Cuprins
- 1 Top 3 fierăstraie circulare cu masă recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun fierăstrău circular cu masă?
- 3 Cum alegi cel mai bun fierăstrău circular cu masă
- 3.1 Fierăstrău circular cu masă – ai nevoie să îl transporți?
- 3.2 Motorul fierăstrăului circular cu masă
- 3.3 Dimensiunea și adâncimea tăierii fierăstrăului circular cu masă
- 3.4 Viteza fierăstrăului circular cu masă
- 3.5 Elementele de siguranță ale fierăstrăului circular cu masă
- 3.6 Dimensiunea fierăstrăului circular cu masă
- 3.7 Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun fierăstrău circular cu masă?
- 4 Concluzie
- 5 Cel mai bun fierăstrău circular cu masă: recomandări
Cum alegi cel mai bun fierăstrău circular cu masă în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă fierăstrăul circular cu masă potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Un fierăstrău circular cu masă este un instrument esențial pentru orice atelier sau tâmplar.
Acesta oferă o tăiere precisă și controlabilă a materialelor, îmbunătățind calitatea și eficiența procesului de tăiere.
Un astfel de utilaj complex poate face procesul de prelucrare a lemnului o plăcere, rezultatele bune fiind garantate atunci când utilizatorul este și foarte bine instruit în utilizarea acestuia.
Dacă și tu vrei să știi cum poți alege cel mai bun fierăstrău circular cu masă, dar și cum poți alege un model care să corespundă și cu nevoile și bugetul tău, citește acest articol în continuare.
Top 3 fierăstraie circulare cu masă recomandate
- Ferastrau circular de banc Bosch Professional GTS 254
- Capacitate de taiere longitudinala de 545 mm; adancimi de taiere de 80 mm in linie dreapta si de 55 mm in unghi.
- Vezi detalii si pret
- Fierastrau de masa Makita 2712, motor cu inductie
- Fierăstrăul circular de masă de 2000W este ideal pentru tăierea grinzilor, scândurilor și plăcilor speciale pentru lucrări de construcții.
- Vezi detalii si pret
- Fierastrau circular de masa VONROC, TS501AC
- Acest fierastrau circular VONROC TS501AC cu o viteza de mers in gol de 5,000 rotatii pe minut si o putere de 1500W este un circular puternic!
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun fierăstrău circular cu masă?
Dacă ești în căutarea unui fierăstrău circular cu masă pentru atelierul tău sau magazinul tău de lemn, este important să investești într-un instrument de calitate.
Un astfel de aparat este în general foarte bine folosit de către profesioniști, dar chiar și un începător poate face o alegere potrivită dacă este bine informat înainte.
Avantajele unui astfel de aparat printre care se numără fiabilitatea, rapiditatea desfășurării proiectelor precum și versatilitatea proiectelor la care poate fi utilizat, sunt valabile doar atunci când ai capacitatea de a distinge un model bun de unul de slabă calitate sau nepotrivit pentru tine.
Cum alegi cel mai bun fierăstrău circular cu masă
Cu atât de mulți producători și modele disponibile pe piață, poate fi dificil să alegi cel mai potrivit fierăstrău circular cu masă pentru nevoile tale. Acest ghid de cumpărare te va ajuta să evaluezi caracteristicile importante, cum ar fi puterea motorului, dimensiunea discului, mărimea mesei și funcțiile suplimentare, astfel încât să poți face o alegere informată.
Chiar dacă este prima oară când cumperi un astfel de aparat, poți fi sigur că la finalul acestui articol vei putea face o alegere ca un profesionist. La final am pregătit și o listă cu cele mai bune oferte disponibile chiar acum pe piață la un raport calitate/preț foarte bun.
Așadar, iată care sunt caracteristicile de calitate pe care trebuie să le iei în considerare.
Fierăstrău circular cu masă – ai nevoie să îl transporți?
Un fierăstrău circular cu masă poate fi și mai mult sau mai puțin transportabil.
Dacă ești un muncitor care se deplasează la șantier pentru a efectua o lucrare, ai nevoie de un model care se va putea transporta.
Caută modele de fierăstrău circular cu masă cu un schelet ușor, cu roți, care se poate asambla foarte rapid și ușor. Acestea sunt ideale pentru muncile ce trebuie făcute afară, cum ar fi realizarea unui foișor. În general acestea au un motor clasic, simplu, tocmai pentru a fi mai ușor de transportat și montat pe orice suprafață plană.
