Cuprins
Cum alegi cel mai bun furtun de grădină în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă furtunul de grădină potrivit nevolilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Viața la casă poate fi foarte plăcută și recompensatoare, dar ești de acord cu mine când spun că o astfel de locuință nu este foarte ușor de întreținut. De aceea este firesc să cauți obiecte care să îți facă mai ușoară îngrijirea casei. Un astfel de obiect este furtunul pentru grădină.
Un gazon verde și bogat este mereu demn de admirat și complimentează perfect o casă frumoasă, iar o grădină bine îngrijită de legume sau de flori, este un obiectiv de dorit.
Indiferent că ai nevoie de un furtun de grădină bun pentru a iriga grădina și gazonul, sau pentru a spăla mașina, geamurile ori pereții casei, acesta face parte din categoria uneltelor care nu trebuie să îți lipsească din garaj. Află în continuare cum poți alege cel mai bun furtun de grădină.
Top 3 furtunuri de grădină recomandate
- Furtun Karcher PrimoFlex, 1/2″, 50 m
- 3 straturi – Presiune de spargere 24 bar. Furtun de gradina manual cu armare din tesut dur. Presiune de spargere 24 bar.
- Vezi detalii si pret
- Furtun Gardena High Flex Comfort, 1/2″, 50 m
- Nu face noduri si nu se rasuceste, aluneca usor si este flexibil. Pereti grosi pentru un plus de siguranta si durabilitate.
- Vezi detalii si pret
- Furtun gradina Fiskars 1027100
- Rezistent la radiatii UV. Testat la presiune inalta. Rezistent la rasucire, nivel 3. Lungime furtun: 25 m.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi un furtun de grădină bun?
Nu orice furtun este potrivit pentru locuința ta. Trebuie să știi că un furtun bun trebuie să aibă un material de calitate, o lungime și o grosime potrivită, altfel investiția ta, care nu va fi foarte mică, va fi una în dezavantajul tău.
Oferta de pe piață este copleșitoare și poate fi dificil să faci diferența dintre un furtun de grădină bun și unul cu un raport calitate/preț nejustificat. Un furtun prost ales va crăpa în timp, și te va încurca mai mult decât te va ajuta. Sunt câteva aspecte pe care le poți urmări înainte să achiziționezi un astfel de produs, chiar și atunci când îl vei cumpăra online.
Cum alegi cel mai bun furtun de grădină?
Pentru a lua mereu cea mai bună decizie, te îndemnăm să consulți un ghid de cumpărături special conceput pentru a-ți furniza toate informațiile necesare. Află toate condițiile pe care trebuie să le întrunească un furtun de grădină bun în următoarele paragrafe.
Tipul de furtun
Clasicele furtunuri de grădină pot fi o opțiune bună pentru oricine, dar acest model obișnuit vine și cu câteva limitări. În timp ce furtunul de grădină obișnuit îți permite să irigi gazonul sau să speli mașina cu implicarea ta directă, este bine să cunoști faptul că există furtunuri de grădină specializate care au diferite moduri funcționare.
Acestea te vor ajuta să îndeplinești sarcini mai specifice, și deși investiția inițială va fi ceva mai mare, câștigurile ulterioare în ceea ce privește eficiența irigării precum și consumul de apă pot fi foarte satisfăcătoare.
- Furtunul extensibil – Este furtunul ideal în cazul în care cauți unul ușor de purtat și care să nu ocupe mult spațiu, să fie ușor de rulat și derulat. Asta pentru că are proprietatea specială de a se alungi automat. În momentul în care este conectat la robinet și umplut cu apă, acesta își poate depăși de trei ori lungimea inițială, iar pentru a reveni la forma inițială este suficient să îl golești de apă. Este cu siguranță cea mai confortabilă variantă a furtunului de grădină. Deoarece are pereți mai groși, va rezista foarte bine în timp.
- Furtunul flexibil sau plat – Are pereții mai subțiri ceea ce poate fi un avantaj și un dezavantaj în același timp. Faptul că are pereții subțiri îți permite să îl rulezi foarte ușor, deoarece odată ce apa iese din furtun, acesta va deveni plat. Pe de altă parte, pereții mai subțiri sunt mai sensibili și se pot sparge mai ușor dacă ating obiecte ascuțite sau pietre din grădină. De asemenea, poate fi strangulat foarte ușor, de aceea este mai bine să fie drept desfășurat când este folosit și să nu treacă pe lângă colțurile casei, altfel apa poate fi blocată.
