Cuprins
- 1 Top 3 laminatoare recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun laminator?
- 3 Cum alegi cel mai bun laminator
- 4 Cel mai bun laminator: recomandări
- 4.1 1. Laminator Fellowes Saturn 3i A4
- 4.2 2. Laminator Leitz iLAM Home Office A4
- 4.3 3. Laminator A3 OLYMPIA A340 Combo, trimmer si rotunjitor colturi
- 4.4 4. Laminator Fellowes Lunar, A4
- 4.5 5. Laminator A4 Monolith OL 289
- 4.6 6. Laminator Esperanza Infinity, A4, laminare la cald sau la rece
- 4.7 7. Laminator A4 PEACH PL707
Cum alegi cel mai bun laminator în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă laminatorul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
În secolul în care informația pare din ce în ce mai fragilă și mai perisabilă este normal să căutăm metode de a o conserva cât mai bine. Majoritatea informațiilor prețioase, indiferent că vorbim de imagini sau de informație scrisă, sunt încă stocate pe hârtie.
Știm cu toții însă cât de sensibilă este hârtia. Pentru a nu expune documentele importante, imaginile dragi, sau orice altă hârtie de care ai nevoie, la un risc de deteriorare, este recomandat să recurgi la laminare.
Laminarea este procesul prin care hârtia este îmbrăcată pe o parte sau pe ambele cu o peliculă de plastic rezistentă și impermeabilă. Pentru a putea realiza acest lucru ai nevoie de un laminator bun.
Află în acest articol unde găsești și cum alegi cel mai bun laminator.
Top 3 laminatoare recomandate
- Laminator Fellowes Saturn 3i A4
- Laminatorul Fellowes Saturn 3i se incalzeste in 60 de secunde si uitilizeaza un control avansat al temperaturii pentru a obtine rezultate netede mereu.
- Vezi detalii si pret
- Laminator Leitz iLAM Home Office A4
- Rezultate excelente, fara setari complicate. Sistem de incalzire rapid – este gata de folosire in doar 3 minute. Pentru folii de 80 – 125 microni.
- Vezi detalii si pret
- Laminator A3 OLYMPIA A340 Combo
- Format maxim de laminare: A3 – Folii laminare: 80 – 125 microni. Trimmer incorporat A2, OLYMPIA – Realizeaza 3 tipuri de taiere. Rotunjitor de colturi.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun laminator?
Laminatorul este un aparat folosit pentru laminarea unei hârtii pe ambele părți sau numai pe partea mai importantă. Acest procedeu prezintă mai multe avantaje. Hârtia este protejată împotriva substanțelor lichide și chimice, nu se va îndoi sau rupe, iar culorile își vor păstra vibranța pentru mult mai mult timp.
De asemenea, hârtia își va păstra aspectul curat pentru mai mult timp. Un laminator este practic atât într-o instituție care are nevoie să îți protejeze cât mai bine documentele, de exemplu este practică într-un birou de secretariat, cât și într-o firmă care este nișată pe servicii de papetărie, birotică și xerox.
Cum alegi cel mai bun laminator
Fiind un aparat atât de util, nu este de mirare faptul că te gândești la achiziționarea unui laminator. Acesta se poate găsi pe piața din România într-o varietate de dimensiuni forme și culori.
De asemenea, există modele care îți pot oferi mai multe sau mau mai puține funcționalități. În acest context al ofertei de pe piață, ar putea fi dificil să alegi cel mai bun laminator pentru necesitățile tale. De asemenea, suntem conștienți că ești mereu în căutarea celui mai bun raport calitate/preț de pe piață, și îți dorești să îl găsești cât mai repede.
Pentru aceasta însă, nu este suficient să afli unde găsesc alții laminatoare de calitate, dar trebuie să știi ce însușiri trebuie să aibă cel mai bun laminator. În acest sens îți recomandăm să consulți un ghid de cumpărături ca acesta de față. Acest tip de articol conține toate informațiile pe care trebuie să le știi pentru a face cea mai bună investiție.
Ai nevoie de un laminator care să te servească ani buni la o frecvență mare de utilizare. De aceea este important să știi cum să alegi cel mai bun laminator.
Pentru a face cea mai bună alegere analizează cu atenție informațiile de mai joc.
Tipul de laminator
Laminator la cald
Acest procedeu de laminare presupune acoperirea hârtiei cu o peliculă de plastic, folosind temperaturi ridicate. Practic adezivul de pe foliile de plastic sau din cartușiere este topit protejând astfel hârtia. Este un procedeu potrivit pentru o înfoliere permanentă sau semi-permanentă a documentelor, cu toate acestea poate prezenta dezavantaje dacă hârtia este sensibilă la temperaturi ridicate.
