Cuprins
- 1 Top 3 grătare pe cărbuni recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun grătar cu cărbuni?
- 3 Cum alegi cel mai bun grătar cu cărbuni
- 4 Cel mai bun grătar cu cărbuni: recomandări
Cum alegi cel mai bun grătar cu cărbuni pentru acasă în 2024? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă grătarul cu cărbuni potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Una dintre plăcerile vieții este faptul de a te putea bucura de o mâncare gătită la foc deschis pe grătar.
Mulți sunt de acord că alimentele au un gust deosebit și o aromă mai intense atunci când sunt gătite pe cărbuni sau lemne.
Un grătar cu cărbuni este o achiziție bună pentru oricine locuiește la casă și își dorește să se bucure de bucatele preferate gătite în acest fel.
Dacă vrei să afli unde au găsit alți un grătar ieftin, dar și cum poți alege cel mai bun grătar cu cărbuni pentru tine, citește acest articol în continuare.
Top 3 grătare pe cărbuni recomandate
- Gratar pe carbune Weber Classic Kettle
- Modelul este optim din punctul de vedere al manevrarii, sigurantei si intretinerii, dispunand de o stabilitate mare, un termometru integrat in capac si un sistem de strangere si evacuare a cenusei.
- Vezi detalii si pret
- Grătar pe cărbune Klarstein Meat Machine
- Suprafață de grătar 45 x 32,5 cm formată din două grile din oțel inoxidabil. HeightAdjust System pentru ridicarea și coborârea recipientului pentru foc și un control optim al căldurii.
- Vezi detalii si pret
- Gratar carbune BBQ smoker 2 in1, Wichita Smoker
- Gratarul este prevazut cu un suport pentru depozitarea ustensilelor necesare si un suport tip plasa in partea inferioara pentru a depozita carbunii. 2 roti pentru mutare usoara.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun grătar cu cărbuni?
Dacă vrei să te bucuri de carne sau legume gătite pe grătar cu o aromă fină de fum, atunci cărbunii reprezintă cea mai bună formă de alimentare pentru grătar.
Pe piață vei găsi variante electrice sau cu gaz, dar acestea pălesc în fața celor care funcționează cu cărbune. Te poți bucura astfel de plăcerea de a găti în aer liber.
Deoarece cărbunii pot fi imprevizibili, este mai palpitant să gătești alimente astfel străduindu-te să ai mereu control asupra temperaturii care este mai greu de stăpânit. Satisfacția de la final este mai mare însă, deoarece ai fost mai implicat în întreg procesul de gătire.
Cum alegi cel mai bun grătar cu cărbuni
Totuși, ca să te bucuri cu adevărat de utilizarea unui astfel de grătar, este necesar să îl cumperi pe cel mai bun.
Detalii precum tipul de grătar, materialul, sistemele de ventilație și dimensiunea pot influența mult ușurința, plăcerea și siguranța de care te poți bucura gătind astfel.
Dacă nu ești atent sau alegi un model fără să cercetezi mai bine piața, ai putea sfârși cu un grătar care nu este rezistent, care e greu de folosi sau care ar putea să îți pună siguranța în pericol.
Mai ales dacă este prima dată când cumperi un grătar cu cărbuni, ar trebui să consulți acest ghid de cumpărături. Vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a cumpăra ca un expert.
Mai mult, la final te așteaptă o listă cu grătare de acest fel, disponibile în prezent la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Cărbuni versus gaz
Există mai multe motive pentru care un grătar cu cărbuni este mai bun decât unul pe gaz. Acesta are un sistem de funcționare simplu. Cărbunii de așază într-un compartiment special, un grilaj este așezat deasupra, iar alimentele pot începe să se gătească.
Cele cu gaz însă sunt sisteme complexe care se pot defecta și care au nevoie de o întreținere mai minuțioasă. În plus, cărbunii sunt și mai siguri, deoarece nu există riscul unei explozii, așa cum există în cazul unei butelii cu gaz. Deși este mai simplu să gătești pe gaz, este mai costisitor.
Marele avantaj al grătarelor cu cărbune este aroma deosebită pe care o adaugă alimentelor, aromă care nu poate fi obținută prin gătirea la gaz.