- Furtunul de tip aspersor – Acest tip de furtun este perfect pentru suprafețele întinse de teren, care ar necesita prea mult timp pentru a fi udate manual. Sunt prevăzute cu găuri pe toată lungimea. Apa iese cu presiune din găuri și terenul este irigat automat. Cu toate acestea nu poți lăsa apa deschisă toată ziua, și întreg procesul trebuie monitorizat pentru a evita pierderile însemnate de apă.
- Furtunul cu picătură – Sunt folosite în agricultură pentru udarea solului unde sunt cultivate fructe și legume. Este o soluție salvatoare în perioadele de secetă. Apa este distribuită direct la rădăcină prin picurare. Apa este eliminată prin pori, astfel cantitatea de apă eliminată poate fi ușor controlată și este destul de mică.
Material
Te va interesa atât materialul din care este confecționat furtunul propriu-zis, cât și materialul capătului de înșurubare care poate fi din metal sau din plastic. Furtunul poate fi fabricat din plastic, cauciuc sau vinil.
Cel mai rezistent material este cauciucul. Furtunul din cauciuc va fi mai robust și mai greu, dar va putea transporta fără probleme chiar și apă fierbinte, și rezistă eroic la condițiile extreme și violente de vreme. Va fi mai dificil de manevrat, și va costa mai mult, dar calitatea se ridică la înălțimea prețului.
Următoarele variante, vinilul și plasticul sunt materiale mai accesibile ca preț. Furtunul din vinil este mai ușor de manevrat, dar este mai pretențios în privința condițiilor de depozitare, și nu rezistă bine la presiunea ridicată a apei. Furtunul din plastic este de asemenea mai ușor, dar durabilitatea acestuia nu se poate compara cu cea a cauciucului.
Sistemul de cuplare la robinet este de asemenea un aspect ce trebuie să te intereseze. Cuplajul de plastic este foarte ușor de montat și are de cele mai multe ori o formă ergonomică, iar atâta timp cât este fabricat dintr-un plastic întărit, ar trebui să reziste foarte bine în timp. Cuplajul din metal are avantajul de a conferi mai multă rezistență la condițiile de presiune a apei, dar este mai greu de înșurubat pe robinet, necesitând mai multă forță.
Există și alte detalii legate de material pe care să le ai în vedere. Un furtun de grădină bun va avea pereții formați din cât mai multe straturi, cel puțin trei, care îi vor spori rezistența. De asemenea, este recomandat să alegi un furtun colorat și opac pentru irigarea solului și a grădinii, deoarece furtunul transparent poate dezvolta alge toxice pentru plantele tale cultivate. Împletitura în tricot este un alt indice al calității materialului.
Dimensiuni
Prețul unui furtun de grădină va fi puternic influențat de lungimea acestuia, precum și de diametru. Pentru a evita o cheltuială inutilă, sau cumpărarea unui furtun prea scurt, este bine să stabilești concret care este scopul pentru care vei cumpăra furtunul. Un furtun pentru utilizare frecventă pe lângă casă, întrebuințat pentru spălarea mașinii, a covorului, sau pentru udarea florilor, va avea o lungime de 3 metri și va fi suficient.
Dacă vrei să uzi o grădină, sau suprafețe chiar mai mari, trebuie să ai în vedere dimensiunea grădinii, precum și distanța dintre grădină și sursa de apă. Un furtun de grădină bun care să ți se potrivească în acest context este unul ce se încadrează în 10-30 metri lungime. Această dimensiune îți va permite să lucrezi pe suprafețe mari, dar furtunul va fi mai greu de transportat și de depozitat întrucât nu va putea fi rulat pe o rolă.
Diametrul este cel care va dicta eficiența furtunului. Cu cât diametrul va fi mai mare, cu atât vei putea transporta mai multă apă într-un timp mai scurt. Din fericire pe piață există multe variante de diametru de la cele pentru scop comerciale cu valori de 3/8, ½ sau ¾ inch, la valoarea potrivită pentru o locuință obișnuită de 5/8 inch.