Este bine să folosești un astfel de laminator doar atunci când vrei să laminezi o hârtie rezistentă și mai groasă chiar, ce nu se va deteriora la tratament termic. De asemenea, atunci când rezervele nu au o grosime adecvată, acestea se pot altera până în punctul în care hârtia laminată nu va mai fi transparentă.
Dacă nu vrei să îți supui documentele unui astfel de risc, sau ai de laminat o hârtie foarte fină, îți recomandăm să alegi mai degrabă următorul tip de laminator.
Laminator cu presare la rece
Este un model mai scump, dar mai eficient, fiind și cel mai recomandat. Presupune presarea hârtiei între două folii de plastic prevăzute cu autoadeziv. În mod normal, procedeul este atât de simplu încât poate fi realizat și fără aparat.
Laminatorul are în acest caz doar rolul de a presa, folosind niște role speciale, hârtia împreună cu foliile, astfel încât interiorul să fie complet vidat, și să nu apară bule de aer. Este modelul potrivit atunci când ai de laminat o hârtie foarte fină care nu ar rezista la tratamentul termic.
De asemenea, este metoda preferabilă pentru suprafețele mari de hârtie: afișe, pancarte, hărți, etc.
Potrivită pentru instituțiile ce își permit o investiție mai mare, laminarea la rece va asigura însă doar o protecție temporară a hârtiei. De asemenea, nici această metodă nu îți poate garanta o laminare fără riscuri.
Adevărul este că pot apărea accidente sau poate rezulta o lipire inadecvată ce poate deteriora sever hârtia. De aceea nu este recomandat să laminezi documente de mare importanță sau hârtii ce nu pot fi înlocuite.
Consumabile
În funcție de modelul pe care îl vei alege, vei observa că sunt aparate de laminat dotate cu două tipuri de consumabile: rolă de folie sau cartușieră.
Laminator cu rolă de folie
Cel mai bun laminator este cel cu rolă de folie. Potrivit pentru utilizare frecventă, laminatorul cu rolă de folie este cel mai potrivit pentru a lamina imagini de mari dimensiuni. Deși este mai costisitor, nu putem nega avantajele pe care le prezintă.
Dacă vei avea de gând să folosești un astfel de aparat pentru mult timp la o frecvență mare, atunci vei avea nevoie cu siguranță de un laminator de dimensiuni mari, robust și rezistent care va costa implicit mai mult. În privința rezervelor de folie, acestea vor avea nevoie de înlocuire odată ce ai fost epuizate, dar nu va fi necesar să le înlocuiești după fiecare folosire.
Recomandăm un astfel de aparat în cazul în care deții o firmă de prestare servicii din sfera papetăriei, birotică sau xerox. De asemenea, un astfel de laminator va putea fi adapta mult mai ușor la hârtii de dimensiuni variate.
Laminator cu cartușieră
Acest tip de laminator este mai potrivit utilizatorilor convenționali. Costul de achiziție, dar și cel de întreținere este mai redus, însă nu vei putea folosi aparatul la o frecvență foarte mare. Acest tip de aparat folosește un cartuș separat pentru fiecare laminare.
Poți cumpăra aceste cartușe sub forme de capsule la un preț accesibil pentru un utilizator convențional. Acestea se pot achiziționa separat și de obicei vor avea o dimensiune standard care se va potrivi oricărui tip de laminator ce folosește astfel de consumabile.
Va fi necesar să le înlocuiești după fiecare utilizare însă, și nu vei putea să înfoliezi hârtii de dimensiuni mari.
Frecvența cu care îl vei utiliza
Cel mai bun laminator este ales în funcție de necesitățile tale. Gândește-te câte foi vei avea nevoie să laminezi zilnic. Pe piață vei găsi de la modele low-duty la modele semi-profesionale, profesionale sau industriale. Un model low-duty este potrivit într-un birou care nu va necesita mai mult de 5-10 folii zilnic.
Un aparat semi-profesional va fi capabil să lamineze între 15 și 20 de documente pe zi, și este potrivit în instituții ce au această necesitate. Cât despre modele profesionale, acestea trebuie să fie capabile să asigure 25 de laminări într-o singură zi. Deja vorbim despre aparate care se folosesc în firme de profil și care au nevoie de un aparat robust care să nu le facă surprize neplăcute.
