Cuprins
Cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru acasă? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă dezinfectantul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
De secole întregi, oamenii sunt conștienți că sănătatea este printre cele mai importante lucruri și că trebuie să facă tot posibilul pentru a avea grijă de acest bun fragil.
Printre principalii amenințători ai sănătății se numără microorganismele dăunătoare corpului uman. Acestea pot fi bacterii, microbi sau viruși, care nu se văd cu ochiul liber și care pot exista chiar și pe o suprafață curată.
Pentru a te asigura că scapi de ele și că nu te expui unei boli chiar fatale, nici pe tine nici pe ceilalți, este important să folosești cel mai bun dezinfectant pentru acasă. Află în continuare cum îl poți alege.
Top 3 dezinfectanți recomandați
- Dezinfectant suprafete, universal, Septol
- Crema profesionala cu actiune imediata de hidratare, protectie si estompare a ridurilor.
- Vezi detalii si pret
- Barbicide Dezinfectant Concentrat
- Crema pentru ingrijirea tenului normal si mixt, cu riduri fine, pete sau iritatii.
- Vezi detalii si pret
- Dezinfectant Domestos XXL Pack
- Crema pentru ingrijirea si protectia zilnica a tuturor tipurilor de ten.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun dezinfectant pentru acasă?
Virușii și bacteriile pot ajunge ușor în locuința ta, acestea fiind aduse de a afară, chiar de către tine. Acestea pot să se regăsească pe masa, pe clanțe și alte obiecte pe care le atingi cu mâna, cât și în medii propice pentru dezvoltarea lor, cum este bucătăria și baia.
În funcție de rezistența lor, efetul nociv, dar și dacă sau nu există un tratament pentru ele, acestea pot provoca oboseală (în cazul în care corpul este pregătit să lupte foarte bine cu ele), infecții ușoare (atunci când există un tratament eficient și corpul este pregătit să lupte cu ele), infecții grave sau chiar moarte (mai ales dacă există condiții patologice preexistente și o imunitate slabă).
Cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru acasă
Este limpede că, pentru a te proteja chiar și de cele mai mici neplăceri cauzate de microorganismele dăunătoare, prevenția este cea mai bună metodă.
Așadar, vei avea nevoie să dezinfectezi, nu doar să cureți, cât mai des suprafețele din casa ta, mai ales pe acelea pe care le atingi cel mai des. Mai mult decât atât, trebuie să te asiguri că soluția dezinfectantă este cu adevărat eficientă, că este potrivită pentru materialul pe care o pulverizezi și că nu este periculoasă pentru tine.
Deoarece oferta de pe piață este foarte diversificată, ar putea fi dificil să faci mereu alegeri bune. Pentru a te ajuta, am pregătit mai jos un ghid de cumpărături. În acesta vei afla detalii despre ingredientele principale pe care trebuie să le aibă o soluție biocidă, precum și alte detalii care te pot ajuta să faci o alegere bună cât mai rapid.
Iată care sunt aspectele de care trebuie să ții cont:
Care este diferența dintre un produs de curățare (detergent) și un dezinfectant?
Mulți oameni confundă produsele de curățenie cu dezinfectanții. Deși, folosirea amândurora provoacă igienizarea suprafețelor, acestea nu au același efect.
Produsele de curățare au rolul de a îndepărta pete sau urme care sunt vizibile, inestetice și care ar putea atrage dăunători sau ar putea constitui contextul potrivit pentru dezvoltarea mai multor microorganisme. Totuși, acestea nu ucid bacteriile și virușii.
Chiar dacă suprafața pare curată, aceasta ar putea fi, în continuare contaminată de organisme periculoase. Pentru a le ucide, va trebui să folosești un dezinfectant. Acesta este capabil să distrugă un anumit procent din totalul celor bacterii sau viruși. Poate face aceasta deoarece conține o anumită substanță biocidă.
Substanțe active
Pentru a fi sigur că produsul pe care îl cumperi este eficient, pe lângă faptul de a citi eticheta lui, este o idee bună să te uiți și peste ingrediente. În lista de ingrediente va trebui să regăsești unul sau mai multe dintre următoarele substanțe:
- Acidul peracetic – este o substanță folosită în produsele pentru dezinfectarea instrumentelor sau a suprafețelor. Are acțiune corozivă foarte mare, de aceea, în produsele care îl conțin, trebuie să existe și un inhibitor de coroziune. Dacă se regăsește într-o concentrație de 3% în produs, este suficient.
