Cuprins
- 1 Top 3 detectoare de cabluri și țevi recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete?
- 3 Cum alegi cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete
- 3.1 Tipul de detector de cabluri și conducte
- 3.2 Modelul detectorului
- 3.3 Redarea semnalului
- 3.4 Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete?
- 3.5 Durabilitatea detectorului de cabluri și conducte
- 3.6 Profunzimea semnalului
- 3.7 Dimensiuni și greutate
- 3.8 Ușurință în utilizare
- 3.9 Producători și preț
- 3.10 Concluzii
- 4 Cel mai bun detector de cabluri și conducte: recomandări
- 4.1 1. Detector Bosch Professional D-tect 120
- 4.2 2. Detector de cabluri electrice, localizare tevi in perete si subterane Mastech MS6818
- 4.3 3. Detector cabluri 4 in 1 Yato YT-73138
- 4.4 4. Localizator de cabluri 3 in 1, detector de lemn si metale
- 4.5 5. Detector de metale si cabluri sub tensiune BOSCH GMS120
- 4.6 6. Detector digital YATO YT-73131
Cum alegi cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă detectorul de cabluri și conducte potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Mulți sunt de acord că pereții sunt poate cea mai misterioasă parte a unei case.
Deși aceștia sunt netezi la suprafață, în spatele tencuielii și a lavabilei se ascunde o rețea complexă de cabluri electrice și conducte.
În special dacă nu ești familiarizat cu o schemă a acestor instalații, este important să folosești un dispozitiv care să te ajute să le detectezi, evitând astfel să le găurești.
Un astfel de dispozitiv este cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete. Află de unde și cum poți să îl alegi din acest articol.
Top 3 detectoare de cabluri și țevi recomandate
- Detector Bosch Professional D-tect 120
- Materiale detectabile: Tevi din material plastic pline cu apa, metale feroase, neferoase, substructuri de lemn, conductori aflati sub tensiune.
- Vezi detalii si pret
- Detector de cabluri electrice si tevi Mastech MS6818
- Dispozitivul este potrivit pentru detectarea cablurilor, firelor electrice, liniilor de alimentare cu apa/gaz ingropate in perete sau sol.
- Vezi detalii si pret
- Detector cabluri 4 in 1 Yato YT-73138
- Un dispozitiv profesional YATO include un detector de cabluri, profile si un umiditate. Va permite sa detectati in pereti sau gips-carton.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete?
Indiferent că locuiești într-o casă pe care ai construit-o de la zero sau că stai într-o locuință care a aparținut altcuiva, nu ai cum să știi cu exactitate unde se află cablurile și țevile în spatele pereților.
Această informație însă este foarte importantă și chiar necesară atunci când vrei să găurești pereții pentru a agăța obiecte de artă sau de mobilier.
Imaginează-ți ce mare ar fi paguba, precum și pericolul la care te expui, dacă ai nimeri un cablu electric cu bormașina sau dacă ai distruge instalația de apă în acest fel. Un astfel de detector este un obiect pe care fiecare persoană ar trebui să îl aibă în casă.
Cum alegi cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete
Deoarece te vei baza pe informația furnizată de către acest aparat înainte de a acționa, trebuie să fii sigur că acesta detectează corect firele electrice și țevile.
Așadar, ai nevoie de cel mai bun detector de cabluri și conducte, în care să poți avea încredere 100% și care să poată fi folosit cu ușurință și în siguranță de către orice membru al familiei.
Pentru a te ajuta să alegi ca un expert chiar dacă acesta este un domeniu total străin pentru tine, am conceput acest ghid de cumpărături cu informații exprimate pe înțelesul tuturor, astfel încât să poți lua o decizie informat.
Numai așa vei reuși să cumperi un detector la un preț corect pentru tine și nevoile tale. La final vei găsi chiar și informații suplimentare despre cele mai bune oferte ca raport calitate preț de pe piață din prezent.
Tipul de detector de cabluri și conducte
Vei găsi detectoare cu mono sau multi-frecvență. Alegerea o vei face în funcție de exactitatea cu care vrei ca acest dispozitiv să detecteze cablurile și conductele. Pentru a înțelege mai bine diferența dintre aceste două tipuri, este important să știi cum funcționează.
Fiecare detector este dotat cu un emițător și un receptor. Dispozitivul va emite un semnal ce va determina firul electric să emită, la rândul său un semnal digital, care îți va permite să îți dai seama zona din perete în care se află acestea.