Motorul este mai zgomotos și nu are o putere la fel de mare ca modele nu atât de portabile. Acestea trebuie să aibă și un sistem de retractare a cablului de alimentare, precum și posibilitatea de a extinde suprafața de lucru prin panouri pliabile ce pot fi ridicate la nevoie.
Există și modele mai grele, ce pot fi portabile, dar reprezintă în mod normal doar o soluție de start potrivită pentru un atelier la început, cu investiții minime și rezultate foarte bune.
Fierăstrăul circular cu masă, mult mai greu și mai robust, este realizat pentru a funcționa mereu din același loc din atelier. Acestea sunt modele foarte performante, potrivite și pentru tăierea pietrei în funcție de tipul de lamă și materialul pânzei folosite.
Au o motorizare mai calitativă, emit mai puțin zgomot și puterea este mai mare, fiind potrivite pentru prelucrarea bucăților mai groase de lemn fără ca aparatul să se supraîncălzească. De asemenea, caracteristicile de siguranță sunt superioare în cazul acestor modele.
Motorul fierăstrăului circular cu masă
Un fierăstrău cu perii poate avea două tipuri de motor, unul fiind mai performant decât celălalt.
Fierăstrău circular cu masă cu motor cu perii
Acest motor acționează direct lama, având un sistem de funcționare destul de simplu. Este prezent în general doar pe modelele mai ieftine și portabile, deoarece acest motor nu are o putere foarte mare. Acesta este și unul dintre dezavantaje, pe lângă faptul că este mai zgomotos.
Utilizatorii evită aceste modele și datorită proximității motorului de lamă. Astfel este mai expus la depuneri de praf și resturi, ce pot duce la defecțiuni mai frecvente. Este recomandat să achiziționezi modele cu aspirare și sac pentru acumularea particulelor pentru a evita acest lucru. De asemenea, vibrațiile emise de acest tip de motor sunt mai intense.
Vei putea prelucra cu succes doar bucăți mai subțiri de lemn cu o grosime de până în 6 cm. Puterea acestor motoare nu va depăși 1,5 CP.
Fierăstrău circular cu masă cu motor cu curea
Este prezent pe modelele mai performante având o putere mai mare. Este recomandat pentru cei care folosesc un astfel de aparat frecvent și în scop profesional. Este mai sigur de utilizat și nu la fel de expus la praf. Zgomotul este ușor mai silențios, iar vibrațiile sunt semnificativ absorbite.
Spre deosebire de motorul analizat mai sus acesta acest mai scump atât la prețul de achiziție cât și la întreținere. Cureaua trebuie să fie mereu inspectată pentru a se verifica tensiune, poziția și uzura. La un moment dat, va trebui să o înlocuiești deoarece cauciucul se va roade în timp sau va deveni casant datorită expunerii la soare, căldură sau temperaturi extreme.
Există și motoare pe inducție care folosesc un ansamblu de 3 curele. Acestea sunt cele pe care un profesionist ar trebui să le urmărească. Au o putere de peste 3 CP și sunt cam singurele capabile să taie fără probleme lemne mai groase de 6 cm. Aparatele dotate cu un astfel de motor sunt circulare și pot cântări peste 200 de kilograme.
Dimensiunea și adâncimea tăierii fierăstrăului circular cu masă
Capacitatea de tăiere a unui fierăstrău circular cu masă depinde de mai mulți factori printre care puterea motorului, dimensiunea mesei, ghidajele și lamele pe care masa le acceptă.
Adâncimea tăieturii ține și de unghiul de tăiere. Pentru un model portabil te poți aștepta la o adâncime de maxim 8 cm la un unghi de 90 de grade și de maxim 6 cm la un unghi de 45 de grade.
Cât despre dimensiunea lamei, majoritatea meselor încorporează lame cu un diametru de 25 cm, la fel ca majoritatea fierăstraielor circulare de mână. Dacă vei avea de cesionat bucăți mai mari sau foarte groase de lemn, este recomandat să alegi un model cu o suprafață de muncă extensibilă.
Dacă deja ai un fierăstrău circular și ai deja în atelier mai multe lame, caută un model care să le poată încorpora.
Viteza fierăstrăului circular cu masă
Va fi redată în valori de rotații pe minut RPM. În cazul modelelor mai ieftine, viteza motorului va fi viteza lamei. În cazul celor cu curea, valorile pot să difere așadar caută să verifici numărul de RPM al lamei. Valori între 4000-5000 RPM sunt foarte bune.
