Cuprins
Cum alegi cel mai bun dispozitiv NAS (Network Attached Storage)? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă dispozitivul NAS (Network Attached Storage) potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Cam cât de importante sunt fișierele de pe calculatorul tău?
Indiferent că datele pe care le ai stocate în computer sunt legate de munca ta, de veniturile tale sau amintirile pe care le-ai adunat de-a lungul anilor împreună cu familia, trebuie să știi că dispozitivul de stocare încorporat în acesta nu este infailibil.
Este posibil și chiar s-a întâmplat de foarte multe ori ca date importante să fie pierdute fără să mai poată fi recuperate. De aceea este important să ai un backup.
Un dispozitiv de stocare externă, precum cel NAS, este o soluție ideală pentru mulți utilizatori.
Iată ce trebuie să știi pentru a putea cumpăra cel mai bun dispozitiv NAS (Network Attached Storage).
Top 3 NAS (Network Attached Storage) recomandate
- Network Attached Storage Synology DS1522+ DiskStation
- Alimentat de Synology DiskStation Manager (DSM), acesta ofera o solutie flexibila „all-in-one” pentru partajarea, sincronizarea, salvarea si supravegherea datelor.
- Vezi detalii si pret
- Network Attached Storage Asustor LOCKERSTOR 2 AS6602T
- Doua porturi de 2,5 GbE cu pana la 5 Gbps sub Link Aggregation.
Doua sloturi M.2 pentru SSD-uri NVMe pentru stocarea in cache a SSD-urilor. - Vezi detalii si pret
- Network Attached Storage Synology DiskStation DS218play
- Conceput pentru entuziastii multimedia, DS218play suporta transcodare in timp real a continutului sursa Ultra HD. Gestionati si organizati cu usurinta filme, emisiuni TV.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun dispozitiv NAS (Network Attached Storage)?
Dacă te întrebi cât de mult ar trebui să investești într-un astfel de dispozitiv, cel mai simplu ar fi să evaluezi valoarea informațiile pe care le ai stocate pe computer.
Cu cât aceasta este mai mare, cu atât o un produs mai scump va fi justificat. Ai nevoie de cel mai bun dispozitiv NAS indiferent de ce fel de date vrei să salvezi.
Totuși, nevoile unui utilizator convențional diferă față de cele ale unui profesionist, cum ar fi un fotograf spre exemplu.
Așadar, dintre toate ofertele de pe piață trebuie să o alegi pe ce mai bună pentru tine, ceea ce poate fi dificil, mai ales dacă nu ești familiarizat cu caracteristicile tehnice ale acestora.
Cum alegi cel mai bun dispozitiv NAS (Network Attached Storage)
Un dispozitiv ales greșit te va încurca sau îți va aduce un mare regret, mai ales dacă nu ai nevoie să îl folosești la potențialul maxim.
În plus, există multe variabile ce trebuie luat în calcul: calitatea părților componente, capacitatea de stocare, conectivitatea, funcții speciale etc.
Pentru a reuși să iei cea mai bună decizie, am adunat în acest ghid de cumpărături informațiile pe care trebuie să le cunoști înainte de a porni la cumpărături.
Astfel, vei putea recunoaște rapid denumirile mai tehnice și înțelege de ce sunt acolo și cum ar trebui să fie de fapt, în cazul dispozitivului ideal pentru tine.
La final am pregătit și o listă cu cele mai bune oferte de pe piață ca raport calitate preț, iar unul dintre acestea s-ar putea să fie chiar alegerea ta.
Ce este un dispozitiv NAS?
Înainte de toate, trebuie să te asiguri că ai înțeles foarte clar ce este acest dispozitiv. Un NAS este un dispozitiv de stocare a datelor care se conectează la rețeaua computerului.
De regulă acesta conține mai multe unități HDD sau SSD menite să stocheze baze de date, imagini de sistem, și fișiere backup într-o locație centrală.
Informația stocată este mereu disponibilă putând fii accesată de numeroși utilizatori, care o pot accesa în același timp.
Practic, este ca și când ai avea propriul Cloud vizibil și palpabil pe care îl poți controla după bunul plac (gândește-te la cum funcționează Google Drive și iCloud pentru a înțelege mai bine).
De-a lungul anilor, aceste dispozitive au continuat să se perfecționeze. Acum este posibil pentru utilizatori să să acceseze și să centralizeze fișiere software și media chiar dacă sunt la distanță.
