Cuprins
Cum alegi cel mai bun hidrofor pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă hidroforul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Una din marile provocări din mediul rural este lipsa apei curente. Întrucât în majoritatea zonelor rurale infrastructura este foarte slab dezvoltată, este foarte probabil ca și în localitatea ta să nu existe o legătură la instalația de apă și canalizare.
O simplă fântână nu este suficientă pentru a alimenta o gospodărie, iar dacă ai si o grădină, este imperios necesar să ai instalată o metodă de pompare a apei. În această situație, cel mai bun hidrofor poate reprezenta cea mai bună soluție.
Un hidrofor bun va sustrage apa de la sursă, o va filtra, iar apoi o va transmite mai departe la utilități din casă sau la sistemele de irigare de afară. Întrucât în ultimii ani recolta agricolă depinde în mare măsură de o irigare puternică, din ce în ce mai des artificială, cel mai bun hidrofor te poate ajuta să îți faci munca mai ușoară și mai eficientă.
Iar, pentru că o irigare artificială eficientă este destul de costisitoare, hidroforul pe care îl cumperi trebuie să fie ideal și fără defecte, pentru a nu cauza la rândul lui costuri suplimentare. Așadar, cum alegi cel mai bun hidrofor?
De ce sa alegi cel mai bun hidrofor?
Alegerea hidroforului ideal pentru gospodăria ta nu este una din cele mai ușoare decizii. Asta și pentru că vei face o investiție destul de serioasă. Hidroforul este un utilaj care trebuie să funcționeze fără probleme ani de zile, indiferent de condițiile de mediu sau temperatură. De aceea o investiție nereușită te va afecta financiar mai mult decât te-ai aștepta.
Cum funcționează cel mai bun hidrofor?
Principiul de funcționare este pe cât de simplu pe atât de eficient. Hidroforul este alimentat la rețeaua electrică ce activează motorul. Un motor puternic va pompa apa și o va împinge înspre găurile de evacuare, iar apoi înspre utilitare. Un hidrofor care și filtrează apa pentru ca aceasta să fie lipsită de impurități este o alegere mai avantajoasă.
Cum alegi cel mai bun hidrofor pentru acasă?
Atunci când cauți un hidrofor cel mai important lucru ce ar trebui să te intereseze este performanța. Asta va dicta măsura în care te vei putea folosi din plin de el. Aspectul este cel care ar trebui să te intereseze cel mai puțin. Pe lângă faptul că diferențele estetice sunt destul de subtile, acestea sunt lipsite de relevanță.
Ceea ce trebuie să te intereseze cu adevărat sunt indicii de performanță, dar pentru a-i identifica ai nevoie de un nivel minim de cunoștințe despre un hidrofor. Pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie am pregătit un ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie în cest sens.
Alege un hidrofor de care să te poți servi mulți ani de acum ținând cont de îndrumările următoare:
Componente
- Motor – de el depinde în mare măsură puterea hidroforului, și cu cât va fi mai performant, cu atât și hidroforul va putea fi folosit la adâncimi mai mari.
- Sistemul de electricitate – asigură activarea motorului și întreaga funcționare a hidroforului.
- Pompa – este cea care extrage apa și o aduce la suprafață. Structura sa presupune prezența unor tuburi, elemente de reglare a presiunii, valve, etc.
- Filtrul de apă – este necesar atunci când sursa de apă este murdară.
- Rezervor – pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, apa este stocată într-un rezervor. Astfel pompa nu va trebui să lucreze în continuu.
- Cablul de alimentare – deoarece este un dispozitiv ce funcționează pe bază de electricitate, va fi necesar să îl conectezi la o sursă de curent.
- Presostatul – controlează pompa și presiunea pentru a împiedica funcționarea continuă a acesteia, care ar putea determina costuri foarte mari la electricitate. De asemenea, când sursa de apă rămâne fără apă, presostatul va opri automat hidroforul.
Tipul de hidrofor
Pe piață există două tipuri de hidrofor care se diferențiază în funcție de modul în care poate fi amplasat.
- Hidrofor de suprafață
Este deosebit de important să vă cunoașteți bine sursa de apă, în caz contrar ați putea alege un tip de hidrofor în mod eronat. Hidroforul de suprafață spre exemplu, este destinat exclusiv surselor de apă nu foarte adânci, de până la maxim 10 m.
