Cuprins
- 1 Top 3 grătare de balcon recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun grătar pentru balcon?
- 3 Cum alegi cel mai bun grătar de balcon
- 4 Cel mai bun grătar de balcon: recomandări
Cum alegi cel mai bun grătar de balcon în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă grătarul de balcon potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Odată cu trecerea iernii, vine și pofta de grătare. Toată lumea abia așteaptă să se bucure de vreme bună împreună cu prietenii la iarbă verde, să râdă și să se înfrupte din bucate bine gătite.
Totuși, dacă nu locuiești la curte, nu ai posibilitatea de a merge undeva în natură sau te confrunți cu situații neprevăzute, poți ajunge să nu te mai bucuri de savoarea unui preparat făcut de tine pe grătar.
Vestea bună este însă aceea că s-au inventat grătare de balcon. Acestea pot fi folosite fără probleme pe orice balcon deschis.
Crezi că ai nevoie de așa ceva? Atunci iată cum poți alege cel mai bun grătar de balcon.
Top 3 grătare de balcon recomandate
- Gratar electric Grand Hall E-Grill K01000226A
- Grandhall E-Grill este un gratar electric compact, care a fost special conceput pentru a fi utilizat pe balcon sau pe terase mici.
- Vezi detalii si pret
- Gratar gaz OUTDOORCHEF P-420 G MINICHEF
- Design compact ce necesita putin spatiu de amplasare chiar si pe masa. Capac si cuva gratar portelanate ce confera rezistenta in timp.
- Vezi detalii si pret
- Gratar carbune
Chelsea 480C - Gratar sferic cu carbune prevazut cu sistemul tip palnie EASY SLIDE, anti-aprindere grasimi. Capac detasabil cu maner in partea superioara.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun grătar pentru balcon?
Carnea sau legumele făcute pe grătar sunt delicioase. Nimic nu se compară cu aroma pe care fumul cărbunilor sau jarul o poate oferi alimentelor.
Din fericire, te poți bucura de aceleași preparate delicioase, pregătindu-le chiar la tine pe balcon, dacă vei alege cel mai bun grătar destinat acestei utilizări.
Chiar dacă locația nu este una ideală, îți dorești în continuare să te bucuri de o mâncare bună și de un grătar care să îți permită să gătești cu ușurință și foarte bine mâncarea.
Cum alegi cel mai bun grătar de balcon
Din acest motiv, merită să te informezi foarte bine înainte de a achiziționa un astfel de produs. Care sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le verifici?
Ei bine, ar trebui să acorzi atenție construcției grătarului, combustibilului cu care funcționează, dimensiunii și precum și suprafeței de gătit. La toate acestea se adaugă ușurința depozitării, a transportului și a întreținerii.
Desigur, dacă este prima dată când cumperi așa ceva, este foarte probabil să nu știi care sunt criteriile care indică un grătar de balcon de calitate. De aceea te sfătuim să consulți un ghid de cumpărături, așa ca acesta.
Am pregătit în continuare detalii care să te ajute să cumperi un produs de calitate, dar la un preț justificat. Obiectivul tău ar trebui să fie acela de a descoperi cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, iar noi te vom ajuta să ți-l atingi.
Tipul de combustibil
Deoarece vorbim despre un spațiu atipic pentru realizarea unui grătar, s-ar putea să nu poți folosi combustibilul pe care l-ai dori pentru a găti mâncarea.
Din fericire pe piață există foarte multe variante, iar tu o poți alege pe cea care crezi că ți se potrivește cel mai bine.
Grătar de balcon cu gaz propan
Acestea este cel mai comod combustibil cu care poți lucra. Gazul propan este disponibil în recipiente mari, cum ar fi buteliile care sunt ușor de găsit. De asemenea, aceste recipiente pot fi reîncărcate cu gaz, așa că asigură-te că știi unde să mergi pentru a le reumple.
Un aspect la care trebuie să fii atent este acela că, dacă grătarul nu are un spațiu special pentru butelie, eventual sub el, va trebuie să te asiguri că ai spațiu suficient pe balcon și pentru acest obiect destul de mare.
