Cuprins
Cum alegi cel mai bun microfon wireless? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă microfonul wireless potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Microfonul este, fără îndoială, accesoriul principal pe care trebuie să îl folosească iubitorii de muzică pentru a-şi înregistra vocea cu acuratețe ori pentru că instrumentele să poată fi înregistrate foarte clar.
Este vorba despre un dispozitiv care poate fi folosit atât de profesionişti, cât şi de amatori, la o sesiune distractivă de karaoke.
Dacă vă număraţi prin cei aflaţi în căutarea unui microfon wireless foarte bun, trebuie să citiţi rândurile următoare, pentru a descoperi care sunt caracteristicile principale ale unui astfel de dispozitiv!
Top 3 microfoane wireless recomandate
- Set microfon wireless Stage Line TXS-611
- Set wireless multifrequency cu tehnologie UHF PLL, sistem true diversity, 1 microfon de mâna, cardioid, 80 de canale UHF selectabile.
- Vezi detalii si pret
- Power Dynamics PD781, sistem de microfon fără fir UHF
- Sistem profesional de microfon portabil UHF, fiabil cu 2 x 8 canale fără fir. Sistemul asigură o transmisie puternică de recepție a semnalului și fără interferențe.
- Vezi detalii si pret
- Set microfon wireless AKG WMS 40 Mini2 Vocal
- Sistem dual wireless non-diversity, UHF ce asigura un sunet bun si usurinta de folosire la un raport de calitate/pret imbatabil.
- Vezi detalii si pret
Cum funcţionează cel mai bun microfon wireless?
Din punct de vedere tehnologic, trebuie să ştiţi că un microfon funcţionează la fel ca un transducer.
Practic, acestea se ocupă de transformarea unei energii într-o altă energie. În cazul de faţă este vorba despre transformarea energiilor undelor sonore în energie electrică.
De asemenea, trebuie să mai ştiţi că diafragma este cea mai importantă componentă a microfonului, aceasta fiind considerată drept ,,inima transducerului”.
Atunci când este lovită, diafragma se transformă automat într-un semnal electric de o intensitate foarte mică, ulterior, acesta fiind transmis către calculator ori către dispozitivul utilizat pentru prelucrare şi înregistrare.
De ce să alegi cel mai bun microfon wireless
În primul rând, dacă sunteţi pasionaţi de muzică şi va place să cântaţi, trebuie neapărat să deţineţi un microfon wireless bun. Astfel vă puteţi exersa calităţile muzicale, indiferent că sunteţi profesionişti sau amatori.
De exemplu, dacă îl folosiţi acasă, vă puteţi înregistra, pentru că ulterior să vă ascultaţi melodiile şi vă daţi seama de care vă sunt punctele slabe, dar şi care vă sunt punctele forte.
În plus, spre deosebire de un microfon cu fir, cel wireless este mult mai uşor şi mai practic de folosit.
Vă puteţi plimba nestingheriţi cu el pe scenă, acasă, în studio sau la karaoke şi astfel vă puteţi dezlănţui din toate punctele de vedere, fără a mai fi nevoiţi să staţi în acelaşi perimetru.
Cum alegi cel mai bun microfon wireless
Pentru a şti ce cumpăraţi, trebuie întâi de toate să ştiţi ce trebuie să căutaţi. Un microfon wireless bun trebuie să cumuleze următoarele caracteristici:
Scopul utilizării
Este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui microfon. Ideal este să luaţi în calcul înregistrările pe care urmează să le faceţi şi astfel veţi şti cum să vă orientaţi către direcţionalitatea corectă, dar şi către tehnologia diafragmei. Cu cât pretenţiile vă sunt mai ridicate, cu atât trebuie să căutaţi mai mult.
Răspunsul pe frecvenţă
În funcţie de răspunsul de frecvenţe puteţi determina cum şi cât este capabil microfonul să perceapă frecvenţele şi să înregistreze.
De regulă, puteţi găsi detaliile despre răspunsul pe frecvenţa în specificaţiile produselor sub forma unui interval. Acesta porneşte de la câteva zeci de Hz, putând ajunge şi la câteva kHz.
De asemenea, trebuie să vă informaţi în legătură cu modul în care intervalul de valori este perceput, întrucât în funcţie de care zone de frecvenţe pot fi atenuate ori amplificate, rezultatele pot fi extrem de diferite între ele.
Sensibilitate (dB)
Sensibilitatea este cel mai scăzut zgomot pe care un microfon wireless îl poate înregistra
Veţi observa de-a lungul timpului ca sensibilitatea se poate exprima în mai multe feluri, însă de cele mai multe ori se poate distinge sub forma unui număr ce reprezintă nivelul de zgomot de fond (în decibeli).
Practic, trebuie să ştiţi următorul lucru: microfonul este cu atât mai sensibil, cu cât numărul de decibeli scade. Gândiţi-vă şi la tipul de aplicaţie pe care urmează să o folosiţi pentru prelucrarea pieselor, întrucât pentru unele dintre ele aveţi nevoie în mod exclusiv de microfoane cu o sensibilitate mare.
Nivelul de presiune
Dacă urmează să folosiţi microfonul wireless pentru a înregistra sunete puternice, atunci trebuie să vă asiguraţi că alegeţi un model potrivit.
Cu cât nivelul SPL este mai ridicat, veţi observa că microfonul poate capta fără nicio problemă sunete acute de tobe ori diferite tipuri de surse sonore foarte puternice.
