Cuprins
- 1 Top 3 gamepad-uri pentru PC recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun gamepad pentru PC?
- 3 Cum alegi cel mai bun gamepad pentru PC
- 4 Cel mai bun gamepad pentru PC: recomandări
- 4.1 1. Gamepad pentru PC Microsoft Xbox Elite Series 2
- 4.2 2. Gamepad SteelSeries Stratus Duo, Dual-Wireless Connectivity
- 4.3 3. Gamepad pentru PC Wireless Microsoft Xbox Series X
- 4.4 4. Gamepad pentru PC wireless Logitech F710
- 4.5 5. Controller PowerA EnWired Cu fir Arc Lightning
- 4.6 6. Gamepad pentru PC Logitech F310, USB
Cum alegi cel mai bun gamepad pentru PC în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă gamepadul pentru PC potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă ești un gamer pasionat, cel mai probabil ești obișnuit să investești în aparatură care să îți permită să te bucuri de cea mai palpitantă experiență de joc. Dacă ai o unitate Playstation acasă, sau chiar un Xbox, foarte probabil nu cauți să îi aduci alte îmbunătățiri.
Dacă însă joci jocurile preferate de pe un PC, este foarte probabil să ai nevoie de unele periferice care să îți permită să controlezi mai bine acțiunile tale în joc, să joci mai relaxat, sau să accesezi unele opțiuni noi ale jocului. Unul din aceste dispozitive periferice pentru gaming este și gamepad-ul.
Gamepad-ul sau controller-ul pentru jocuri este unul din cele mai accesibile și mai populare dispozitive pentru controlul jocurilor. Dacă vrei să afli de unde și cum poți alege cel mai bun gamepad pentru PC, citește cu atenție acest articol.
Top 3 gamepad-uri pentru PC recomandate
- Gamepad pentru PC Microsoft Xbox Elite Series 2
- Imbunatatiti-va tinta cu noile manete cu tensiune reglabila, trageti si mai repede cu Elite V2 si ramaneti la tinta cu o prindere cauciucata. Utilizati Wireless, Bluetooth sau cablul USB-C.
- Vezi detalii si pret
- Gamepad SteelSeries Stratus Duo, Dual-Wireless
- Senzorii magnetici cu efect Hall permit o actionare impecabila de sus in jos, iar joystick-urile analogice cu clic va ofera o precizie de 360 de grade cu o zona moarta minima.
- Vezi detalii si pret
- Gamepad pentru PC Wireless Microsoft Xbox Series X
- Ramaneti pe tinta cu un D-pad hibrid si o aderenta texturata pe declansatoare, bare de protectie si carcasa din spate. Joaca fara fir sau foloseste cablul USB-C inclus.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun gamepad pentru PC?
Cel mai bun gamepad pentru PC poate să îți transforme și să îți îmbunătățească radical experiența de joc. Unele jocuri funcționează mai bine atunci când le controlezi cu ajutorul unui gamepad, decât dacă ai face-o cu tastatura și mouse-ul.
De asemenea, dacă deja ai investit mult într-un computer care să îți permită să rulezi jocurile preferate, este normal să îți dorești și cele mai bune dispozitive pentru controlul jocurilor.
Cel mai bun gamepad pentru PC îți va permite să joci jocul preferat dintr-o poziție relaxantă, probabil la o distanță mult mai mare fața de calculator, decât o făceai înainte. Jocul cu prietenii va fi mult mai plăcut, și cu accesoriul potrivit în mână, vei putea să câștigi joc după joc.
Cum alegi cel mai bun gamepad pentru PC
Piața abundă în oferte pentru accesorii de joc, mai ales dacă vorbim despre un gamepad. În aceste condiții poate să fie dificil să alegi cel mai bun dispozitiv.