- Apa oxigenată sau peroxid de hidrogen – Este un produs foarte popular având acțiune eficientă chiar și pe piele. În majoritatea produselor pentru dezinfectarea suprafețelor, acesta poate fi regăsit. Atenție însă, pentru că această substanță, are efect înălbitor. Poate fi folosită ca antiseptic doar în soluțiile diluate.
- Hipoclorit de sodiu – Este folosit mai ales în domeniul stomatologic și medical pentru dezinfectarea instrumentelor. Are efect înălbitor, deci nu poate fi folosit pe toate suprafețele, cu siguranță nu pe țesături colorate.
- Clor – una dintre cele mai populare substanțe. Se regăsește în multe soluții pentru dezinfectare, dar are puternic efect de înălbire. Poate provoca și arsuri pe piele, deci trebuie utilizat cu grijă.
- Aldehide
- Oxid de etilenă
- Alcooli – Orice soluție care conține Ethanol în concentrație mai mare de 70% este un bun dezinfectant pentru orice suprafețe și chiar pentru piele. Acesta ucide toate bacteriile și o mare parte din viruși.
Dintre toate, clorul și alcoolul sunt cele pe care le vei găsi cel mai des. Ai mai putea să dai și peste substanțe cu azot cu este amoniu cuaternar. Și acestea au o oarecare eficiență.
Tipul de suprafață
Tipul de suprafață, obiect sau locație în care vrei să folosești un dezinfectant, poate să influențeze produsul.
Spre exemplu, dacă vrei să nu te complici prea mult, poți alege un dezinfectant universal. Acesta este potrivit pentru toate suprafețele și pentru poate încăperile.
Apoi sunt dezinfectantele cu utilizare specifică. În această categorie le vei regăsi pe cele pentru toaletă. WC-ul este un loc foarte expus la dezvoltarea bacteriilor și a virușilor.
De aceea este important să dezinfectezi bine, chiar și locurile greu accesibile, cum ar fi marginea vasului de toaletă. Pentru aceasta vei avea nevoie de un dezinfectant cu ambalaj special, cu gâtul lung și răsucit, care să îți permită să ajungi ușor în acele locuri greu accesibile.
O altă categorie sunt dezinfectanții pentru electronice. Aici intră laptop-ul și telefonul, bineînțeles, precum și alte instrumente și aparate din domeniu. Nu este neapărat să folosești un dezinfectant special, deși vei găsi pe piață și variante special destinate acestei categorii, dar contează modul în care aplici soluția.
Alcoolul este cel mai recomandat în acest caz, dar nu trebuie pulverizat niciodată direct pe suprafață. În schimb, folosind o lavetă, trebuie să ștergi bine ecranul, tastatura și așa mai departe. Clorul nu este bun pentru așa ceva așa că evită toate soluțiile pe bază de clor.
Dacă folosești soluții pe bază de apă oxigenată, ai grijă la suprafețele din plastic. Acestea se pot mătui și își pierd din culoare din cauza acțiunii acestei substanțe cu efect înălbitor.
Pentru podele, clorul este cel mai recomandat. Atenție însă! Va trebui să urmezi mereu specificațiile producătorului. În caz contrar ai putea ajunge să îți deteriorezi podeaua sever. Clorul trebuie să fie foarte diluat. De asemenea, s-ar putea să necesite clătire după un anumit interval de timp, pentru a evita orice efect dăunător.
Tot aici amintim și dezinfectanții pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Clorul poate fi folosit pentru a dezinfecta rufele albe. De asemenea, și alte haine spălate la peste 90 de grade vor fi dezinfectate, dar culoarea lor și țesătura va fi afectată.
În acest caz este bine să cauți soluții dezinfectante special pentru acestea, asta dacă nu obișnuiești să le calci pe fiecare înainte de a le depozita.
Găsești pe piață și dezinfectant special pentru încălțăminte, sub formă de spray.
Nu uita că și mașina de spălat este un mediu bun pentru dezvoltarea microorganismelor, deoarece este umed și întunecos. În acest caz, este bine să ai și un dezinfectant special pentru mașina de spălat.