Asta pentru că un hidrofor de suprafață nu are un motor suficient de puternic pentru a pompa eficient apa de la distanțe mai mari. Cu toate acestea, hidroforul de suprafață vine cu avantaje ce merită să fie luate în considerare. Deoarece motorul e mai slab, consumul de energie electrică va fi considerabil mai redus. De asemenea, acest tip de hidrofor este cea mai ieftina variantă.
- Hidrofor submersibil
Hidroforul submersibil este varianta ideală dacă sursa ta de apă este mai adâncă de 10 m, iar cel mai bun hidrofor de acest fel va fi capabil să pompeze apa fără probleme chiar și de la 30m adâncime. Are un motor mai puternic care este capabil să pompeze și să transporte apa la presiune mare, dar puterea motorului vine cu un preț ceva mai mare, atât de achiziționare cât și de întreținere întrucât consumul de energie va fi mai mare.
Materiale
Vei verifica materialul de compoziție. Materialul motorului nu trebuie să te îngrijoreze deoarece acesta este construit să reziste la orice tip de temperatură și condiții. Hidroforul însă trebuie să fie fabricat din fontă sau inox. Aceste doua materiale sunt ideale și trebuie să se regăsească în compoziție chiar dacă mai există și un alt tip de material suplimentar.
Pompa
Pompa este elementul care va aspira efectiv apa pentru a putea fi folosită. În funcție de tipul de hidrofor vor exista și mai multe tipuri de pompe. Un hidrofor submersibil va fi dotat cu o pompe submersibile care pot fi la rândul lor de două feluri: monoetajate și multietajate. P
ompa submersibilă monoetajată va putea în prealabil să filtreze apa, deci este cea mai bună variantă dacă sursa ta de apă este murdară. Pe de altă parte, o pompă multietajată va putea fi folosită doar în cazul surselor de apă curată.
Există și pompe de suprafață. Acestea pot fi destinate puțurilor de mare sau de mică adâncime. Cele pentru adâncimi mici pot pompa apă de la maxim 10 m. Cele pentru adâncimi mai mari se introduc în sursa de apă și pot aspira apă de la adâncimi ce depășesc 10 metri. Acestea sunt dotate în plus cu un tub ejector.
Un alt aspect care merită analizat la capitolul pompe este materialul din care sunt fabricate. Veți întâlni pompe din inox sau fontă. Indiferent din materialul din care sunt fabricate, debitul va atinge aceleași valori. Ambele materiale sunt la fel de rezistente în timp. Singura diferență notabilă este greutatea care va fi mai mare în cazul pompelor de fontă.
Puterea
Puterea motorului va dicta performanțele hidroforului. Puterea este exprimată în W(watti) și trebuie să reții că, cu cât numărul de Watti este mai mare, cu atât hidroforul va fi capabil să extragă apă de la adâncimi mai mari.
Presiunea
Presiunea sau amorsarea este un element crucial în procesul de împingere a apei la suprafață. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât hidroforul va putea să împingă apa de la adâncimi mari și pe distanțe mari.
Presiunea este asigurată de o pernă de aer internă care este în general suficientă pentru a asigura presiunea. Cu toate acestea, alege un hidrofor care are opțiune de pornire automată în momentul în care presiunea scade, fenomen normal care se produce în momentul în care apa filtrată din rezervor se consumă.
De asemenea, cel mai bun hidrofor va avea o funcție de auto-amorsare, însemnând că reglajele de presiune se fac automat, fără să fie nevoie de implicarea utilizatorului. Un manometru care să îți indice numărul de bari îți poate permite să verifici buna funcționarea a amorsării, deci alege un hidrofor care să îți ofere și această posibilitate.
Dimensiuni
Va conta dimensiunea rezervorului, celelalte componente fiind deja foarte compacte. Capacitatea rezervorului va dicta volumul hidroforului și trebuie aleasă în funcție de numărul de membrii ai familiei, numărul de bai și robinete, precum și în funcție de frecvența și scopul cu care veți folosi apa.
Pentru o locuință convențională, fără grădină cu puțini locatari va fi suficient un hidrofor cu un rezervor de capacitate mică, între 25L și 30L. Dacă doriți să alimentați cu apă o locuință mare, cu un număr mare de băi și robinete, precum și dacă vreți să alimentați un sistem de irigare extern, trebuie să vă orientați către un rezervor mai mare de 100L.