Nu prețul este problema în cazul acestui tip de aparat, ci modul în care prețul se armonizează cu calitatea, și măsura în care poți să găsești un produs care să nu îți facă probleme. În acest sens este necesar să alegi un produs care să fie compatibil cu PC-ul tău, cu sistemul tău de operare, dar și cu tipul jocului.
Este și foarte important să îți cunoști foarte bine nevoile, preferințele tale în materie de jocuri, precum și particularitățile PC-ului tău.
Pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere, am pregătit acest ghid de cumpărături, special conceput pentru tine. La sfârșitul acestui articol, vei putea să iei cea mai bună decizie în cel mai scurt timp, identificând cel mai bun raport calitate preț de pe piață.
Așadar, pentru a găsi cel mai bun gamepad pentru PC, urmărește cu atenție următoarele informații importante.
Compatibilitate
Unul din primele aspecte ce trebuie verificate este compatibilitatea cu sistemul de operare rulat de computer-ul tău. Într-o situație ideală, orice dispozitiv periferic atașat computerului tău ar trebuie să funcționeze în câteva secunde.
Adevărul este însă că nu toate gamepad-urile sunt potrivite pentru orice sistem de operare. În mod deosebit, dacă ai un sistem de operare nepopular în România, cum ar fi Linux sau OSX, va trebui să acorzi atenție mai mare compatibilității. În mod normal, producătorii vor menționa sistemele de operare cu care este compatibil un gamepad.
De asemenea, nu uita ca există gamepad-uri care funcționează cu un computer, dar nu cu un Xbox sau Playstation sau invers. Așa că asigură-te că dispozitivul pe care vrei să îl achiziționezi este compatibil cu un PC.
Vechimea PC-ului tău va conta de asemenea. Asta deoarece există două tipuri de input cu care funcționează acestea DInput și XInput. Toate modele de calculatoare care au fost fabricate până în 2005 funcționează cu DInput. Restul modelelor mai noi funcționează cu XInput, o varianta îmbunătățită a celei mai vechi.
Deoarece este puțin probabil să ai un computer atât de vechi pentru gaming, este clar că ai nevoie de varianta XInput. Verifică mereu însă ca nu cumva gamepad-ul pe care vrei să îl cumperi la un preț bun să nu funcționeze cu DInput.
Tipul jocului
Se presupune că un gamepad poate fi folosit pentru orice tip de joc. Dar, deși ai această posibilitate, asta nu înseamnă că este și cea mai bună variantă de control pentru jocul respectiv. Un gamepad este o variantă foarte bună atunci când nu ai neapărat o preferință foarte bine definită pentru un anumit tip de joc.
Atunci când știi sigur că preferi o anumită nișă, s-ar putea să fie alte dispozitive mai potrivite. De exemplu, dacă ai o afinitate pentru jocurile tip racing, s-ar putea să vrei să investești mai degrabă într-un volan pentru jocuri, având în vedere că acesta îți oferă o experiență de joc deosebită și un control mai fin.
Un alt tip de jocuri care funcționează mai bine cu o tastatură și un mouse sunt cele de tip FPS (first-person shooters). În această situație, un gamepad s-a dovedit a fi mai degrabă lent și imprecis, ceea ce îți poate cauza o frustrare destul de mare.
Configurație
Configurația este cea care variază cel mai mult în funcție de design, dar este foarte importantă pentru că ține de comoditatea cu are vei putea folosi gamepad-ul.
Deși cu toții avem preferințe individuale, toate butoanele și elementele unui gamepad trebuie să aibă un răspuns rapid, astfel încât să execute imediat și fără eroare conanda pe care o dictezi. Indiferent de gamepad-ul pe care îl alegi, acesta trebuie să aibă butoane fine și foarte rapide. Acestea trebuie să „sară” imediat în poziția inițială, pentru a fi gata de apăsat din nou, asta la o viteză foarte mare, de mai puțin de o secundă.
