Cuprins
- 1 Top 3 dezumidificatoare recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun dezumidificator de aer?
- 3 Cum alegi cel mai bun dezumidificator de aer
- 4 Cel mai bun dezumidificator: recomandări
Cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă dezumidificatorul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Un nivel mare de umiditate în aer este inconfortabil pentru orice persoană.
Mai mult decât atât, încurajează dezvoltarea mucegaiului și prezența păduchilor de praf, factori ce pot cauza alergii și probleme de sănătate serioase.
Astfel dacă în casa ta observi că se formează mucegai pe pereți, că ferestrele sunt mereu umede, că hainele nu se uscă la timp sau că îți este greu să respiri, cel mai probabil umiditatea este mult prea mare.
De aceea ai nevoie să afli cum poți alege cel mai bun dezumidificator de aer pentru tine.
Citește acest articol pentru toate detaliile de care ai nevoie.
Top 3 dezumidificatoare recomandate
- Dezumidificator si purificator AlecoAir D23 CLASSY
- Capacitate max.dezumidificare 23l/zi debit aer de 180mc/h. Potrivit pentru spații între 45 – 55 mp.
- Vezi detalii si pret
- Dezumidificator si purificator Woods AD30G Hybrid
- Capacitate maxima: 25 litri/zi. Panou de control tip Touch screen, fara butoane, usor de utilizat.
- Vezi detalii si pret
- Dezumidificator de aer Trotec TTK28E
- Funcție automată de dezumidificare comandată de higrostat, cu valori setabile pentru 40, 50 sau 60% u.r.
- Vezi detalii si pret
Chiar daca ai o mica camaruta sau este vorba de o casa generoasa pe piata exista dezumidificatoare potrivite oricarei nevoi.
De ce să alegi cel mai bun dezumidificator de aer?
Dezumidificatoarele de aer sunt prezente pe piață într-o varietate destul de mare.
De aceea, problema nu este că nu ai de unde alege, ci, mai degrabă, cum poți alege cel mai bun dezumidificator de aer pentru tine.
Acestea pot să difere nu doar ca dimensiune, design și preț, ci și ca mod de funcționare, funcții speciale, putere, capacitate.
Adică aspecte foarte importante care pot face un produs să fie de folos sau din contră, să se dovedească o investiție neînțeleaptă.
Cum alegi cel mai bun dezumidificator de aer
Rolul unui astfel de aparat este acela de a regla umiditatea din aer. Cel mai bine așadar, este să folosești un higrometru pentru a determina care este de fapt nivelul de umiditate din casa ta. Acesta este un aspect important și în selectarea unui aparat care să facă față condițiilor tale specifice.
De aceea, nu este înțelept să alegi același model ca un cunoscut fără să faci o cercetare temeinică înainte. Un produs care este perfect pentru cineva, se poate dovedi total nerecomandat pentru altcineva care trăiește într-o casă cu alte condiții de temperatură și alte dimensiuni.
Pentru a face cea mai bună decizie de cumpărare, este necesar așadar să te informezi foarte bine.
Munca de cercetare poate părea copleșitoare, dar, în realitate, poate fi simplu atunci când ai toate informațiile necesare într-un singur loc explicate pe înțelesul tău, adică exact cum le vei găsi în acest ghid de cumpărături.
Află toate caracteristicile pe care trebuie să le cunoști pentru a face o achiziție ca un expert din prima.
Mai mult, la final vei găsi și o listă cu cele mai bune dezumidificatoare de aer recomandate de specialiști, disponibile acum la cel mai bun raport calitate/preț.
Așadar, fii atent la următoarele criterii:
Tipul de dezumidificator de aer
Dezumidificatoarele de aer vor transforma umiditatea din aer în lichid pe care îl colectează, de regulă, într-un rezervor. Rezultatul este același în cazul fiecărui tip de dezumidificator, dar modul de obținere al acestuia este diferit. Modul de funcționare internă va face, de asemenea, un tip de dezumidificator mai potrivit pentru climate mai calde sau mai reci, precum și pentru o cameră sau alta a proprietății. Acestea pot fi de trei feluri: cu condensator sau agent refrigerat, cu deshidratare sau cu funcționare termoelectrică.
Dezumidificator de aer cu compresor
Acestea funcționează cu agent frigorific, pe un principiu foarte asemănător cu cel al aparatelor de aer condiționat sau al frigiderului.
Practic acestea au două seturi de serpentine și un ventilator. Aerul umed este atras în aparat unde este transformat în condens când intră în contact cu serpentinele reci. Apa astfel rezultată este colectată într-un rezervor. Aerul apoi este încălzit de serpentinele calde și este eliberat în cameră.