Avantaje și dezavantaje
Înainte de a lua o decizie, este important să cunoști att avantajele, cât și dezavantajele unui astfel de dispozitiv.
Avantaje
- Dispozitivele NAS oferă o soluție securizată de accesarea fișierelor de către multiplii utilizatori în mod simultan.
- Facilitează procesul de stocare a fișierelor ce provin ce la mai mulți utilizatori.
- În cazul în care unul dintre hard-disk-uri cedează, funcția de redundanță poate fi de mare ajutor în procesul de recuperare rapidă a datelor.
- Adaugă la spațiul de stocare al computerului.
- Folosind funcția de creare a copiilor de rezervă în mod automat, aceste unități pot ajuta la un consum de energie mai scăzut.
- Permite crearea unui spațiu cloud privat, ceea ce ridică nivelul de securitate al datelor în cadrul rețelei.
Dezavantaje
- Este posibil să necesite cunoștințe de operare a calculatorului avansate, mai ales atunci când există permisiuni diferite de acces.
- Utilizatorii trebuie să fie conectați la aceeași rețea atunci când vor să acceseze date.
- Pe același principiu, atunci când rețeaua va avea erori sau va necesita lucrări de întreținere, toți utilizatorii vor fi afectați.
Părți componente
Un prim pas important în alegerea unei unități NAS este cunoașterea modului de funcționare, precum și ce componente trebuie să conțină.
Nu te va ajuta mult să știi doar care sunt acestea, ci este necesar să înțelegi și dacă ele funcționează la capacitatea și standardele pe care tu le dorești.
De regulă, un dispozitiv NAS va avea componente foarte asemănătoare cu orice altă unitate centrală de calcul precum: memorie RAM, placă de rețea, procesor, placă de bază. O diferență apare la hard-disk-urile care nu sunt incluse.
În mod normal, nu vei avea nevoie să conectezi dispozitive externe de acces la acesta, precum un monitor, tastatură și mouse.
Asta pentru că vei putea folosi alt computer sau gadgeturi care deja au aceste componente pentru a ajunge la datele de pe NAS.
Totuși, dacă dorești, cele mai bune unități de acest gen sunt dotate cu multiple porturi de conectare, inclusiv un port HDMI care îți va permite să atașezi un monitor.
Printre cele mai importante componente se numără procesorul. În ultima perioadă tehnologia a adus în lumină generații noi și ultramoderne de procesoare care funcționează mult mai bine.
Este o chestiune de timp până când acestea vor fi integrate și în unitățile NAS. Asta nu înseamnă că ai neapărat nevoie de ultimul model.
Utilizatorii convenționali, cei care au o afacere foarte mică sau folosesc o astfel de unitate doar pentru backup, având o rețea mică de utilizatori formați din membrii familiei și prieteni, se vor descurca perfect cu un model care are un procesor modest Intel Atom sau Celeron.
Atunci când ai o întreprindere sau o afacere ceva mai dezvoltată, fii pregătit să investești ceva mai mult într-un model cu procesor multi-core. Intel Xenon D este un exemplu bun.
Capacitatea de stocare
Majoritatea unităților NAS se livrează fără spațiu de stocare, adică fără un HDD sau un SSD.
Da există și dispozitive NAS care funcționează cu SSD acestea fiind chiar mai recomandate deoarece viteza de operare va fi mult mai mare.
Chiar și așa, cele mai populare continuă să fie HDD-urile, prețul mai accesibil fiind un factor de decizie foarte important aici.
Așadar, cel mai probabil va trebui să achiziționezi separat dispozitivele de stocare. Indiferent de ce alegi, verifică numărul de HDD-uri sau SSD-uri maxim pe care le poți monta pe unitatea NAS.
Alegerea o vei face, bineînțeles, în funcție de necesitățile tale.
Cele mai simple modele îți vor permite să adaugi un număr de 3,4 unități de stocare, dar sunt și unele la care poți conecta chiar și 12 HDD-uri.
Dacă te întrebi cât de mare ar trebui să fie spațiul de stocare, îți spunem că un minim este de 1 TB. Pentru majoritatea utilizatorilor acesta va fi spațiu mai mult decât suficient.