Toate acestea o fac o alegere potrivită chiar pentru un începător. În acest context este recomandat să alegi un model potrivit. Despre asta vom vorbi în continuare.
Tipuri de grătare cu cărbuni
Grătar cu cărbuni cu capac (tip oală/kettle)
Acestea sunt grătare de dimensiuni relativ mici, având o formă rotundă de cele mai multe ori. Totuși, suprafața acestora este destul de mare pentru a găti simultan aproximativ 12-15 burgeri fără ca grătarul să fie aglomerat.
Oricum, dacă ești începător, probabil nu vei lucra cu foarte multe alimente, ceea ce face această variantă foarte convenabilă. Dacă vrei ceva mai mare, dar cu același sistem, vei găsi și modele cu diametru mai mare.
Forma aproape sferică are rolul de a reține și reflecta căldura în interior. Astfel, alimentele se vor găti uniform.
Sunt ușor de întreținut, mai ales cele care au un sistem optimizat pentru îndepărtarea cenușii.
Au un preț de achiziție accesibil și sunt chiar foarte versatile. Pot fi folosite atât pentru gătirea alimentelor la foc mare, precum și pentru gătirea lentă sau afumare.
Grătar cu cărbuni tip butoi
Acestea sunt modele mai mari cu o suprafață pentru gătit mai ofertantă. Sunt făcute pentru a găti la grătar, dar și pentru a afuma carne sau legume.
Acesta are un horn pentru evacuarea fumului, dar și mai multe zone pentru ventilație. Dacă ești începător în ceea ce privește procesul de afumare, este recomandat să începi cu un astfel de grătar și apoi să învestești în ceva mai serios.
Un astfel de grătar este totuși mai mare ceea ce înseamnă că vei vrea să te asiguri că ai unde să îl depozitezi. Dimensiunea îi va afecta și prețul.
De cele mai multe ori, acesta va veni pe roți, ceea ce este avantajos, mai ales dacă spațiul de depozitare este limitat.
Grătar cu cărbuni din ceramică
Acestea sunt modele mai scumpe, fiind recomandate celor care au deja experiență în gătirea cu cărbuni.
Construcția solidă din ceramică oferă un control superior al căldurii, precum și posibilitatea de a găti la temperaturi de 100 de grade Celsius ca temperatura de pornire, temperatură care poate ajunge chiar la 260 grade Celsius, ceea ce e ideal atunci când vrei să faci pizza pe grătar.
Sunt disponibile la diferite dimensiuni, deși o variantă medie este cea mai bună pentru majoritatea utilizatorilor.
Dimensiuni și mobilitate
Vei găsi grătare cu cărbuni care sunt fixe sau mobile. Dacă îți place un model fix, trebuie să te asiguri că ai la dispoziție o suprafață nivelată, pe care acesta să poată fi plasat.
Acestea sunt modele mai voluminoase și destul de grele, deci măsoară cu atenție spațiul pe care îl ai la dispoziție și compară-l cu dimensiunile oferite de producător.
Sunt greu de mutat, așa că este mai bine să verifici de mai multe ori înainte de a lua decizia. Alege un astfel de model, doar dacă ai o grădină sau curte spațioasă.
Mulți le preferă deoarece au un efect estetic puternic. Unele au un design cu pietre ceea ce le face să se încadreze mai natural în peisajul din curte.
Impactul este unul mare și va fi un element care va atrage cu siguranță admirația oaspeților. În plus, vei putea găti cantități mai mari de mâncare simultan, deoarece suprafața pentru gătit este mai ofertantă.
Cei care caută o variantă pe care o pot lua în excursii, trebuie să se îndrepte spre modele de dimensiuni reduse, dotate cu roți pentru a putea fi mutate mai ușor.
Prezența unui mâner este, de asemenea, apreciată. Nu uita să verifici dimensiunea acestuia și să o compari cu cea a portbagajului pentru a te asigura că va încăpea fără probleme în mașină atunci când vei vrea să îl transporți astfel.
Deoarece sunt mai mici, îți va lua mai mult timp să gătești o cantitate mai mare de alimente.
