Cuprins
- 1 Top 3 invertoare auto recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun invertor auto?
- 3 Cum alegi cel mai bun invertor auto
- 4 Cel mai bun invertor auto: recomandări
Cum alegi cel mai bun invertor auto? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă invertorul auto potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Ai avut vreodată nevoie de un generator electric și nu ai avut unul? Ceea ce poate nu știai, este că conduci unul.
Mașina poate fi o sursă foarte bună de electricitate, pe care o poți folosi pentru multe dispozitive, de la dispozitive de divertisment cum sunt tabletele, până la laptopuri sau aparate utile, cum ar fi aparatul de ras.
Deoarece orice mașină este echipată cu un acumulator, te poți folosi de electricitatea generată de acesta, mai ales dacă folosești un invertor auto. Acest dispozitiv te va ajuta să poți folosi aparate electrice care în mod normal se pot conecta doar la o priză de acasă.
Află în continuare cum funcționează acest aparat și de ce ai nevoie de unul, dar și unde poți găsi un invertor auto ieftin, precum și cum să alegi cel mai bun invertor auto.
Top 3 invertoare auto recomandate
- Invertor de tensiune HQ, 12V-230V
- Invertor de tensiune 12V-230V 1700W iesire USB 5V. Putere maxima de iesire de 3000 W. 2 prize Schuko .
- Vezi detalii si pret
- Invertor de tensiune Albrecht A301M
- Invertorul Albrecht A301M este proiectat pentru a transforma tensiunea furnizata de o baterie de 24 V in 220 V 50 Hz.
- Vezi detalii si pret
- Invertor tensiune, Sal SAI 200USB, 12V DC/220V AC
- Furnizeaza tensiune de retea, daca este disponibila tensiune continua de 12 V. 12 V DC → 230 V ~ AC (50 Hz) invertor.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun invertor auto?
Un invertor auto este un dispozitiv care transformă curentul direct, în curent alternativ. Această conversie ridică voltajul, permițând astfel conectarea majorității aparatelor pe care le ai în casă. Vei putea astfel să încarci dispozitive portabile precum telefonul, tableta sau laptopul.
De asemenea, dacă mergi des în excursii poți folosi invertorul auto pentru a conecta un aparat de cafea sau un minifrigider pentru a păstra mâncarea proaspătă pe drum. Un invertor auto poate să îți fie de folos și atunci când muncești într-o zonă în care nu există curent electric.
De exemplu, fotografii și videografii au mereu nevoie să încarce baterii și alte dispozitive pentru a reuși să facă poze în cele mai izolate locuri.
De asemenea, poți folosi un astfel de dispozitiv pentru divertisment, conectând unități de DVD sau chiar console de joc.
Cum alegi cel mai bun invertor auto
Pentru a te putea bucura de toate aceste avantaje însă, este necesar să cumperi cel mai bun invertor auto, și pentru a face asta, este necesar să fii foarte bine informat.
Ce putere trebuie să aibă acesta? Câte prize este bine să încorporeze? Ai nevoie de un port USB? Care este metoda de conectare la mașină? Care sunt normele de siguranță pe care trebuie să le îndeplinească? Știi care sunt cei mai buni producători?
Răspunsul la toate aceste întrebări este necesar pentru a putea alege cel mai bun invertor auto. Cu o ofertă destul de bogată pe piață, ar putea fi dificil să iei o decizie pe care să nu o regreți. Ce poți face atunci?
Te îndemnăm să consulți un ghid de cumpărături, ca acesta pe care l-am pregătit pentru tine. Pe lângă toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o achiziție bună, îți oferim și câteva sugestii de produse care sunt disponibile în prezent la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a alege cel mai bun invertor auto iată ce trebuie să știi:
Cum funcționează un invertor auto?
Ca să înțelegi cum funcționează un invertor auto, trebuie să știi diferența dintre curentul direct (DC) și cel alternativ (AC).
Sursele de curent DC sunt baterii care au mereu o parte negativă și una pozitivă. Electronii ies prin partea negativă pentru a alimenta dispozitive precum radioul, claxonul sau farurile de la mașina ta, apoi acesta se întoarce prin partea pozitivă și ciclul continuă.
