDXC.

Vezi detalii si pret

3. Card de memorie Lexar MicroSDHC, 64GB, Class 10, UHS-II

Card de memorie Lexar MicroSDHC, 64GB, Class 10, UHS-IIPerformanta de mare viteza – foloseste tehnologia UHS-II (U3) pentru o viteza de transfer de citire de pana la 1000x (150MB/s).
Captureaza imagini de inalta calitate si lungimi extinse 1080p Full-HD, 3D si videoclipuri 4K cu ajutorul camerelor DSLR, HD sau 3D.
Capacitate mare de stocare de pana la 128GB ce va permite sa va bucurati de o sesiune lunga de fotografiere fara a trebui sa schimbati cardurile.
Transfer de fisiere de mare viteza de pe card pe calculator pentru a accelera dramatic fluxul de lucru.

Vezi detalii si pret

4. Card de memorie SanDisk Micro SD Ultra, 64GB, Class 10

Card de memorie SanDisk Micro SD Ultra, 64GB, Class 10 Puteti stoca chiar mai multe ore de filmare Full HD, fara a va face griji ca nu mai aveti spatiu pentru filme, fotografii, muzica, filme si alte fisiere pe care doriti sa le inregistrati, sa salvati si sa le partajati .
Viteza rapida de transfer de pana la 100MB/s va va permite sa mutati pana la 1200 de fotografii intr-un minut.
Cardul SanDisk Ultra microSD este optimizat pentru aplicatii, oferind o lansare mai rapida a acestora si o performanta mai buna.

Vezi detalii si pret

5. Card de memorie Sony MicroSDHC, 32GB, Class 10

Card de memorie Sony MicroSDHC, 32GB, Class 1032GB Capacitate; UHS-I Class 10.
Pentru dispozitivele compatibile microSDHC.
Ideal pentru fotografiatul in rafala, suporta inregistrare video Full HD.
Adaptor SD inclus.
Software-ul gratuit (Memory Card File Rescue și x-Pict Story).

Vezi detalii si pret

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată