Cuprins
- 1 Top 3 laptopuri pentru business recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun laptop pentru business?
- 3 Cum alegi cel mai bun laptop pentru business
- 4 Cel mai bun laptop pentru business: recomandări
Cum alegi cel mai bun laptop pentru business în 2025? Ce funcții și caracteristici trebuie să ofere laptopul business potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Trăim în era în care tehnologia avansează cu pași din ce în ce mai alerți. De aceea nu ne miră faptul că aproape nici o afacere nu mai este realizabilă fără un suport tehnologic.
Ai nevoie să comunici online aproape în orice afacere, ca să nu mai vorbim de afacerile noi care se desfășoară exclusiv online. Pentru toate acestea, un laptop devine absolut necesar, indiferent că îl folosești pentru e-mail, editare text, programare sau întreaga evidență a afacerii.
Pentru ca tu să îți poți desfășura treaba pe laptop fără blocaje sau erori care îți pot compromite productivitatea, ai nevoie de un dispozitiv ideal.
Citește acest articol în continuare pentru a afla cum poți alege cel mai bun laptop pentru business.
Top 3 laptopuri pentru business recomandate
- Laptop Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11
- Certificat Intel® Evo™ cu procesor Intel® Core™ vPro® de până la a 13-a generație. Greutate inițială ultraușoară de doar 1,12 kg. Securitate robustă și testare MIL-SPEC pentru durabilitate.
- Vezi detalii si pret
- Laptop Apple MacBook Air 15″ cu procesor Apple M2
- MacBook Air de 15 inchi cu ecran Liquid Retina spatios. Supraalimentat de cipul M2 – si cu o autonomie a bateriei de pana la 18 ore – laptopul ofera performante fulminante intr-un design ultraportabil.
- Vezi detalii si pret
- Laptop business HP EliteBook 840 G9
- Acest laptop pentru business de clasa enterprise ofera noi functii pentru conferinte prin HP Presence, productivitate si securitate care se gestioneaza usor in mediile de lucru hibride. Afisaj de 14 inchi/raport 16:10.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun laptop pentru business?
Atunci când desfășori mare parte din muncă în fața ecranului, indiferent că o faci la birou sau în deplasare, ai nevoie de un laptop care să se plieze perfect pentru nevoile tale.
Timpul înseamnă bani și atunci când lucrezi pe un laptop, iar un laptop care nu poate face față nevoilor tale, îți va fura mult timp, și foarte probabil și răbdarea și buna dispoziție, ceea ce va cauza pauze lungi nedorite, adică o productivitate scăzută. Inclusiv câștigul tău poate fi influențat în mare măsură de calitatea dispozitivelor cu care lucrezi.
Cel mai bun laptop pentru business îți va permite o navigare pe internet fără probleme, lucrul în multitasking cu o capacitate mare de rulare a aplicațiilor fără erori și blocaje, precum și posibilitatea de a lucra în orice circumstanță, ori de câte ori ai nevoie.
Laptop-ul este la urma urmei un sistem de calcul portabil, al cărui scop este și acela de ați permite munca pe el, chiar și atunci când nu e băgat în priză și nu ești în biroul tău. Așadar ai nevoie de un laptop cu o baterie trainică și numeroase opțiuni de economisire a energiei.
Cum alegi cel mai bun laptop pentru business
Din cauza ofertei foarte variate de pe piață, ar putea să îți fie greu să iei cea mai bună decizie. Acum găsești de la laptopuri foarte ieftine, la prețuri foarte mari, de la laptopuri office, la cele destinate gamerilor.
Vestea bună este că majoritatea laptopurilor pentru business se găsesc la un preț bun și accesibil pentru cam toate buzunarele, important este să discerni corect nevoile business-ului tău. Pentru a nu pierde ore sau chiar zile încercând să găsești laptop-ul perfect pentru afacerea ta, am conceput pentru tine un ghid de cumpărături cu toate criteriile pe care trebuie să le verifici înainte de a achiziționa un laptop.
La sfârșitul acestui articol, nu doar că vei fi foarte bine informat, dar vei reuși și să găsești rapid cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a afla cum poți alege cel mai bun laptop pentru business, acordă atenție următoarelor informații importante.
Tipul de laptop
În funcție de forma sau modelul laptopului se pot distinge mai multe tipuri de laptopuri, potrivite pentru diverse branșe de afaceri. Vei alege varianta care se pliază cel mai bine cu stilul tău de viața sau cu nevoile impuse de desfășurarea afacerii tale.
Astfel se disting următoarele două mari categorii:
Modelul clasic sau Ultrabook
Designul clasic al laptop-ului îl cunoaștem cu toții. Este practic format din două părți, baza cu tastatură, porturi, procesor etc, și capacul cu monitor, aceste două părți fiind unite prin balamale care permit și închiderea și deschiderea laptop-ului.
Acesta este un model fantastic pentru oricine nu are nevoie de o diversitate prea mare. Poate avea diverse dimensiuni și este foarte practic mai ales în cazul sarcinilor clasice de birou.
Ultrabook-ul se comportă la fel ca un laptop clasic, cu diferența că acesta are o portabilitate ridicată. Asta deoarece pereții acestuia sunt mult mai subțiri, fiind special conceput pentru aceia care au nevoie să poarte laptopul peste tot cu ei, și se folosesc de orice ocazie indiferent de locul în care se află pentru a munci.
Fiind conceput special pentru portabilitate, are și o autonomie a bateriei mare. Așadar dacă natura stilului tău de viață nu îți permite să lucrezi la un birou, acesta ar putea să fie o soluție ideală.
Laptop 2 in 1
Și în cazul laptopurilor de tip 2in1 se disting două subcategorii. Acestea sunt gândite pentru a oferi mai multă versatilitate. Laptopul va deveni ușor o tabletă, sau tableta poate deveni ușor un laptop, în funcție de tipul acestuia. Prima subcategorie este reprezentată de laptopurile convertibile.
Acestea au inițial aspectul laptopurilor clasice, cu diferența că balamalele permit o deschidere de aproximativ 360 de grade, iar ecranul este touchscreen, deci vei putea să îl folosești ca tabletă atunci când este rabatat în această formă.
Laptopul 2in1 detașabil este o altă variantă la fel de versatilă, care implică de data aceasta atașarea tabletei la o tastatură, printr-un port special. Astfel tableta va deveni un laptop, permițându-ți să lucrezi mult mai eficient în aplicațiile de editare text.
Dacă business-ul tău implica editarea foto sau chiar ilustrarea ori desenul digital, un astfel de laptop poate să fie foarte practic. O altă particularitate a acestui tip de laptop este faptul că ecranul are, de cele mai multe ori, dimensiuni reduse, ceea ce înseamnă că va fi foarte ușor de transportat, și util acelora care îmbină businessul cu călătoriile.
Dimensiune laptop
Varietatea de dimensiuni disponibile de piață ar putea să te intimideze, și curând să nu mai poți să îți dai seama dacă ai nevoie de un laptop cu diagonala de 17 inch sau de doar 11.
Analizăm mai jos principalele opțiuni, și dacă se potrivesc sau nu pentru un laptop pentru business:
Diagonala de 11-12 inch
Aceste laptopuri sunt gândite pentru a fi foarte ușor de transportat. De multe ori însă, pentru a asigura un nivel de portabilitate atât de ridicat este sacrificată performanța produsului, procesorul fiind mai slab iar bateria cu o capacitate mai mică.
Deși sunt foarte ieftine, sunt mai degrabă recomandate celor care caută un dispozitiv pentru divertisment, pe care să îl folosească la jocuri ușoare, vizionarea filmelor, navigarea online sau ascultarea de muzică.
Doar variantele mai scumpe devin oarecum potrivite pentru business, având și o diagonală ușor mai mare de 12.5”. Acestea sunt și mai scumpe, fiind produse de branduri recunoscute cum ar fi Apple sau HP.
Diagonala de 13-14 inch
Cel mai bun laptop pentru business este considerat a fi acela de 14”. Acestea au dimensiunile optime pentru a facilita tastarea, fiind totodată suficient de compact pentru a putea fi transportat cu ușurință. Aceste laptopuri care sunt recunoscute pentru eficiența lor în aria de business, au un preț pe măsură.
Variantele mai accesibile ca preț în acest caz sunt ultrabook-urile care au o diagonală de 13,3”, dar care nu oferă aceeași performanță ca un laptop cu diagonala de 14”.
Diagonala de 15 inch
Cea mai populară dimensiune găsită pe piață în cazul laptopurilor este aceea de 15”. Aceasta poate fi o variantă foarte bună atât în cazul laptopurilor office, cât și a celor pentru gameri.
Un laptop pentru business cu această diagonală se găsește ușor la un preț accesibil, de obicei între 1500 și 2000 de lei. Trebuie însă avut în vedere faptul că acestea au o portabilitate redusă, și sunt mai degrabă recomandate dacă lucrezi de acasă sau la birou în marea majoritate a timpului.
Diagonala de 17 inch și mai mare
În unele afaceri, un astfel de laptop cu o diagonală atât de mare, ar putea să fie util, de obicei atunci când se lucrează cu multe elemente vizuale. Este practic un înlocuitor pentru desktop, cu aceleași performanțe, dar ocupând mai puțin spațiu și, eventual, ajutându-te să faci economie la factura de curent.