Curentul alternativ pe de altă parte, este folosit în locuință și funcționează diferit. În cazul acestuia electronii își schimbă mereu și constant direcția, cam de 50 – 60 de ori pe secundă. Această mișcare generează căldură, care alimentează luminile, aparatele și computerele.
Invertoarele auto funcționează ca un convertor care schimbă DC în AC, folosind forța electromagnetică. Astfel voltajul oferit de mașină crește.
În cazul majorității mașinilor convenționale curentul de la brichetă este de 12 V (volți), în timp ce la mașinile mari, cum sunt camioanele, curentul este de 24 V, totuși majoritatea dispozitivelor au nevoie de un curent de 220 V, așa cum se găsește la o priză normală.
Prin convertirea DC în AC se obține acest voltaj și se permite conectarea dispozitivelor dorite la sursa de energie oferită de mașină.
Compatibilitate
Compatibilitatea se face cu acumulatorul mașinii și trebuie verificat amperajul maxim suportat precum și voltajul acestuia.
Atunci când vorbim de amperajul mașinii, vorbim despre intensitatea curentului care poate fi suportată de acumulator. Această valoare este redată în Amperi (A). Va trebui să verifici amperajul de intrare al dispozitivelor pe care vrei să le conectezi, precum și valoarea maximă de amperaj suportată.
Cel mai ușor este să verifici puterea invertorului exprimată în Wați (W), deoarece acesta este produsul înmulțirii amperajului cu voltajul invertorului. Spre exemplu, pentru un invertor auto de 3000 W, și un voltaj de 220 V, amperajul va fi de 13 A.
În cartea mașinii va trebui să verifici amperajul maxim suportat pentru a te asigura că aceste valori corespund. Trebuie să știi că, în cazul mașinilor mai vechi, amperajul maxim suportat este de 10 A, ceea ce înseamnă că ești limitat la conectarea unui invertor cu putere mai mică. De asemenea, există modele care suportă un amperaj de 15 A sau 20 A.
Următoarea valoare cu care invertorul trebuie să fie compatibil este voltajul bateriei auto. Acesta poate fi de 12 V în cazul unei mașini convenționale sau de 24 V în cazul unei mașini cu gabarit mare. Invertorul trebuie să poată lucra cu voltajul pe care îl are acumulatorul de pe mașina ta.
Puterea invertorului
Invertoarele auto disponibile pe piață pot avea o putere, exprimată în Wați (W), care începe de la 50W și poate ajunge la 50.000W. În funcție de ce aparate vei vrea să conectezi, vei avea nevoie de o putere mai mare sau mai mică, dar majoritatea șoferilor găsesc suficientă o putere de până în 2000W.
Ca să îți faci o idee, 300W sunt suficienți pentru un televizor, iar 600 W sunt suficienți pentru unelte mici. 2000W este mai mult decât suficient pentru uscătoare de păr și dispozitive convenționale.
O puterea mai mare de 200W îți va folosi doar atunci când vrei să conectezi mai multe aparate mari în același timp. O idee bună este să te asiguri că are mai multă putere decât intenționezi să folosești. Astfel vei fi pregătit pentru situațiile neprevăzute.
Tipul de funcționare
Există două tipuri de funcționare: cu undă sinusoidală pură, sau modificată.
Invertor auto cu undă sinusoidală pură
Reprezintă cea mai ieftină categorie de pe piață, dar și cea mai defectuoasă, motiv pentru care va trebui să o verifici frecvent. Acest invertor funcționează cu valori de amperaj mari, și la frecvențe de 50Hz (hertzi).
De asemenea, este categoria în cazul căreia, complicațiile sunt destul de frecvente. Drept urmare, orientează-te spre modelele profesionale.
La un astfel de invertor vei putea conecta încărcătoare de baterii, aparate cu acumulatori, aparate stereo, ceasuri digitale sau încărcătoare pentru unelte de putere mare. Toate vor trebui să aibă un adaptor alternativ.
Invertor auto cu undă sinusoidală modificată
Cel mai bun invertor auto intră în această categorie. Aceste dispozitive sunt capabile să ofere energie electrică pentru mai multe aparate, fără a trebui să îți faci griji pentru perturbații de natură radio.