Alte aspecte de considerat
Având în vedere că hidroforul nu va funcționa periodic, ci permanent ori de câte ori este nevoie, trebuie să știi că o putere de funcționare mai mare și accesorii suplimentare de care nu ai cu adevărat nevoie, vor însemna doar o cheltuială mai mare. De aceea este foarte important să cunoști bine scopul în care vei folosi hidroforul.
De asemenea, trebuie să te aștepți la consumuri mai mari vara decât în sezonul rece. Un alt aspect important este faptul că hidroforul, deși este construit să fie rezistent, nu va rezista bine la temperaturi foarte scăzute. În caz de îngheț nu va putea funcționa, iar motorul riscă să se ardă.
Mentenanță
Întreținut corespunzător, hidroforul va determina costuri de mentenanță minime. E bine să știi că nu ar trebui să faci nici o intervenție improvizată. Orice modificare ar trebui făcută de un profesionist pentru a evita orice accidente neplăcute. De asemenea, asigură-te că hidroforul va avea un bușon de eliberare a apei, foarte util în caz de îngheț. Apa va fi eliminată, iar riscurile de deteriorare a rezervorului și a motorului va fi puternic diminuat.
Cel mai bun hidrofor: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de hidrofoare pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Hidrofor Tricomserv Economy JETInox 110/100
Domeniu de reglaj presostat: 1 ÷ 5 bar
Presiune de reglaj din fabricatie: – pornirea pompei la Pmin = 1.4 bar – oprirea pompei la Pmax = 2.8 bar
Volumul vasului de hidrofor: 100 litri
Caracteristici: carcasa fonta – pompa inox
Debit maxim: 3.6 l/h – Inaltime de refulare: 42 m
Adancime de absorbtie: 9 m – Presiune maxima: 2.8 bar
2. Hidrofor Wasserkonig WK3800/25H
Turbina din aluminiu pentru eficienta crescuta si rezistenta la coroziune.
Garnitura mecanica pe ax din ceramica/grafit/NBR pentru o durata de viata ridicata a etansarii.
Carcasa motorului din aliaj de aluminiu pentru o racire eficienta.
Putere: 950 W – Capacitate vas expansiune: 24 l
Debit maxim: 3800 l/h – Inaltime de refulare: 45 m –
Adancime de absorbtie: 9 m
3. Hidrofor de mare putere Maxima JY 100A(a)/24 1300 W
Hidrofor Maxima JY100A(a) /24 echipat cu bazin de 24 Litri, putere 1.3Kw, ideal pentru alimentarea locuintelor cu apa de consum.
Hidroforul trebuie sa fie instalat in locatii protejate de intemperii.
Pompa este echipata cu cablu de alimentare de 1 m. Capacul frontal al pompei din fonta.
Debit maxim: 65 l/min – Inaltime de refulare: 49 m
Adancime de absorbtie: 9 m – Presiune maxima: 5 bar
4. Hidrofor Einhell GC-WW 6538, 650W, 3.6 bar
Hidroforul GC-WW 6538 permite transportarea usoara a apei curate din rezervoare, fantani si camine, pentru alimentarea instalatiilor de irigare cum ar fi aspersoarele de peluze, dispozitivele de spalare, sistemele de scurgere ale toaletelor si multe alte sistemele cu apa industriala.
Se pot pompa 3800 de litri de apa pluviala colectata pe ora, cu o presiune maxima de transport de pana la 3.6 bari, in timp ce pot fi acoperite adancimi de pana la 8 metri si inaltimi de pana la 36 de metri.
5. Hidrofor Aquatehnica Standard 60-24, 600 W
Aceste hidrofoare complet echipate sunt mici grupuri de presiune ce au in componenta pompe autoamorsante.
Fiecare grup, gata pentru instalare, este compus dintr-o electropompa, un presostat reglabil, un manometru, piesa cu cinci cai si un furtun flexibil armat, vas cu membrane si un cablu cu stecher.
Adancimea de aspiratie: 7 m – Inaltime maxima: 38 m
Pompa cu autoamorsare – Corp pompa: fonta
Volum vas expansiune: 24 litri – Debit maxim: 42 L/min