Ce microorganisme poate să omoare?
Dezinfectantul ideal trebuie să poată ucide bacterii, viruși, spori și fungi. Dacă nu vrei să îți bați capul prea tare, alege unul care are efect asupra tuturor acestor organisme.
Astfel, vei scăpa repede și de microorganismele care se văd, adică de mucegai. De regulă, producătorul va spune dacă produsul lui este sau nu eficient pentru toate aceste categorii de microorganisme, așa că citește cu atenție eticheta.
Timpul de acțiune
Aproape nicio soluție dezinfectantă nu ucide pe loc organismele microscopice periculoase.
În funcție de concentrație, de formulă sau vâscozitate, acestea pot să ceara un timp mai mic sau mai mare pentru a-și face efectul. Interesul tău este să alegi soluția care își face treaba cât mai rapid. Astfel, vei putea să finalizezi procesul cât mai repede.
Este ideal să alegi o soluție cu un timp de acțiune nu mai mare de 5 minute. Aceasta este durata în cazul celor mai multe soluții universale, de regulă cele care se pulverizează.
În cazul altora este necesar să le lași mai mult să acționeze, chiar și o jumătate de oră, după care să le îndepărtezi. Consultă aceste informații, înainte de a lua o decizie finală. Este foarte important să înțelegi foarte bine modul în care se pot folosi acestea, fără a cauza efecte nedorite.
Parfum
Unele substanțe pot avea un parfum foarte deranjant. De exemplu, clorul are un miros înțepător, neplăcut. Ai posibilitatea însă de a alege dezinfectanți îmbogățiți cu diverse arome.
Aceștia sunt mai avantajoși deoarece, pe lângă faptul că vor lăsa suprafețele perfect curate, vor degaja și o aromă plăcută în aer. De cele mai multe ori, parfumurile intră în categoria celor asociate cu prospețimea: lămâie, floral, fresh, alte citrice, lemnos.
Bineînțeles, există și variante fără parfum adăugat, pe care le poți alege fără probleme.
Formă, textură, ambalaj
De cele mai multe ori, acestea vor fi disponibile în formă lichidă, deoarece sunt mai simplu de aplicat pe diverse suprafețe.
Pentru dezinfectantele pe care le folosești cu o frecvență ridicată, de exemplu cele pentru bucătărie, este indicat să folosești o variantă spray. Astfel, particulele de dezinfectant vor acoperi o suprafața mai mare, dar într-un strat subțire, fără să irosești produs.
Altele, cum sunt cele pentru toaletă au o consistență mai vâscoasă. Astfel, pot acționa pentru mai mult timp pe suprafață, până își fac efectul complet.
Tot aici putem aminti și posibilitatea de a păstra un ambalaj inițial și de a cumpăra rezerve în cantități mai mari. Unele branduri îți oferă posibilitatea de a cumpăra bidoane de 5 sau mai mulți litri, cu soluție pe care o poți pune într-un recipient cu spray sau gât alungit, reutilizabil. Astfel, reduci consumul de plastic, lucru foarte important pentru mediul înconjurător.
Pe piață mai există și așa-numitele pastile de clor. Acestea se utilizează, în general, în instituții sau la nivel comercial, deoarece la un preț redus, poți achiziționa multe pastile care, dizolvate în apă, eliberează clor. Rezultă astfel o soluție dezinfectantă foarte eficientă.
Alte efecte
Unele produse au și alte beneficii pe lângă dezinfectarea suprafețelor. Deci, este bine să ții cont de acest lucru când faci o alegere. De exemplu, unele produse pentru dezinfectarea toaletelor, pot fi eficiente și în prevenția sau eliminarea depunerilor de calcar sau alte minerale.
Mai există și categoria produselor pentru desfundarea țevilor. Deși le cumperi pentru un alt scop principal, acestea sunt eficiente și pentru uciderea tuturor microorganismelor dăunătoare.
Atenție însă, acestea nu ar trebui utilizate mereu în scop dezinfectant, sau foarte des, deoarece pot deteriora anumite suprafețe.