Mai multe dispozitive se potrivesc foarte bine cu un astfel de invertor auto printre care: laptop, smartphone, aparat foto, unelte cu motoare de putere mică, mini frigidere, televizor, consolă de jocuri, cuptor cu microunde, etc.
Numărul de prize și de porturi
Vei găsi pe piață modele care au una sau mai multe prize. Bineînțeles, cu cât vor fi mai multe, cu atât va crește prețul produsului.
Invertorul auto cu priză unică are, de regulă, o putere de 150W – 200W. Acestea sunt mici și ieftine și pot fi conectate la bricheta mașinii. Cu cât crește numărul de prize, cu atât crește capacitatea curentului și puterea acestora.
Numărul de prize depinde mult de preferințele personale și de câte dispozitive vei avea nevoie să fie conectate simultan.
De asemenea, este util ca invertorul să aibă și un port USB. Acesta îți va permite să încarci dispozitive precum telefonul mobil tableta sau alte aparate similare care se pot încărca prin cabluri USB. Totuși, nu este mare diferență între a folosi o priză standard și un port USB.
Conectarea la mașină
Află cum vei conecta invertorul auto la mașina ta. Vei putea folosi bricheta mașinii? Alegerea va depinde de modul în care intenționezi să îl folosești.
De regulă, invertorul auto se va putea conecta la mașină prin bricheta acesteia. Dacă acesta este cazul invertorului tău, verifică intensitatea curentului pe care o poate suporta bricheta și asigură-te că amperajul invertorului este mai mic decât această valoare.
Invertoarele auto mai mari nu vor fi echipate cu un conector pentru brichetă, ceea ce înseamnă că va trebui să le conectezi direct la baterie.
Norme de siguranță
În prezent, invertoarele auto sunt dotate cu mai multe măsuri de siguranță care au rolul de a proteja vehiculul împotriva eventualelor defecțiuni. Printre aceste măsuri se numără:
- Închidere automată: invertorul auto se închide pentru a preveni epuizarea bateriei.
- Protecție la supratensiune: Are rolul de a proteja aparatele împotriva fluctuațiilor de electricitate.
- Tehnologie de pornire lentă: Oferă protecție la fluctuațiile de electricitate, scurtcircuite și temperaturi extreme.
- Ventilatoare – Împiedică invertorul auto să se supraîncălzească.
Dimensiune și greutate
Este bine să alegi un invertor auto care va fi practic pentru modul în care intenționezi să îl folosești.
Dacă ești în căutarea unui invertor auto pe care să îl folosești doar în vacanțe și excursii cu mașina, este recomandat să optezi pentru un model de mici dimensiuni, care este foarte portabil și care poate fi conectat la orice vehicul.
În caz contrar, alege un dispozitiv care să ocupe maximul de spațiu pe care i-l poți oferi, mai ales dacă ai nevoie de un invertor cu mai multe prize.
Durabilitate
Majoritatea invertoarelor auto sunt protejate de o carcasă puternică care să le protejeze de căzături și de alte deteriorări. Acestea sunt aspecte pe care este bine să le verifici, deoarece o carcasă dintr-un material dur va rezista mai mult timp, și te vei putea folosi pentru mulți ani de un invertor auto.
De asemenea, este important ca invertorul să fie dotat cu ventilatoare pentru răcire, deoarece acestea vor împiedica scurtcircuitele care pot scădea durata de funcționare a aparatului.
Tipul de priză
Înainte de a cumpăra un invertor auto este indicat să verifici tipul de priză. Așa cum probabil știi, prizele asiatice și cele americane sunt diferite de cele europene.
Drept urmare, dacă vei cumpăra un invertor care nu are o priză corespunzătoare cu cele din Europa va trebui să cumperi un adaptor, ceea ce este o cheltuială în plus cu care nu vrei să îți bați capul.
Preț și producători
Așa cum am observat mai sus, prețul unui invertor variază foarte mult în funcție de mulți factori cum ar fi: funcțiile suplimentare, numărul de prize și de porturi, puterea, etc.