Efectul de proximitate
Întrucât nu este vorba despre o caracteristică foarte uşor de măsurat, cel mai probabil nu o veţi găsi în descrierea tehnică a microfonului wireless. Practic însă trebuie să ştiţi că o sursă de sunet poate cauza un efect pronunţat atunci când se apropie foarte mult de diafragmă.
În funcţie de cum preferaţi muzică, puteţi utiliza efectul de proximitate pentru a obţine diferite tipuri de efecte interesante, mai ales în timpul spectacolelor live.
Alegeţi cel mai bun model!
Pe piaţa există foarte multe modele de microfoane wireless. Tot ce trebuie să faceţi pentru a alege modul potrivit, pe lângă studierea caracteristicilor de mai sus este să vă cunoaşteţi vocea foarte bine.
Astfel veţi şti dacă aveţi nevoie de un microfon pentru sunet natural, unul care reduce sunetele sibilante, un microfon pentru o voce corpolenta/incisivă ori un microfon ce reduce sunetele nazale.
De asemenea, mai aveţi la dispoziţie şi microfoane pentru o voce moale, modele pentru interpreţi energici, dar şi microfoane pentru mai multe voci simultan (dacă vă place să cântaţi în duet/în cor).
Accesoriile sunt foarte importante!
Alegeţi o geantă ideală pentru microfonul wireless pe care îl achiziţionaţi, întrucât astfel îl veţi putea depozita într-un loc sigur indiferent unde mergeţi.
De asemenea, puteţi achiziţiona un filtru anti-vânt: este vorba despre un accesoriu foarte interesant, care vă va ajuta foarte mult atunci când aveţi concerte ori spectacole în aer liber şi nu doriţi ca publicul să audă tot foşnetul. Practic, filtrul funcţionează precum un amortizor.
Nu în ultimul rând, puteţi să cumpăraţi şi un stander, pe care să aşezaţi microfonul atunci când vă doriţi să creaţi un moment mai liniştit, cântând o melodie blues. Pentru mulţi artişti, stander-ul reprezintă un adjuvant foarte bun pentru concentrare.
Concluzii
Cu siguranţă urmând toate sfaturile de mai sus veţi reuşi să achiziţionaţi un microfon wireless foarte bun, care să vă servească scopului personal, indiferent dacă sunteţi artişti de profesie ori amatori dornici să-şi dezvolte talentul.
Nu vă pripiţi să cumpăraţi primul model de microfon wireless şi reţineţi că este vorba despre o investiţie pe termen lung!
Cel mai bun microfon wireless: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de microfoane wireless care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Set microfon wireless Stage Line TXS-611
Set wireless multifrequency cu tehnologie UHF PLL, sistem true diversity, 1 microfon de mâna, cardioid, 80 de canale UHF selectabile, banda de operare: 863-865 MHz.
Control pentru volum și squelch.
Funcție ACT – transmite frecvența selectată către microfon prin infraroșu.
Răspuns în frecvență: 50-18,000 Hz – THD: < 0.5%.
Rază dinamică: 120 dB – RF S/N ratio: 105 dB.
Puterea de transmisie: < 10 mW – Rază de transmisie: ≈ 30 m.
2. Power Dynamics PD781, sistem de microfon fără fir UHF cu 2 x 8 canale
Sistem de microfon portabil UHF wireless 8-canale.
XLR echilibrat și ieșiri neechilibrate 6,35 mm – Inclusiv cutie.
Sistem profesional de microfon portabil UHF, fiabil cu 2 x 8 canale fără fir. Sistemul asigură o transmisie puternică de recepție a semnalului și fără interferențe.
Cu ecranul LCD de pe microfon portabil nu a fost niciodată mai ușor să alegeți un alt canal.
Microfonul funcționează variind între 863-865 MHz și este potrivit pentru scenă, prezentări, cântâri și alte utilizări.
3. Set microfon wireless AKG WMS 40 Mini2 Vocal
AKG WMS40 Mini2 Vocal este un sistem dual wireless non-diversity, UHF ce asigura un sunet bun si usurinta de folosire la un raport de calitate/pret imbatabil.
Sistemul include un receptor SR40 Mini2, 2 microfoane de mana HT40 Mini, un alimentator universal cu adaptoare pentru EU/UK/SUA.
Cele 2 transmitatoare/microfoane de mana HT 40 Mini au comutator de ON/OFF/MUTE si grilaj solid din metal ce protejeaza elementul dinamic cardioid al microfonului.
4. Set microfon wireless LD Systems ECO 2 HHD
Set wireless cu microfon de mana, sistem UHF diversity cu un singur canal pe frecventa fixa.
Sistem wireless UHF PLL pe un canal, frecventa fixa.
Antene detasabile.
Microfon dinamic de mana cu comutator de sensibilitate su suprafata soft-touch.
Microfon transmitator alimentat de pe 2 baterii AA, durata de 10 ore.
Raza de operare: 50 m in spatiu deschis.
Receptor cu iesiri XLR si Jack – Rejectie imagine: > 90 dB.
5. Microfon fără fir Malone VHF 400 Duo 3 2 canale VHF
2 canale Microfon VHF fără fir set cu două microfoane cu cască.
Raza de transmisie de 50 m în condiții optime.
Funcționare a bateriei datorita constructiei eficiente energetic.
Microfoane de voce optimizate.
Tehnologia internă de reducere a zgomotului.
Frecventa de raspuns: 50Hz ~ 15KHz ± 3dB.
Distorsiune: <1% – Raport semnal zgomot:> 70dB.