Grija pentru pielea ta
Cei mai mulți dezinfectanți de pe piață au un efect foarte puternic. Dacă produsul ajunge pe pielea ta, este posibil să provoace arsuri, să determine dezvoltarea unor alergii sau să usuce foarte tare pielea. În orice caz, toate vor distruge mai mult decât bacterii și viruși, adică și bariera naturală de protecție a pielii.
De aceea, indiferent de ceea ce spune producătorul pe produs, este necesar să folosești mănuși de unică folosință atunci când faci curățenie. Ia în considerare așadar și această cheltuială.
Producători
De regulă orice soluție pentru dezinfectat de pe piață este bună, indiferent de producători. Diferențele apar însă la preț. Unele branduri oferă ceva în plus, de aceea au produse ușor mai scumpe. Fă alegerea pe baza ingredientelor și a detaliilor de mai sus însă.
Concluzii
Poți să comanzi online cel mai bun dezinfectant pentru acasă. Multe magazine se oferă să îți livreze direct la domiciliu aceste produse casnice. În plus, este mai ușor să prinzi la oferă chiar unele pachete promoționale. Astfel îți vei face un stoc pe o perioadă mai mare de timp.
Dacă nu ești sigur de eficiența unui produs, poți consulta părerea altor utilizatori, dar și registrul național al produselor biocide, disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății.
Astfel poți avea încredere că nu dai banii pe apă de ploaie și că alegi cel mai bun dezinfectant pentru acasă.
Cel mai bun dezinfectant pentru acasă: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva produse dezinfectante pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Dezinfectant suprafete, universal, Septol
Dezinfectant biocid potrivit pentru toate tipurile de suprafete.
Dezinfectant creat special pentru curatarea suprafetelor si a echipamentului, mobilierului din zone industriale publice, bazine de inot, acvarii, peretii si podelele din institutii; toalete chimice.
Compozitie: Didecyldimethylammonium chloride, Propylene glycol, Alcool izopropilic.
Produs avizat de Ministerul Sanatatii.
2. Barbicide Dezinfectant Concentrat
Reduceti riscul transmiterii bolilor, protejandu-va angajatii si clientii.
Datorita spectrului mare de actiune, este o solutie eficienta in dezinfectarea suprafetelor de acril (solarii), inox, plastic, piepteni, perii de par, bigudiuri, foarfece si instrumentar de manichiura – pedichiura. Dezinfectantul BARBICIDE este eficient in distrugerea salmonelei, fungilor (ciuperca de picior), bacteriilor si virusilor, inclusiv Hepatitei B si C.
Solutia dezinfectanta contine si o formula impotriva ruginii.
3. Dezinfectant Domestos XXL Pack
Este o solutie ideala pentru dezinfectarea diverselor suprafete.
Clor activ: efect biocid cu spectru larg – distruge eficient bacterii, virusi si
mucegaiuri elimina mirosurile neplacute prin distrugerea chimica a sursei
acestora indeparteaza eficient petele de ceai, cafea, vin, urina, mucegai
Surfactanti: asista desprinderea si dizolvarea murdariei difi cile facilitand
curatarea.
Vascozitate: contribuie la un contact extins cu suprafetele pentru maximum
de eficienta.
4. Solutie dezinfectanta Sano Jet Baie
Solutia Sano se utilizeaza pentru baie, accesorii de baie, cazi si chiuvete.
Sano Jet Baie- Distruge 99.9% din microbi intr-un minut!
Curăţă riguros băi, accesorii băi, căzi, cabine de duş, para de duş, chiuvete, robineţi, faianţă, ceramică, porţelan.
Specializat în scoaterea petelor şi mizeriei: piatră, rugină, urme de săpun şi mucegai.
Produsul este eficient in omorarea Candida Albicans si Aspergillus brasiliensis.
5. Dezinfectant Cillit Bang Power Cleaner Bleach&Hygiene
Curata si dezinfecteaza suprafetele, actionand rapid.
Elimina eficient mucegaiul si dezinfecteaza suprafetele, indepartand petele, grasimea arsa si murdaria incrustata.
Bang! Si murdaria dispare!
Ideal pentru: gresie, chituri, rosturi, cazi de baie, chiuvete, usile si perdelele de la cabinele de dus, vase de toaleta, plite de cuptor, blaturi de aragaz, blaturi de lucru, usile de frigider, obiecte din crom si orificii de scurgere.