Suprafața de gătit
O altă dimensiune de care trebuie să ții cont este suprafața de gătit. De regulă, cu cât este mai mare, cu atât grătarul va costa mai mult. Totuși este rentabil să cumperi un grătar cu o zonă mai mare pentru gătit atunci când o vei face pentru mai multe persoane, deoarece vei putea finaliza procesul mult mai rapid.
Alegerea trebuie să o faci începând de la numărul de membrii ai familiei. Apoi adaugă și numărul prietenilor cu care te vezi cel mai des și pentru care ai vrea să gătești.
De pildă, dacă locuiești doar cu partenerul și aveți încă două cupluri prietene, te vei descurca bine cu un grătar ce are o zonă de gătit între 38 și 58 de cm. Alege ceva mai mare dacă vrei să gătești pentru grupuri mai numeroase.
Este indicat să verifici și suprafața ocupată de alte zone. De exemplu, lângă cea pentru gătit ar putea exista una pentru păstrarea alimentelor la cald, zona pentru afumare sau locații pentru ustensile și tăvi de scurgere.
Alege doar acel model care are acele zone pe care ești sigur că le vei folosi din plin.
Materialul grătarului cu cărbuni
Materialul grătarului cu cărbuni este foarte important și crucial în determinarea duratei de viață a acestui aparat de gătit.
regulă, cu cât materialul este mai calitativ, cu atât grătarul este mai scump. O investiție mai mare însă merită, mai ales dacă intenționezi să folosești același grătar chiar zeci de ani la rând.
Deoarece va fi amplasat într-un spațiu neprotejat, grătarul va fi supus unor probe dure din partea naturii. Materialul va trebui să reziste acțiunii razelor de soare, umidității și a temperaturilor extreme, negative sau pozitive.
În plus, grilajul pe care așezi alimentele trebuie să fie tratat în așa fel încât să prevină lipirea alimentelor, lucru important mai ales atunci când gătești pește sau pui.
Cele mai ieftine modele sunt din aluminiu. Acesta nu este un material recomandat. Este slab și face dificil controlul temperaturii, încingând-se foarte repede.
Astfel riscul de arsuri este mai mare, iar alimentele s-ar putea găti neuniform. În plus, este greu de întreținut și curățat.
Oțelul inoxidabil sau fonta sunt cele mai recomandate materiale. Acestea sunt rezistente, ușor de întreținut și te ajută să obții cele mai bune rezultate atunci când gătești cu ele.
Cât despre grilajul suprafeței de gătit, acesta trebuie să fie din fontă. Există chiar și variante care sunt îmbrăcate în ceramică, mult mai ușor de curățat și întreținut, având marele avantaj de a preveni lipirea alimentelor.
Alte caracteristici de care să ții cont:
- Controlul temperaturii – Nu poți găti bine fără să știi temperatura la care se gătesc alimentele și fără a avea posibilitatea de a o controla. Atunci când gătești la cuptor ai un control sporit, dar acesta dispare atunci când o faci la grătar. Astfel te vei baza pe un capac bun, zone de ventilație și abilitatea de a ajusta distanța dintre cărbuni și preparate. Unele modele includ termometre pentru a te ajuta. În cele din urmă, vei avea nevoie de mai multe încercări până vei deprinde aptitudinile necesare pentru a controla temperatura cât mai bine.
- Capacul – Este important să ai un capac pentru a capta căldura. Cu cât închiderea este mai etanșă, cu atât este mai bine.
- Aerisirea – este important ca grătarul să fie dotat cu sisteme de ventilație. Trebuie să existe cel puțin două guri de aerisire. Dacă vrei ca focul să fie mai puternic, le vei lăsa pe ambele deschise. Dacă vrei un foc mai domol, vei acoperi una. Închiderea lor trebuie să poată fi făcută cât mai etanș, având astfel posibilitatea de a tăia cât mai bine alimentarea focului cu oxigen.
- Ajustabilitatea zonei de gătit – Mai poți controla temperatura și prin ajustarea distanței dintre cărbuni și alimente. Așadar, cel mai bun grătar cu cărbuni trebuie să îți ofere această posibilitate. Pentru multe alimente, vei vrea să începi să le gătești mai departe de foc, și abia spre final să le pui mai aproape pentru a se rumeni frumos.