Greutate și materiale și design
Greutatea este un alt aspect care s-ar putea să te intereseze, și este de multe ori influențată de tipul de material din care este fabricată carcasa laptopului. Dacă își dorești un laptop pentru afaceri pe care să îl poți lua cu tine ușor peste tot, caută unul cu o greutate cât mai mică.
În general, laptop-urile portabile au carcasa fabricată din plastic destul de rezistent pentru a face față bine loviturilor. Acestea sunt de obicei mai ușoare, dar nu au un aspect foarte sofisticat.
Dacă lucrezi la birou și ai nevoie, nu neapărat de un laptop portabil, ci de unul care să se potrivească bine cu aspectul biroului, ai putea alege un laptop cu carcasă din aluminiu sau inserții de metal. Acesta este mai greu, dar are un aspect elegant și sofisticat care va face o impresie bună și puternică în orice birou.
Ca regulă generală, în cazul unui laptop pentru business, designul ar trebui să conteze doar atunci când ai nevoie să îl asortezi cu restul spațiului în care lucrezi. În rest, e bine să te concentrezi mai degrabă pe performanță și portabilitate.
Procesor
Pe piață există mai multe procesoare care oferă o performanță mai mică sau mai mare, influențând totodată foarte mult și autonomia bateriei.
Printre cele mai slabe modele se numără cele Atom, Celeron și Pentium, regăsite cel mai adesea în cazul laptopurilor 2in1. Acesta nu sunt recomandate pentru un laptop office, ci mai degrabă pentru cele multimedia.
Urmează procesoarele AMD, care sunt disponibile la un preț redus pe piață, potrivite pentru multimedia și navigare pe internet, și pentru aceia care au nevoie de un laptop pentru editare text mai degrabă.
Cel mai bun laptop pentru business are un procesor Intel din gama ULV. Acestea sunt și cele mai populare de pe piață și se recunosc ușor, de obicei apărând sub denumirea de Intel Core 3, i5, i7 etc.
Procesorul Intel i5 este considerat ideal pentru un laptop pentru business, reprezentând echilibrul ideal între preț și performanță.
Memoria RAM
Fluiditatea cu care vei putea rula aplicații precum și sistemul de operare în sine depinde mult de memoria RAM cu care este dotat laptop-ul. Pe piață mai există variante cu numai 2 GB RAM, dar acestea nu pot fi folosite sub nici o formă pentru business.
Cel mai bun laptop pentru business va avea cel puțin 8 GB RAM, iar cei care caută o performanță mai mare și vor să facă o investiție pe termen lung ar trebuie să aleagă o variantă cu 16 GB RAM.
Capacitatea de stocare
Pe piață există două variante de laptopuri în ceea ce privește sistemul de stocare internă. Acesta poate să fie SSD sau HDD. Laptopurile cu sistem de stocare HDD sunt pe cale de dispariție, acum toate modelele noi având deja încorporat un hard de tip SSD.
Acesta este motivul pentru care specialiștii recomandă ca, indiferent de scopul pentru care vrei să folosești laptopul, să alegi mereu unul cu stocare SSD. Este adevărat că momentan, acestea sunt ceva mai costisitoare, dar o variantă pentru business poate fi găsită la un preț destul de bun.
Caută un laptop care să îți ofere o stocare SSD de cel puțin 128 GB. Ia în considerare achiziționarea unui spațiu de stocare online în completarea memoriei interne, dacă aceasta nu este suficientă.
Bateria
Autonomia bateriei va fi un aspect care te va interesa doar în cazul în care vei avea nevoie să folosești laptopul des fără a avea acces la energie electrică. Aici totul depinde de specificul activității tale și e modul în care preferi să lucrezi.
Indiferent de modul în care îl vei folosi însă, este bine să verifici și capacitatea bateriei, având totodată în minte că valorile indicate de producător sunt doar estimative. În orice caz, este doar în interesul tău să alegi un laptop care are o autonomie cât mai mare.
Display
Ecranul și rezoluția laptopului pot influența mult productivitatea ta, asta deoarece munca ta presupune să te uiți multe ore la un ecran, și cu cât vei avea o vizibilitate mai bună, cu atât îți va fi mai ușor să îți faci treaba.
În ceea ce privește tehnologia ecranului, este recomandat să eviți ecranele ieftine cu tehnologie TN și să alegi un ecran IPS care are culori mai bune și un contrast mai puternic. De asemenea, ecranele IPS oferă un unghi de vizualizare amplu.
Cât despre rezoluție, în cazul unui laptop cu diagonala ideală de 14”, este recomandată rezoluția Full HD. Imaginile vor fi suficient de clare încât să nu obosească ochiul. Pe piață există și laptopuri cu ecran tactil. De cele mai multe ori prezent în cazul modelelor 2in1, unii producători încearcă să îl introducă și în cazul modelelor business.
