Cuprins
Cum alegi cel mai bun detector de radar? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă un detector de radar performant? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă ești șofer știi cu siguranță cât de frustrant și neplăcut este să încasezi o amendă, indiferent de valoarea sau motivul acesteia. Printre principalele motive pentru care poți primii amendă se numără și depășirea vitezei legale.
Bineînțeles, șofatul este o activitate care trebuie tratată cu maximă seriozitate deoarece viața ta și a celorlalți din mașină, precum și a celorlalți participanți la trafic poate fi pusă în pericol.
Limitele de viteză nu sunt un lucru rău, dar trebuie să recunoaștem că uneori, din lipsă de timp, ni se întâmplă să le încălcăm, deși nu cu mult. Chiar dacă ești un șofer foarte responsabil ți se întâmplă să depășești aceste limite, iar o amendă, mai ales pentru o depășire mică a limitei, poate părea chiar nedreaptă. Cel mai bun detector de radar te poate scuti de această problemă.
Top 3 detectoare de radar recomandate
Tabel comparativ | ||
Detector de radar Whistler PRO-93GXI | Detector de radar portabil Whistler GT-468GXi | Detector radar Cobra RAD 450 |
Detectorul de radar este un dispozitiv care reușește să detecteze undele radio emanate de radar, anunțând șoferul de capcanele amplasate de polițiști în trafic. Astfel șoferul va avea timp să reducă viteza pentru a se încadra în limite legale, dacă este cazul, evitând astfel o amendă neplăcută.
Detectoarele de radar au intrat în legalitate în România începând cu 1 decembrie 2006. Acestea nu trebuie confundate cu aparatele antiradar, care au ca scop bruierea semnalului radar. Aparatele antiradar sunt ilegale.
Receptorul detectorului de radar, pe de altă parte, nu bruiază deloc semnalul radarului. Acesta pur și simplu preia undele electromagnetice și le transformă în curent electric, ceea ce îi permite să „citească” semnalul radar. Acum că știm ce este să aflăm cum alegi cel mai bun detector de radar?
Cum alegi cel mai bun detector de radar
Un detector de radar ideal nu este cel mai simplu dispozitiv de ales. Trebuie să ai în vedere multe aspecte ce țin de tehnică avansată și complexă, și de modul de funcționare care nu este pe înțelesul tuturor.
Fără niște cunoștințe minime în domeniu alegerea poate fi mai mult decât dificilă, și, având în vedere că prețul unui detector de radar bun nu este tocmai mic, nu îți poți permite să faci o investiție greșită.
Există mai multe modele de detector de radar pe piață, unele sunt deja depășite, iar altele au tehnologia necesară pentru a te ajuta cu adevărat. Cum poți face diferența dintre ele? Am pregătit pentru tine un ghid de cumpărături ce cuprinde toate informațiile de care ai nevoie. Citește în continuare pentru a afla cum alegi cel mai bun detector de radar pentru tine și mașina ta.
Vechimea
Deși pare un criteriu de diferențiere ciudat, vechimea unui detector de radar este un detaliu foarte relevant. În prezent funcționează în trafic așa numitele dispozitive radar „nedetectabile”. Vechile detectoare de radar le pot depista încă, dar mult prea târziu deoarece dispozitivele sunt deja calibrate.
Cel mai bun detector de radar este deci un model cât mai recent, care este capabil să reacționeze mult mai rapid decât cele mai vechi și să fie mai eficiente în privința razei de acțiune. Ține deci cont de acest aspect înainte să cumperi un astfel de dispozitiv.
Cu ce tehnologie este dotat?
Tehnologia cu care funcționează azi dispozitivele radar este tot mai avansată, așadar detectoarele trebuie să țină pasul. Dispozitivele radar moderne sunt dotate cu tehnologia Instant On și modul POP ceea ce determină detectoarele vechi să le depisteze prea târziu, după ce undele radio au fost deja calibrate pe mașină.