Grosimea pereților este un al criteriu ce indică un furtun de grădină bun. O grosime ideală se încadrează între valorile de 2,3 și 4,0 mm. Aceasta valoare te va ajuta și să intuiești dacă un furtun este format din mai multe straturi, chiar dacă îl cumperi online și acest detaliu nu este precizat în descriere.
Ce accesorii trebuie să aibă un furtun de grădină bun?
- Rola pentru furtun – necesară pentru depozitarea și portabilitatea furtunului. Ea asigură păstrarea adecvată a furtunului, prevenind astfel accidentele nedorite cauzate de împiedicarea în acesta. În funcție de particularitățile furtunului, rola poate fi portabilă, cu agățătoare sau staționară. Dacă vorbim de un furtun mai mare, vei avea nevoie de o rolă cu agățătoare. O rolă cu roți este potrivită în cazul în care ai de transportat un furtun mai lung pe o distanță mai mare.
- Pistol pulverizator – un accesoriu care îți va permite mai mult control asupra debitului de apă. Vei putea să setezi debitul de la un jet puternic și violent, la unul foarte delicat, cu stropi fini, perfect pentru udarea plantelor.
- Mănuși de lucru – un accesoriu opțional, pentru confortul tău. Mănușile de lucru pentru furtun te vor ajuta să ai o mai mare aderență, chiar dacă furtului este ud, și îți va proteja pielea de deshidratare.
Cel mai bun furtun de grădină: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de furtune de grădină care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Furtun Karcher PrimoFlex, 1/2″, 50 m
Pentru irigarea suprafetelor mici pana la cele mari si a gradinilor.
3 straturi – Presiune de spargere 24 bar.
Furtun de gradina manual cu armare din tesut dur.
Pentru o manuire usoara – Robustete garantata.
Stratul median opac nu permite formarea algelor in furtun.
Robustete si durata lunga de viata garantate.
2. Furtun Gardena High Flex Comfort, 1/2″, 50 m
Cu sistem de prindere in forta cu striatii, pentru o conectare perfecta si potrivire optima intre furtun si conectori.
Rezistenta deosebita la presiune mare si stabilitate dimensionala datorita materialului textil de calitate superioara spiralat.
Nu face noduri si nu se rasuceste, aluneca usor si este flexibil.
Pereti grosi pentru un plus de siguranta si durabilitate.
Nu contine ftalati si metale grele.
3. Furtun gradina Fiskars 1027100
Pentru gradini de dimensiuni mici si medii (150-300 m²).
Furtun de foarte buna calitate, usor de utilizat.
Lungime furtun: 25 m.
Diametru furtun: 15 mm (5/8″”).
Rezistent la radiatii UV.
Testat la presiune inalta.
Rezistent la rasucire, nivel 3.
4. Furtun gradina profesional ANTI RASUCIRE 6 straturi 3/4′,25m CELLFAST
Acest furtun de gradina anti-rasucire este realizat cu 6 straturi, iar cel interior este dintr-un material adecvat contactului cu produsele alimentare, insa nu are in componenta substante daunatoare, precum cadmiul, bariul sau plumbul.
Cele 6 straturi ii ofera o rezistenta sporita, iar datorita stratului intern, furtunul este rezistent la alge.
Acestea sunt stabilizate din punct de vedere al razelor ultraviolet si pot rezista perfect in intervalul de temperatura -20 si +60 grade.
5. Furtun gradina Hozelock Tricoflex Ultramax, 1/2″, 50 m
Gratie celor 5 straturi cu ranforsari impletite, a tehnologiei Soft&Flex si a inovatiei de design Fast roll ce ofera o calitate exceptionala a rularii, facand furtunul mai confortabil de utilizat.
Protectie UV si protectie la inghet, furtunul poate fi utilizat in mod eficient atat la -20 ° C cat si la 40 ° C.
Fiind robust, furtunul este de asemenea rezistent si la strivire.
Rola are o lungime de 50 m furtun cu diametrul de 12,5 mm, stratul exterior este opac, de culoare gri.
Multumesc mult pentru articol. M-a ajutat sa inteleg ce am nevoie si acum stiu ce sa caut. Multumim frumos!