Cu toate acestea, un ecran tactil în cazul unui laptop office nu este recomandat deoarece nu vei avea nevoie să îl folosești, de cele mai multe ori, și nu contribuie cu nimic la portabilitatea laptopului, ba chiar îl va face mai robust și mai greu.
Preț și producători
Prețul va fi influențat de mulți factori, între care cei mai importanți vor fi cei legați de performanță: procesor, sistem de stocare internă, numărul de RAM. Și brandul va avea însă o influență mare asupra prețului, asta explicând și de ce un laptop Apple este atât de scump.
Cu toate acestea, nu ar trebui să cumperi niciodată un laptop pentru business de la o firmă no-name, deoarece calitatea acestuia va lăsa cu siguranță mult de dorit. Pentru a avea garanția unui produs de care să te bucuri mulți ani fără probleme, alege un laptop de la unul din următoarele branduri populare: Apple, HD, ASUS, Lenovo, Dell, Acer.
Îți recomandăm să comanzi online. Astfel vei putea să compari mult mai bine prețurile, dar și să verifici specificațiile fiecărui produs în parte. Calitatea produselor este la fel de bună ca a celor din magazine, și ai avantajul faptului că produsul va fi livrat direct la tine acasă.
De asemenea, nu uita să verifici părerile altor utilizatori despre modelul de laptop pe care intenționezi să îl cumperi. Poți astfel să îți dai seama dacă este sau nu potrivit pentru munca de birou, sau pentru nivelul de muncă la care vrei să îl supui.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun laptop pentru business.
Cel mai bun laptop pentru business: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă recomandăm în continuare câteva modele de laptopuri business care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Laptop Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11
Certificat Intel® Evo™ cu procesor Intel® Core™ vPro® de până la a 13-a generație.
Greutate inițială ultraușoară de doar 1,12 kg / 2,48 lb.
Super-rezonabil, cu o memorie de două ori mai mare decât generația anterioară.
Termice optimizate cu ventilator dublu și ventilație spate.
Legendara tastatură ThinkPad este proiectată pentru ergonomie și confort.
4 microfoane de 360 de grade cu anulare a zgomotului bazată pe AI & Dolby Voice®.
Securitate robustă și testare MIL-SPEC pentru durabilitate
2. Laptop Apple MacBook Air 15″ cu procesor Apple M2
Noul MacBook Air de 15 inchi face loc pentru mai mult din ceea ce va place, cu un ecran Liquid Retina spatios.
Supraalimentat de cipul M2 – si cu o autonomie a bateriei de pana la 18 ore – laptopul ofera performante fulminante intr-un design ultraportabil.
Cu mii de aplicatii optimizate pentru Apple silicon, toate aplicatiile tale preferate vor rula rapid ca fulgerul pe macOS, inclusiv Microsoft Excel si PowerPoint, Adobe Creative Cloud si Google Suite. Iar actualizarile periodice si gratuite ale software-ului macOS asigura o functionare fara probleme.
3. Laptop HP EliteBook 840 G9
Simplifica lucrul in sistem hibrid cu HP EliteBook 840. Acest laptop pentru business de clasa enterprise ofera noi functii pentru conferinte prin HP Presence, productivitate si securitate care se gestioneaza usor in mediile de lucru hibride.
PowerPoint, Microsoft Edge, Microsoft Teams, aplicatiile de care aveti nevoie functioneaza fara probleme cu noile instrumente pentru multitasking precum Aliniere aspecte, Desktopuri si o noua experienta de reandocare mai intuitiva.
Afisaj cu diagonala de 14 inchi si raport 16:10.
4. Laptop Lenovo ThinkPad E16 Gen 1
Laptopul Lenovo ThinkPad E16 (16″ Intel) emana putere, performanta fiabila si securitate robusta – pentru toate cerintele afacerii dumneavoastra.
Este conceput pentru a face fata unor sarcini de lucru grele si este perfect pentru tabularea datelor, lucrari rapide de proiectare, cercetare si revizuirea continutului.
Echipat cu un procesor Intel® Core™ de pana la a 13-a generatie, grafica UMA integrata, memorie extinsa si spatiu de stocare SSD, E16 ofera performante fulminante.
5. Laptop Lenovo IdeaPad 5 Pro
Laptopul IdeaPad 5 Pro (16″ AMD) este dotat cu procesoare mobile AMD Ryzen™ seria 6000. In plus, Lenovo AI Engine si designul nostru termic puternic accelereaza performanta.
Duceti-va meseria la un nivel profesional cu acest ecran de 16″ de clasa pentru creatori profesionisti si jucatori, cu o rezolutie cinematografica de 2,5K si un raport de aspect 16:10 vertical mai mare pentru un ecran mai extins.
O actualizare binevenita a camerei cu infrarosu (IR) ofera imagini video de inalta calitate si de mare claritate pentru videoconferinte si conferinte.