Nu cădea în capcana de a căuta neapărat un model cu un RPM foarte mare. Unele domenii necesită de fapt un aparat cu un număr de RPM mai mic. Asta deoarece va proteja integritatea materialului prelucrat. Spre exemplu, dacă lucrezi cu lemn uscat sau materiale mai moi, o viteză prea mare poate cauza arderea materialului.
Un număr mare de RPM te va interesa dacă vei vrea să tai materiale mai tari precum metal sau piatră la aparat. Altfel ce trebuie să știi este că un model cu curea va avea o viteză mai mare, dar nu este un aspect care să influențeze prea mult decizia de cumpărare și nici nu reprezintă un criteriu de performanță semnificativ.
Elementele de siguranță ale fierăstrăului circular cu masă
Acestea sunt deosebit de importante de aceea este important să le acorzi timpul necesar pentru a face o verificare temeinică. Iată ce trebuie să urmărești.
- Apărătoare pentru lamă – constituie un mulaj de plastic ce acoperă lama în timpul utilizării, cu rolul de a proteja mâna utilizatorului cât mai bine. Specialiștii apreciază acest accesoriu deși nu îl consideră ca fiind cea mai eficientă măsură de siguranță, asta deoarece anumite tăieturi de lemn mai gros, va impune îndepărtarea ei de pe suprafața de lucru. Cu toate acestea este o măsură în plus de siguranță bine venită.
- Elemente de protecție anti-salt – uneori bucata de lemn pe care o secționezi poate avea tendința să sară spre tine, datorită presiunii și a vitezei cu care este procesată. Acest risc este mai mare la bucățile lungi de lemn. Odată ce trec de lamă, acestea au tendința de a se regrupa, prinzând lama în mijloc. În acest caz, mișcarea rotativă va acționa ridicând foarte rapid și puternic bucata de lemn fix în direcția utilizatorului.
Pentru a preveni acest lucru, pe fierăstrăul circular cu masă, pot fi instalate două elemente importante. În primul rând un accesoriu din metal amplasat la capătul discului rotativ, cu rolul de a păstra bucățile de lemn despărțite odată ce au fost tăiate.
Un al doilea element sunt 2 bucăți de metal dispuse tot la capătul discului rotativ, care, pe lângă faptul că lemnul este păstrat despărțit, au rolul de a păstra bucata de lemn pe masă, blocând orice tendință de ridicare. - Întrerupător de siguranță – este foarte important să ai acces ușor la un întrerupător mare pentru a putea opri rapid aparatul atunci când ceva nu ți se pare în regulă. Unul dintre cele mai apreciate caracteristici de acest gen, este o pedală amplasată astfel încât să poată fi călcată ușor și rapid, pentru a opri aparatul când apare o urgență.
- Senzor de detectare deget – Cu siguranță cel mai bun fierăstrău circular cu masă are acest senzor încorporat care funcționează prin blocarea automată și foarte rapidă de îndată ce a detectat o densitate în materialul ce atinge discul, asemănătoare cu cea a cărnii umane. De îndată ce pielea este detectată, aparatul se oprește instant în 5 milisecunde. Astfel, în loc să rămâi cu un deget lipsă, vei avea doar o zgârietură.
Dimensiunea fierăstrăului circular cu masă
Dimensiunea mesei sau a suprafeței de suport a lemnului, este un alt aspect ce va influența calitatea muncii tale.
Logic, fierăstraiele circulare cu masă portabile, vor avea o suprafață de lucru mai mică, cu tot cu eventuala parte de extensie pe care ar putea să o aibă în dotare. Asta va limita destul de mult lungimea bucăților de lemn pe care le poți prelucra cu ajutorul acelui aparat. Situația stă invers în cazul unei mese mai mari, unde vei putea tăia bucăți mai lungi de lemn fără probleme.
Mesele mai mari de tăiere vor avea și o distanță mai mare între disc și utilizator. Asta le permite să prelucreze bucăți mai late de lemn cu o mai mare ușurință.
Înțelegem deci că un fierăstrău circular cu o masă mică nu este cea mai bună alegere dacă ai de tăiat în mare parte bucăți late de lemn.
Dacă însă acestea nu prea fac parte din rutina de muncă, o masă mai mică este destul de bună pentru tine.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun fierăstrău circular cu masă?