Poate încuraja astfel încălzirea încăperii, dar nu îți imagina ca poate să acționeze ca o sursă de căldură.
Este un tip de dezumidificator de aer care funcționează bine în majoritatea locuințelor din țara noastră. Cele mai bune rezultate se obțin la intervale de temperatură cuprinse între 15 și 20 de grade Celsius. Așadar este potrivit pentru utilizare în dormitor sau living. Dar nu ar trebui să fie plasat într-un garaj sau oriunde temperaturile pot să coboare sub 5 grade Celsius. La acest prag agentul frigorific va îngheța și aparatul se poate defecta.
Dezumidificator cu material absorbant
Acestea folosesc un material de tip silicat pentru a filtra umiditatea din aer. Procesul este următorul: un ventilator atrage aerul cu umiditate în aparat.
Aerul este direcționat spre o roată cu material absorbant care extrage astfel umiditatea. Prin rotație excesul de umiditate este îndepărtat de un ventilator mai mic și un element de încălzire.
Umiditatea este colectată într-un rezervor sau evacuată prin furtun dacă este atașat un sistem de evacuare. Aerul uscat este eliberat în încăpere acesta fiind mai cald cu aproximativ 10-12 grade Celsius decât temperatura camerei.
Acest tip de dezumidificator este în general mai puțin zgomotos și mai ușor decât cele cu condensator. Asta le face însă și mai scumpe.
Sunt modele ce operează foarte bine în încăperi cum este garajul sau o rulotă. Funcționează foarte bine la temperaturi de sub 10 grade Celsius și au o performanță mai uniformă decât modelul analizat mai sus.
Sunt totuși mai puțin eficiente energetic, nu funcționează la temperaturi de peste 22 de grade Celsius și costurile de funcționare sunt, în general, mai mari.
Dezumidificatoare termoelectrice
Sunt cunoscute și sub denumirea de dezumidificatoare Peltier, acesta fiind cel care a descoperit procedeul de condensare folosit de acest aparat.
Aerul cu umiditate este atras spre un element din metal care rulează o sarcină electrică. Astfel, o parte va fi caldă și una rece. În contact cu partea rece, aerul va face condens, urmând să fie eliberat în cameră mai cald.
Capacitatea dezumidificatorului
Cum alegi un dezumidificator de aer potrivit pentru spațiul tău? Va trebui să verifici capacitatea acestuia.
Această capacitate este exprimată ca număr de litri de lichid pe care aparatul o poate extrage din aer într-o zi. Așadar un anumit model va putea extrage să zicem 10l în 24 de ore.
Ce trebuie să știi este că, de multe ori, această valoare este relativă. Pentru a obține valori mai mari, producătorii testează dezumidificatoarele în condiții de pădure tropicală, adică la 30 de grade Celsius și la o umiditate de 80%.
În realitate, condițiile din casa cuiva sunt departe de aceste valori. Așadar, cu excepția cazului în care poți verifica modul de testare, te poți aștepta ca aparatul să aibă o capacitate chiar înjumătățită față de ce spune producătorul.
Atenție, capacitatea nu trebuie confundată cu debitul de aer, deși și acesta este un bun indicator al performanței. Se exprimă în metrii cubi pe oră și va indica puterea ventilatorului.
Cu cât acesta este capabil să atragă aer de la distanțe mai mari, cu atât dezumidificatorul va fi mai eficient.
Un dezumidificator cu o capacitate mai mică, dar un debit de aer mai mare, va oferi rezultate mai bune decât unul cu debit de aer mai mic, dar o capacitate mare.
De asemenea, verifică debitul de aer, dacă acesta este listat pentru diferite viteze ale dezumidificatorului. Ține cont că un debit de aer mai mare, înseamnă și un aparat mai zgomotos.
Deși online vei găsi tabele care să te ajute să alegi o capacitate a aparatului potrivită pentru umiditatea și dimensiunea din camera ta, realitatea este că eficiența aparatului este influențată de numeroși factori: înălțime tavan, temperatură, aerisire, dacă folosești sau nu un AC etc.
Cel mai bine este să consulți experiența altor utilizatori și eventual să te orientezi după următoarele date pentru a face o alegere potrivită:
- sub 5 litri/zi – este o dimensiune potrivită pentru dulapuri sau acțiune locală, de exemplu într-o cameră mică unde se formează igrasie.
- 5-10 litri/zi – dacă aceasta este capacitatea reală, atunci va fi potrivită pentru o cameră mică sau de dimensiuni medii.