Detector cu frecvență unică
Detectorul cu frecvență unică este capabil să detecteze cablurile și conductele, dar precizia lui nu este cea mai bună.
Dacă acestea sunt în zone aglomerată, nu vei putea distinge foarte bine locația corectă, deoarece aparatul va emite un semnal pe zone foarte largi.
De asemenea, nu vrei putea să distingi dacă în perete există un cablu electric sau o conductă de gaz sau apă. Mai mult, nu vei putea afla adâncimea la care se află firele din rețeaua electrică din casă.
Detector multi-frecvență
De aceea, cel mai bun detector de cabluri și conducte este unul cu multi-frecvență. Acesta îți permite să detectezi cât mai aproape de adevăr adâncimea la care se află circuitele sau țevile în perete. Astfel ai putea află că, deși există un cablu sau o conductă în zona respectivă, nu vei ajunge la ele chiar dacă vei da o gaură în perete.
Un alt avantaj major al acestui tip de detector este posibilitatea de a regla alternanța emițătorului astfel încât acestea să recepteze semnal doar de la anumite tipuri de metal, cum ar fi aluminiu, cupru, fier.
Presupunând că știi tipul de metal folosit la diferite instalații din casă, vei putea să diferențiezi circuitele din perete, și să știi cu precizie unde este vorba despre circuite electrice și unde sunt conductele de gaz sau apă, chiar dacă sunt aproape una de alta.
Unele aparate mai performante sunt echipate și cu un indice care măsoară electricitatea, astfel, îți va fi chiar mai ușor să detectezi circuitele electrice și să le urmărești cu o mai mare acuratețe.
Modelul detectorului
Înainte de a cumpăra un detector de cabluri și conducte, este bine să îți cunoști foarte bine nevoile. Dacă vrei un dispozitiv pe care să îl folosești atunci când vrei să prinzi mobilă sau obiecte de artă pe perete, un aparat mic de perete este suficient, fiind și cea mai accesibilă variantă ca preț.
Există și detectoare pentru uz profesional, ce au rolul de a detecta circuitele și conductele subterane. Acestea sunt aparate mult mai mari, înalte. Merită să cumperi un astfel de dispozitiv doar dacă îl folosești la locul de muncă.
Bineînțeles, există și modele care îmbină ambele posibilități, acestea fiind mai scumpe deoarece sunt mai comod și convenabil de folosit. Acestea pot fi folosite și pentru a detecta eventualele scurtcircuite sau întreruperi de-a lungul circuitului electric.
Redarea semnalului
Detectoarele de cabluri și conducte pot emite un semnal sonor sau optic atunci când înregistrează semnalul emis de acestea. Pentru un utilizator convențional, un aparat care emite acest semnal sonor, aceste aparate fiind mai ieftine, va fi suficient. Dacă vrei însă, poți opta pentru unul care emite un semnal vizual, deși unii spun că implică un nivel de concentrare mai mare din partea utilizatorului.
Profesioniștii vor prefera modele mai scumpe care emit atât un semnal sonor cât și unul optic. Asta îi ajută să urmărească mai bine traseul instalațiilor prin perete.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete?
Funcțiile pe care un detector poate să le aibă, vor influența foarte mult prețul de achiziție. Cu cât acestea sunt mai multe și mai moderne, făcând utilizarea aparatului mai comodă, cu atât acesta va costa mai mult.
Așadar trebuie să te asiguri că vei folosi fiecare funcție pentru care plătești. Vei ieși în pierdere cu un aparat foarte dotat dar pe care nu vei putea să îl utilizezi la potențial maxim. La urma urmei, un utilizator obișnuit îl va folosi destul de rar.
Pe de altă parte, cu cât funcțiile sunt mai multe, cu atât vei putea monta mobilier sau alte obiecte pe perete mai ușor. Dacă ești un profesionist, un electrician sau montezi mobilier, atunci cu siguranță merită să investești într-un model mai dotat.
- Detectarea firelor electrice neconectate la rețea – cele mai simple modele vor detecta doar firele pe care există curent. Totuși, este practic și important pentru siguranța ta, să ai un detector care poate recepta și semnalul emis de firele electrice inactive.
- Identificarea diferitelor structuri lemnoase sau metalice – alege un model care poate detecta structurile lemnoase din pereți. Atunci când vrei să prinzi un corp suspendat de perete, trebuie să știi sigur că structura peretelui este suficient de puternică pentru a-i susține greutatea. În plus, este mai ușor să dai o gaură în lemn decât în beton.