- Termometre – Cele mai bune grătare cu cărbuni includ și termometre digitale, foarte precise, care îți vor permite să verifici temperatura. Astfel, vei putea găti perfect carnea, rare, medium sau well done.
- Gătirea pe două zone – Este bine ca grătarul să îți ofere posibilitatea de a delimita două zone pentru gătit. Asta îți va permite să muți preparatele de la foc mare la foc domol, unde se vor găti la căldură indirectă. Pentru a reuși asta trebuie să poți împinge cărbunii pe o parte, deci trebuie să ai destul spațiu la dispoziție.
- Acces la cărbuni – Este important să poți adăuga cu ușurință mai mulți cărbuni la nevoie. Unele grătare au o ușă care îți dă posibilitatea de a muta cărbunii și de a mai adăuga alții cu ușurință.
Concluzii
Poți găsi cel mai bun grătar cu cărbuni online. Aici vei putea să vezi mai multe oferte. În plus, este mai comod să faci o comandă din casă, și mai rapid decât dacă ar trebui să cauți un magazin fizic care comercializează astfel de produse de calitate.
Dacă vei cumpăra online, nu uita să citești foarte atent descrierea oferită de producător. Apoi compară informațiile cu relatările altor cumpărător pentru a vedea dacă acestea se confirmă.
În acest fel vei putea cumpăra cel mai bun grătar cu cărbuni pentru a prepara bucate delicioase pentru cei dragi.
Cel mai bun grătar cu cărbuni: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de grătare cu cărbuni pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Gratar pe carbune Weber Classic Kettle
Gratar pe carbune Weber – o legenda in sine: gratarul One-Touch Original in executia traditionala Weber.
Modelul este optim din punctul de vedere al manevrarii, sigurantei si intretinerii, dispunand de o stabilitate mare, un termometru integrat in capac si un sistem de strangere si evacuare a cenusei in tava de sub gratar brevetat One-Touch.
Mânere din nailon armat cu sticlă – Roți rezistente la intemperii – Clapete din aluminiu rezistente la rugină.
2. Grătar pe cărbune Klarstein Meat Machine
Grătar pe cărbune pentru familie, prieteni sau rude.
Suprafață de grătar 45 x 32,5 cm formată din două grile din oțel inoxidabil.
HeightAdjust System pentru ridicarea și coborârea recipientului pentru foc și un control optim al căldurii.
Două mese laterale practice din lemn de 25 x 19 cm pentru condimente, sosuri și băuturi.
Orificiul glisant reglabil, coșul cu clapă și termometrul în capac sunt ideale pentru grătar indirect și afumat. 2 roți pentru o mișcare ușoară.
3. Gratar carbune BBQ smoker 2 in1, Wichita Smoker
Gratarul este prevazut cu un suport pentru depozitarea ustensilelor necesare si un suport tip plasa in partea inferioara pentru a depozita carbunii.
Termometrul montat pe capacul gratarului va permite sa controlati temperatura de gatire pentru a obtine o carne bine gatita si plina de gust.
Gratarul dispune de roti care faciliteaza mutarea acestuia.
Cele 2 compartimente sunt prevazute cu carcasa metalica.
Afumatoarea este prevazuta cu un orificiu pentru ventilare.
4. Gratar carbuni OneConcept GQ5-Beef Buttler
GQ5-Beef Buttler de la oneConcept este un grătar pe pe cărbuni cu afumătoare, care oferă mâncării gustul specific afumat.
3 rafturi de gătit cromate la diferite înălțimi.
4 orificii cu posibilitatea de deschise individuala.
2 rafturi spațioase din lemn – Portabil datorită roților și mânerului.
Rack mare de depozitare pentru ustensile.
5. Gratar dreptunghiular Kring pe carbuni
Astfel, gratarul Kring construit din materiale de calitate superioara, rezistente la utilizari indelungate este un gratar cu un design clasic, ce are o suprafata de coacere rezistenta la temperaturi inalte, picioare inalte, manere cu un design ce permit o manevrare usoara, o suprafata de gratar cromata si nu in ultimul rand un spatiu mare pentru a gati cu usurinta retetele tale preferate pentru tine si cei dragi.
Dimensiuni: 115 x 46 x 106 cm – Suprafata gatire: 2 x 28 x 42,5 cm.