Butoanele care trebuie accesate cu degetele arătătoare, trebuie să aibă un răspuns rapid. Orice persoană trebuie să le poată accesa rapid, indiferent de mărimea mânii sau de lungimea degetelor arătătoare.
Butoanele cu săgeți pentru controlul direcției, trebuie să aibă simboluri discrete sau ușoare elemente ieșite în relief, care să te ajute să intuiești cât mai precis poziția lor, chiar dacă nu te uiți la gamepad în timp ce te joci.
Mini-joystickurile vor fi activate cu degetele mari. Acestea trebuie să fie ușor de apucat și să ofere o mișcare precisă și fină, astfel încât să controlezi precis percepția sau camera în timpul jocului.
Grupurile cu simboluri amplasate în partea stângă sau dreapta a gamepad-ului (pătrat, triunghi, cerc și X) trebuie să poată fi folosite intuitiv. Toate butoanele trebuie să fie amplasate la o distanță suficient de mare una de alta, astfel încât să nu greșești apăsând mai multe butoane în același timp.
Poți alege între un gamepad cu un design simetric sau asimetric. Totul depinde de preferințele tale și de măsura în care crezi că te vei putea obișnui cu oricare dintre ele. Dacă deja folosești însă un gamepad și vrei un upgrade, este bine să ai în vedere faptul că îți va fi mult mai ușor să folosești unul cu un design similar.
Cu cablu sau wireless
Din nou o alegere care ține cel mai mult de preferința personală și de obiceiurile de joc. Dispozitivele wireless îți permit să stai la o distanță mare față de computer, într-o poziție confortabilă, fără să te afli în situația în care să te incomodeze un cablu.
Cu toate acestea, un gamepad ce funcționează cu wireless de 2,4GHz sau prin conexiune Bluetooth, poate fi destul de lent, ceea ce poate cauza înregistrarea întârziată a comenzilor în cadrul jocurilor.
Aceasta nu este o problemă foarte mare în cazul majorității jocurilor, dar în jocurile de viteză sau de luptă, unde contează fiecare milisecundă, orice întârziere va constitui cu siguranță un motiv de frustrare. În acest caz, este mai bine să optezi pentru un gamepad cu fir.
Dispozitivele wireless funcționează pe bază de bateri. Spre deosebire de un gamepad cu cablu, ai putea avea surpriza neplăcută de a rămâne fără baterie în mijlocul unui joc. Cu toate acestea, modelele mai noi, sunt dotate cu un acumulator ce permite încărcarea prin Micro-USB în timp ce folosești gamepad-ul.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun gamepad?
Cele mai bune, dar și cele mai scumpe gamepad-uri sunt cele care includ funcții suplimentare, care fac însă experiența de joc mult mai distractivă.
- Conexiune prin wireless sau Bluetooth
- Acumulator reîncărcabil – există și dispozitive care funcționează pe bază de baterii clasice. Cu toate acestea, cea mai bună variantă este un dispozitiv cu acumulator reîncărcabil, care să nu îți facă probleme în timpul jocului.
- Vibrații force feedback – Cele mai bune gamepad-uri includ un motoraș care face dispozitivul să transmită vibrații atunci când personajul tău suferă lovituri în timpul jocului sau moare, sau dacă lovești mașina. Experiența de joc este mult mai interesantă în acest fel.
Cost și producători
Îți recomandăm să comanzi un gamepad online. Vei găsi mult mai ușor și mai rapid oferte care să îți surâdă, precum și posibilitatea de a alege între mai multe produse decât dacă ai merge într-un magazin tradițional. Ține minte că principalele diferențe de preț țin de brandul producător și de funcțiile suplimentare cu care este dotat produsul, precum și de noutatea acestuia.
Evită să cumperi un model no-name. Optează pentru un gamepad care este produ de o companie cu o bună reputație, astfel vei avea garanția achiziționării unui dispozitiv pe care îl vei putea folosi fără probleme o bună perioadă de timp. Printre cele mai populare și recomandate companii se numără: Logitech, Thrustmaster și Sony.