Deși modelele mai scumpe tind să fie mai eficiente, nu este mereu o opțiune bună să cumperi cel mai scump produs. Asta deoarece sunt multe șanse să nu ai nevoie de toată puterea sau prizele pe care le oferă, ceea ce înseamnă că nu vei putea să îți valorifici niciodată investiția la potențialul maxim.
De asemenea, este o idee bună să verifici producătorul invertorului auto. Nu cumpăra un produs no-name, deoarece sunt șanse să fie vorba despre produse defectuoase care îți pot deteriora mașina sau aparatele pe care le conectezi prin invertor.
Iată care sunt cele mai apreciate branduri disponibile pe piața din România: Trust, Waeco, Albrecht, Kemot. Cumpărând de la un producător care are o reputație bună, ai mai multe șanse să alegi un produs foarte calitativ.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun invertor auto online. Astfel vei putea să găsești unul care se potrivește foarte bine cu nevoile tale, și ai posibilitatea de a cumpăra unul la un preț foarte bun, deoarece ofertele speciale și reducerile sunt mai frecvente online.
Înainte de a face orice fel de achiziție online, nu uita să verifici părerea altor cumpărători. Dacă aceștia au avut o experiență proastă cu produsul de care ești interesat, este posibil să pățești la fel.
Ești acum gata să cumperi cel mai bun invertor auto.
Cel mai bun invertor auto: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de invertoare auto care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Invertor de tensiune HQ, 12V-230V
Invertor de tensiune 12V-230V 1700W iesire USB 5V.
Produsul are o adâncime de 85 mm , o greutate de 5500 gr, o latime de 210 mm si o lungime de 458 mm.
Invertorul de tensiune are o protectie la suprasarcina, cu siguranta de 30 amper si o putere maxima de iesire de 3000 W.
2 prize Schuko .
Tensiune de iesire 230 V(AC) Volt AC.
Tensiune de intrare 12 V (DC) Volt DC.
2. Invertor de tensiune Albrecht A301M
Invertorul Albrecht A301M are o priza de 220 V pentru alimentarea aparatelor electrice precum: laptopuri sau TV.
Invertorul poate fi folosit pentru alimentarea diferitelor dispozitive electrice cum ar fi: laptopuri, televizoare, lampi, radio, ventilatoare, fax-uri sau incarcatoare.
Invertorul Albrecht va avertizeaza prin aprinderea unor leduri colorate de prezenta unor situatii de alarma: supratemperatura si supraincarcare.
Invertorul Albrecht A301M este proiectat pentru a transforma tensiunea furnizata de o baterie de 24 V in 220 V 50 Hz.
3. Invertor tensiune, Sal SAI 200USB, 12V DC/220V AC
Furnizeaza tensiune de retea, daca este disponibila tensiune continua de 12 V.
12 V DC → 230 V ~ AC (50 Hz) invertor
Tovaras de nadejde in excursii, calatorii – poate fi utilizat in autovehicul, vapor, camping.
Sarcina continua de 1000 W – Sarcina maxima de 2000 W
Protectie la suprasarcina, supraincalzire, impotriva scurtcircuitarii si la descarcarea acumulatorului.
Priza prevazuta cu protectie copii – Priza de incarcare USB (5 V/500 mA max.).
4. Invertor auto, tensiune 12V-220V, putere 300W
Invertor de putere 12V / 230V 300 W CZ + USB Geti GPI 312
Performanta: 300 W.
Tensiune de intrare: 12 V.
Tensiune de iesire: 230 V.
Tip alimentare: Priza auto 12V – Baterie masina.
Tip unda iesire: Sinusoidala modificata.
Continut pachet: 1 x Cablu alimentare de la bricheta, 1 x Cablu conectare baterie.
5. Invertor de tensiune Well cu usb, 24V -> 220V
Invertor de tensiune cu USB. Iesire USB: 5V DC+/-5%, 1000mA. IP20, Clasa de protectie: II.
Protectie la: Scurt circuit, Suprasarcina, Temperatura ridicata, Polaritate inversa, Supratensiune si Tensiune scazuta.
Tensiune de intrare – *24 V.
Putere de iesire – *600 W.
Tensiune de iesire – 220-240 V.
Frecventa de iesire – 50 Hz.