Dacă însă lucrezi cu fișiere media mari, poate chiar 4K, îți recomandăm să te orientezi spre variante NAS cu capacitate de stocare mai mare, chiar dacă este mai greu să recupereze eventuale date pierdute de pe unități cu capacitate de stocare mai mare.
ariantele la care să te uiți sunt cele de 8TB și cele de 16 TB. Bineînțeles, acestea vor costa semnificativ mai mult.
Totuși, nu subestima nici dispozitivele de 1TB. Aceasta este totuși o capacitate de stocare mult mai mare decât ceea ce oferă un PC sau serviciile de stocare online.
Dacă te vei afla în situația în care va trebui să adaugi tot mai multe hard-disk-uri, o unitate NAS simplă nu îți va face viața mai ușoară. Spațiul de stocare va fi destul de greu de gestionat astfel.
În acest caz este recomandată o unitate NAS RAID. Aceasta folosește o tehnologie care transformă toate unitățile HDD separate într-o componentă unică, pe care o vei putea accesa dintr-un singur loc.
Nu va trebui să îți amintești mereu ce date ai pus pe care hard, deoarece toate vor fi percepute ca un întreg.
În plus, te vei bucura și de alte avantaje. Performanțele sistemului vor fi mai mari iar fiabilitatea acestuia va crește.
Interfața de conectare a discurilor
Tipul de conexiune pentru discurile HDD este un aspect foarte important cu impact major asupra vitezei de funcționare. Pe piață vei găsi de cele mai multe ori conexiuni SATA 2 și SATA 3.
Mare atenție însă, pentru că acestea nu sunt același lucru, iar diferențele în performanțe sunt foarte mari.
Ca să fim concreți, o conexiune SATA 2 funcționează la jumătate din viteza uneia SATA 3.
Conexiuni cu sau fără fir
Specialiștii vor recomanda mereu conectarea la Internet cu fir. Conexiunea va fi astfel mult mai stabilă, viteza de transfer mai mare, și erorile mai puțin probabile.
Dacă vrei să te bucuri de cele mai bune performanțe posibile, caută conectorul de tip RJ-45 pe interfața NAS.
Acesta îți permite să te conectezi la o rețea performantă Gigabit. Cablul pe care trebuie să îl folosești este de tipul Cat5.
În cazul în care mobilitatea este obligatorie pentru tine, există și modele NAS wireless. Nu este o variantă recomandată, dar este posibilă.
Totuși, dacă alegi să faci acest compromis de performanță pentru portabilitate, asigură-te că vei conecta NAS-ul la un WIFI foarte performant.
Alege mereu ultima tehnologie WI-FI de pe piață. Momentan, cele care au cele mai mari viteze de transfer sunt 802.11ac și 802.11n.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun dispozitiv NAS?
Funcțiile speciale vor ridica destul de mult prețul dispozitivelor NAS. De aceea, înainte de a face o achiziție este important să te asiguri că vei folosi fiecare caracteristică suplimentară. În caz contrar, achiziția ta nu se justifică.
- Stocarea fișierelor în mod automat – Poți seta un anumit interval de timp în fiecare zi în care sistemul va crea o copie de rezervă stocată în NAS.
- Stocarea fișierelor în timp real – Prin intermediul unor servici de stocare online precum Google Drive, vei avea posibilitatea de a stoca automat și în timp real datele pe dispozitivul NAS.
- File Station – aceasta este o aplicație care le permite tuturor utilizatorilor conectați la rețea să acceseze și fișiere, indiferent de browserul folosit.
- Găzduire site – Posibilitatea de a avea propriul spațiu de găzduire pentru website-ul tău, fără a fi necesar să plătești un abonament la o firmă de hosting.
Vei putea instala un server FTP, și alte servicii web necesare. - Conectivitate cu un dispozitiv mobil – Unitățile NAS multimedia, funcționează foarte bine cu dispozitive mobile precum telefoane sau tablete Android sau iOS.
Odată conectate, vei putea transfera și prelua date din și către NAS direct de pe acestea, fără să mai fie nevoie să treci prin pașii de download și upload pe alte dispozitive.
Ai chiar posibilitatea de a le distribui direct din NAS pe rețelele de socializare. - Conectarea Smart TV-ului – Atunci când televizorul inteligent poate fi conectat la NAS vei putea să accesezi fișierele media de pe acesta, fără să fie nevoie să conectezi un cablu HDMI sau să proiectezi pe ecran, desktop-ul computerului.