Un aparat radar modern ce funcționează cu modul POP, are o viteză mare și o precizie destul de bună, reacționând în 67 milisecunde și detectând viteze de până la 320 km/h, cu o marjă de eroare de +/- 5 km/h. Ai nevoie așadar de un aparat ce poate detecta semnalul POP.
Un astfel de detector reacționează de asemenea foarte rapid. Va detecta semnalul de calibrare POP în timp ce radarul calculează ținta. Vei avea timp să frânezi și ai șanse mai mari să scapi fără amendă.
Opțiunea Pulsed/Instant On Detection este un alt aspect pe care un detector de radar ideal trebuie să îl aibă. Aparatele radar de ultimă generație emit impulsuri de tip laser care permit o detecție a mașinii țintă mai rapidă decât în cazul undelor electromagnetice.
Funcția menționată mai sus permite detectarea acestor impulsuri laser. Verifică eficiența aparatului de detectare a radarului prin analizarea timpului de reacție ce nu trebuie să depășească 0.5 secunde. De asemenea, trebuie să poată detecta prezența impulsurilor laser la 360 grade.
Benzi de detecție
Undele radio ale unui radar se propagă la frecvențe ce pot acoperi distanțe diferite în raza unei benzi. Potrivit regulamentului rutier se utilizează patru benzi de propagare importante: X, K, Ka, Ku. Benzile X și K sunt mai ușor de detectat și pot fi monitorizate de la o distanță suficient de mare pentru a putea încetinii la timp.
Banda Ka pe de altă parte nu mai poate fi depistată de către detectoarele de radar vechi, ceea ce este destul de problematic având în vedere că este cea mai folosită bandă de pe teritoriul României. Cel mai potrivit detector de radar este capabil să detecteze și banda Ka, așa că verifică acest detaliu înainte de cumpărare.
Banda Ku este folosită în unele țări din Europa și este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de detectat, chiar și de cele mai noi și performante modele.
Distanța de detecție
Distanța de detecție variază în funcție de frecvența utilizată de o bandă anume. Cu alte cuvinte, un detector de radar va putea depista semnalul radar de la o distanță mai depărată sau mai apropiată de emițătorul radar.
Cu cât va depista semnalul radar de la o distanță mai mare, cu atât vei avea mai multe șanse să încetinești înainte ca mașina să fie calibrată. Majoritatea modelelor de pe piață pot detecta semnalul emis de dispozitivul radar doar la 1,6 km depărtare, o distanță mult prea mică, deoarece viteza mașinii este calibrată de la o distanță mai mare.
Așadar, este mereu mai bine să optezi pentru un model cu distanță de detecție cât mai mare. În acest mod nu te vei expune riscului de a încasa o amendă.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun detector de radar?
Printre cele mai importante funcții ale unui aparat de detecție radar putem amintii următoarele trei: AccuSweep, display alfa-numeric și avertizare vocală. Toate aceste funcții deosebit de utile apar cel mai adesea la modele mai noi.
- AccuSweep – O facilitate care permite detecția rapidă și cu acuratețe a benzii de detecție Ka, calibrând scanarea pe un unic segment al acesteia. Este o funcție prezentă exclusiv la modelele de ultimă generație.
- Ecran alfa-numeric – un ecran sau un display pe care se pot afișa date exprimate în cifre și litere se dovedește a fi foarte practic. Pe acest ecran dotat cu LED se pot afișa mesaje importante de tip Safety Warning System (SWS) sau Safety Alert (SA), utile pentru evaluarea stării drumului, cât și pentru avertizarea în cazul prezenței în trafic a unor vehicule de urgență.
- Avertizarea sonoră – o altă funcție foarte practică ce permite șoferului un condus sigur, fără distrageri prea multe, acesta reușind să proceseze informațiile primite și să poată să își păstreze concertarea optimă în trafic.
Preț
Prețul unui detector de radar performant variază între 500 și 4000 de lei. Mai mult decât costul unui astfel de dispozitiv ar trebui să ai în vedere performanța și generația din care face parte. În general, un detector de radar ieftin nu te va mai putea ajuta prea mult în prezent, deoarece este cel mai probabil depășit de noile tehnologii.