Acum că ai la dispoziție toate informațiile necesare, suntem siguri că vei putea alege cel mai bun gamepad pentru PC.
Cel mai bun gamepad pentru PC: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de sfaturile de mai sus și părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva modele de gamepad pentru PC care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Gamepad pentru PC Microsoft Xbox Elite Series 2
Imbunatatiti-va tinta cu noile manete cu tensiune reglabila, trageti si mai repede cu Elite V2 si ramaneti la tinta cu o prindere cauciucata.
Bucurati-va de personalizare nelimitata cu optiunile exclusive de mapare a butoanelor din aplicatia Accesorii Xbox.
Ramaneti in joc cu pana la 40 de ore de viata a bateriei reincarcabile.
Utilizati Xbox Wireless, Bluetooth sau cablul USB-C inclus pentru a va juca pe Xbox Series X|S, Xbox One, PC Windows si mobil.
2. Gamepad SteelSeries Stratus Duo, Dual-Wireless Connectivity
Stratus Duo este un controler wireless multi-platforma optimizat pentru jocuri pe mobil Android, Chromebook si PC.
2 controlere in 1 – puteti schimba intre tehnologia wireless de 2,4 GHz pentru Windows, Chromebook si Steam si cea wireless Bluetooth pentru mobil pe Android, Oculus Go si Samsung Gear VR.
Senzorii magnetici cu efect Hall permit o actionare impecabila de sus in jos, iar joystick-urile analogice cu clic va ofera o precizie de 360 de grade cu o zona moarta minima.
3. Gamepad pentru PC Wireless Microsoft Xbox Series X
Experimentati designul modernizat al controlerului wireless Xbox, cu suprafete sculptate si geometrie rafinata pentru un confort sporit in timpul jocului.
Joaca fara fir sau foloseste cablul USB-C de 9′ inclus pentru o experienta de joc prin cablu.
Ramaneti pe tinta cu un D-pad hibrid si o aderenta texturata pe declansatoare, bare de protectie si carcasa din spate.
Include tehnologia Xbox Wireless si Bluetooth® pentru jocuri wireless pe consola, computer, telefoane mobile si tablete.
4. Gamepad pentru PC wireless Logitech F710
Logitech Wireless Gamepad F710 utilizeaza o conexiune stabila de 2.4 GHz in timp ce datorita motorului dual cu force feedback poti simti fiecare izbitura, explozie sau accident.
Software-ul iti da posibilitatea sa personalizezi gamepad-ul cu comenzi specifice tastaturii si mouse-ului.
Design-ul mobil al D-pad-ului face ca gamepad-ul sa ofere raspuns rapid la schimbarile de directie. Iar manetele de cauciuc fac ca jocul sa fie foarte confortabil.
5. Controller PowerA EnWired Cu fir Arc Lightning
Controler Xbox Series X|S, Xbox One, PC cu ergonomie excelenta si aspect clasic al butoanelor
Doua butoane speciale de joc atribuibile – Motoare imersive cu vibratii duble.
Mufa standard pentru casti stereo de 3,5 mm.
Buton Partajare pentru a captura si partaja capturi de ecran si clipuri.
Controlul volumului cu sunetul chat-ului printr-o singura atingere.
Cablu USB detasabil de 3 m (9,8 ft) cu inchidere Velcro.
6. Gamepad pentru PC Logitech F310, USB
Gamepad-ul iti ofera o experienta pe PC asemanatoare cu cea de pe consola.
Software-ul iti da posibilitatea sa personalizezi gamepad-ul cu comenzi specifice tastaturii si mouse-ului.
Design-ul clasic al controller-ului te lasa sa te concentrezi la joc.
Design-ul mobil al D-pad-ului face ca gamepad-ul sa ofere raspuns rapid la schimbarile de directie.
Iar manetele de cauciuc fac ca jocul sa fie foarte confortabil.