Modele industriale pot să execute chiar peste 25 de laminări pe zi. Cel mai adesea acestea sunt laminatoare cu rolă de folie.
Dimensiuni
Te va interesa dimensiunea maximă a colii de hârtie ce poate fi laminată, precum și grosimea maximă a acesteia. Când vorbim despre dimensiuni vei observa că aceasta depinde de tipul consumabilelor.
În cazul laminatoarelor ce folosesc cartușiere va conta atât lățimea cât și lungimea colii de hârtie, adică formatul acesteia. Cu toate acestea nu vei avea problema la laminarea unei coli de hârtie în format mai mic decât cel maxim.
De exemplu un aparat de laminat cu dimensiunea A3, va putea să lamineze fără probleme o coală de hârtie A4 sau A5, cu toate acestea, nu va putea lamina niciodată o coală de hârtie A2.
Pentru laminatorul cu rolă de folie va conta doar lățimea hârtiei, putând astfel să înfoliezi orice hârtie, indiferent de lungimea ei. Aceasta este o metodă potrivită pentru documentele care poate nu au o dimensiune standardizată, dar au o lățime suportată de aparatul de laminat.
Te va interesa și grosimea foilor de hârtie. Unele aparate de laminat îți vor permite să laminezi inclusiv hârtie cartonată care este mai groasă, în timp ce alte aparate vor putea să permită doar laminarea hârtiei cu o grosime asemănătoare celei de scris.
Grosimea hârtiei este exprimată în microni și este foarte probabil să găsești parametrii exprimați astfel în descrierea produsului. Astfel, dacă intenționezi să laminezi fotografii sau hârtie standard, de exemplu hârtie de scris sau hârtie de xerox, un laminator care să permite laminarea unei hârtii de 75-80 de microni este potrivit.
În urma procesului de laminare, grosimea va crește până la 150-160 microni. Un aparat profesional care va fi folosit în scop industrial însă, va avea nevoie să fie dotat cu posibilități extinse de laminare. Astfel acestea va trebuie să suporte și dimensiuni de 80-250 microni.
Rigiditatea foliei de laminare
Cel mai bun laminator îți va permite să accesezi mai multe praguri de rigiditate a laminării. În general sunt 4 astfel de praguri: standard, intermediară, rigidă și extra-rigidă.
Cea mai mare duritate este potrivită în cazul în care vei lamina documente pe care le vei manipula zilnic și au nevoie de o rezistență crescută, în cazul afișelor sau a panourilor ce trebuie să fie expuse pe un trepied de exemplu. În mod asemănător, laminarea rigidă va fi recomandă atunci când laminezi documente pe care le vei folosi foarte des și este important ca acestea să îți păstreze un aspect impecabil pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.
Duritatea intermediară sau medie, cât și cea standard este potrivită pentru laminările convenționale, fotografii sau legitimații laminate.
Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun laminator?
- Buton ON/OFF – Necesar pentru a porni și opri aparatul în funcție de necesități. Acesta trebuie să fie ușor de accesat și foarte responsiv.
- Oprire automată – O funcție foarte utilă, aparatul oprindu-se automat după un interval de timp în care nu mai este folosit.
- Anti-blocaj – O funcție care îți permite să scoți hârtia cu ușurință în cazul în care se înregistrează o funcționare defectuoasă.
- Semnalizare la încălzire – În momentul în care aparatul este pregătit pentru laminare, acest lucru se va semnala fie sonor șie luminos. Aparatele de laminat la cald vor avea nevoie de un anumit timp înainte de a fi gata de utilizare. Procesul de încălzire poate dura 5 minute, 15 minute, sau chiar mai mult, în funcție de performanțele aparatului.
Preț și producători
Verifică atent condițiile de mentenanță înainte de a cumpăra un laminator. Numai așa te vei putea bucura de performanțele sale pentru o perioadă cât mai îndelungată. De asemenea, te sfătuim să investești într-un model scump doar atunci când ești sigur că îl vei folosi la o frecvență mare. Altfel, un model convențional cu un preț mediu este mai mult decât potrivit pentru tine.
De asemenea, indiferent de modelul ales, nu cumpăra un laminator care nu vine cu cel puțin 24 de luni garanție. Pentru a fi sigur că faci o investiție bună, caută să cumperi un laminator de la o firmă cu o reputație bună în producerea acestor aparate.