Un detector de radar foarte scump este bineînțeles foarte bun în majoritatea cazurilor, dar există riscul ca tehnologia concurentă (cea a emițătorului de unde radar) să evolueze mult prea curând și investiția ta să nu mai merite. Recomandăm să investești într-un astfel de detector doar dacă îți permite bugetul.
În final, cel mai bine e să găsești un echilibru, verificând principalii indici de performanță la cel mai bun preț disponibil.
Brand
Brandul este un aspect la fel de important ca cele prezentate mai sus. Întrucât fiecare brand producător și-a format o reputație în timp, e bine să alegi bradul care îți inspiră cel mai mare nivel de încredere și care oferă produse cel mai bine echipate. Există patru mari branduri care comercializează detectoare de radar la ora actuală.
Se consideră că cel mai bun detector de radar este produs de Beltronics, singura companie care îți poate pune la dispoziție funcția AccuSweep despre care am vorbit deja mai sus.
Cobra, Whistler și Escort sunt alți trei producători cu o reputație bună, care au scos dispozitive cu tehnologii moderne. Înainte de verifica brand-ul însă, verifică generația din care face parte, și cumpără mereu un detector de radar din ultima generație lansată.
Cel mai bun detector de radar: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, dar și de opiniile utilizatorilor, vă prezentăm in continuare câteva modele de detectoare de radar performante care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Detector de radar Whistler PRO-93GXI
Whistler GT-93GXI identifica de la distanta toate dispozitivele de radar acesta functionand, similar dispozitiveleor de detectare a vitezei, in banda K.
Pentru detectia laser cat mai exacta, detectorul permite selectarea segmentului laser utilizat in fiecare tara.
Mai mult, detectorul poate receptiona semnalale emise instant de catre pistoalele radar care monitorizeaza viteza de deplasare, avand functia Pulse Protection®.
Fara alerte false – Confort sporit Quiet si AutoQuiet – Tehnologie GPS.
2. Detector de radar portabil Whistler GT-468GXi
11 benzi radar/laser.
Receptie 360 grade. Receptie Pulse (Instant-On).
Tehnologie GPS. Display OLED. Tonuri selectabile.
Tehnologie adaptata noilor aparate radar.
Folosirea detectorului de radar GT-468GXi contribuie la reducerea numarului de amenzi si la prevenirea accidentelor, mentinand starea de atentie a soferului.
3. Detector radar Cobra RAD 450
Detectorul de radar portabil Cobra RAD 450 vede noile radare si pistoale laser de la distanta putand capta semnalele laser, dar si semnalele emise instant de catre pistoalele radar care monitorizeaza viteza de deplasare.
Control sensibilitate: Highway – City.
Display: OLED – Reglare luminozitate 4 nivele – Mod Dark (Intunecat).
Receptor radar: Laser: 910 ± 50 nanometri – Tip receptor: Superheterodina.
Imunitate detectie: VG-2 – Spectre I.
4. Detector radar Whistler GT-268Xi, portabil, receptie 360 grade
Detecteaza pistoalele laser europene (Traffipatrol XR, Riegl, Jenoptik, Laveg, Truspeed etc).
Mod de filtrare X/K – ofera niveluri suplimentare de respingere pentru a reduce alertele false.
Mod de filtrare Ka – ofera niveluri multiple de procesare a semnalului pentru reduce alertele false.
Detectare de tip POP – capacitate acansata de detectare a vitezei chiar si la expunerea scurta a radarului.
5. Detector de radar Cobra RAD 250
Cobra RAD 250 identifica de la distanta toate dispozitivele de radar din Romania, acesta functionand la fel ca aparatele de detectare, in banda K.
In plus, avand LaserEye, detectorul este capabil sa capteze semnalele laser la 360 de grade.
Instant-On Ready, detectorul poate receptiona semnalale emise instant de catre pistoalele radar.
Reduce alarmele false prin reglarea sensibilitatii de detectie in functie de viteza de deplasare.