Producători
Este mereu recomandat să îți îndrepți atenția asupra produselor care sunt fabricate și distribuite de către companii de încredere cu experiență în domeniu și care au o reputație bună.
Astfel ai mai puține șanse să descoperi că ai cumpărat un produs care nu funcționează la înălțimea așteptărilor tale. Printre cele mai recomandate branduri se numără: Synology, QNAP, Asustor.
Concluzii
Este o idee bună să cauți cel mai bun dispozitiv NAS online. Astfel vei descoperii mai multe modele decât în magazinele tradiționale.
În plus, poți chiar beneficia de oferte speciale și extra-reduceri care îți permit să cumperi o astfel de unitate la un preț neașteptat de bun.
Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori. Aceștia pot împărtăși experiența lor, ajutându-te să iei mai ușor o decizie bună, fără să riști să primești acasă un produs necorespunzător.
De asemenea, fii atent de unde comanzi. Încearcă să verifici condițiile magazinului online pentru retur și calitatea serviciului cu clienți.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să cumperi cel mai bun dispozitiv NAS.
Cel mai bun dispozitiv NAS (Network Attached Storage): recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de dispozitive NAS (Network Attached Storage) care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Network Attached Storage Synology DS1522+ DiskStation
Synology DiskStation DiskStation DS1522+ cu 5 compartimente este usor de adaptat si de extins pe masura ce nevoile dumneavoastra se schimba, cu suport optional pentru pana la 15 unitati, retea 10GbE si NVMe SSD caching.
Alimentat de Synology DiskStation Manager (DSM), acesta ofera o solutie flexibila „all-in-one” pentru partajarea, sincronizarea, salvarea si supravegherea datelor.
Stocati, sincronizati si accesati datele de pe orice dispozitiv, oriunde v-ati afla, cu solutia de cloud privat Synology.
2. Network Attached Storage Asustor LOCKERSTOR 2 AS6602T
Doua porturi de 2,5 GbE cu pana la 5 Gbps sub Link Aggregation.
Doua sloturi M.2 pentru SSD-uri NVMe pentru stocarea in cache a SSD-urilor.
Procesor Intel Core Celeron quad core – 4 GB DDR4-2400.
Suporta Wake pe LAN si Wake pe WAN.
Copii de rezerva MyArchive pentru depozitare la rece.
Snapshot Center, Cloud Backup Center, DataSync Center.
3. Network Attached Storage Synology DiskStation DS218play
Conceput pentru entuziastii multimedia, DS218play suporta transcodare in timp real a continutului sursa Ultra HD.
Video Station va permite sa gestionati si sa organizati cu usurinta filme, emisiuni TV.
Cu disponibilitatea management-ului centralizat, DS218play este ideal pentru partajarea rapida a fisierelor si pentru backup-ul de incredere pentru toate tipurile de dispozitive.
Accesati fisierele de pe Synology NAS prin internet fara a fi necesara configurarea de reguli port forwarding, DDNS sau alte setari complicate de retea.
4. Network Attached Storage QNAP TS-230
Usor, silentios si versatil, TS-230 este NAS-ul dvs. entry-level ideal.
TS-230 are un procesor quad-core Realtek RTD1296 de 1,4 GHz si 2 GB RAM DDR4 incorporata pentru intalnirea cu aplicatii NAS personale si de acasa.
Echipat cu un port de retea Ethernet de 1 Gigabit si suport pentru unitati de disc SATA 6Gbps, TS-230 ofera performante de transfer de date de pana la 113 Mbps.
Decodarea hardware H.264 si transcodarea in timp real ofera o experienta audiovizuala lina.
5. Network Attached Storage Synology DS118 DiskStation
Synology DS118 vine cu un nou procesor quad-core pe 64 de biti, oferind o viteza excelenta de transfer de date si o transcodare video rapida 4K H.265 pe 10 biti.
Instrumentele avansate de cautare si filtrare permit organizarea si partajarea usoara a fisierelor, printr-un simplu link.
Suporta SMB, FTP, AFP, NFS, WebDAV, compatibil cu orice mediu.
Cloud Station Suite ofera sincronizarea datelor in timp real pe toate dispozitivele dvs.
Suporta transcodarea online 10-bit 4K H.265 prin intermediul Video Station si DS video.