Printre cele mai bune se numără: Leitz, Peach, Peak, Swordfish, Fellowers. Îți recomandam să cumperi mereu de la una din aceste firme, decât să achiziționezi un produs no-name, care îți poate provoca surprize neplăcute în scurt timp.
De asemenea, îți recomandăm să cumperi online. Vei găsi mai rapid cele mai bune oferte la un preț foarte bun. De asemenea, înainte de a face orice achiziție te îndemnăm să consulți părerile altor cumpărători.
De multe ori recenziile acestora pot conta mult mai mult decât orice descriere de produs foarte bine pusă la punct. Odată ce ai o imagine cât mai completă cu privire la un produs ești gata să faci o investiție de care să te bucuri pentru o perioadă îndelungată de timp.
Acum că ai la dispoziție toate informațiile necesare, ești gata să identifici rapid și ușor cel mai bun laminator potrivit necesităților tale.
Cel mai bun laminator: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de laminatoare pentru birou care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Laminator Fellowes Saturn 3i A4
Laminatorul Fellowes Saturn 3i se incalzeste in 60 de secunde si uitilizeaza un control avansat al temperaturii pentru a obtine rezultate netede de fiecare data cand laminam.
Aparatul poate lamina un document cu o viteza de 30cm/minut.
Este prevazut cu declansator de deblocare pentru documentele incarcate gresit.
Auto Shut Off – Se opreste automat dupa 30 de minute de inactivitate.
Pana la 5 mil de pouches.
2. Laminator Leitz iLAM Home Office A4
Design modern. Potrivit pentru biroul de acasa.
Da personalitate biroului tau de acasa cu acest echipament in culori WOW!
Rezultate excelente, fara setari complicate.
Sistem de incalzire rapid – este gata de folosire in doar 3 minute.
Consum de energie scazut si functie de auto-stingere daca dispozitivul nu este folosit timp de 30 de minute.
Pentru folii de 80 – 125 microni.
3. Laminator A3 OLYMPIA A340 Combo, trimmer si rotunjitor colturi
Format maxim de laminare: A3 – Folii laminare: 80 – 125 microni.
Sistem incalzire: 2 role presoare – Timp necesar de incalzire: 4 – 6 minute.
Viteza maxima de laminare: 250 mm/min
Trimmer incorporat A2, OLYMPIA – Realizeaza 3 tipuri de taiere.
Suprafata de lucru inscriptionata in cm (linii, unghiuri)
Rotunjitor de colturi.
4. Laminator Fellowes Lunar, A4
Laminatorul Fellowes Lunar – A4 poate fi utilizat atat la birou cat si acasa.
Este compact si usor de depozitat.
Laminatorul Fellowes Lunar se incalzeste in 5 minute si uitilizeaza un control avansat al temperaturii pentru a obtine rezultate netede de fiecare data cand laminam.
Tehnologia HeatGuard capteaza caldura in interiorul laminatorului astfel incat la exterior este confortabil la atingere.
Pentru folii de pana la 80 microni – 2 role de incalzire.
5. Laminator A4 Monolith OL 289
Laminator A4 pentru documente si poze.
Se poate folosi pentru laminarea documentelor, meniurilor, imaginilor, ofertelor, prezentarilor etc.
Proiectat pentru aplicatii de birou – 2 role incalzite.
Sistem avansat ce permite utilizatorilor sa schimbe grosimea documentului fara a mai fi nevoit sa astepte.
Modul ABS decupleaza folia pentru a fi recentrata sau indepartata.
6. Laminator Esperanza Infinity, A4, laminare la cald sau la rece
Format documente suportate A4 – Latimea maxima de laminare 245 mm.
Laminare la rece si laminare la cald.
Permite utilizarea foliilor de laminare cu grosime cuprinsa intre 80-125 microni.
Grosimea maxima de laminare a documentelor este de 0.6 mm.
Timp de incalzire aprox. 5 minute – Viteza de laminare 250mm /minut.
Securitate la supraincalzire – Indicator LED pornit si pregatit.
7. Laminator A4 PEACH PL707
Modelul Peach PL707 permite laminarea de fisiere cu un format maxim A4 si pot fi utilizate folii cu o grosime intre 80 si 125 de microni.
Timpul necesar pentru incalzirea aparatului este de 3-5 minute.
Vine prevazut cu doua role presoare si functioneaza continuu timp de 30 de minute dupa care sunt necesare 10 minute de pauza.
Latimea maxima a documentului pentru laminare: 230 mm.
Folii laminare utilizate: 80 – 125 microni – Grosime maxima: 0.4 mm.