- Calibrare automată – nu este nimic mai enervant decât un detector care emite semnale peste tot pe unde îl pui pe perete. În acest caz în care detecția nu este precisă, va trebui să calibrezi manual aparatul. Totuși poți trece peste acest pas ce poate fi greoi, dacă alegi unul cu calibrare automată.
- Focalizare – permite detecția cu mare acuratețe a obstacolelor.
- Interpretarea rezultatelor măsurate.
Durabilitatea detectorului de cabluri și conducte
Aici va trebui să analizezi materialul și bateria detectorului. Este foarte important să cumperi un aparat fabricat din materiale de calitate deoarece acestea tind să fie adesea scăpate pe jos, mai ales dacă le folosești la locul de muncă.
Așadar, ai nevoie de un model rezistent la șocuri. Caută detectoare din plastic dur și rezistent. Inserțiile din cauciuc sunt, din nou, foarte utile deoarece absorb șocurile.
Durata bateriei determină cât de mult timp poți folosi aparatul. Majoritatea funcționează cu baterii de unică folosință. Este important să ai mereu rezerve la îndemână. De asemenea, pe termen lung, este mai rentabil, și mai sustenabil, să alegi baterii mai calitative, cum sunt cele Duracell.
Profunzimea semnalului
Există modele care pot scana prin pereți mai subțiri sau mai groși.
De regulă, modelele mai ieftine vor putea detecta doar obiectele care se află mai aproape de zona de suprafață a peretelui, în timp ce unele mai scumpe, pot detecta conducte și țevi aflate la o mai mare adâncime în perete.
Dacă este posibil, înainte de a cumpăra verifică și acest aspect. Există modele care pot detecta metale aflate la o adâncime de până la 75 mm în perete.
Dimensiuni și greutate
Există modele care pot să încapă în buzunar și unele pentru uz profesional care sunt mai mari. De regulă, cu cât sunt mai voluminoase cu atât pot integra mai multe funcții speciale. Pentru utilizatorul convențional însă, un model de mici dimensiuni îi va satisface necesitățile.
Cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete este ușor și comod de ținut în mână. Ar trebui să îl poți muta și folosi cu ușurință oriunde.
Ușurință în utilizare
Dispozitivul trebuie să fie cât mai simplu și mai intuitiv de folosit. Nu trebuie să fii profesionist pentru a-i putea interpreta corect datele. Caută modele cu ecrane cât mai mari, care pot afișa cât mai aerisit și clar datele, nu îngrămădite ceea ce ar putea face informația confuză. De asemenea, ideal este ca ecranul să fie iluminat. Acesta poate afișa locația, puterea semnalului, nivelul bateriei.
Există modele care au mai puține butoane și o interfață mai simplă. Aceste caracteristici fac din detector un dispozitiv ideal pentru amatori.
Unele modele emit semnale sonore diferite în funcție de materialul detectat. De asemenea, indicatorii luminoși în culori diferite sunt de dorit, atunci când alegi un dispozitiv fără ecran.
Zona pe care o ți în mână trebuie să fie ergonomic construită ca să îți asigure o prindere securizată. Aici sunt apreciate inserțiile de cauciuc. De asemenea, stai departe de modelele care cântăresc mai mult de 500 de grame.
Producători și preț
Așa cum am mai amintit dimensiunea aparatului este un indiciu bun cu privire la complexitatea funcțiilor acestuia, dar asta înseamnă și că va costa mai mult. Atunci când două aparate au funcționalități similare, dar prețuri diferite, înseamnă că în cazul celui mai scump s-a acordat o atenție mai mare la materialele folosite, ergonomie, și funcțiile s-ar putea să funcționeze pur și simplu mai bine.
De asemenea, dacă vorbim de un brand cunoscut, te poți aștepta ca prețul să fie mai ridicat.
Chiar și așa, stai de parte de modelele care par prea ieftine de la un producător de care nu ai mai auzit poate niciodată. Acestea sunt aparate considerate de proastă calitate, a căror folosire poate fi chiar periculoasă, atunci când datele furnizate de acestea nu sunt precise.
Așadar orientează-te spre producători populari care au o reputație bună și care fabrică mereu la standarde înalte pentru a nu-și dezamăgi clientela. Printre cele mai apreciate branduri se numără: Bosch, Yato, Axiomet, Zircon.