De îndată ce ai realizat conexiunea dintre butelie și grătar, poți începe să gătești. Nu este greu să faci această operațiune și, cu puțină atenție, oricine o poate face în siguranță. În plus, nu este dificil să aprinzi focul și să îl reduci la o temperatură constantă și potrivită pentru a nu arde alimentele și pentru ca acestea să se gătească uniform.
Un alt dezavantaj al putea fi acela că nu prea poți să îți dai seama cât gaz mai ai în butelie. Astfel, nu ști aproape niciodată când ești pe cale să rămâi fără gaz.
Grătar de balcon cu cărbune
Aici deja vorbim despre un tip de combustibil mai pretențios. Dacă vei alege această opțiune utilizarea va fi una mai dificilă, deci recomandăm un astfel de grătar doar dacă ai experiență cu utilizarea cărbunelui pentru a găti.
Din start nu mai beneficiezi de funcții precum aprindere automată. Cărbunele trebuie așezat cu grijă în locul desemnat pentru el, apoi trebuie aprins și trebuie să aștepți să ajungă la o temperatură potrivită.
Apoi trebuie să încerci să păstrezi acea temperatură constantă până ce toate preparatele s-au gătit. Este o treabă mai murdară și ai mai multe șanse să deranjezi vecinii din cauza fumului generat.
Totuși, dacă ești experimentat în folosirea cărbunelui, va fi o plăcere să lucrezi cu el, mai ales dacă stai la ultimul etaj. Poți controla mai multe zone ale grătarului pentru ca acestea să aibă temperaturi diferite. În plus, de vei bucura de acea aromă deosebită pe care nu o poți obține gătind cu gaz sau electricitate.
- Grătar pentru balcon electric
Aceasta ar trebui să fie ultima ta opțiune, dar, atunci când nu ai de ales, este cu siguranță o variantă fiabilă.
Deși nu se compară cu gătitul la cărbune, poți obține renumitele urme de grătar atât de estetice, iar mâncarea va fi gustoasă și ușor de preparat, temperatura fiind foarte ușor de controlat.
Pentru a-l putea utiliza însă, trebuie să te asiguri că ai o priză în apropierea balconului. Cablul pentru grătar trebuie să fie suficient de lung pentru a ajunge la ea.
Deoarece este un aparat de putere mare, este preferabil să nu utilizezi un prelungitor.
De asemenea, asigură-te că eviți pericolul de a te împiedica în cablul de alimentare. Nimeni nu își dorește accidente atunci când folosește un grătar încins.
Elemente de încălzire
La fel cum un aragaz cu mai multe ochiuri, și un grătar pe gaz poate avea mai multe elemente de încălzire.
Este recomandat să alegi unul care are multiple astfel de elemente, mai ales dacă au forme sau dimensiuni diferite. Acest lucru îți va permite să gătești diferite alimente în mod diferit dar simultan, pentru a obține cele mai bune rezultate.
Astfel, nu trebuie să îți faci griji că focul, deși este ideal pentru carne, va fi prea puternic pentru legume.
Fluxul de aer
Dacă alegi un grătar pentru balcon cu cărbuni, atunci circulația aerului este foarte importantă, deoarece flacăra va trebui să fie mereu alimentată cu oxigen pentru a se păstra. De asemenea, ai nevoie de un flux de aer bun și pentru a elimina bine fumul generat de ardere.
Unele elemente care permit un bun flux de aer, sunt prezente pe grătar sub o formă asemănătoare cu cea a unor guri de aerisire. Cu cât sunt mai multe astfel de zone, cu atât îți va fi mai ușor să controlezi focul.
Focarul grătarului
Dacă alegi un grătar de balcon pe gaz, nu te interesează acest aspect. Dacă în schimbi vrei unul pe cărbune, focarul este foarte important.
Ai nevoie să poți interacționa cu cărbunii, să îi miști sau că îi ajustezi. Asta înseamnă că trebuie să ai un acces foarte facil la această zonă. În plus, nu uita de cenușă.
Aceasta rezultă în urma arderii cărbunilor și trebuie să fie ușor de scos și curățat pentru a prelungii durata de funcționare a grătarului.
Capacul
Capacul este un element importat care îți poate permite să controlezi mai bine temperatura.