Un fierăstrău circular cu masă de calitate ar trebui să aibă următoarele funcții speciale:
- Reglare precisă a înălțimii lamei: aceasta permite utilizatorului să ajusteze înălțimea lamei pentru a se potrivi cu materialul de lucru.
- Sistem de aspirare a prafului: acesta ajută la menținerea curățeniei în atelier și la protecția sănătății utilizatorului prin îndepărtarea prafului de lemn.
- Controlul vitezei: această funcție permite utilizatorului să ajusteze viteza de tăiere pentru diferite tipuri de materiale și proiecte.
- Ghidaj paralel și lateral: acestea asigură precizia tăierii și ajută la evitarea erorilor.
- Sistem de siguranță: acesta poate include caracteristici precum protecții pentru lama și masa de lucru, oprire automată a motorului în caz de blocare sau supra-sarcină.
Concluzie
Poți alege cel mai bun fierăstrău circular cu masă online. Aici vei găsi mai multe variante decât într-un magazin fizic și vei putea să îi verifici caracteristicile din interiorul casei tale fără să pierzi timp pe transport sau în magazine. De asemenea, ai acces la părerea sinceră a altor utilizatori care te pot scuti de foarte multe ori de o investiție neînțeleaptă într-un produs de proastă calitate sau care nu îți este potrivit. Acum că ai parcurs toate aceste informații ești pregătit să cumperi cel mai bun fierăstrău circular cu masă pentru proiectele tale.
Cel mai bun fierăstrău circular cu masă: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de fierăstraie circulare cu masă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Ferastrau circular de banc Bosch Professional GTS 254
Capacitate de taiere longitudinala de 545 mm; adancimi de taiere de 80 mm in linie dreapta si de 55 mm in unghi.
Motor de 1.800 W cu cuplu ridicat si rezistenta ideala la suprasolicitare.
Facilitarea taierii cu precizie: masa robusta din otel asigura stabilitate in timpul functionarii.
Prelungire de 265 mm a mesei cu roata culisanta pentru un interval mare de taiere.
Este prevazuta cu un suport metalic robust si stabil care asigura stabilitate.
2. Fierastrau de masa Makita 2712, motor cu inductie
Fierăstrăul circular de masă de 2000W este ideal pentru tăierea grinzilor, scândurilor și plăcilor speciale pentru lucrări de construcții.
De asemenea, această mașină este ideală pentru tăierea completă a plăcilor de lemn.
În plus, este dotată cu un sistem de conectare facil la un aspirator compatibil.
Include extensia mesei pe partea stângă..
2 roți pentru deplasare ușoară – Motor cu inducție.
3. Fierastrau circular de masa VONROC, TS501AC
Acest fierastrau circular VONROC TS501AC cu o viteza de mers in gol de 5,000 rotatii pe minut si o putere de 1500W este un circular puternic!
Puteti folosi acest circular pentru a taia diferite tipuri de lemn sau de placi cum ar fi MDF, PAL, placaj sau placi melaminate.
Datorita panzei de 210mm cu 40 de dinti , incluse la livrare, puteti incepe sa taiati imediat!
Masa masinii (465x500mm), din otel, are un canal de glisare pentru ghidajul unghiular.
Fierastraul circular este dotat cu furtun pentru conectare la aspirator.
4. Ferastrau circular cu masa Einhell TC-TS 2025/2 U
Un ferastrau circular de tip banc, puternic de 2000W, este perfect pentru amatorii de DIY care doresc sa taie lemn masiv, placi din fibra de lemn si materiale asemanatoare.
Ferastraul circular cu masa are o lama de precizie cu varfuri din carbon ajustabila cu o singura mana prin dispozitivul de reglare a lamei 2 in 1.
Opritorul paralel robust, face ca taierile longitudinale sa fie usoare, iar pentru taierile in unghi se poate folosi opritorul unghiular (+/- 60°) si lama de ferastrau inclinabila.
Consolele laterale robuste ale mesei permit ca suprafata de sprijin sa fie si mai mare.
5. Fierastrau circular de masa Erbauer, 2500 W
Dimensiuni disc: 315 x 30 x 3 mm – Dimensiuni masa: 800 x 550 mm.
Putere: 2500W – Alimentare: 230V. 50Hz.
Oscilatie: 0-45° – Numar dinti: 40.
Capacitate max de taiere: 90° – 85 mm. 45° – 46 mm.
Dimensiune masa extensibila: 800 x 400 mm.