Concluzii
Poți găsi cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete online. Tot mai mulți vânzători comercializează marfa online, deci ai mai multe șanse să găsești produsul ideal la un preț competitiv. În plus, cumperi din confortul casei, având la îndemână toate detaliile necesare furnizate de către producător.
Este important să verifici și calitatea serviciilor furnizate de către magazinul online. Interesează-te cu privire la politica de retur, livrare și promptitudinea serviciului de comunicare cu clienții.
Informații prețioase care te pot ajuta să iei mai bine o decizie de achiziție, poți găsi și în secțiunea review a produsului. Aici utilizatorii împărtășesc experiența lor cu respectivul aparat. Dacă majoritatea părerilor sunt bune, atunci sunt foarte multe șanse ca și tu să te bucuri de un produs bun. Dacă aceștia și-au exprimat nemulțumirea în număr însemnat, atunci mai bine zici pas și cauți alt model.
Acum că ai parcurs toate aceste informații ești pregătit să alegi cel mai bun detector de cabluri și conducte prin perete, pe care să îl folosești pentru proiectele tale din casă.
Cel mai bun detector de cabluri și conducte: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de detectoare de cabluri și conducte în perete care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Detector Bosch Professional D-tect 120
Materiale detectabile: Tevi din material plastic pline cu apa, metale feroase, neferoase, substructuri de lemn, conductori aflati sub tensiune.
Sistemul de masurare a punctelor permite detectarea precisa in cazul suprafetelor inguste.
Centre finder ofera asistenta vizuala, pentru a identifica in mod clar locatia exacta a centrului obiectului.
Dual Power Source permite atat utilizarea unui acumulator litiu-ion de 12 V, cat si a bateriilor alcaline standard.
2. Detector de cabluri electrice, localizare tevi in perete si subterane Mastech MS6818
Dispozitivul este potrivit pentru detectarea cablurilor, firelor electrice, liniilor de alimentare cu apa/gaz ingropate in perete sau sol.
Detecteaza intreruperile si scurtcircuitele in cablurile si firele electrice asezate in perete sau in pamant.
Detectati sigurante si atribuiti circuite.
Detecteaza intreruperi si scurtcircuite la incalzirea prin pardoseala; detecteaza prizele si cutiile de jonctiune acoperite accidental.
3. Detector cabluri 4 in 1 Yato YT-73138
Un dispozitiv profesional YATO include un detector de cabluri, profile si un umiditate.
YT-73138 A va permite sa detectati in pereti sau gips-carton:
– conductoare sub tensiune de pana la 50 mm.
– metale feromagnetice pana la 120 mm.
– metale neferoase (de exemplu tevi de cupru) pana la 60 mm.
– elemente de constructie din lemn cu precizie pana la A20 mm , grosiere pana la A 38 mm.
4. Localizator de cabluri 3 in 1, detector de lemn si metale
Dispozitivul de urmarire detecteaza metale feroase si neferoase, lemn si fire subtiri care sunt ascunse in pereti, tavane si podele.
3 moduri de functionare: linie electrica, detectare lemn si metal.
Luminile rosii, galbene si verzi asigura functionarea in siguranta.
Domeniul de detectare pana la 80 mm cu pozitie precisa si fiabila.
Detectie precisa si precizie ridicata.
Afisaj LCD usor de citit cu iluminare din spate.
5. Detector de metale si cabluri sub tensiune BOSCH GMS120
Cel mai fiabil detector multifunctional din clasa sa (metal, armaturi, tevi, conductori sub tensiune, structuri din metal sau lemn pentru pereti de gips-carton).
Localizare fiabila si a obiectelor pozitionate mai adanc – pana la o adancime de 12 cm.
Detectare si mai fiabila a obiectelor prin inelul luminiscent cu LED-uri in trei culori.
Indicare foarte precisa a centrului obiectului pe scala “Center Finder“ cat si afisarea caracteristicilor materialului.
6. Detector digital YATO YT-73131
Detectorul profesional de cabluri și profile YT-73131, permite detectarea în pereți sau clădiri dezafectate a: – firelor cu energie – metale ferromagnetice – metale neferoase – elemente din lemn ale structurii.
Un ecran mare și clar cu iluminare de fundal LED ne informează despre: funcția selectată, puterea semnalului [%], distanța față de elementul căutat [cm], locație centrată în raport cu senzorul.