În cazul unui model electric sau cu gaz, folosirea capacului îți transformă pentru câteva minute grătarul într-un cuptor. Căldura se concertează ceea ce duce la gătirea mai rapidă și mai uniformă a preparatelor.
În cazul modelelor cu cărbune, capacul are un rol important în ceea ce privește controlul temperaturii și ventilație. Deseori pe capac există zone de aerisire ce permit aerului să circule controlat, astfel focul nu se va stinge. Dacă vrei o flacără mai puternică, atunci gătește fără capac.
Materiale
Atunci când investești într-un produs precum un grătar, te interesează mult durabilitatea acestuia, deoarece va fi dictată de calitatea construcției și de materialele folosite.
Probabil cel mai bun material pentru grătare este fonta. Acesta este un material mai greu, dar este foarte rezistent la temperaturi mari.
Alte materiale din care poți alege sunt oțelul inoxidabil și aluminiul turnat. Acestea sunt mai ieftine. Sunt potrivite pentru fabricarea corpului grătarului.
Când vine vorba de grilajul pe care vei așeza efectiv alimentele, vei putea observa folosirea unui material diferit. Diferite materiale vor fi capabile să rețină mai bine sau mai puțin bine căldura, în timp ce altele se vor curăța mai ușor.
Vei găsi foarte multe fabricate din fontă emailată. Cele mai bune grătare de balcon au un astfel de gril. Motivul este acela că fonta reține foarte bine căldura, ceea ce îți permite să gătești carnea și alte alimente excelent de bine. Emailul previne lipirea alimentelor de gril, ceea ce face curățarea acestuia mult mai ușoară.
Vei găsi și variante din oțel inoxidabil, dar cele mai bune sunt cele din fontă emailată.
Zona de gătit
Suprafața de gătit se referă la spațiul efectiv de pe gril pe care îl poți utilizat pentru a expune alimentele la căldură. Este bine să ții cont de numărul de persoane pentru care vei găti, mai degrabă decât spațiul pe care îl ai la dispoziție în balcon. Asta pentru că dacă vei cumpăra o variantă cu picioare de susținere subțiri, nu va ocupa mult loc pe podea oricum.
Dacă sunteți o familie numeroasă sau vrei să inviți și niște prieteni și vecini la masă, cu cât suprafața va fi mai mare, cu atât vei termina de gătit mâncarea mai rapid. În schimb, dacă locuiți doar două, trei persoane în apartament, poți alege și o variantă cu o dimensiune mai restrânsă.
Cu sau fără suport
Orice grătar trebuie sprijinit. Diferența apare atunci când producătorul decide să îl livreze cu sau fără suport.
Dacă deja dispui de un loc potrivit pe care să așezi grătarul, nu trebuie să te uiți și după un suport. De regulă, cele electrice pot fi plasate pe aproape orice fel de suprafață plană și rezistentă.
Dacă nu ai un astfel de suport pe balcon, alege grătare cu suport propriu. Caută acele variante care au un sistem de susținere trainic și în care ai încredere că nu se vor răsturna.
De asemenea, dacă intenționezi să muți des grătarul, de pildă după fiecare utilizare, atunci alege un sistem care se poate deplasa ușor. În acest caz, prezenta roților poate fi un mare avantaj. Ia în considerare acest aspect, mai ales dacă grătarul are o greutate considerabilă.
Ce accesorii trebuie să aibă cel mai bun grătar de balcon?
Doar pentru că vorbim de un grătar mai mic, asta nu înseamnă că trebuie să te privezi de unele avantaje aduse de accesorii. Iată ce îți pot pune la dispoziție unii producători:
- Ustensile – potrivite pentru rotirea preparatelor, pentru mutarea lor sau pentru împungere, precum si pensule pentru aplicarea unor sosuri.
- Suport pentru ustensile – astfel acestea vor fi mereu la îndemână.
- Condimente pentru grătar – unii producători includ mixuri de condimente pentru preparatele gătite în acest mod.
- Termometru – pentru a verifica cât de gătită este carnea la interior, este utilă utilizarea unui termometru.
- Mese laterale rabatabile – utile pentru așezarea alimentelor gătite sau care urmează să fie puse pe grătar.
- Tăvița pentru scurgere grăsimi.
De unde să cumperi cel mai bun grătar de balcon?