- 11-25 litri/zi – este o capacitate potrivită pentru încăperi reci foarte mari.
Zgomotul dezumidificatorului
Acesta este cu siguranță un tip de aparat la care vrei să verifici numărul maxim de decibeli pe care îi emite, mai ales dacă alegi un model pentru dormitor sau living.
Expunerea prelungită la un zgomot oricât de slab poate deveni deranjantă. Așadar este de dorit să alegi un model cât mai silențios.
Dacă ești sensibil la zgomote este de dorit să alegi un model de până în 40 dB. Va costa mai mult, dar va merita, mai ales dacă vrei să îl folosești în fiecare zi.
Dacă nu ești așa sensibil, un model care funcționează la maxim 50 dB este destul de bun.
Rezervor și sistem de evacuare
Fiecare dezumidificator este dotat cu un rezervor pentru colectarea condensului. Acesta este de dorit să fie cât mai mare dacă nu îți place să îl golești des și dacă vei folosi aparatul câteva ore în fiecare zi.
Dacă vrei un aparat de dimensiuni mai mici care să fie cât mai portabil, atunci un rezervor de capacitate mai mică va fi mai potrivit pentru tine.
Dacă nu vrei să porți grija golirii rezervorului, ai mai multe opțiuni la dispoziție. Funcția de oprire automată odată ce rezervorul este plin va împiedica accidentele nedorite.
Majoritatea emit un sunet și un led de culoare roșie intermitentă se poate aprinde pe panoul de control pentru a semnala acest lucru.
O opțiune mai apreciată de alții este posibilitatea de a atașa un furtun de evacuare, opțiune pe care majoritatea modelelor o oferă. Și aici ai două variante.
Furtunul poate evacua apa prin forță gravitațională, ceea ce înseamnă că dezumidificatorul trebuie așezat mai sus decât gaura de evacuare.
A doua variantă este aceea de a atașa o pompă pentru evacuarea apei din rezervor. În acest caz, dezumidificatorul poate fi așezat oriunde.
Portabilitate
Dacă vei vrea să muți dezumidificatorul în casă în funcție de nevoi, vei aprecia mult unul ușor care are unele caracteristici ce fac transportarea mai facilă.
Astfel, caută un dezumidificator de aer cu roți. Acesta va putea fi mutat cu ușurință indiferent de greutate.
Dacă în locuință ai praguri, atunci vei aprecia și prezența unor mânere care să te ajute să ridici ușor aparatul.
Dacă aparatul este mare și greu, alege unul cu mânere laterale. Dacă este mai mic, un mâner superior este suficient.
Opțiuni de control
Un aparat cu opțiuni de control avansate va fi mai scump decât unul cu un panou de control cu butoane simplu. Așadar, va trebui să decizi cât de important este acest aspect pentru tine.
Majoritatea au un panou de control simplu cu butoane ce îți permit pornirea și oprirea aparatului, schimbarea vitezei, activarea modului de noapte sau de uscare a hainelor și blocarea controlului în caz că nu vrei ca cei mici să se joace cu butoanele.
Modele mai avansate permit setarea precisa a nivelului de umiditate dorit precum și control de la distanță, uneori chiar de pe smartphone prin WI-FI.
Ce funcții are cel mai bun dezumidificator de aer?
- Umidostat – poți seta nivelul de umiditate dorit. Îndată ce aparatul detectează acest nivel în aer va opri funcționarea. Când nivelul crește peste această valoare din nou, de va porni automat.
- Dezghețare automată – valabilă în cazul modelelor cu compresor în contextul în care îl vei amplasa într-o zonă foarte rece.
- Viteze – În general aparatul va avea 2 viteze, dar modele mai complexe pot avea chiar și patru.
- Programare – puteți seta aparatul să se pornească la intervale stabilite, astfel acesta poate funcționa și când nu e nimeni acasă.
- Mod pentru uscarea hainelor – este o opțiune ce ajută la uscarea mai rapidă a rufelor. Practic însă, ce face aparatul de fapt este să funcționeze la viteza maximă.
- Indicator pentru curățarea filtrului – este bine să alegi un aparat cu filtru lavabil și este ideal ca aparatul să te anunțe când acesta trebuie curățat.
Concluzie
Poți alege cel mai bun dezumidificator de aer online. Aici vei găsi multe modele dintre care cel puțin unul va fi ideal pentru tine. Poți cumpăra din confortul casei economisind timp și chiar bani.
De foarte multe ori, ofertele din online sunt mult mai avantajoase decât cele din magazinele fizice, reducerile fiind mai frecvente. Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori cu privire la produsul dorit.
De foarte multe ori, experiența acestora este mult mai relevantă decât descrierea oferită de către producător. Astfel vei evita o achiziție păguboasă.
Acum că ai parcurs toate aceste informații ești gata să cumperi cel mai bun dezumidificator de aer pentru tine.
Cel mai bun dezumidificator: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de dezumidificatoare pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Dezumidificator si purificator AlecoAir D23 CLASSY
Capacitate max.dezumidificare 23l/zi debit aer de 180mc/h.
Potrivit pentru spații între 45 – 55 mp.
Wi-Fi: Aplicația pentru smartphone permite controlul aparatului de la distanță prin intermediul funcției Wi-Fi.
Funcție Ionizare: aparatul emite ioni negativi care aderă la praful și particulele poluante aflate în suspensie în aer și sunt aspirate mai ușor de aparat.
Funcție Uscare Rufe – Funcție Auto – Timer 1 – 8 ore – Funcție mod noapte (Sleep).
2. Dezumidificator si purificator Woods AD30G Hybrid Capacitate 25 litri/zi
PURIFICARE: echipat cu filtru Active ION HEPA, fabricat in Suedia, capabil sa retina particule de pana la 0,0003 mm, purificand aerul de particulele daunatoare: polen, praf, alergeni, bacterii, spori de mucegai.
Capacitatea de purificare: 99,98%.
DEZUMIDIFICARE: capacitate maxima: 25 litri/zi.
Panou de control tip Touch screen, fara butoane, usor de utilizat.
Afisaj electronic al umiditatii, treptelor ventilatorului, modul de functionare, timer.
3. Dezumidificator de aer Trotec TTK28E
Capacitate max. dezumidificare de 10l/zi și debit aer de 100mc/h. Potrivit pentru spații de până la 15mp.
Funcție automată de dezumidificare comandată de higrostat, cu valori setabile pentru 40, 50 sau 60% u.r. Mod de dezumidificare permanentă.
Funcția Auto-Restart pentru utilizarea cu un temporizator extern.
Filtru lavabil și ușor accesibil.
Lampă de control pentru a semnaliza când rezervorul de apă e plin.
4. Dezumidificator Woods MDK11 Capacitate 10 litri/zi
Noul dezumidificator din gama casnica Woods MDK11 este echipat cu noul agent frigorific ecologic R290.
Modelul MDK este un dezumidificator recomandat pentru a fi folosit in camere de pana la 50 mp, este echipat cu afisaj LED care va indica umiditatea din incapere, puteti seta umiditatea dorita: mod continuu, 40%, 60% sau 80%.
Timer-ul poate fi setat pe 2, 4, 6 ore de functionare.
Dezumidificatorul poate fi racordat la furtun, incat sa evacuati apa direct la canalizare.
5. Dezumidificator TESY DHF 10 CEL, 245W, 10 L / 24 H
Putere 245 W – Interval de functionare 5-35°C
Reglare nivel umiditate – Senzor de umiditate
Moisture removal 10 L/zi 30°C / RH80%
Capacitate rezervor 2.0 L – Functie de auto-dezghet
Protectie automata cand tancul e plin de apa
Inlatura umiditatea si mucegaiul
Ideal pentru uscarea rapida de rufelor
Dezumidificatorul DeLonghi DNC65 este cea mai buna investitie facuta vreodata.E silentios,usor in plus da aer cald nu ca cele care au compresor.Am prins cea mai buna oferta la cei de la Domo.Am platit doar 320 lei :).As mai fi vrut unul insa vad ca peste tot sunt de 5 ori mai scumpe insa isi merita banii.Nu ezitati sa il cumparati,e exceptional.Nota 10+
Cel mai indicat este să consultați un specialist înainte de a alege un dezumidificator. Eu am aflat faptul că dacă dorești să elimini și igrasie contezeză ce filtru trebuie să aibe, indicat să aibe și funcție de purificare a aerului.
Eu am mers pe un dezumidificator Meaco 20 L cu filtru HEPA pentru purificarea aerului si am scutit sa dau banii pe 2 aparate separate. Asta il pot pune si pe dezumidificare in timp ce filtreaza aerul sau doar pe functie de purificare in care nu mai dezumidifica aerul atunci când este deja uscat.
Ce dezumidificator recomandati pentru suprafata de cca. 60 mp, ap 3 cam decomandat? Unul testat care a dat randament, antimucegai si care are functii de filtrare a aerului. Va multumesc!
Buna ziua, puteti folosi modelul Clean Air Optima CA707 sau Supra DU202. Ambele ofera filtrare si dezumidificare cu randament bun pentru suprafete de pana la 70 mp.