Este important să acorzi atenție și magazinului din care cumperi astfel de produse. Caută magazine care sunt demne de încredere și cu care alți clienți au avut experiențe pozitive.
Producătorul este, de asemenea, un indiciu puternic al calității produsului. Așadar, nu strică să cauți și unele informații despre reputația acestuia.
Concluzii
Poți să găsești cel mai bun grătar de balcon online. A-l comanda în acest fel poate să vină la pachet cu mai multe avantaje pentru tine. În primul rând, este mult mai ușor să găsești un model care să aibă toate caracteristicile pe care le dorești.
Apoi, este mai comod să comanzi din confortul casei tale, fără să mai pierzi timp cu plimbatul prin magazine. În plus, reducerile și ofertele speciale sunt mai dese și mai facil de urmărit online. Astfel, este posibil să cumperi produsul dorit la un preț foarte bun.
Nu uita să verifici experiența altor utilizatori înainte de a cumpăra tu produsul. Astfel te poți feri de o experiență neplăcută.
Cu siguranță, după ce ai parcurs aceste informații ești mult mai pregătit să alegi cel mai bun grătar pentru grătarul tău pe care să faci bucate delicioase.
Cel mai bun grătar de balcon: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de grătare pentru balcon care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Gratar electric Grand Hall E-Grill K01000226A
Grandhall E-Grill este un gratar electric compact, care a fost special conceput pentru a fi utilizat pe balcon sau pe terase mici.
Acest gratar poate fi asezat pe o masa, pe terasa sau pe o alta suprafata similara.
Incalzirea este aproape instantanee, in mai putin de 2 minute si poate fi controlata foarte usor.
1 placa acoperita cu portelan – Suprafata gratarului 30 cm x 45 cm.
Doua tuburi din fibra de carbon de 750 W, care au o durata de utilizare de peste 8.000 de ore.
2. Gratar gaz OUTDOORCHEF P-420 G MINICHEF
Design compact ce necesita putin spatiu de amplasare chiar si pe masa.
Capac si cuva gratar portelanate ce confera rezistenta in timp.
Sistemul de palnie Easy Flip™ exclude aprinderea grasimilor la gratar.
Aprindere rapida piezoelectrica cu buton de reglare a debitului de gaz.
Prevazut cu termometru incorporat in capac.
Gratar gaz prevazut cu doua masute laterale pentru un confort sporit.
Montaj rapid toate componentele instalatiei de gaz fiind premontate din fabrica.
3. Gratar electric OUTDOORCHEF P-420 E
Datorita tehnologiei inteligente si a sistemului de gratar cu capac, gatitul la gratar si inabusirea alimentelor sunt procedee foarte simple.
Forma rotunda este de apreciat intrucat fluxurile de caldura si aer sunt folosite in mod optim, la interior.
Prin reglarea fina a temperaturii chiar si o bucata mare de carne poate fi preparata la o temperatura joasa.
In tigaia universala reusiti fara probleme sa preparati si rizotto, iar in tava de pizza puteti sa inabusiti legume sau peste.
4. Gratar pe gaz Campingaz Xpert 100 L
Doua arzatoare durabile din otel ofera caldura fiabila si constanta care poate fi reglata separat pe fiecare arzator pentru obtinerea mancarurilor gatite perfect.
Suprafata mare a gratarului ofera o multime de spatiu pentru gatirea meselor pentru familie si prieteni, iar pornirea gratarului este usoara gratie aprinderii piezo.
Un termometru integrat face facila urmarirea temperaturii si gratarul are deasemenea functia de rotisor.
5. Gratar carbune OUTDOORCHEF Chelsea 480C
Gratar sferic cu carbune prevazut cu sistemul tip palnie EASY SLIDE, anti-aprindere grasimi.
Gratarul propriu-zis, otel cromat, pentru gatitul preparatelor, dispune de o fanta rabatabila de dimensiuni aprox. 30 cm x 25 cm pentru realimentarea lejera cu carbuni in timpul gatitului.
Forma sferica a gratarului asigura cea mai buna distributie de caldura in interior, dintre toate formele geometrice existente.
Capac detasabil cu maner in partea superioara, carlig de agatare si cu termometru.